Feltéve Kód # Kategória #
4 napja B375 Visszajátszás Sárga 22 mindkét lábával a támadótérfélen van, amikor birtokba veszi a labdát. Ezután a védőtérfélen álló társának passzolja a labdát. Ez visszajátszás.
4 napja A1008 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során fehér 11 keresztbe nyúl a labdavezető előtt. Mozdulata egyértelműen a labdára irányul, el is éri a labdát. A karján történt érintkezés, azonban a védő a karját azonnal leengedi, vagyis nem tartja mereven a támadó előtt, hogy az elakadjon benne. Ez normál hiba.
7 napja B373 Lépés-Labdavezetés Kék 13 kezéből úgy üti ki ellenfele a labdát, hogy minimálisan, de elhagyja kék 13 kezét. Ezután megfoghatja a labdát, sőt új labdavezetést is kezdhetne. Nem történt lépéshiba.
7 napja B374 Lépés A játékos 3-at lép a labdával. Lépéshiba
10 napja A1007 Elzárás A támadó játékos belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás.
16 napja A1006 Dobómozdulat Az érintkezéskor még nem vette fel a játékos a labdát, azonban az érintkezést követően gyorsan eljátssza, hogy tulajdonképpen olyan távolról ő ziccert kilépve akart kosárra dobni. A játékvezető helyesen nem ítélt büntetődobásokat.
17 napja B372 Különleges helyzetek A feldobáshelyzetnél a kék csapat a kedvezményezett. Miután a labda elhagyta a bedobó kezét - de még mielőtt érintett volna játékost - személyi hibát ítélnek a fehér 4 ellen. A bedobás előtt meg kell-e fordítani a nyilat a fehér csapat javára? Mivel még nem érintette a pályán játékos a labdát, amikor a fault bekövetkezik, a nyílhoz nem kell nyúlni.
17 napja A1005 Félkör A védő felveszi a szabályos védő helyzetet a félkörön kívül, a támadó pedig a védő felső testének ugorva okoz érintkezést. Támadóhiba.
19 napja B371 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből. Helyes utána a 8 mp ítélet? Nem. Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből, de azzal, hogy ekkor ő érintkezésben van a saját térfelével, a labda átkerül a fehér támadótérfelére. Új 8mp-es időszak kezdődik, így nem történt szabálysértés.
25 napja A1003 Kezek használata Mit ítélnél, feltéve, hogy a fehér csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A védő szabályosan üt a labdába, azonban az így elpattanó labdáért való küzdelemben fehér 23 szabálytalanul használja a karját és ezzel személyi hibát követ el. Mivel a kék csapat nem szerezte meg a labdát, így a labdát még fehér csapat birtokolja a fault pillanatában. Ez így támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások.
25 napja A1004 Dobómozdulat A támadó éppen felveszi a labdát, amikor a védő megüti a karját, és bár egy picit kicsúszik a kezéből, a mozdulata folyamatos, így a játékvezető helyesen ítél 2 büntetődobást.
31 napja A1001 Dobómozdulat A labda megül a játékos egyik kezében, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor ellenfele faultolja őt. 2 büntetődobás jár.
31 napja B369 Lépés-Labdavezetés Amikor fekete 13 felveszi a labdát a bal lába a talajon van. Azonban ezután amikor erről tovább szökken újra a bal lába érinti a talajt (hop step). Ez lépéshiba.
31 napja A1002 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védőjátékos nem kísérli meg a labda megjátszását, szükségtelen érintkezést okoz gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
31 napja B370 Lépés-Labdavezetés Dobócsele közben Fehér 99 bal lába érintkezésben marad a talajjal, így nem követ el lépéshibát.
32 napja B368 Komplex Történt-e lépéshiba a labdavezetés kezdetén? Fehér 23 labdabirtoklást szerez miközben a bal lába érinti a talajt. Ezután a jobb lábát (1. lépés), majd a bal lábát (2. lépés) teszi le a talajra, mielőtt a labda elhagyná a kezét a labdavezetés kezdetekor. Ez lépéshiba. Fiba Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 23 gest the control of the ball with his right foot on the floor. Then he puts his left foot on the floor (first step) and then his right foot again (second step) before releasing the ball to start his dribble. This is a travelling violation.
32 napja A1000 Komplex Fekete 22 által okozott érintkezés még azelőtt következett be, mielőtt a labdavezető játékos felvette volna a labdát, ezért sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni ellene. A kosár nem érvényes, és 2 büntetődobás majd oldal bedobás járna a Fehér csapatnak. FIBA Tough Calls: The contact created by Black 22 on the dribbler was illegal and was committed before the dribbler gathered the ball to start his act of shooting. Thus, an unsportsmanlike foul should have been called to Black 22, cancel the basket and 2 free throws should have been awarded to White 23, followed by a White team throw-in from the throw-in line in their frontcourt and 14 seconds on the shot clock.
35 napja A999 Centerharc Fehér 31 befogja fekete 24-es karját. Helyes ítélet fehér 24 ellen.
41 napja A998 Dobó általi fault A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. A támadó felugrik dobni, a labda elhagyja a kezét, majd ezt követően ráesik a védőre. A játékvezetők helyesen ítélnek a támadójátékos ellen, azonban a kosarat meg kellett volna adni, mivel a labda már a levegőben volt, így a fekete csapat már nem birtokolta, amikor a személyi hiba megtörtént.
41 napja B367 Lépés-Labdavezetés Piros 3 kosárra tör. A labdát akkor veszi fel, amikor a bal lába a talajon van (0. lépés), ezután még 3 lépést tesz. jobb-bal-jobb. Lépéshiba. Tough Calls: Red 3 drives to the basket. He gathers the ball when his left foot is touching the floor (so called zero step), then he takes three more steps right-left-right and stops.
46 napja A997 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő nem tesz kísérletet a labda megjátszására, csupán egy szükségtelen érintkezést okoz egy gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
51 napja A996 Különleges helyzetek Mit ítélnél, feltéve, hogy mindkét csapatnak megvan a 4 hibája a negyedben? Fehér 6 passzolja a labdát, amibe Piros 31 beleér. Ezután Fehér 33, aki szintén a labdáért indul, kicsit elkésik, így szabálytalan érintkezést okoz. Bár az érintkezés elég erős, azonban ez normál kosárlabda játék. Normál hibát kell ítélni fehér 33 ellen, és mivel a Piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, ez támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások. Tough Calls: White 6 passes the ball over the front court and defensive player Red 31 is able to deflect the pass. After that, White 33, who tries to catch the pass as well, is late and creates an illegal contact. The contact is quite hard due to the fact that 2 players are jumping to each other, it is still a normal basketball action. A personal foul should be called on White 33.
53 napja A993 Sportszerűtlen Fekete 7 labdát vezet egy gyors ellentámadás során, amikor fehér 7 szabálytalanul érintkezik vele. Fekete 7 fehér 3 irányába mozdul, azonban ez egy normál védőmozdulat, normál személyi hiba. Black 7 dribbles the ball in transition and White 3 creates an illegal contact. Black 7 was moving towards White 3 who tried to make a normal basketball defense action. A personal foul should be called on White 3.
53 napja A994 Sportszerűtlen (durvaság) Tough Calls: Kék 19-es egy átadás átvétele után a kosár felé fordul, azonban a jobb könyökével megüti ellenfelét. Ez a oldalirányú könyökmozdulat nem egy kosárlabda mozdulat, ezért sportszerűtlen hibát (C1) kell ítélni. Blue 19 receives the pass in the key. He turns to the basket and hits with his right elbow the defensive player Yellow 34. The action by Blue 19 is swinging an elbow (laterally), what is not a basketball action, and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called.
53 napja A995 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik a labdával és nem hagyja el a kezét mielőtt újra földre érkezik. Lépéshiba.
54 napja A992 Sportszerűtlen Sárga 10 által elkövetett érintkezés nem tekinthető a labda szabályos megjátszásának a szabály szelleme értelmében. Sportszerűtlen hiba a helyes ítélet. Tough Calls: Incorrect decision from the referees. The contact created by Yellow 10 cannot be considered as legitimately attempting to directly play the ball within the spirit and intent of the rules and therefore an unsportsmanlike foul should have been called.
60 napja A991 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő egyértelműen a labdát próbálja elütni, és minimális érintkezést okoz, ami nem befolyásolja a labdavezető játékos mozgását. Néma síp vagy normál hiba is ítélhető, azonban ez nem sportszerűtlen hiba.
61 napja A989 Dobó általi fault A dobójátékos szándékosan kiteszi a lábát, miután eldobta a labdát, ezzel elgáncsolja a szerelni próbáló védőt. Dobás utáni támadó elleni hibát kell ítélni. Tough Calls: Blue 5 makes a jump shot and White 1 tries to block the shot. Blue 5 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player White 1 is tripped by the right foot of Blue 5 and there is no other illegal contact created by Blue 5 before that. A foul on Blue 5 should be called.
61 napja A990 Sportszerűtlen Sárga 4-es a labda megjátszást figyelmen kívül hagyva okoz érintkezést, hogy az ellentámadást megakadályozza. Sportszerűtlen hiba. Tough Calls: Correct decision from the referees. The illegal contact created by Yellow 4 meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul as it was an unnecessary contact to stop the progress of transition and the act of shooting had not started yet because the ball had not come to rest in the hand of Black 4.
63 napja A987 Dobómozdulat A támadó egyértelműen megfogja a labdát, amikor a fault töténik. Két büntetődobás jár. At the end of the 2nd quarter, the White team makes a long pass from the backcourt throw-in. White 12 receives the ball and is clearly fouled by Red 7 in the act of shooting, and a foul is called on him. At the same time, the game clocks indicates that the time has expired. Referees can review the play using the Instant Replay System to determine if the illegal contact occurred (not when the referee blows the whistle) before the red light around the board appears. The illegal contact clearly occurred before the red light appears and the called foul is therefore valid, and 2 FTs should be awarded for White 12. The game clock should be re-set for the time when the illegal contact occurred.
63 napja A988 Elzárás B51 mozgásban van, amikor az elzárást adja Helyes ítélet.
73 napja A985 Félkör Fekete 8 felugorva ziccert dob. Fehér 20 szabályos védőhelyzetet vesz fel előtte, de a bal lába érintkezésben van a belemenés-mentes területtel. Néma síp lett volna jó ítélet és a kosár érvényes. Black 8 starts a fast break and goes for a lay-up. Defender White 20 stands in a legal guarding position and a contact occurs. The referee calls a charging foul to Black 8. Incorrect decision from the referees. Defender White 20 had his left foot in contact with the no-charge semi-circle. 2 points should have been awarded to Black 8 for the field goal.
73 napja A986 Belemenés-Akadályozás Sárga 12 a dobás után kinyújtja a lábát és okoz érintkezést a szerelni próbáló Piros 14-essel. Sárga 14-es elleni személyi hibát kell ítélni (azonban ez nem csapat általi labdabirtoklás közben elkövetett hiba. Tough Calls: Yellow 12 makes a jump shot and Red 4 tries to block the shot. Yellow 12 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player Red 4 is tripped by the right foot of Yellow 12 and there is no other illegal contact created by Red 4. A foul on Yellow 12 should be called (no team control foul as the ball is released when the illegal contact occurs).
85 napja A983 Dobómozdulat Amikor sárga 14-es elköveti a hibát, akkor már kék 7-es kezében megült a labda, vagyis már megkezdte a dobómozdulatát. Tough calls: Incorrect decision from the referees. When Yellow 14 committed the foul, the ball had already come to rest in Blue 7 hand. Therefore, the foul was committed on a player in the act of shooting and 2 free throws should have been awarded to Blue 7.
85 napja A984 Belemenés-Akadályozás Amikor Sárga 11 felugrik és elhagyja a talajt, fekete 8 még nem volt azon a helyen, ahol az érintkezés történt. Aközben mozdult oda, hogy a támadó már a levegőben volt. Védőhiba. Tough calls: Incorrect decision from the referees. Yellow 11 is not responsible for the contact that occurred. When Yellow 11 left the floor and jumped into the air, Black 8 was not at the spot where the contact occurred, he moved into this spot whilst Yellow 11 was already airborne, therefore not respecting his landing rights.
89 napja A982 Kizáró hiba Zöld 23 szabálytalan elzárást ad, amit meg kellett volna ítélni. Ezután rálép a földön fekvő ellenfelére (nem véletlenül), amiért kizáró hiba a helyes ítélet.
95 napja B365 Lépés-Labdavezetés Fehér 6 kezét elhagyja a labda, érinti a palánkot, majd úgy vesz újra birtokba. Szabályos. Tough Calls: White 0 receives the ball under the basket and is ready to shoot the ball. In the shooting action, White 0 fumbles with the ball. The ball is released from White 0's hands and he recovers the ball. This action is legal because the ball was released before the player returns back to the floor.
95 napja B366 Labda- és kosárakadályozás Mindkét szerelés szabályos. Tough Calls: White 1 goes to the basket and is blocked by Red 31. After the block, White 1 is blocked again by Red 31. In the replay, it is visible that in both cases Red 31 touches the ball legally and no fouls should be called.
96 napja A981 Félkör A belemenés-mentes félkör szabálya nem érvényes a palánk mögötti területr. Ez támadóhiba.
98 napja A979 Sportszerűtlen A támadó már felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védő játékos, aki a labdát próbálja meg elérni minimális érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba nem jöhet szóba, mert a dobómozdulat már megkezdődött és az érintkezés nem erős. A helyes ítélet a normál hiba, kosár jó + 1 dobás lenne (a néma síp is még elfogadható).
98 napja A980 Függőlegesség A védő nem tud felvenni egy szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, az érintkezés az oldalán történik. Itt a játékvezetőknek védőhibát kellett volna ítélni.
104 napja C131 24 mp Vissza kell-e ugrasztani a 24-es órát, amikor fehér 32 visszahúzza a labdát? A szabálymagyarázatok 14-3 b pontja mutat egyértelmű iránymutatást erre az esetre: Ha egy játékos megfogja a labdát vagy egyik kezében megül a labda, miközben a labdát megmenteni próbálja, akkor az labdabirtoklásnak tekintendő, és itt ezesetben új 24 mp-et kell ítélni.
112 napja A978 Dobóra ráesés Kék 4 nekilöki csapattársát a dobónak. Ha faultot fújnál, ki ellen ítélnél? Kék 4 nem okoz érintkezést az ellenfelével, így ellene nem ítélhető a fault. Az ellenféllel Kék 8 érintkezik, ezért csak ellene ítélhető.
114 napja A976 Dobómozdulat Fehér 23 felvette a labdát és folyamatos mozgással fejezi be a dobómozdulatát a 3-pontos területen kívülről. 3 dobást kell a javára ítélni.
114 napja C130 Feldobás(helyzet) A feldobott labda elütését követően Piros 7 veszi birtokba a labdát. Ekkor a nyilat Fehér csapat javára kell fordítani. Ezután közvetlenül feldobás helyzet történik. A mérkőzést a nyíl szerint kell folytatni, és Fehér csapat javára kell bedobást ítélni.
114 napja A977 Egyéb Egy kék csapat által előre ívelt passzra ketten is ugranak, és fehér 10 van kedvezőbb helyzetben, és éri el elsőként a labdát. Kék 31 is a labdát akarja megjátszani, de a késve ér oda, és eltalálja fehér 10 karját. Normál hiba, és mivel még fehér csapat nem birtokolta a labdát, ez támadóhibának számít.
115 napja A974 Sportszerűtlen Sárga 19 nem kísérli meg a labdát megjátszani és lerántja a dobójátékost. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C2). Tough Calls: Black 34 receives the ball after the rebound. During the act of shooting, Yellow 19 grabs and holds the right shoulder of Black 34. Yellow 19 has no legitimate attempt to the play the ball and, at the same time, the contact is also excessive. An Unsportsmanlike Foul (C1/C2) should be called on Yellow 19.
115 napja A975 Sportszerűtlen Fekete 19 nem próbálja megjátszani a labdát, hanem a bal kezével megragadja Fehér 3 vállát. Ez C1 tipusú sportszerűtlen hiba. White 3 is driving to the basket and Black 19 grabs, with his left hand, the shoulder of White 3. Black 19 has no legitimate attempt to the play the ball and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called on Black 19.
118 napja A973 Függőlegesség Fehér 21 nem függőlegesen a saját hengerében ugrik fel, hanem fissé előre, és ezzel érintkezést okoz. Védőhiba.
120 napja A971 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Mit ítélnél? A védő felvette a szabályos védőhelyzetét, majd szabályosan oldalra mozog. Az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
120 napja A972 Elzárás Az elzáró játékos nem ad időt és távolságot a látómezőn kívül elzárt játékosnak. Támadóhiba.
132 napja A970 Sportszerűtlen Mit ítélnél piros 8 ellen?
134 napja A969 Dobómozdulat Hogyan folytatnád a játékot, ha ez az 5. piros csapathiba a negyedben? Piros 9 nem dobójátékoson okozott érintkezést. Fehér 9 ellen követte el az érintkezést, így ha megvan az 5 csapathiba, akkor Fehér 9 2 dobásra lesz jogosult. Tough Calls Gameday 1/3. Correct decision from the referees. Red 9 illegal contact was committed on a player not in the act of shooting. White 9 will attempt two free throws because Red team was in the team foul penalty situation.
136 napja A967 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során nincs védő a kosár és a támadó között, amikor a védő oldalról okoz érintkezést. Sportszerűtlen hiba.
136 napja A968 Dobómozdulat Kék 7 faultja után megadnád-e a kosarat? A játékos felvette a labdát, amikor az érintkezés történt. A kosár érvényes.
139 napja A966 Sportszerűtlen (durvaság) Kék 7-es játékos a labdát igyekszik megjátszani, azonban túl erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
148 napja A965 Kezek használata Piros 8 szerelése szabályos, nem okoz érintkezést az ellenfelével.
152 napja A963 Sportszerűtlen Kék 4 mozgása nem normál futó mozdulat és kinyújtott lábbal keresi az érintkezést, nem a labda megjátszására törekszik. Sportszerűtlen hiba. Tough Calls 2019-20 Gameday 5/4: Unsportsmanlike foul. Correct decision from the referees. The IRS provided conclusive evidence that the movement of Blue 4 was not a natural running movement, and that he extended his leg searching for the contact, not being a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
152 napja A964 Színészkedés Ez olyan túlzott színészkedés, amelyért azonnali technikai hibát kell ítélni a támadó ellen. Tough Calls 2019-20 Gameday 5/2: Incorrect decision from the referees. A technical foul should be called to Black 23, one free throw awarded to any White team player and then the ball should be awarded to the Black team for a throw from the place (in their frontcourt) where the game has been interrupted for the technical foul penalty, with 16 seconds on the shot clock.
152 napja D56 Videobíró Használható a videóbíró erre a helyzetre? Igen, a mérkőzésen bármikor. Tough Calls 2019-20 Gameday 5/4: Correct decision from the referees. The IRS provided conclusive evidence that the movement of Blue 4 was not a natural running movement, and that he extended his leg searching for the contact, not being a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
268 napja A960 Levegőben lévő játékos Helyes döntés a játékvezető részéről. Amikor Lila 1 felugrott dobni, akkor az a hely ahová leérkezett, még szabad volt, a védő lépett oda, és ezzel okozott érintkezést.
268 napja A961 Dobómozdulat Fehér 31 által elkövetett személyi hiba dobómozdulat megkezdésekor történt, ezért 2 büntetődobás jár.
268 napja A962 Függőlegesség A védő játékos nem okoz érintkezést, nem éri el a dobó karját. A létrejövő marginális érintkezés abból fakad, hogy a dobó a bal karját kinyújtja a védő irányába, ezért a védő nem büntethető. A legjobb ítélet a néma síp.
278 napja A959 Sportszerűtlen (gyors indítás) A labdás játékos bármikor irányt változtathat, és ha nem használja a karját, csípőjét vagy a lábát szabálytalan módon, akkor a mögötte lévő játékos felelős az érintkezésért. Az érintkezés nem tekinthető sportszerűtlen hibának, mert ez egy el nem kerülhető érintkezés, vagyis nem szükségtelen érintkezés.
286 napja B364 24 mp Egy átadás közben a labda beragad a gyűrű és a palánk közé. A támadóóra 7 mp-et mutat. A nyíl a sárga csapatnak kedvez. Mivel a labda gyűrűt ért, 14 mp-re kell állítani a támadóórát.
304 napja A958 Technikai hiba Utolsó 2 percben vagyunk, és ez az eset most fordul elő először. A szabály egyértelműen kimondja, hogy ebben az esetben, amikor a védő játékos a bedobást a határvonalon kilépve zavarja, automatikus technikai hibával büntetendő.
314 napja B363 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik dobni, de aztán meggondolja magát, és leüti maga mellé a labdát, és labdavezetést kezd. Ez lépéshiba, mivel felemelte a támaszlábát, mielőtt a labda elhagyta volna a kezét labdavezetés kezdetekor.
314 napja A957 Dobómozdulat A játékos még labdát vezet, amikor az érintkezés történik, de aztán ahogy érzi az lökést azonnal felkapja a labdát egy kézzel, hogy két büntetődobással járó ítéletet harcoljon ki. Ez még nem dobómozdulat közbeni fault, nem járnak büntetődobások.
317 napja A956 Sportszerűtlen Gyors ellentámadás során a védő nem próbálja megjátszani a labdát vagy a szabályos védekezést. Meglöki a támadót, hogy megállítsa az ellentámadást. Sportszerűtlen hiba (C3).
317 napja B362 Lépés-Labdavezetés Miután befejezte a a labdavezetését és megfogta a labdát fehér 31 kiejti azt. Ezután szabályos újra két kézzel megfognia a labdát, de újra labdát nem vezethet. Az kétszer indulás. Szabálytalan.
323 napja B361 Feldobás(helyzet) A védő szorosan rajta tartja a labdán a kezét, miközben a támadó többet lép a labdával a kezében a megengedettnél. Ez feldobás helyzet.
345 napja A954 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalja a védőhelyzetet, mielőtt a támadó felugrana. Ez támadóhiba. FIBA Tough Calls Gameday 8-4: Correct decision from the referees. This is a charging foul.
345 napja A955 Színészkedés A helyes ítélet a fekete 23 elleni technikai hiba lett volna látványos színészkedésért. FIBA Tough Calls Gameday 5-2: Incorrect decision from the referees. A technical foul should be called to Black 23, one free throw awarded to any White team player and then the ball should be awarded to the Black team for a throw from the place (in their frontcourt) where the game has been interrupted for the technical foul penalty, with 16 seconds on the shot clock.
346 napja A953 Elzárás Fekete 7 szabálytalan elzárást ad, mivel mozgásban van. Black 7 committed a team control foul for blocking (moving screen with one foot in the air when contact occurred) and the ball should have been awarded to the White team for a throw-in at the place nearest to the infraction.
346 napja B360 Labda- és kosárakadályozás FIBA Tough Calls Gameday 8/1: A védőjátékos akkor érinti a labdát, amikor a labdának egy kis része a gyűrű szintje alatt van. Ez büntetődobás közbeni kosárakadályozás, és 1 pontot kell ítélni a kék csapat javára.
351 napja A952 Kezek használata Kék 5 kinyújtja a támadó elé a karját, aki abban kissé elakad, majd reakcióként ő fogja be a védője karját. Az akciót kell megfújni, nem a reakciót.
354 napja B359 Labda- és kosárakadályozás A védő felszálló ágban érinti a labdát, mielőtt a labda érintené a palánkot. A palánkot ugyan megüti, és az rezgésbe is jön, azonban az elütött labdának nincs esélye a kosárba jutni, sőt még a gyűrűt érinteni sem, így ez nem befolyásolja a labda kosárba jutását. Nem történt szabálysértés, a kosarat nem kell megadni.
357 napja A951 Kezek használata Fekete 17-es szabályos védőhelyzetet vesz fel oldalra kinyújtott karral. Azonban ő nem okoz érintkezést és nem is gátolja a labdavezető játékos mozgását. Fehér 30 az, aki a karjával "eltakarítja" az útból a védő karját, és igyekszik teátrálisan eljátszani, hogy őt akadályozza a védő. Ez támadóhiba.
362 napja A950 Levegőben lévő játékos Fekete 10 - miközben dobásra emelkedik - előre nyújtja a lábát, és érintkezést okoz a dobást szabályosan szerelni próbáló fehér 12-vel. Fehér 12 nem okozna érintkezést, az a támadó játékos hengeréből kinyújtott lábán következik be. Támadóhiba. A dobó ezt a trükköt alkalmazva próbálja megtéveszteni a játékvezetőt (ezúttal sikerrel).
365 napja A949 Sportszerűtlen Fekete 17 elgáncsolja Szürke 14-et, aki át akarja ugorni őt. Ez sportszerűtlen hiba. Tough Calls Gameday 13/05: Black 17 tripped up Grey 14 when he was trying to jump over him. This is an Unsportsmanlike Foul. Grey 14 shall attempt 2 free throws and the ball will be awarded to the Grey team for a throw-in at the throw-in line in their front court with 14 seconds on the shot clock.
371 napja A948 Sportszerűtlen (durvaság) A védő egyértelműen blokkolni szeretné a dobást, azonban nem tudja már a lendületét visszafogni, így erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
372 napja A947 Elzárás Az elzáró játékos vállal belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás, támadóhiba.
377 napja A946 Belemenés-Akadályozás Fehér 5 elfoglal egy szabályos kiinduló védőhelyzetet, majd szabályosan oldalra mozog. Azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem a vállán következik be. Védőhiba.
382 napja A945 Sportszerűtlen (durvaság) A FiBA állásfoglalása szerint ez az eset kimeríti a sportszerűtlen hiba kritériumát. FIBA Tough Calls Gameday 2/3: The Crew Chief’s decision was based on the supposed intention of Grey 14. However, the foul meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul. When deciding if a foul should be personal or unsportsmanlike, referees must only consider the action, never the supposed intention.
382 napja B358 3, 5, 8, 24 másodperc Történt-e 8 másodperces szabálysértés? (A feldobáshelyzet sípszóig több mint 8mp telt el.). A labda nem került át a támadó térfélre, mivel kék 25 nem került át mindkét lábbal a támadó térfélre. A 8 mp-es szabálysértés a feldobás megítélése előtt bekövetkezett. A FIBA Tough Calls Gameday 12/2: The ball was never on the front court as Blue 25 never had both feet completely in contact with his frontcourt. The 8 second period ended before the held ball was called. The White team will be awarded a throw-in from the side-line in their frontcourt, close to the centre line, with 14 seconds on the shot clock.
386 napja A944 Elzárás Fehér 43 szabályos elzárást adott, ez nem büntethető. Tough Calls Gameday 3/1 : Incorrect decision by the referees. White 43 has established a legal screen and cannot be penalized.
386 napja B357 Visszajátszás Történt-e visszajátszás? (A labdát a fehér játékos üti a középvonal felé). Piros csapat birtokolta a labdát, piros 12 érintette utoljára a labdát a támadó térfélen, és a támadó térfélen is ő érinti először. A visszajátszás kritériumai teljesültek. FIBA Tough Calls Gameday 12/4: The Red team was in control of the ball in their frontcourt, Red 12 was the last player to touch the ball in his frontcourt and then, the ball touched the backcourt and was again touched by Red 12. All the conditions for a backcourt violation were fulfilled.
388 napja A943 Sportszerűtlen Mit ítélnél, feltéve, hogy a csíkos csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, így gyorsindításról még nem lehet szó. A labdát vesztő támadó egyértelműen a labda visszaszerzésére tesz kísérletet, cselekedete nem sportszerűtlen. Ez egy támadó csapat által elkövetett szabálytalanság, amiért büntetődobások sem járnak.
393 napja A940 Sportszerűtlen Sárga 9 fekete 77 előtt szabályos védőhelyzetet foglalt el és aktívan védekezett, és érintkezés okozása nélkül próbálta meg elütni a labdát. Az érintkezést a támadó okozta. FIBA Tough Call 11-2: Yellow 9 was in front of Black 77, he had established a legal guarding position and was playing active defense, trying to tap the ball without creating any illegal contact against the dribbler. The contact was created by the dribbler.
393 napja A941 Függőlegesség A védő függőlegesen felugrik. A védő az érintkezésről nem tehet, a támadó az, aki a védő hengerébe hatolva érintkezést okoz. Támadóhiba.
393 napja A942 Függőlegesség A védő előrefelé mozog, és érintkezést okoz. Védőhiba. FIBA Tough Calls Gameday 2-1: Correct decision from the referees. Foul in the act of shooting. 3 free throws awarded to Red 8.
402 napja A939 Sportszerűtlen (durvaság) A játékvezetőknek sportszerűtlen hibát kellett volna ítélniük, mert a védő, amikor a levegőben lévő támadó alá mozgott, nem tett szabályos kísérletet a labda megjátszására. Tough calls, Gameday 1/1: The player White 0 is in the air for a lay-up. The Blue Defender 24 moves into his path after White 0 had jumped into the air. The referees call a personal foul. The Official Basketball Rules (art. 33.6) indicate that moving under a player who is in the air and causing contact is usually an Unsportsmanlike Foul and, in certain circumstances, may be a disqualifying foul. Outcome: Incorrect decision from the referees. An Unsportsmanlike Foul should have been called as the contact created by Blue 24 is not a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
403 napja A938 Sportszerűtlen (durvaság) Piros 7-es a labda irányába szalad, de a lendülete olyan nagy, hogy végül túlzottan erős érintkezést okoz. Sportszerűteln hiba (C2).
405 napja B355 Labda- és kosárakadályozás A labda már leszálló ágban van, amikor a védő elüti. Labdaakadályozás, a kosarat meg kell adni.
405 napja B356 Bedobás A bedobójátékos az ellenfélre dobja a labdát, majd miután egy lábbal már a pályára lépett, és a másik lábát pedig felemelte (tehát a határvonali területtel már nincs érintkezésben, miközben a bentivel már igen) megfogja a labdát. Szabályos.
411 napja A937 Belemenés-Akadályozás A támadó játékos bal karral eltolja magától a szabályosan védekező ellenfelét. Támadóhiba.
411 napja B354 Bedobás A bedobójátékos az ellenfélre dobja a labdát, majd miután egy lábbal már a pályára lépett, és a másik lábát pedig felemelte (tehát a határvonali területtel már nincs érintkezésben, miközben a bentivel már igen) megfogja a labdát. Szabályos.
418 napja B352 Lépés A játékos bal-jobbra megáll, így a bal lába lesz a támaszlába. Ezt követően a jobb lábával kicsit arrébb lép (eddig szabályos), majd a bal lábával vagyis a támaszlábával is lép egyet. Ez így már lépéshiba.
418 napja B353 Lépés Amikor a támadó felveszi a labdát, a bal lába a földön van. Majd ezt követően kettőt lép, mielőtt eldobja a labdát. Szabályos.
420 napja A935 Dobó általi fault Kék 1-es bal karjával eltolja magától a védő labdát blokkolni kívánó karját. Támadó hiba. A kosár érvénytelen.