Feltéve Kód # Kategória #
8 napja A1048 Függőlegesség A védő belegyalogol a dobó hengerébe és érintkezést okoz. Személyi hiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Defender Black 16 occupied the landing spot of an airborne shooter, creating a contact on the shooter’s left foot. A personal foul should have been called to Black 16 and White 1 should have been awarded 3 free throws.
9 napja A1047 Dobómozdulat Amikor a fault bekövetkezik, a támadó még nem vette fel a labdát, és nem kezdte meg a dobómozdulatát. Oldalbedobást kellett volna ítélni. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. When the illegal contact occurred, the ball had not come to rest in the player’s hands yet. Red 32 still bounced the ball once more and then grabbed it. The act of shooting had not started yet. The Red team should have been awarded a throw-in from the place nearest to where the foul occurred.
12 napja A1046 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során a védőjátékos hátulról okoz többször is érintkezést, miközben nincs reális esélye a labdát elérni. Sportszerűtlen hiba (C3).
15 napja A1042 Dobómozdulat Piros 1-es kosár felé tör és felveszi a labdát, és ezzel megkezdi dobómozdulatát, amikor faultolják. Azonban a fault után megváltoztatja szándékát és passzol, így nem járnak büntetődobások.
15 napja A1043 Belemenés-Akadályozás Piros 1 szabályos védőhelyzetet vesz fel az alapvonal mentén, és az ütközés a felső testén következik be. Támadó hiba.
15 napja A1044 Kezek használata Sárga 11 okozza a karja indokolatlan felrántásával az érintkezést, ezért helyesen ítél a játékvezető ellene támadó hibát. Fiba Tough Calls: Correct decision from the referees. The contact created by Yellow 11 is illegal and a team control foul was correctly called.
15 napja A1045 Dobó általi fault A védő nem követ el személyi hibát. A támadó az, aki a lábát kinyújtja előre a hengeréből. Azonban az érintkezés nem okoz hátrányt a védőnek, így nem kell a támadó ellen hibát ítélni, de figyelmeztetni kell színészkedésért. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 3 never invades the shooter’s cylinder. It is the shooter, Red 33, who creates the contact by spreading his right leg outside his cylinder. However, this illegal contact does not put White 3 in a disadvantage, so it shall not be called as a personal foul. Red 3 then lets himself fall to the floor in order to fake being fouled. The referee shall give a warning, showing twice the ‘raise-the-lower-arm’ signal to Red 33 for faking the foul. When the game is stopped and the ball is dead, the warning shall also be communicated to the Red Team Head Coach and it shall apply to any member of his team for a similar action for the remaining duration of the game.
16 napja A1040 Belemenés-Akadályozás Kék 19 szabályos védőhelyzetet foglal el a félkörön kívül, és az ütközés a felső testén következik be. Támadó hiba. FIBA Tough Calls: Blue 19 had established an initial legal position and the contact occurred on his torso. Offensive foul for charging.
16 napja B387 Lépés-Labdavezetés Sárga 2 úgy állt fel, hogy közben nem fogta, csak érintette a labdát. Csak miután felállt, akkor fogta meg a labdát, és kezdett labdavezetést. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Yellow 2 stood up without holding the ball. He stood up touching the ball and then held the ball to start a dribble.
16 napja A1041 Kezek használata Kék 77 ugyan kitartotta a karját a hengerén kívülre, azonban nem okozott vele érintkezést. Az érintkezést fehér 8 okozta azzal, hogy a jobb karjával oldalra kicsap. Támadó hibát kellett volna ítélni. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Blue 77 extended his arm outside his cylinder but didn’t create any contact. The illegal contact was created by White 8, who used his right arm to keep his defender away. A team control foul should have been called.
18 napja A1039 Sportszerűtlen (durvaság) Már az első fault dobómozdulat közben történt, ezért 2 dobás jár, majd a sportszerűtlen hibáért is jár 2 dobás + labda. Ez összesen 2+2+labda.
19 napja A1038 Támadó csapat általi hiba Mindkét csapatnak megvan a 4 hibája a negyedben. Mit ítélnél fehér 13 ellen? Ez egy normál hiba. Azonban mivel Fehér 3 két kézzel megfogja a lbdát, és úgy húzza vissza a pályára, ezzel fehér csapat labdabirtoklást szerez, így fehér 13 által elkövetett hiba, támadó csapat által elkövetett hiba, így nem járnak büntetődobások.
22 napja A1037 Sportszerűtlen (gyors indítás) Fehér 11 a mozdulata labdára irányul, de a kezet is talál. A sportszerűtlen hiba C4-es kritériuma nem alkalmazható, mert a támadó megkezdte már a dobómozdulatát. A helyes ítélet normal hiba és 2 büntetődobás.
36 napja A1034 Elzárás Zöld 37 mozgásban ad elzárást, szabálytalan.
36 napja A1035 Sportszerűtlen (gyors indítás) Ellentámadás során a védő erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C3).
36 napja D57 Különleges helyzetek A védő (B) csapat edzője akkor kap technikai hibát, amikor a támadó csapat passza még levegőben van. Közvetlenül ezután B25 megfogja a labdát és ziccerben elindul. A büntetődobás után fehér csapat dobhat be, 24 másodperc lesz a támadóórán.
36 napja A1036 Függőlegesség Fekete 22 nem függőlegesen a saját hengerén belül ugrott fel, hanem előre a dobó felé, és így érintkezést okozott. Védő hiba. FIBA Tough Calls: First, incorrect decision by the referees. Yellow 12 had an open path to the basket and defender Black 22 did not jump vertically (within his own cylinder). He jumped towards Yellow 12, creating an illegal contact that should have been called as a personal foul and 2 free throws should have been awarded to Yellow 12.
44 napja A1032 Sportszerűtlen (gyors indítás) Fehér 6 szükségtelen érintkezést okoz egy gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
44 napja A1033 Lökés Kék 12 meglöki a labdáért futó fehér 21-et. Védőhiba.
47 napja A1031 Előny-hátrány A védő először tán taktikai faultot szeretne elkövetni, de meggondolja magát és az érintkezés marginális lesz. A támadó gond nélkül tovább halad. Néma síp a legjobb ítélet.
52 napja A1030 Elzárás Fehér 10 befordul piros 11 elé úgy, hogy nem ad kellő időt és távolságot. Ezzel gyakorlatilag egy szabálytalan elzárást követ el.
55 napja A1028 Sportszerűtlen A védő meg sem próbál védekezni, vagy a labdát megjátszani, csak a támadó karját akarja megragadni. Sportszerűtlen hiba (C1).
55 napja A1029 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel, ő nem felelős az érintkezésért. A dobójátékos az, aki nem a hengerében, hanem előre ugrik. Néma síp a helyes ítélet.
58 napja A1027 Függőlegesség Kék 77 a kinyújtott karjai maga felett tartja, de előrefelé ugorva érintkezést okoz. Védőhiba. FIBA Tough calls: Blue 77 had his arms extended above him but he created an illegal contact jumping towards the shooter (leaving his cylinder). However, the signal was not correct as the defender didn’t hit the shooter on his head.
61 napja A1026 Levegőben lévő játékos A védő belép a dobó hengerébe, kis érintkezést is okoz, és ezzel a támadó biztonságos leérkezését kockáztatja. Védőhiba.
61 napja B385 Lépés A játékos jobb lába a támaszláb. Labdavezetés kezdetén a játékos kezét előbb hagyja el a labda, mint mielőtt felemelné a támaszlábát. Nem történt lépéshiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. The right foot is the pivot foot and Yellow 12 released the ball to start his dribble before lifting his pivot foot.
67 napja B383 Láb A piros játékos lába a középvonalon van a láb szabálysértéskor. Melyik térfélről dobatnád be a labdát? Mivel a szabálysértést elkövető játékos a védő térfélen tartozkodónak számít a bedobást a támadó térfélről végzendő el, és marad a támadóidő.
67 napja A1023 Dobó általi fault Zöld 5-ös a betörésnél kitartja a könyökét és fejen találja a szabályosan védekező ellenfelét. Ez minimum sportszerűtlen hiba, de ha a szándékosság is egyértelmű, akkor kizáró hiba.
67 napja B384 Lépés-Labdavezetés Fehér 0 úgy fogja meg a labdát, hogy a bal lába a talajon van. Ezután kettőt lép, ez szabályos. A labda pedig éppen elhagyja a kezét, amikor lejár az idő. Helyesen ítélik meg szabályosnak a kosarat.
67 napja A1024 Sportszerűtlen (durvaság) A védő sérülésveszélyesen lép a dobójátékos alá. Sportszerűtlen hiba.
67 napja A1025 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra dől kissé, és az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán következik be. Védőhiba.
71 napja A1022 Komplex A játékvezetők helyesen döntenek, amikor a normál fault után egy sportszerűtlen hibát is ítélnek fekete 4 ellen. Correct decision from the referees. First, there was a personal foul by Black 4 before the act shooting. The penalty for this foul (4th team foul in the quarter) is a throw-in for the White team. Then, there is a different contact created by Black 4 on the same opponent once the clock was stopped, which was correctly called as an unsportsmanlike foul as this second contact was not legitimately attempting to directly play the ball within the spirit and intent of the rules (an unsportsmanlike foul cannot be disregarded). The penalty for this unsportsmanlike foul is 2 free throws for White 55 and possession of the ball for a White team throw-in at the throw-in line in their frontcourt and 14 seconds on the shot clock. This throw-in cancels the right to possession of the ball of the first foul.
245 napja B382 Labda- és kosárakadályozás Kék 22 megüti és ezzel rezgésbe hozzá a palánkot, mely hozzájárulhat ahhozz, hogy a labda nem jut a kosárba.
245 napja A1021 Sportszerűtlen Sárga 52 erősen meglöki az előtte futó kék 7-est, ez sportszerűtlen hiba (C1). Mivel kék 12 már megkezdte a dobómozdulatát, amikor a fault történik, ezért a kosár érvényes.
252 napja A1020 Sportszerűtlen (durvaság) A védőjátékos a dobást próbálja szerelni, de erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
256 napja B381 Lépés Amikor fehér 13 felveszi a labdát a jobb lába a talajon van. Innen felugorva újra a jobb lábára érkezik le, majd teszi le a balt. Ez lépéshiba.
256 napja A1019 Technikai hiba Helyes ítélet a technikai hiba? Helyes a játékvezetői döntés. Fehér 9 akadályozta a bedobást azzal, hogy pályán kívüli területre lépett, és ez az utosló 2 percben technikai hiba, előzetes figyelmeztetés nélkül. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. White 9 has interfered with the throw-in and during the last 2 minutes of the game this is a technical foul without previous warning.
257 napja A1017 Elzárás Kék 5 ellenfele látóterén kívül ad elzárást. Ezt azonban olyan közel teszi, hogy annak nincs sem ideje sem távolsága elkerülni az ütközés. Ez szabálytalan elzárás.
257 napja A1018 Belemenés-Akadályozás Kék 18 oldalra mozog miközben érintkezést okoz a támadóval. Védőhiba.
265 napja B380 Labdavezetés Labdavezetés közben a labda pattanásának magassága nincs korlátozva. Akkor lenne szabálytalan a labdavezetés, ha a játékos alányúlna a labdának és megülne a kezében. Itt ez nem történt meg. Szabályos.
265 napja A1015 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során fehér 21 szükségtelen érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C3).
265 napja A1016 Dobó általi fault Védőhiba nem ítélhető. A dobójátékos okozza azzal az érintkezést, hogy előre nyújtja a lábát. Mivel az érintkezés minimális és semmilyen hátrányt nem okoz a védőnek, így a néma síp a legjobb ítélet, de ha a játékvezető faultnak minősíti az esetet, akkor az csak a dobó ellen lehet. FIBA Tough calls: Incorrect decision from the referees. Black 6 didn’t create any contact with the shooter. It was the shooter who created this contact by spreading his leg.
266 napja A1013 Lökés Az előre ívelt labdára fehér 33 és piros 20 párhuzamosan futnak. Piros 20 miután megfogja a labdát a bal karjával ellöki a védőt, miközben az továbbra is párhuzamosan fut vele. Támadóhiba.
266 napja A1014 Kizáró hiba Sárga 12 a palánk alatt arcon könyököli ellenfelét. Ez támadó játékos által elkövetett kizáró hiba. Mivel a sárga 66 kezét még nem hagyta el a labda, amikor a könyöklés történik, ezért a kosár sem lehet érvényes.
266 napja B379 Láb Mindkét játékos esetében vétlen lábról van szó. Nem kellett volna közbeavatkozni.
267 napja B378 Visszajátszás Sárga csapat birtokolja a labdát. Sárga 25 érinti utoljára a támadó térfélen, majd aztán a védő térfélen is először a labdát. Visszajátszás.
279 napja A1012 Belemenés-Akadályozás A védő szemben áll a támadóval, az érintkezés a felső testén következik be. Támadóhiba.
284 napja A1011 Elzárás Sárga 23 tudatosan kinyomja a fenekét, és azon fennakad a védő. Bár a védő is rájátszik az esetre, sárga 13 szabálytalan elzárást követett el, azt kell megítélni.
286 napja B377 Visszajátszás A lepattanó után fehér csapat nem birtokolta a labdát. A támadó térfélen csak beleütni tudott egy játékos, így visszajátszás nem történt.
286 napja A1009 Belemenés-Akadályozás A támadó már a levegőben van, amikor a védő még mindig mozgásban van előre felé. Védőhiba.
286 napja A1010 Dobómozdulat A támadó játékos felvette a labdát és megkezdte dobómozdulatát, amikor faultolják. Bár a dobást nem próbálja meg befejezni, de nem változtatja meg a dobási szándékát azzal, hogy lepasszolná a labdát. A játékvezető helyesen ítél 2 büntetődobást.
288 napja B376 Labda- és kosárakadályozás Amiután fehér 34 kezét elhagyja a labda, megrántja a gyűrűt, ami befolyásolja is a labda kosárba jutását. Talán nem tűnik fel elsőre, de fehér 15 is megrántja a hálót. Támadó általi kosárakadályozás, a kosár érvénytelen.
293 napja B375 Visszajátszás Sárga 22 mindkét lábával a támadótérfélen van, amikor birtokba veszi a labdát. Ezután a védőtérfélen álló társának passzolja a labdát. Ez visszajátszás.
293 napja A1008 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során fehér 11 keresztbe nyúl a labdavezető előtt. Mozdulata egyértelműen a labdára irányul, el is éri a labdát. A karján történt érintkezés, azonban a védő a karját azonnal leengedi, vagyis nem tartja mereven a támadó előtt, hogy az elakadjon benne. Ez normál hiba.
296 napja B373 Lépés-Labdavezetés Kék 13 kezéből úgy üti ki ellenfele a labdát, hogy minimálisan, de elhagyja kék 13 kezét. Ezután megfoghatja a labdát, sőt új labdavezetést is kezdhetne. Nem történt lépéshiba.
296 napja B374 Lépés A játékos 3-at lép a labdával. Lépéshiba
299 napja A1007 Elzárás A támadó játékos belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás.
305 napja A1006 Dobómozdulat Az érintkezéskor még nem vette fel a játékos a labdát, azonban az érintkezést követően gyorsan eljátssza, hogy tulajdonképpen olyan távolról ő ziccert kilépve akart kosárra dobni. A játékvezető helyesen nem ítélt büntetődobásokat.
306 napja B372 Különleges helyzetek A feldobáshelyzetnél a kék csapat a kedvezményezett. Miután a labda elhagyta a bedobó kezét - de még mielőtt érintett volna játékost - személyi hibát ítélnek a fehér 4 ellen. A bedobás előtt meg kell-e fordítani a nyilat a fehér csapat javára? Mivel még nem érintette a pályán játékos a labdát, amikor a fault bekövetkezik, a nyílhoz nem kell nyúlni.
306 napja A1005 Félkör A védő felveszi a szabályos védő helyzetet a félkörön kívül, a támadó pedig a védő felső testének ugorva okoz érintkezést. Támadóhiba.
308 napja B371 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből. Helyes utána a 8 mp ítélet? Nem. Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből, de azzal, hogy ekkor ő érintkezésben van a saját térfelével, a labda átkerül a fehér támadótérfelére. Új 8mp-es időszak kezdődik, így nem történt szabálysértés.
314 napja A1003 Kezek használata Mit ítélnél, feltéve, hogy a fehér csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A védő szabályosan üt a labdába, azonban az így elpattanó labdáért való küzdelemben fehér 23 szabálytalanul használja a karját és ezzel személyi hibát követ el. Mivel a kék csapat nem szerezte meg a labdát, így a labdát még fehér csapat birtokolja a fault pillanatában. Ez így támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások.
314 napja A1004 Dobómozdulat A támadó éppen felveszi a labdát, amikor a védő megüti a karját, és bár egy picit kicsúszik a kezéből, a mozdulata folyamatos, így a játékvezető helyesen ítél 2 büntetődobást.
320 napja A1001 Dobómozdulat A labda megül a játékos egyik kezében, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor ellenfele faultolja őt. 2 büntetődobás jár.
320 napja B369 Lépés-Labdavezetés Amikor fekete 13 felveszi a labdát a bal lába a talajon van. Azonban ezután amikor erről tovább szökken újra a bal lába érinti a talajt (hop step). Ez lépéshiba.
320 napja A1002 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védőjátékos nem kísérli meg a labda megjátszását, szükségtelen érintkezést okoz gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
320 napja B370 Lépés-Labdavezetés Dobócsele közben Fehér 99 bal lába érintkezésben marad a talajjal, így nem követ el lépéshibát.
321 napja B368 Komplex Történt-e lépéshiba a labdavezetés kezdetén? Fehér 23 labdabirtoklást szerez miközben a bal lába érinti a talajt. Ezután a jobb lábát (1. lépés), majd a bal lábát (2. lépés) teszi le a talajra, mielőtt a labda elhagyná a kezét a labdavezetés kezdetekor. Ez lépéshiba. Fiba Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 23 gest the control of the ball with his right foot on the floor. Then he puts his left foot on the floor (first step) and then his right foot again (second step) before releasing the ball to start his dribble. This is a travelling violation.
321 napja A1000 Komplex Fekete 22 által okozott érintkezés még azelőtt következett be, mielőtt a labdavezető játékos felvette volna a labdát, ezért sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni ellene. A kosár nem érvényes, és 2 büntetődobás majd oldal bedobás járna a Fehér csapatnak. FIBA Tough Calls: The contact created by Black 22 on the dribbler was illegal and was committed before the dribbler gathered the ball to start his act of shooting. Thus, an unsportsmanlike foul should have been called to Black 22, cancel the basket and 2 free throws should have been awarded to White 23, followed by a White team throw-in from the throw-in line in their frontcourt and 14 seconds on the shot clock.
324 napja A999 Centerharc Fehér 31 befogja fekete 24-es karját. Helyes ítélet fehér 24 ellen.
330 napja A998 Dobó általi fault A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. A támadó felugrik dobni, a labda elhagyja a kezét, majd ezt követően ráesik a védőre. A játékvezetők helyesen ítélnek a támadójátékos ellen, azonban a kosarat meg kellett volna adni, mivel a labda már a levegőben volt, így a fekete csapat már nem birtokolta, amikor a személyi hiba megtörtént.
330 napja B367 Lépés-Labdavezetés Piros 3 kosárra tör. A labdát akkor veszi fel, amikor a bal lába a talajon van (0. lépés), ezután még 3 lépést tesz. jobb-bal-jobb. Lépéshiba. Tough Calls: Red 3 drives to the basket. He gathers the ball when his left foot is touching the floor (so called zero step), then he takes three more steps right-left-right and stops.
335 napja A997 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő nem tesz kísérletet a labda megjátszására, csupán egy szükségtelen érintkezést okoz egy gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
340 napja A996 Különleges helyzetek Mit ítélnél, feltéve, hogy mindkét csapatnak megvan a 4 hibája a negyedben? Fehér 6 passzolja a labdát, amibe Piros 31 beleér. Ezután Fehér 33, aki szintén a labdáért indul, kicsit elkésik, így szabálytalan érintkezést okoz. Bár az érintkezés elég erős, azonban ez normál kosárlabda játék. Normál hibát kell ítélni fehér 33 ellen, és mivel a Piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, ez támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások. Tough Calls: White 6 passes the ball over the front court and defensive player Red 31 is able to deflect the pass. After that, White 33, who tries to catch the pass as well, is late and creates an illegal contact. The contact is quite hard due to the fact that 2 players are jumping to each other, it is still a normal basketball action. A personal foul should be called on White 33.
342 napja A993 Sportszerűtlen Fekete 7 labdát vezet egy gyors ellentámadás során, amikor fehér 7 szabálytalanul érintkezik vele. Fekete 7 fehér 3 irányába mozdul, azonban ez egy normál védőmozdulat, normál személyi hiba. Black 7 dribbles the ball in transition and White 3 creates an illegal contact. Black 7 was moving towards White 3 who tried to make a normal basketball defense action. A personal foul should be called on White 3.
342 napja A994 Sportszerűtlen (durvaság) Tough Calls: Kék 19-es egy átadás átvétele után a kosár felé fordul, azonban a jobb könyökével megüti ellenfelét. Ez a oldalirányú könyökmozdulat nem egy kosárlabda mozdulat, ezért sportszerűtlen hibát (C1) kell ítélni. Blue 19 receives the pass in the key. He turns to the basket and hits with his right elbow the defensive player Yellow 34. The action by Blue 19 is swinging an elbow (laterally), what is not a basketball action, and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called.
342 napja A995 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik a labdával és nem hagyja el a kezét mielőtt újra földre érkezik. Lépéshiba.
343 napja A992 Sportszerűtlen Sárga 10 által elkövetett érintkezés nem tekinthető a labda szabályos megjátszásának a szabály szelleme értelmében. Sportszerűtlen hiba a helyes ítélet. Tough Calls: Incorrect decision from the referees. The contact created by Yellow 10 cannot be considered as legitimately attempting to directly play the ball within the spirit and intent of the rules and therefore an unsportsmanlike foul should have been called.
349 napja A991 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő egyértelműen a labdát próbálja elütni, és minimális érintkezést okoz, ami nem befolyásolja a labdavezető játékos mozgását. Néma síp vagy normál hiba is ítélhető, azonban ez nem sportszerűtlen hiba.
350 napja A989 Dobó általi fault A dobójátékos szándékosan kiteszi a lábát, miután eldobta a labdát, ezzel elgáncsolja a szerelni próbáló védőt. Dobás utáni támadó elleni hibát kell ítélni. Tough Calls: Blue 5 makes a jump shot and White 1 tries to block the shot. Blue 5 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player White 1 is tripped by the right foot of Blue 5 and there is no other illegal contact created by Blue 5 before that. A foul on Blue 5 should be called.
350 napja A990 Sportszerűtlen Sárga 4-es a labda megjátszást figyelmen kívül hagyva okoz érintkezést, hogy az ellentámadást megakadályozza. Sportszerűtlen hiba. Tough Calls: Correct decision from the referees. The illegal contact created by Yellow 4 meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul as it was an unnecessary contact to stop the progress of transition and the act of shooting had not started yet because the ball had not come to rest in the hand of Black 4.
352 napja A987 Dobómozdulat A támadó egyértelműen megfogja a labdát, amikor a fault töténik. Két büntetődobás jár. At the end of the 2nd quarter, the White team makes a long pass from the backcourt throw-in. White 12 receives the ball and is clearly fouled by Red 7 in the act of shooting, and a foul is called on him. At the same time, the game clocks indicates that the time has expired. Referees can review the play using the Instant Replay System to determine if the illegal contact occurred (not when the referee blows the whistle) before the red light around the board appears. The illegal contact clearly occurred before the red light appears and the called foul is therefore valid, and 2 FTs should be awarded for White 12. The game clock should be re-set for the time when the illegal contact occurred.
352 napja A988 Elzárás B51 mozgásban van, amikor az elzárást adja Helyes ítélet.
362 napja A985 Félkör Fekete 8 felugorva ziccert dob. Fehér 20 szabályos védőhelyzetet vesz fel előtte, de a bal lába érintkezésben van a belemenés-mentes területtel. Néma síp lett volna jó ítélet és a kosár érvényes. Black 8 starts a fast break and goes for a lay-up. Defender White 20 stands in a legal guarding position and a contact occurs. The referee calls a charging foul to Black 8. Incorrect decision from the referees. Defender White 20 had his left foot in contact with the no-charge semi-circle. 2 points should have been awarded to Black 8 for the field goal.
362 napja A986 Belemenés-Akadályozás Sárga 12 a dobás után kinyújtja a lábát és okoz érintkezést a szerelni próbáló Piros 14-essel. Sárga 14-es elleni személyi hibát kell ítélni (azonban ez nem csapat általi labdabirtoklás közben elkövetett hiba. Tough Calls: Yellow 12 makes a jump shot and Red 4 tries to block the shot. Yellow 12 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player Red 4 is tripped by the right foot of Yellow 12 and there is no other illegal contact created by Red 4. A foul on Yellow 12 should be called (no team control foul as the ball is released when the illegal contact occurs).
374 napja A983 Dobómozdulat Amikor sárga 14-es elköveti a hibát, akkor már kék 7-es kezében megült a labda, vagyis már megkezdte a dobómozdulatát. Tough calls: Incorrect decision from the referees. When Yellow 14 committed the foul, the ball had already come to rest in Blue 7 hand. Therefore, the foul was committed on a player in the act of shooting and 2 free throws should have been awarded to Blue 7.
374 napja A984 Belemenés-Akadályozás Amikor Sárga 11 felugrik és elhagyja a talajt, fekete 8 még nem volt azon a helyen, ahol az érintkezés történt. Aközben mozdult oda, hogy a támadó már a levegőben volt. Védőhiba. Tough calls: Incorrect decision from the referees. Yellow 11 is not responsible for the contact that occurred. When Yellow 11 left the floor and jumped into the air, Black 8 was not at the spot where the contact occurred, he moved into this spot whilst Yellow 11 was already airborne, therefore not respecting his landing rights.
378 napja A982 Kizáró hiba Zöld 23 szabálytalan elzárást ad, amit meg kellett volna ítélni. Ezután rálép a földön fekvő ellenfelére (nem véletlenül), amiért kizáró hiba a helyes ítélet.
384 napja B365 Lépés-Labdavezetés Fehér 6 kezét elhagyja a labda, érinti a palánkot, majd úgy vesz újra birtokba. Szabályos. Tough Calls: White 0 receives the ball under the basket and is ready to shoot the ball. In the shooting action, White 0 fumbles with the ball. The ball is released from White 0's hands and he recovers the ball. This action is legal because the ball was released before the player returns back to the floor.
384 napja B366 Labda- és kosárakadályozás Mindkét szerelés szabályos. Tough Calls: White 1 goes to the basket and is blocked by Red 31. After the block, White 1 is blocked again by Red 31. In the replay, it is visible that in both cases Red 31 touches the ball legally and no fouls should be called.
385 napja A981 Félkör A belemenés-mentes félkör szabálya nem érvényes a palánk mögötti területr. Ez támadóhiba.
387 napja A979 Sportszerűtlen A támadó már felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védő játékos, aki a labdát próbálja meg elérni minimális érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba nem jöhet szóba, mert a dobómozdulat már megkezdődött és az érintkezés nem erős. A helyes ítélet a normál hiba, kosár jó + 1 dobás lenne (a néma síp is még elfogadható).
387 napja A980 Függőlegesség A védő nem tud felvenni egy szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, az érintkezés az oldalán történik. Itt a játékvezetőknek védőhibát kellett volna ítélni.
393 napja C131 24 mp Vissza kell-e ugrasztani a 24-es órát, amikor fehér 32 visszahúzza a labdát? A szabálymagyarázatok 14-3 b pontja mutat egyértelmű iránymutatást erre az esetre: Ha egy játékos megfogja a labdát vagy egyik kezében megül a labda, miközben a labdát megmenteni próbálja, akkor az labdabirtoklásnak tekintendő, és itt ezesetben új 24 mp-et kell ítélni.
401 napja A978 Dobóra ráesés Kék 4 nekilöki csapattársát a dobónak. Ha faultot fújnál, ki ellen ítélnél? Kék 4 nem okoz érintkezést az ellenfelével, így ellene nem ítélhető a fault. Az ellenféllel Kék 8 érintkezik, ezért csak ellene ítélhető.
403 napja A976 Dobómozdulat Fehér 23 felvette a labdát és folyamatos mozgással fejezi be a dobómozdulatát a 3-pontos területen kívülről. 3 dobást kell a javára ítélni.
403 napja C130 Feldobás(helyzet) A feldobott labda elütését követően Piros 7 veszi birtokba a labdát. Ekkor a nyilat Fehér csapat javára kell fordítani. Ezután közvetlenül feldobás helyzet történik. A mérkőzést a nyíl szerint kell folytatni, és Fehér csapat javára kell bedobást ítélni.
403 napja A977 Egyéb Egy kék csapat által előre ívelt passzra ketten is ugranak, és fehér 10 van kedvezőbb helyzetben, és éri el elsőként a labdát. Kék 31 is a labdát akarja megjátszani, de a késve ér oda, és eltalálja fehér 10 karját. Normál hiba, és mivel még fehér csapat nem birtokolta a labdát, ez támadóhibának számít.
404 napja A974 Sportszerűtlen Sárga 19 nem kísérli meg a labdát megjátszani és lerántja a dobójátékost. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C2). Tough Calls: Black 34 receives the ball after the rebound. During the act of shooting, Yellow 19 grabs and holds the right shoulder of Black 34. Yellow 19 has no legitimate attempt to the play the ball and, at the same time, the contact is also excessive. An Unsportsmanlike Foul (C1/C2) should be called on Yellow 19.
404 napja A975 Sportszerűtlen Fekete 19 nem próbálja megjátszani a labdát, hanem a bal kezével megragadja Fehér 3 vállát. Ez C1 tipusú sportszerűtlen hiba. White 3 is driving to the basket and Black 19 grabs, with his left hand, the shoulder of White 3. Black 19 has no legitimate attempt to the play the ball and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called on Black 19.