Feltéve Kód # Kategória #
4 napja B421 Büntetődobás Helyesen járt el a játékvezető, amikor megismételtette az utolsó büntetődobást? A fehér 0-ás játékos akkor léphetne a 3-pontos területen belülre, amikor a labda gyűrűt ért. Ő ennél sokkal korábban belép és meg is szerzi a labdát. Helyesen dönt a játékvezető, amikor megismételteti az utolsó büntetődobást.
55 napja A1110 Sportszerűtlen (durvaság) Sportszerűtlen hiba nem is kérdéses, de az eset a kizáró hiba határán van.
55 napja C133 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Kinek az elsődleges felelőssége a 24 másodperces szabálysértés megítélése? Az alapvonali és követő játékvezetőknek az erős oldali játékot kell figyelni, a center játékvezetőnek a feladata a gyűrű közeli esetek (labda- és kosárakadályozások), illetve a 24 mp-es szabálysértés megítélése is.
60 napja A1109 Elzárás Az elzárást adó játékos megfelelő időt és távolságot hagy az elzárt játékosnak. Szabályos elzárás, helyes néma síp ítélet.
68 napja A1106 Belemenés-Akadályozás Amikor a támadó felugrik, a védő még nem foglalta el a szabályos védőhelyzetés, ahol az ütközés bekövetkezik, még előrefelé mozog. Védőhiba. A dobó mozdulat később kezdődik, a kosár nem érvényes.
68 napja A1107 Dobómozdulat A dobómozdulat megkezdődött, amikor a fault bekövetkezik. A kosarat meg kell adni.
68 napja A1108 Dobás szerelése Fekete 8 alapvetően függőleges a vele való érintkezés marginális, különösen annak fényében, hogy fekete 13 tisztán blokkolja és üti ki a labdát. A játékvezetők ítélete, a néma síp, kiment labda helyes döntés.
69 napja B419 Lépés-Labdavezetés Fekete 15 úgy fejezi be a labdavezetést, hogy mindkét lába a talajon van. Amikor a jobb lábát felemeli, a bal lába lesz a támaszláb. Ezután felemeli a támaszlábát és le is teszi mielőtt a dobáshoz elhagyná a labda a kezét. Lépéshiba. FIBA Tough Calls: Black 15 finishes his dribble and catches the ball with both feet on the floor. When he lifts his right foot, his left foot becomes his pivot foot. He then lifts his pivot foot, and it touches the floor again before releasing the ball for the shot. This is a travelling violation; the basket shall not count and the Yellow team shall be awarded a throw-in from the free throw line extended.
75 napja B418 Lépés-Labdavezetés Fehér 23 úgy fogja meg a labdát, hogy a jobb lába érinti a talajt (0. lépés). Ezután a bal lába (1. lépés), majd a bal lába érinti a talajt (2. lépés), majd eldobja a labdát. Szabályos. FIBA Tough Calls: White 23 gained control of the ball with his right foot on the floor. The first step occurred when he put his left foot on the floor and the second step occurred when he put his right foot on the floor again. Then, he released the ball for the shot before putting any foot on the floor again. This is a legal play.
75 napja A1104 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő teátrálisan és látványosan hanyattdobja magát. A játékvezetők helyesen ítéltek ellene azonnali technikai hibát. FIBA Tough Calls: During a Blue team offense, Blue 45 and Yellow 5 contest a high post situation and as Blue 45 backs down to the basket defender Yellow 5 falls to the floor and is given a technical foul for flopping. Even with contact from Blue 45, defender Yellow 5 had an unstable position but exaggerates the reaction despite some holding of his shirt by Blue 45, missed by the Lead official who was late to his position.
75 napja A1105 Gáncsolás A lepattanó labdára fehér 1 és kék 1 ugrik, azonban fehér 1 lába kilóg a hengeréből és ezen a lábon kék 1 átesik, amikor ugrik a labdáért. Ez nem marginális érintkezés, mivel jelentős hátrányt okoz kék1-nek. Személyi hiba fehér 1 ellen.
83 napja B417 Labda- és kosárakadályozás Fehér 24 megrántja a gyűrűt és a palánkot rezgésbe hozza, ezzel befolyásolhatta a a labda kosárba jutását. Kosárakadályozás. A kosarat helyesen ítélik meg a játékvezetők. FIBA Tough Calls: The grabbing of the rim by White 24 made the whole backstop unit vibrate, thus causing the ball to enter the basket in the judgement of the referee. The basket shall not count.
83 napja A1102 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Fehér 4 mozgásban van, amikor gyakorlatilag elzárást ad Zöld 5-nek. Támadóhiba. FIBA Tough calls: White 4 was moving when he screened Green 5. The ball shall be awarded to the Green team for a throw-in from the place closest to where the foul occurred.
83 napja A1103 Dobás szerelése A védő tisztán a labdát éri el. Szabályos szerelés. FIBA Tough Calls: Incorrect decision by the referees. Yellow 15 legally blocked the dunk attempt.
86 napja A1101 Dobómozdulat A védő elüti a támadó könyökét FIBA Tough Calls: Correct decision by the referee. White 11 created an illegal contact by hitting the right arm of the shooter at the start of the shooting motion. 3 free throws for Blue 3.
100 napja A1099 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő oldalra mozog és az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán következik be. Védőhiba.
100 napja A1100 Sportszerűtlen A védő nem a labdára irányuló mozdulatot tesz és túlzottan erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba.
109 napja B416 Visszajátszás A kosárradobással megszünt a zöld csapat labdabirtoklása és csak akkor birtokolták újra a labdát, amikor zöld 55 újra birtokba veszi azt. FIBA Tough Calls: The Green team lost the control of the ball when the ball left Green 55’s hands on the shot for a 3-point goal and the Green team only regained it when Green 55 let it rest in his hand. Legal play.
340 napja A1097 Dobómozdulat A védő azelőtt követi el a faultot, mielőtt a támadó felvenné a labdát és elindítaná a dobását. Nem érvényes a kosár.
340 napja A1098 Dobómozdulat A támadó éppen felvette a labdát, amikor a fault bekövetkezik. 2 büntetődobás a helyes ítélet.
345 napja B415 Labda- és kosárakadályozás Helytelen játékvezetői döntés, mivel a labda teljes terjedelmével a gyűrű szintje felett volt, amikor fekete 30 elütötte. Szabályos érintés. Tough Calls: Initial incorrect decision from the referee as the tap, made by Black 30, was legal because the ball was completely above the level of the rim.
345 napja A1096 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos még akkor is oldalirányú mozgásban volt, amikor a dobó elhagyta a talajt, és az érintkezés nem is a felső testén következett be. Védőhiba. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referee. Red 24 was still moving when the contact occurred, and the contact did not occur on his torso. This is a blocking foul.
363 napja A1095 Komplex A játékvezető fekete 8 ellen ítél személyi hibát. Megadnád-e a kosarat? Fiba Tough Calls: Black 8 grabbed White 27 before White 21 received the ball to make a dunk. The game shall be resumed with a throw-in for the White team on the side line from the free-throw line extended and 14 seconds on the shot clock.
363 napja B414 Lépés Történt-e lépéshiba? Szabályos sarkazás utáni dobás. Nem történt lépéshiba.
368 napja A1094 Sportszerűtlen A védő játékos a labdára megy és az érintkezés sem túlzott. Normál hiba.
375 napja A1092 Belemenés-Akadályozás Fehér 15 okoz szabálytalan érintkezést azzal, hogy bekarolja a védő karját. Támadó hiba. FIBA Tough Calls: White 15 created an illegal contact on his defender by holding (clamping) his arm.
375 napja A1093 Elzárás Az elzáró játékos semmilyen szabályos elzárási kritériumnak nem felel meg. Idő és távolsági tényezőket nem vesz figyelembe. Támadóhiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 4 set a screen on a moving opponent without the ball without allowing him enough time and distance to stop or change his direction. An offensive foul should have been called and the ball awarded to the Red team for a throw-in.
401 napja B412 Labda- és kosárakadályozás A fault után piros 18 érinti a labdát, miután a labda érintette a palánkot. Labdaakadályozás, a kosár jó + 1 büntetődobás a helyes ítélet. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. Red 18 touched the ball after the ball had touched the backboard. This is a goaltending violation. The basket is valid, and the game shall be resumed with 1 free throw for White 3.
408 napja B410 Dobómozdulat A labdát a játékos 0 lépésre veszi fel, és ekkor történik (?) a fault. A kosarat meg kellett volna adni.
408 napja A1091 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Sárga 7 nagyon látványosan, tetrálisan hanyatt dobja magát, miközben szinte érintkezés sem történik. Helyes döntés, hogy azonnali technikai hibát ítélnek ellene, figyelmeztetés nélkül.
408 napja B411 Lépés-Labdavezetés Mivel a játékos nem fogja és kontrollálja a labdát miközben lép, így nem történt lépéshiba.
410 napja B409 Visszajátszás Nem történt visszajátszás, mivel a támadó térfélen még nem birtokolta a csapat a labdát. OBRI 30-9: Example: A1 is standing with both feet in the backcourt close to the centre line, when A1 bounce-passes the ball to A2 who is also standing with both feet in the backcourt close to the centre line. During the pass, the ball touches the team A frontcourt before A2 touches it. Interpretation: This is not a backcourt violation by team A as no team A player with the ball was in the frontcourt. However, the 8-second period shall be stopped when the ball touched the team A frontcourt. A new 8-second period shall start as soon as A2 touches the ball in the backcourt.
420 napja A1090 Dobómozdulat A támadó felveszi a labdát, amikor megfaultolják, majd - bár kicsit furcsán lassítva az ütemét - szabályosan kilépi a ziccert és kosarat szerez. A kosár jó és +1 dobás a helyes ítélet.
422 napja C132 Videobíró Használhatják-e a játékvezetők a videóbírót ebben az esetben? Igen az egész mérkőzésen.
422 napja A1089 Sportszerűtlen (durvaság) Fehér 15 olyan erővel üti nyakon az ellenfelét, ami nem kosárlabda mozdulat. A játékost ki kell zárni a játékból.
428 napja B407 Lépés A játékos bal-jobbra áll meg, majd labdavezetés kezdetekor felemeli a jobb (támasz)lábát. Lépéshiba.
428 napja B408 Lépés-Labdavezetés Fehér 0 bal lába van a talajon, amikor a labda megül a kezében, ez számít 0. lépésnek. Ezután még kettőt léphetne, de ő hármat lép. Lépéshiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 0 gained the control of the ball, allowing the ball to rest in his hand, while his left foot was touching the floor (the so-called step 0 or gathering step), so the first step occurred when his right foot touched the floor and the second step occurred when his left foot touched the floor again. However, his right foot touched the floor again before releasing the ball for the lay-up. This is a travelling violation.
431 napja B406 Lépés A játékos a labdavezetés után bal-jobbra áll meg, majd a bal lábát használva támaszlábként a jobbal lépeget. Eddig szabályos. De ezután a támaszlábával (bal) lép, hogy dobjon. Ez lépéshiba.
433 napja B405 Lépés Amikor a játékos felveszi a labdát, a jobb lába a talajon van. Majd erről a lábáról, újra a jobb lábára érkezik le. Ez így lépéshiba.
435 napja B404 Lépés-Labdavezetés Amikor piros 96 megfogja a labdát, a bal lába a talajon van (0. lépés) Majd még 2-t lép. Szabályos. FIBA Tough Calls: Red 96 gained the control of the ball, allowing the ball to rest in his hand, while his left foot was touching the floor (the so-called step 0 or gathering step), so the first step occurred when his right foot touched the floor and the second step occurred when his left foot touched the floor again. Legal play.
437 napja A1087 Belemenés-Akadályozás A dobójátékos mozdulata, bár vétlen, de azzal, hogy a lábát felhúzza, ezzel kilóg a hengeréből és érintkezést okoz. A védő szabályosan függőlegesen ugrik fel, így a támadó felelős az érintkezésért, amely nem marginális. Támadó hiba.
437 napja A1088 Centerharc Sárga 14 befogja Piros 5 karját a lepattanóért való küzdelemben. Helyes ítélet a Sárga 14 elleni fault.
467 napja B403 Lépés Fehér 1 felemeli a támaszlábát (bal), mielőtt leütné a labdát. Lépéshiba.
472 napja B401 Lépés A játékos nulladik lépésre veszi fel a albdát, amjd lép kettőt. Ezután szabályosan sarkaz. Nem történt lépéshiba
472 napja B402 Lépés Fehér 11 felemeli a támasz (bal) lábát mielőtt elhagyná a labda a kezét labdavezetés kezdetén. Lépéshiba.
485 napja B400 Lépés Lépéshiba? A játékos jobb lába a talajon van, amikor megfogja a labdát (0. lépés). Majd elrugaszkodik erről a lábáról és először a bal majd a jobb lába érinti a talajt. Szabályos.
487 napja A1084 Elzárás A támadó játékos a védő látómezején kívül ad elzárást. Ilyenkor az idő- és távolság tényezőket is figyelembe kell vennie. Vagyis kellő időt és távolságot kell hagynia. Itt az elzáró játékos ezt nem veszi figyelembe, így ez szabálytalan elzárás, Szabálykönyv 33.7: Ha az elzárás az álló ellenfél látómezején kívül történik, az elzáró játékos köte­les lehetővé tenni, hogy ellenfele 1 normál lépés távolságot tehessen az elzárás felé érintkezés nélkül. Ha az ellenfél mozgásban van, az idő és távolsági tényezőket figyelembe kell venni. Az elzáró köteles elég helyet hagyni, hogy az elzárt játékos az elzárást megállással vagy irányváltoztatással elkerülhesse. A megkívánt távolság soha sem kevesebb, mint 1, és soha sem több, mint 2 normál lépés.
487 napja A1085 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors indítás során szükségtelen érintkezést okoz a védő, nem labdára irányuló mozdulatával. Sportszerűtlen hiba. FIBA Tough Calls: Once Green 8 was beaten by the dribbler, he created a contact which was not a legitimate attempt to directly play the ball and is considered to be an unnecessary contact to stop the progress of the Yellow team in transition.
487 napja A1086 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Fehér 11, miután lepasszolja a labdát, belemegy Kék 11-be, aki szabályos védőhelyzetet foglalt el a félkörön kívül. Támadó hiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Blue 11 had a legal guarding position. White 11 charged Blue 11 after the pass and an offensive foul should have been called to White 11 and the basket should have been cancelled.
488 napja A1083 Függőlegesség A védő bár függőleges tartásban van, folyamatosan előre mozogva érintkezést okoz. Védőhiba.
488 napja B398 24 mp Az alapvonali bedobásnál hány mp-et mutasson a támadóidő? Miután a labda érintette az ellenfél gyűrűjét, a támadóórát 14 másodpercre kell visszaállítani ha ugyanaz a csapat szerzi meg újra a labdát, amelyik azt birtokolta, mielőtt a labda érintette a gyűrűt.
488 napja B399 Lépés A játékos elcsúszása nem lépéshiba. Utána viszont tartott labdát kell ítélni.
491 napja A1082 Színészkedés Fehér 12 és zöld 6 centerpozícióban való helyezkedésekor zöld 6 marginális érintkezés hatására látványosan elesik. Néma síp és a támadó figyelmeztetése a helyes, ahogy a játékvezető is teszi, vagy ha már volt a csapat figyelmeztetve, akkor technikai hibát kell ítélni.
495 napja B397 Labda- és kosárakadályozás Fehér 20-at faultolják, majd miközben a labda érintkezésben van a gyűrűvel, fehér 20 kissé megrántja a gyűrűt, ami befolyásolhatja a labda kosárba jutását is. A játékvezetők helyesen nem adják meg a kosarat és ítélnek 2 büntetődobást.
495 napja A1080 Elzárás A védő hátulról próbálja megkerülni az elzáró játékost, azonban az folyamatosan belemozog az útjába. Mozgó elzárás, támadóhiba.
495 napja A1081 Függőlegesség A védő szabályos védőhelyzetben, szemben a támadóval, függőlegesen ugrik fel, a támadó ugrik a védő felé. Az érintkezés csak a testen következik be, mely marginális és a támadó felelős érte. Néma síp.
502 napja B396 Visszajátszás A labda és a játékos (mindkét lábbal) sem ért át a támadó térfélre teljesen, így a labda nem került át a támadó térfélre. Ebből következően visszajátszás sem történhetett.
502 napja A1079 Lépés-Labdavezetés A játékos akkor követ el lépéshibát, amikor a labdával a kezében feláll. Tough calls: Correct decision from the referees. White 4 stood up while holding the ball.
508 napja D58 Adminisztratív Két büntetődobás között kettős technikai hibát ítél a játékvezető. A1 játékosnak ez az 5. hibája, ezért le kell cserélni. Ebben az esetben cserélhet-e B csapat két játékost? Kettőt nem, de egy játékost cserélhet.
508 napja A1078 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet foglal el a félkörön kívül. A dobó azután ráesik, hogy a labda elhagyta a kezét. Mivel a labda már nincs a támadó birtokában, amikor az előtte álló védőt feldönti, ezért a kosár érvényes, és személyi hibát kell a dobó ellen. Ha a piros csapatnak már ezzel megvan az 5 hibája, akkor a túloldalon 2 büntetődobás jár a piros 22-es játékos javára.
517 napja A1076 Lökés A támadó keresi az érintkezést azzal, hogy bal karjával hátra nyúl. Néma síp, helyes ítélet.
517 napja B395 Feldobás(helyzet) Helyesen járt el a játékvezető, amikor a két érintett játékos között dobta fel újra a labdát és nem tetszőleges két játékos között? Igen.
517 napja A1077 Sportszerűtlen (durvaság) Piros 10 nem a labdára irányuló mozdulatot tesz, csak a dobó karját ragadja meg. Sportszerűtlen hiba.
529 napja A1074 Sportszerűtlen Gyorsindítás közben a védő szemben a támadóval a labda irányába nyúl, de a passzoló játékos csuklóját éri el. Az érintkezés nem durva. Normál személyi hiba.
529 napja A1075 Sportszerűtlen (gyors indítás) Tranzíció során a védő játékos nem tesz kísérletet a labda megjátszására, szükségtelen érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C3)
531 napja A1073 Elzárás Piros 10 labdával a kezében mozgó elzárást ad. Támadóhiba.
541 napja B394 Feldobás(helyzet) Az ugró játékos nem foghatja meg a labdát amíg a labda nem érint más nem ugró játékos vagy a talajt. Szabálysértés.
545 napja A1072 Elzárás Az elzáró játékos kiteszi a karját az elzárni kívánt játékos útjába. Támadóhiba.
548 napja A1071 Belemenés-Akadályozás FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. Blue 5 set his position, outside the no-charge semicircle, before White 6 took off. Therefore, White 6 is responsible for the contact for invading Blue 5 cylinder.
689 napja B392 Visszajátszás A játékosnak és a labdának is át kell kerülnie a támadótérfélre ahhoz, hogy visszajátszás történjen. Itt a labda még nem került át a támadótérfélre.
689 napja B393 Labda- és kosárakadályozás A játékos a gyűrűt nem használhatja arra, hogy segítse magát a labda megjátszásában. Szabálysértés, a kosár nem érvényes.
708 napja B391 3, 5, 8, 24 másodperc A labdát blokkolja ugyan a védő, de a labda a végén mégis érinti a gyűrűt. A támadóórát helyesen ugrasztják vissza 14-re. Amikor megállítják a játékvezetők a játékot, az óra 12 mp-et mutat és így 12 mp támadóidővel jöhet oldalbedobással a sárga csapat.
726 napja A1069 Dobómozdulat A játékvezető fehér 33 ellen ítél, amikor csíkos 1 már megkezdte dobómozdulatát. Hogyan folytatnád a játékot? Mivel az a játékos, akit meglöktek nem volt dobójátékos, ezért alapvonali bedobással folytatódik a játék.
726 napja A1070 Sportszerűtlen Fehér 31 akkor fogja és húzza kissé meg kék 10-est, amikor a bedobó játékos kezében van még a labda egy utolsó két percen belüli bedobásnál. Ez C5 tipusú sportszerűtlen hiba majd kék 10 sportszerűtlen hibát követ el, amikor hátra üt.
733 napja B390 24 mp A játékosok kérésére a játékvezető megállítja a játékot törlés miatt. A bedobáskor hány mp-et kell a támadóidő órának mutatnia? 19 marad, mivel a csíkos csapat kérésére állították meg az órát.
733 napja A1068 Belemenés-Akadályozás Fehér 7 irányt változtat és lényegileg elzárást ad egy labda nélküli mozgó ellenfélnek. Támadó hiba. White 7 changed his direction and set a screen on a moving opponent without the ball, not respecting the elements of time and distance. Offensive foul for illegal screening.
735 napja A1065 Dobómozdulat A sárga csapatnak megvan a 4 csapathibája. Hány dobással folytatnád a játékot? Fekete 20 megkezdte a dobómozdulatát, amikor a fault történt. 3 dobást kellett volna ítélni a javára. FIBA Tough Calls: Black 20 pump faked and then he started a new act of shooting moving the ball upwards towards the opponents’ basket when the contact occurred. Black 20 should have been awarded 3 free throws.
735 napja A1066 Dobómozdulat Fehér 5 már felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor az érintkezés történik. 2 büntetődobás jár.
735 napja A1067 Elzárás Az elzáró játékos nem ad kellő időt és távolságot az elzárt ellenfelének. Szabálytalan. FIBA Tough Calls: If the opponent is in motion, the elements of time and distance shall apply. The screener must leave enough space so that the player who is being screened is able to avoid the screen by stopping or changing direction. The distance required is never less than 1 and never more than 2 normal steps. Correct decision from the referees. Black 6 committed a blocking foul on Yellow 6 because he didn’t respect the elements of time and distance.
746 napja A1064 Elzárás Kék 35 mozgásban adja az elzárást. Támadó hiba.
751 napja A1062 3 mp A szigorított területet elhagyó játékosnak engedményt kell adni, itt nem helyes a 3 mp-es szabálysértés ítélet.
751 napja A1063 Dobómozdulat Kék 25 felvette éppen a labdát, így megkezdte dobómozdulatát, amikor az érintkezés történik. 2 büntetődobást kellett volna ítélni.
757 napja A1061 Technikai hiba A szabálymagyarázatok 36-6 pontja szerint ilyen esetben, amikor a védő a dobót a koncentrálásában akarja megzaverni, akkor ha a labda kosárba jut és ez az első eset, akkor alég figyelmeztetni. Ha azonban a dobás kimarad, akkor azonnali technikai hibával kell büntetni.
762 napja A1060 Elzárás Zöld 37-es tudatosan hátranyomja a fenekét, és ezzel érintkezést okoz a mellette elfutni kívánó játékossal. Szabálytalan elzárásnak tekintendő cselekedet.
771 napja A1059 Sportszerűtlen Fehér 10 éppen labdát szerez és esélye lenne kosárra törni, amikor zöld 32 bár a labdáért való harcban elüti. Mivel nincs a támadó és a kosár között más védő, így ez sportszerűtlen hibának (C4) minősülő eset.
775 napja A1058 Dobómozdulat Kék 99 felvette már a labdát, és elkezdte a dobómozdulatát, amikor az érintkezés történik. 2 büntetődobás a helyes ítélet.
781 napja A1057 Gáncsolás Bár az érintkezés (gáncsolás) vétlen, de nem hagyható figyelmen kívül, hiszen komoly hátrányba hozta a labdavezetőt, aki ettől el is esik. Normál hibát kellett volna ítélni.
782 napja A1056 Függőlegesség Fekete 21 függőlegesen ugrik fel. Fehér 17 okoz érintkezést a bal karjával, és löki el önmagát, azt a látszatot keltve, mintha a védő meglökné. Fekete 21 nem követett el semmi szabálytalant. A legjobb ítélet a néma síp lett volna.
787 napja A1055 Kezek használata Kék 9-es miközben labdát vezet, karjával hátracsap és eltalálja a védőjét. Támadó hiba.
790 napja B389 Labda- és kosárakadályozás A védő kosárakadályozást követ el az utolsó büntetődobás során, azután, hogy már érte a gyűrűt a labda. Szabálysértés, 1 pontot kell ítélni.
795 napja A1053 Sportszerűtlen A védőjátékos nem tesz semmilyen kísérletet a labda megjátszására tranzíció során. Sportszerűtlen hiba. (3 vagy C1). De még akkor is sportszerűtlen hibának kellene ítélni, ha nem ellentámadás során történik (C1).
795 napja A1054 Dobómozdulat Sárga 11 már felvette a labdát, amikor az érintkezés történik. 2 büntetődobás a helyes ítélet.
799 napja A1052 Függőlegesség FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. Defender White 3 invaded the shooter’s cylinder, creating a contact on his knee. The 3-point basket is valid and Red 11 is awarded 1 free throw.
803 napja A1051 Függőlegesség A védőjátékos előre ugorva érintkezést okoz a dobásból leérkező dobóval. Személyi hiba. 3 büntetődobás.
809 napja B388 Feldobás(helyzet) A feldobás után közvetlenül tartott labdát ítélnek. Helyesen járnak el a játékvezetők, ha a megismételt feldobást az érintett két játékos között végzik el vagy bárki ugarhatna? Igen, a tartott labdában érintett két játékos között kell feldobni a labdát.
810 napja A1049 Belemenés-Akadályozás Kék 5 szabályos védőhelyzetet foglal el a belemenés-mentes félkörön kívül. Az érintkezés a felső testén van. Támadó hiba. FiBA Tough Calls:Blue 5 has established an initial legal guarding position outside the no-charge semicircle area. The contact occurs on the torso. Offensive foul for charging.
810 napja A1050 Dobóra ráesés Zöld 9 olyan helyre lép, ami még nem volt elfoglalt, amikor a dobó felugrott, és ahová leérkezik. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. Green 9 occupied a place on the court that was free when White 33 jumped for the shot. Therefore, he created an illegal contact with the shooter. White 33 will be awarded 3 free throws.
824 napja A1048 Függőlegesség A védő belegyalogol a dobó hengerébe és érintkezést okoz. Személyi hiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Defender Black 16 occupied the landing spot of an airborne shooter, creating a contact on the shooter’s left foot. A personal foul should have been called to Black 16 and White 1 should have been awarded 3 free throws.
825 napja A1047 Dobómozdulat Amikor a fault bekövetkezik, a támadó még nem vette fel a labdát, és nem kezdte meg a dobómozdulatát. Oldalbedobást kellett volna ítélni. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. When the illegal contact occurred, the ball had not come to rest in the player’s hands yet. Red 32 still bounced the ball once more and then grabbed it. The act of shooting had not started yet. The Red team should have been awarded a throw-in from the place nearest to where the foul occurred.
828 napja A1046 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során a védőjátékos hátulról okoz többször is érintkezést, miközben nincs reális esélye a labdát elérni. Sportszerűtlen hiba (C3).