Feltéve Kód # Kategória #
8 napja A1048 Függőlegesség A védő belegyalogol a dobó hengerébe és érintkezést okoz. Személyi hiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Defender Black 16 occupied the landing spot of an airborne shooter, creating a contact on the shooter’s left foot. A personal foul should have been called to Black 16 and White 1 should have been awarded 3 free throws.
9 napja A1047 Dobómozdulat Amikor a fault bekövetkezik, a támadó még nem vette fel a labdát, és nem kezdte meg a dobómozdulatát. Oldalbedobást kellett volna ítélni. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. When the illegal contact occurred, the ball had not come to rest in the player’s hands yet. Red 32 still bounced the ball once more and then grabbed it. The act of shooting had not started yet. The Red team should have been awarded a throw-in from the place nearest to where the foul occurred.
12 napja A1046 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során a védőjátékos hátulról okoz többször is érintkezést, miközben nincs reális esélye a labdát elérni. Sportszerűtlen hiba (C3).
15 napja A1042 Dobómozdulat Piros 1-es kosár felé tör és felveszi a labdát, és ezzel megkezdi dobómozdulatát, amikor faultolják. Azonban a fault után megváltoztatja szándékát és passzol, így nem járnak büntetődobások.
15 napja A1043 Belemenés-Akadályozás Piros 1 szabályos védőhelyzetet vesz fel az alapvonal mentén, és az ütközés a felső testén következik be. Támadó hiba.
15 napja A1044 Kezek használata Sárga 11 okozza a karja indokolatlan felrántásával az érintkezést, ezért helyesen ítél a játékvezető ellene támadó hibát. Fiba Tough Calls: Correct decision from the referees. The contact created by Yellow 11 is illegal and a team control foul was correctly called.
15 napja A1045 Dobó általi fault A védő nem követ el személyi hibát. A támadó az, aki a lábát kinyújtja előre a hengeréből. Azonban az érintkezés nem okoz hátrányt a védőnek, így nem kell a támadó ellen hibát ítélni, de figyelmeztetni kell színészkedésért. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 3 never invades the shooter’s cylinder. It is the shooter, Red 33, who creates the contact by spreading his right leg outside his cylinder. However, this illegal contact does not put White 3 in a disadvantage, so it shall not be called as a personal foul. Red 3 then lets himself fall to the floor in order to fake being fouled. The referee shall give a warning, showing twice the ‘raise-the-lower-arm’ signal to Red 33 for faking the foul. When the game is stopped and the ball is dead, the warning shall also be communicated to the Red Team Head Coach and it shall apply to any member of his team for a similar action for the remaining duration of the game.
16 napja A1040 Belemenés-Akadályozás Kék 19 szabályos védőhelyzetet foglal el a félkörön kívül, és az ütközés a felső testén következik be. Támadó hiba. FIBA Tough Calls: Blue 19 had established an initial legal position and the contact occurred on his torso. Offensive foul for charging.
16 napja B387 Lépés-Labdavezetés Sárga 2 úgy állt fel, hogy közben nem fogta, csak érintette a labdát. Csak miután felállt, akkor fogta meg a labdát, és kezdett labdavezetést. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Yellow 2 stood up without holding the ball. He stood up touching the ball and then held the ball to start a dribble.
16 napja A1041 Kezek használata Kék 77 ugyan kitartotta a karját a hengerén kívülre, azonban nem okozott vele érintkezést. Az érintkezést fehér 8 okozta azzal, hogy a jobb karjával oldalra kicsap. Támadó hibát kellett volna ítélni. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Blue 77 extended his arm outside his cylinder but didn’t create any contact. The illegal contact was created by White 8, who used his right arm to keep his defender away. A team control foul should have been called.
18 napja A1039 Sportszerűtlen (durvaság) Már az első fault dobómozdulat közben történt, ezért 2 dobás jár, majd a sportszerűtlen hibáért is jár 2 dobás + labda. Ez összesen 2+2+labda.
19 napja A1038 Támadó csapat általi hiba Mindkét csapatnak megvan a 4 hibája a negyedben. Mit ítélnél fehér 13 ellen? Ez egy normál hiba. Azonban mivel Fehér 3 két kézzel megfogja a lbdát, és úgy húzza vissza a pályára, ezzel fehér csapat labdabirtoklást szerez, így fehér 13 által elkövetett hiba, támadó csapat által elkövetett hiba, így nem járnak büntetődobások.
22 napja A1037 Sportszerűtlen (gyors indítás) Fehér 11 a mozdulata labdára irányul, de a kezet is talál. A sportszerűtlen hiba C4-es kritériuma nem alkalmazható, mert a támadó megkezdte már a dobómozdulatát. A helyes ítélet normal hiba és 2 büntetődobás.
36 napja A1034 Elzárás Zöld 37 mozgásban ad elzárást, szabálytalan.
36 napja A1035 Sportszerűtlen (gyors indítás) Ellentámadás során a védő erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C3).
36 napja D57 Különleges helyzetek A védő (B) csapat edzője akkor kap technikai hibát, amikor a támadó csapat passza még levegőben van. Közvetlenül ezután B25 megfogja a labdát és ziccerben elindul. A büntetődobás után fehér csapat dobhat be, 24 másodperc lesz a támadóórán.
36 napja A1036 Függőlegesség Fekete 22 nem függőlegesen a saját hengerén belül ugrott fel, hanem előre a dobó felé, és így érintkezést okozott. Védő hiba. FIBA Tough Calls: First, incorrect decision by the referees. Yellow 12 had an open path to the basket and defender Black 22 did not jump vertically (within his own cylinder). He jumped towards Yellow 12, creating an illegal contact that should have been called as a personal foul and 2 free throws should have been awarded to Yellow 12.
44 napja A1032 Sportszerűtlen (gyors indítás) Fehér 6 szükségtelen érintkezést okoz egy gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
44 napja A1033 Lökés Kék 12 meglöki a labdáért futó fehér 21-et. Védőhiba.
47 napja A1031 Előny-hátrány A védő először tán taktikai faultot szeretne elkövetni, de meggondolja magát és az érintkezés marginális lesz. A támadó gond nélkül tovább halad. Néma síp a legjobb ítélet.
52 napja A1030 Elzárás Fehér 10 befordul piros 11 elé úgy, hogy nem ad kellő időt és távolságot. Ezzel gyakorlatilag egy szabálytalan elzárást követ el.
55 napja A1028 Sportszerűtlen A védő meg sem próbál védekezni, vagy a labdát megjátszani, csak a támadó karját akarja megragadni. Sportszerűtlen hiba (C1).
55 napja A1029 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel, ő nem felelős az érintkezésért. A dobójátékos az, aki nem a hengerében, hanem előre ugrik. Néma síp a helyes ítélet.
58 napja A1027 Függőlegesség Kék 77 a kinyújtott karjai maga felett tartja, de előrefelé ugorva érintkezést okoz. Védőhiba. FIBA Tough calls: Blue 77 had his arms extended above him but he created an illegal contact jumping towards the shooter (leaving his cylinder). However, the signal was not correct as the defender didn’t hit the shooter on his head.
61 napja A1026 Levegőben lévő játékos A védő belép a dobó hengerébe, kis érintkezést is okoz, és ezzel a támadó biztonságos leérkezését kockáztatja. Védőhiba.
61 napja B385 Lépés A játékos jobb lába a támaszláb. Labdavezetés kezdetén a játékos kezét előbb hagyja el a labda, mint mielőtt felemelné a támaszlábát. Nem történt lépéshiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. The right foot is the pivot foot and Yellow 12 released the ball to start his dribble before lifting his pivot foot.
67 napja B383 Láb A piros játékos lába a középvonalon van a láb szabálysértéskor. Melyik térfélről dobatnád be a labdát? Mivel a szabálysértést elkövető játékos a védő térfélen tartozkodónak számít a bedobást a támadó térfélről végzendő el, és marad a támadóidő.
67 napja A1023 Dobó általi fault Zöld 5-ös a betörésnél kitartja a könyökét és fejen találja a szabályosan védekező ellenfelét. Ez minimum sportszerűtlen hiba, de ha a szándékosság is egyértelmű, akkor kizáró hiba.
67 napja B384 Lépés-Labdavezetés Fehér 0 úgy fogja meg a labdát, hogy a bal lába a talajon van. Ezután kettőt lép, ez szabályos. A labda pedig éppen elhagyja a kezét, amikor lejár az idő. Helyesen ítélik meg szabályosnak a kosarat.
67 napja A1024 Sportszerűtlen (durvaság) A védő sérülésveszélyesen lép a dobójátékos alá. Sportszerűtlen hiba.
67 napja A1025 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra dől kissé, és az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán következik be. Védőhiba.
71 napja A1022 Komplex A játékvezetők helyesen döntenek, amikor a normál fault után egy sportszerűtlen hibát is ítélnek fekete 4 ellen. Correct decision from the referees. First, there was a personal foul by Black 4 before the act shooting. The penalty for this foul (4th team foul in the quarter) is a throw-in for the White team. Then, there is a different contact created by Black 4 on the same opponent once the clock was stopped, which was correctly called as an unsportsmanlike foul as this second contact was not legitimately attempting to directly play the ball within the spirit and intent of the rules (an unsportsmanlike foul cannot be disregarded). The penalty for this unsportsmanlike foul is 2 free throws for White 55 and possession of the ball for a White team throw-in at the throw-in line in their frontcourt and 14 seconds on the shot clock. This throw-in cancels the right to possession of the ball of the first foul.
245 napja B382 Labda- és kosárakadályozás Kék 22 megüti és ezzel rezgésbe hozzá a palánkot, mely hozzájárulhat ahhozz, hogy a labda nem jut a kosárba.
245 napja A1021 Sportszerűtlen Sárga 52 erősen meglöki az előtte futó kék 7-est, ez sportszerűtlen hiba (C1). Mivel kék 12 már megkezdte a dobómozdulatát, amikor a fault történik, ezért a kosár érvényes.
252 napja A1020 Sportszerűtlen (durvaság) A védőjátékos a dobást próbálja szerelni, de erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
256 napja B381 Lépés Amikor fehér 13 felveszi a labdát a jobb lába a talajon van. Innen felugorva újra a jobb lábára érkezik le, majd teszi le a balt. Ez lépéshiba.
256 napja A1019 Technikai hiba Helyes ítélet a technikai hiba? Helyes a játékvezetői döntés. Fehér 9 akadályozta a bedobást azzal, hogy pályán kívüli területre lépett, és ez az utosló 2 percben technikai hiba, előzetes figyelmeztetés nélkül. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. White 9 has interfered with the throw-in and during the last 2 minutes of the game this is a technical foul without previous warning.
257 napja A1017 Elzárás Kék 5 ellenfele látóterén kívül ad elzárást. Ezt azonban olyan közel teszi, hogy annak nincs sem ideje sem távolsága elkerülni az ütközés. Ez szabálytalan elzárás.
257 napja A1018 Belemenés-Akadályozás Kék 18 oldalra mozog miközben érintkezést okoz a támadóval. Védőhiba.
265 napja B380 Labdavezetés Labdavezetés közben a labda pattanásának magassága nincs korlátozva. Akkor lenne szabálytalan a labdavezetés, ha a játékos alányúlna a labdának és megülne a kezében. Itt ez nem történt meg. Szabályos.
265 napja A1015 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során fehér 21 szükségtelen érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C3).
265 napja A1016 Dobó általi fault Védőhiba nem ítélhető. A dobójátékos okozza azzal az érintkezést, hogy előre nyújtja a lábát. Mivel az érintkezés minimális és semmilyen hátrányt nem okoz a védőnek, így a néma síp a legjobb ítélet, de ha a játékvezető faultnak minősíti az esetet, akkor az csak a dobó ellen lehet. FIBA Tough calls: Incorrect decision from the referees. Black 6 didn’t create any contact with the shooter. It was the shooter who created this contact by spreading his leg.
266 napja A1013 Lökés Az előre ívelt labdára fehér 33 és piros 20 párhuzamosan futnak. Piros 20 miután megfogja a labdát a bal karjával ellöki a védőt, miközben az továbbra is párhuzamosan fut vele. Támadóhiba.
266 napja A1014 Kizáró hiba Sárga 12 a palánk alatt arcon könyököli ellenfelét. Ez támadó játékos által elkövetett kizáró hiba. Mivel a sárga 66 kezét még nem hagyta el a labda, amikor a könyöklés történik, ezért a kosár sem lehet érvényes.
266 napja B379 Láb Mindkét játékos esetében vétlen lábról van szó. Nem kellett volna közbeavatkozni.
267 napja B378 Visszajátszás Sárga csapat birtokolja a labdát. Sárga 25 érinti utoljára a támadó térfélen, majd aztán a védő térfélen is először a labdát. Visszajátszás.
279 napja A1012 Belemenés-Akadályozás A védő szemben áll a támadóval, az érintkezés a felső testén következik be. Támadóhiba.
284 napja A1011 Elzárás Sárga 23 tudatosan kinyomja a fenekét, és azon fennakad a védő. Bár a védő is rájátszik az esetre, sárga 13 szabálytalan elzárást követett el, azt kell megítélni.
286 napja B377 Visszajátszás A lepattanó után fehér csapat nem birtokolta a labdát. A támadó térfélen csak beleütni tudott egy játékos, így visszajátszás nem történt.
286 napja A1009 Belemenés-Akadályozás A támadó már a levegőben van, amikor a védő még mindig mozgásban van előre felé. Védőhiba.
286 napja A1010 Dobómozdulat A támadó játékos felvette a labdát és megkezdte dobómozdulatát, amikor faultolják. Bár a dobást nem próbálja meg befejezni, de nem változtatja meg a dobási szándékát azzal, hogy lepasszolná a labdát. A játékvezető helyesen ítél 2 büntetődobást.
288 napja B376 Labda- és kosárakadályozás Amiután fehér 34 kezét elhagyja a labda, megrántja a gyűrűt, ami befolyásolja is a labda kosárba jutását. Talán nem tűnik fel elsőre, de fehér 15 is megrántja a hálót. Támadó általi kosárakadályozás, a kosár érvénytelen.
293 napja B375 Visszajátszás Sárga 22 mindkét lábával a támadótérfélen van, amikor birtokba veszi a labdát. Ezután a védőtérfélen álló társának passzolja a labdát. Ez visszajátszás.
293 napja A1008 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során fehér 11 keresztbe nyúl a labdavezető előtt. Mozdulata egyértelműen a labdára irányul, el is éri a labdát. A karján történt érintkezés, azonban a védő a karját azonnal leengedi, vagyis nem tartja mereven a támadó előtt, hogy az elakadjon benne. Ez normál hiba.
296 napja B373 Lépés-Labdavezetés Kék 13 kezéből úgy üti ki ellenfele a labdát, hogy minimálisan, de elhagyja kék 13 kezét. Ezután megfoghatja a labdát, sőt új labdavezetést is kezdhetne. Nem történt lépéshiba.
296 napja B374 Lépés A játékos 3-at lép a labdával. Lépéshiba
299 napja A1007 Elzárás A támadó játékos belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás.
305 napja A1006 Dobómozdulat Az érintkezéskor még nem vette fel a játékos a labdát, azonban az érintkezést követően gyorsan eljátssza, hogy tulajdonképpen olyan távolról ő ziccert kilépve akart kosárra dobni. A játékvezető helyesen nem ítélt büntetődobásokat.
306 napja B372 Különleges helyzetek A feldobáshelyzetnél a kék csapat a kedvezményezett. Miután a labda elhagyta a bedobó kezét - de még mielőtt érintett volna játékost - személyi hibát ítélnek a fehér 4 ellen. A bedobás előtt meg kell-e fordítani a nyilat a fehér csapat javára? Mivel még nem érintette a pályán játékos a labdát, amikor a fault bekövetkezik, a nyílhoz nem kell nyúlni.
306 napja A1005 Félkör A védő felveszi a szabályos védő helyzetet a félkörön kívül, a támadó pedig a védő felső testének ugorva okoz érintkezést. Támadóhiba.
308 napja B371 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből. Helyes utána a 8 mp ítélet? Nem. Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből, de azzal, hogy ekkor ő érintkezésben van a saját térfelével, a labda átkerül a fehér támadótérfelére. Új 8mp-es időszak kezdődik, így nem történt szabálysértés.
314 napja A1003 Kezek használata Mit ítélnél, feltéve, hogy a fehér csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A védő szabályosan üt a labdába, azonban az így elpattanó labdáért való küzdelemben fehér 23 szabálytalanul használja a karját és ezzel személyi hibát követ el. Mivel a kék csapat nem szerezte meg a labdát, így a labdát még fehér csapat birtokolja a fault pillanatában. Ez így támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások.
314 napja A1004 Dobómozdulat A támadó éppen felveszi a labdát, amikor a védő megüti a karját, és bár egy picit kicsúszik a kezéből, a mozdulata folyamatos, így a játékvezető helyesen ítél 2 büntetődobást.
320 napja A1001 Dobómozdulat A labda megül a játékos egyik kezében, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor ellenfele faultolja őt. 2 büntetődobás jár.
320 napja B369 Lépés-Labdavezetés Amikor fekete 13 felveszi a labdát a bal lába a talajon van. Azonban ezután amikor erről tovább szökken újra a bal lába érinti a talajt (hop step). Ez lépéshiba.
320 napja A1002 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védőjátékos nem kísérli meg a labda megjátszását, szükségtelen érintkezést okoz gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
320 napja B370 Lépés-Labdavezetés Dobócsele közben Fehér 99 bal lába érintkezésben marad a talajjal, így nem követ el lépéshibát.
321 napja B368 Komplex Történt-e lépéshiba a labdavezetés kezdetén? Fehér 23 labdabirtoklást szerez miközben a bal lába érinti a talajt. Ezután a jobb lábát (1. lépés), majd a bal lábát (2. lépés) teszi le a talajra, mielőtt a labda elhagyná a kezét a labdavezetés kezdetekor. Ez lépéshiba. Fiba Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 23 gest the control of the ball with his right foot on the floor. Then he puts his left foot on the floor (first step) and then his right foot again (second step) before releasing the ball to start his dribble. This is a travelling violation.
321 napja A1000 Komplex Fekete 22 által okozott érintkezés még azelőtt következett be, mielőtt a labdavezető játékos felvette volna a labdát, ezért sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni ellene. A kosár nem érvényes, és 2 büntetődobás majd oldal bedobás járna a Fehér csapatnak. FIBA Tough Calls: The contact created by Black 22 on the dribbler was illegal and was committed before the dribbler gathered the ball to start his act of shooting. Thus, an unsportsmanlike foul should have been called to Black 22, cancel the basket and 2 free throws should have been awarded to White 23, followed by a White team throw-in from the throw-in line in their frontcourt and 14 seconds on the shot clock.
324 napja A999 Centerharc Fehér 31 befogja fekete 24-es karját. Helyes ítélet fehér 24 ellen.
330 napja A998 Dobó általi fault A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. A támadó felugrik dobni, a labda elhagyja a kezét, majd ezt követően ráesik a védőre. A játékvezetők helyesen ítélnek a támadójátékos ellen, azonban a kosarat meg kellett volna adni, mivel a labda már a levegőben volt, így a fekete csapat már nem birtokolta, amikor a személyi hiba megtörtént.
330 napja B367 Lépés-Labdavezetés Piros 3 kosárra tör. A labdát akkor veszi fel, amikor a bal lába a talajon van (0. lépés), ezután még 3 lépést tesz. jobb-bal-jobb. Lépéshiba. Tough Calls: Red 3 drives to the basket. He gathers the ball when his left foot is touching the floor (so called zero step), then he takes three more steps right-left-right and stops.
335 napja A997 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő nem tesz kísérletet a labda megjátszására, csupán egy szükségtelen érintkezést okoz egy gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
340 napja A996 Különleges helyzetek Mit ítélnél, feltéve, hogy mindkét csapatnak megvan a 4 hibája a negyedben? Fehér 6 passzolja a labdát, amibe Piros 31 beleér. Ezután Fehér 33, aki szintén a labdáért indul, kicsit elkésik, így szabálytalan érintkezést okoz. Bár az érintkezés elég erős, azonban ez normál kosárlabda játék. Normál hibát kell ítélni fehér 33 ellen, és mivel a Piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, ez támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások. Tough Calls: White 6 passes the ball over the front court and defensive player Red 31 is able to deflect the pass. After that, White 33, who tries to catch the pass as well, is late and creates an illegal contact. The contact is quite hard due to the fact that 2 players are jumping to each other, it is still a normal basketball action. A personal foul should be called on White 33.
342 napja A993 Sportszerűtlen Fekete 7 labdát vezet egy gyors ellentámadás során, amikor fehér 7 szabálytalanul érintkezik vele. Fekete 7 fehér 3 irányába mozdul, azonban ez egy normál védőmozdulat, normál személyi hiba. Black 7 dribbles the ball in transition and White 3 creates an illegal contact. Black 7 was moving towards White 3 who tried to make a normal basketball defense action. A personal foul should be called on White 3.
342 napja A994 Sportszerűtlen (durvaság) Tough Calls: Kék 19-es egy átadás átvétele után a kosár felé fordul, azonban a jobb könyökével megüti ellenfelét. Ez a oldalirányú könyökmozdulat nem egy kosárlabda mozdulat, ezért sportszerűtlen hibát (C1) kell ítélni. Blue 19 receives the pass in the key. He turns to the basket and hits with his right elbow the defensive player Yellow 34. The action by Blue 19 is swinging an elbow (laterally), what is not a basketball action, and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called.
342 napja A995 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik a labdával és nem hagyja el a kezét mielőtt újra földre érkezik. Lépéshiba.
343 napja A992 Sportszerűtlen Sárga 10 által elkövetett érintkezés nem tekinthető a labda szabályos megjátszásának a szabály szelleme értelmében. Sportszerűtlen hiba a helyes ítélet. Tough Calls: Incorrect decision from the referees. The contact created by Yellow 10 cannot be considered as legitimately attempting to directly play the ball within the spirit and intent of the rules and therefore an unsportsmanlike foul should have been called.
349 napja A991 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő egyértelműen a labdát próbálja elütni, és minimális érintkezést okoz, ami nem befolyásolja a labdavezető játékos mozgását. Néma síp vagy normál hiba is ítélhető, azonban ez nem sportszerűtlen hiba.
350 napja A989 Dobó általi fault A dobójátékos szándékosan kiteszi a lábát, miután eldobta a labdát, ezzel elgáncsolja a szerelni próbáló védőt. Dobás utáni támadó elleni hibát kell ítélni. Tough Calls: Blue 5 makes a jump shot and White 1 tries to block the shot. Blue 5 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player White 1 is tripped by the right foot of Blue 5 and there is no other illegal contact created by Blue 5 before that. A foul on Blue 5 should be called.
350 napja A990 Sportszerűtlen Sárga 4-es a labda megjátszást figyelmen kívül hagyva okoz érintkezést, hogy az ellentámadást megakadályozza. Sportszerűtlen hiba. Tough Calls: Correct decision from the referees. The illegal contact created by Yellow 4 meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul as it was an unnecessary contact to stop the progress of transition and the act of shooting had not started yet because the ball had not come to rest in the hand of Black 4.
352 napja A987 Dobómozdulat A támadó egyértelműen megfogja a labdát, amikor a fault töténik. Két büntetődobás jár. At the end of the 2nd quarter, the White team makes a long pass from the backcourt throw-in. White 12 receives the ball and is clearly fouled by Red 7 in the act of shooting, and a foul is called on him. At the same time, the game clocks indicates that the time has expired. Referees can review the play using the Instant Replay System to determine if the illegal contact occurred (not when the referee blows the whistle) before the red light around the board appears. The illegal contact clearly occurred before the red light appears and the called foul is therefore valid, and 2 FTs should be awarded for White 12. The game clock should be re-set for the time when the illegal contact occurred.
352 napja A988 Elzárás B51 mozgásban van, amikor az elzárást adja Helyes ítélet.
362 napja A985 Félkör Fekete 8 felugorva ziccert dob. Fehér 20 szabályos védőhelyzetet vesz fel előtte, de a bal lába érintkezésben van a belemenés-mentes területtel. Néma síp lett volna jó ítélet és a kosár érvényes. Black 8 starts a fast break and goes for a lay-up. Defender White 20 stands in a legal guarding position and a contact occurs. The referee calls a charging foul to Black 8. Incorrect decision from the referees. Defender White 20 had his left foot in contact with the no-charge semi-circle. 2 points should have been awarded to Black 8 for the field goal.
362 napja A986 Belemenés-Akadályozás Sárga 12 a dobás után kinyújtja a lábát és okoz érintkezést a szerelni próbáló Piros 14-essel. Sárga 14-es elleni személyi hibát kell ítélni (azonban ez nem csapat általi labdabirtoklás közben elkövetett hiba. Tough Calls: Yellow 12 makes a jump shot and Red 4 tries to block the shot. Yellow 12 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player Red 4 is tripped by the right foot of Yellow 12 and there is no other illegal contact created by Red 4. A foul on Yellow 12 should be called (no team control foul as the ball is released when the illegal contact occurs).
374 napja A983 Dobómozdulat Amikor sárga 14-es elköveti a hibát, akkor már kék 7-es kezében megült a labda, vagyis már megkezdte a dobómozdulatát. Tough calls: Incorrect decision from the referees. When Yellow 14 committed the foul, the ball had already come to rest in Blue 7 hand. Therefore, the foul was committed on a player in the act of shooting and 2 free throws should have been awarded to Blue 7.
374 napja A984 Belemenés-Akadályozás Amikor Sárga 11 felugrik és elhagyja a talajt, fekete 8 még nem volt azon a helyen, ahol az érintkezés történt. Aközben mozdult oda, hogy a támadó már a levegőben volt. Védőhiba. Tough calls: Incorrect decision from the referees. Yellow 11 is not responsible for the contact that occurred. When Yellow 11 left the floor and jumped into the air, Black 8 was not at the spot where the contact occurred, he moved into this spot whilst Yellow 11 was already airborne, therefore not respecting his landing rights.
378 napja A982 Kizáró hiba Zöld 23 szabálytalan elzárást ad, amit meg kellett volna ítélni. Ezután rálép a földön fekvő ellenfelére (nem véletlenül), amiért kizáró hiba a helyes ítélet.
384 napja B365 Lépés-Labdavezetés Fehér 6 kezét elhagyja a labda, érinti a palánkot, majd úgy vesz újra birtokba. Szabályos. Tough Calls: White 0 receives the ball under the basket and is ready to shoot the ball. In the shooting action, White 0 fumbles with the ball. The ball is released from White 0's hands and he recovers the ball. This action is legal because the ball was released before the player returns back to the floor.
384 napja B366 Labda- és kosárakadályozás Mindkét szerelés szabályos. Tough Calls: White 1 goes to the basket and is blocked by Red 31. After the block, White 1 is blocked again by Red 31. In the replay, it is visible that in both cases Red 31 touches the ball legally and no fouls should be called.
385 napja A981 Félkör A belemenés-mentes félkör szabálya nem érvényes a palánk mögötti területr. Ez támadóhiba.
387 napja A979 Sportszerűtlen A támadó már felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védő játékos, aki a labdát próbálja meg elérni minimális érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba nem jöhet szóba, mert a dobómozdulat már megkezdődött és az érintkezés nem erős. A helyes ítélet a normál hiba, kosár jó + 1 dobás lenne (a néma síp is még elfogadható).
387 napja A980 Függőlegesség A védő nem tud felvenni egy szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, az érintkezés az oldalán történik. Itt a játékvezetőknek védőhibát kellett volna ítélni.
393 napja C131 24 mp Vissza kell-e ugrasztani a 24-es órát, amikor fehér 32 visszahúzza a labdát? A szabálymagyarázatok 14-3 b pontja mutat egyértelmű iránymutatást erre az esetre: Ha egy játékos megfogja a labdát vagy egyik kezében megül a labda, miközben a labdát megmenteni próbálja, akkor az labdabirtoklásnak tekintendő, és itt ezesetben új 24 mp-et kell ítélni.
401 napja A978 Dobóra ráesés Kék 4 nekilöki csapattársát a dobónak. Ha faultot fújnál, ki ellen ítélnél? Kék 4 nem okoz érintkezést az ellenfelével, így ellene nem ítélhető a fault. Az ellenféllel Kék 8 érintkezik, ezért csak ellene ítélhető.
403 napja A976 Dobómozdulat Fehér 23 felvette a labdát és folyamatos mozgással fejezi be a dobómozdulatát a 3-pontos területen kívülről. 3 dobást kell a javára ítélni.
403 napja C130 Feldobás(helyzet) A feldobott labda elütését követően Piros 7 veszi birtokba a labdát. Ekkor a nyilat Fehér csapat javára kell fordítani. Ezután közvetlenül feldobás helyzet történik. A mérkőzést a nyíl szerint kell folytatni, és Fehér csapat javára kell bedobást ítélni.
403 napja A977 Egyéb Egy kék csapat által előre ívelt passzra ketten is ugranak, és fehér 10 van kedvezőbb helyzetben, és éri el elsőként a labdát. Kék 31 is a labdát akarja megjátszani, de a késve ér oda, és eltalálja fehér 10 karját. Normál hiba, és mivel még fehér csapat nem birtokolta a labdát, ez támadóhibának számít.
404 napja A974 Sportszerűtlen Sárga 19 nem kísérli meg a labdát megjátszani és lerántja a dobójátékost. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C2). Tough Calls: Black 34 receives the ball after the rebound. During the act of shooting, Yellow 19 grabs and holds the right shoulder of Black 34. Yellow 19 has no legitimate attempt to the play the ball and, at the same time, the contact is also excessive. An Unsportsmanlike Foul (C1/C2) should be called on Yellow 19.
404 napja A975 Sportszerűtlen Fekete 19 nem próbálja megjátszani a labdát, hanem a bal kezével megragadja Fehér 3 vállát. Ez C1 tipusú sportszerűtlen hiba. White 3 is driving to the basket and Black 19 grabs, with his left hand, the shoulder of White 3. Black 19 has no legitimate attempt to the play the ball and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called on Black 19.
407 napja A973 Függőlegesség Fehér 21 nem függőlegesen a saját hengerében ugrik fel, hanem fissé előre, és ezzel érintkezést okoz. Védőhiba.
409 napja A971 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Mit ítélnél? A védő felvette a szabályos védőhelyzetét, majd szabályosan oldalra mozog. Az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
409 napja A972 Elzárás Az elzáró játékos nem ad időt és távolságot a látómezőn kívül elzárt játékosnak. Támadóhiba.
421 napja A970 Sportszerűtlen Mit ítélnél piros 8 ellen?
423 napja A969 Dobómozdulat Hogyan folytatnád a játékot, ha ez az 5. piros csapathiba a negyedben? Piros 9 nem dobójátékoson okozott érintkezést. Fehér 9 ellen követte el az érintkezést, így ha megvan az 5 csapathiba, akkor Fehér 9 2 dobásra lesz jogosult. Tough Calls Gameday 1/3. Correct decision from the referees. Red 9 illegal contact was committed on a player not in the act of shooting. White 9 will attempt two free throws because Red team was in the team foul penalty situation.
425 napja A967 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során nincs védő a kosár és a támadó között, amikor a védő oldalról okoz érintkezést. Sportszerűtlen hiba.
425 napja A968 Dobómozdulat Kék 7 faultja után megadnád-e a kosarat? A játékos felvette a labdát, amikor az érintkezés történt. A kosár érvényes.
428 napja A966 Sportszerűtlen (durvaság) Kék 7-es játékos a labdát igyekszik megjátszani, azonban túl erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
437 napja A965 Kezek használata Piros 8 szerelése szabályos, nem okoz érintkezést az ellenfelével.
441 napja A963 Sportszerűtlen Kék 4 mozgása nem normál futó mozdulat és kinyújtott lábbal keresi az érintkezést, nem a labda megjátszására törekszik. Sportszerűtlen hiba. Tough Calls 2019-20 Gameday 5/4: Unsportsmanlike foul. Correct decision from the referees. The IRS provided conclusive evidence that the movement of Blue 4 was not a natural running movement, and that he extended his leg searching for the contact, not being a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
441 napja A964 Színészkedés Ez olyan túlzott színészkedés, amelyért azonnali technikai hibát kell ítélni a támadó ellen. Tough Calls 2019-20 Gameday 5/2: Incorrect decision from the referees. A technical foul should be called to Black 23, one free throw awarded to any White team player and then the ball should be awarded to the Black team for a throw from the place (in their frontcourt) where the game has been interrupted for the technical foul penalty, with 16 seconds on the shot clock.
441 napja D56 Videobíró Használható a videóbíró erre a helyzetre? Igen, a mérkőzésen bármikor. Tough Calls 2019-20 Gameday 5/4: Correct decision from the referees. The IRS provided conclusive evidence that the movement of Blue 4 was not a natural running movement, and that he extended his leg searching for the contact, not being a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
557 napja A960 Levegőben lévő játékos Helyes döntés a játékvezető részéről. Amikor Lila 1 felugrott dobni, akkor az a hely ahová leérkezett, még szabad volt, a védő lépett oda, és ezzel okozott érintkezést.
557 napja A961 Dobómozdulat Fehér 31 által elkövetett személyi hiba dobómozdulat megkezdésekor történt, ezért 2 büntetődobás jár.
557 napja A962 Függőlegesség A védő játékos nem okoz érintkezést, nem éri el a dobó karját. A létrejövő marginális érintkezés abból fakad, hogy a dobó a bal karját kinyújtja a védő irányába, ezért a védő nem büntethető. A legjobb ítélet a néma síp.
567 napja A959 Sportszerűtlen (gyors indítás) A labdás játékos bármikor irányt változtathat, és ha nem használja a karját, csípőjét vagy a lábát szabálytalan módon, akkor a mögötte lévő játékos felelős az érintkezésért. Az érintkezés nem tekinthető sportszerűtlen hibának, mert ez egy el nem kerülhető érintkezés, vagyis nem szükségtelen érintkezés.
575 napja B364 24 mp Egy átadás közben a labda beragad a gyűrű és a palánk közé. A támadóóra 7 mp-et mutat. A nyíl a sárga csapatnak kedvez. Mivel a labda gyűrűt ért, 14 mp-re kell állítani a támadóórát.
593 napja A958 Technikai hiba Utolsó 2 percben vagyunk, és ez az eset most fordul elő először. A szabály egyértelműen kimondja, hogy ebben az esetben, amikor a védő játékos a bedobást a határvonalon kilépve zavarja, automatikus technikai hibával büntetendő.
603 napja B363 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik dobni, de aztán meggondolja magát, és leüti maga mellé a labdát, és labdavezetést kezd. Ez lépéshiba, mivel felemelte a támaszlábát, mielőtt a labda elhagyta volna a kezét labdavezetés kezdetekor.
603 napja A957 Dobómozdulat A játékos még labdát vezet, amikor az érintkezés történik, de aztán ahogy érzi az lökést azonnal felkapja a labdát egy kézzel, hogy két büntetődobással járó ítéletet harcoljon ki. Ez még nem dobómozdulat közbeni fault, nem járnak büntetődobások.
606 napja A956 Sportszerűtlen Gyors ellentámadás során a védő nem próbálja megjátszani a labdát vagy a szabályos védekezést. Meglöki a támadót, hogy megállítsa az ellentámadást. Sportszerűtlen hiba (C3).
606 napja B362 Lépés-Labdavezetés Miután befejezte a a labdavezetését és megfogta a labdát fehér 31 kiejti azt. Ezután szabályos újra két kézzel megfognia a labdát, de újra labdát nem vezethet. Az kétszer indulás. Szabálytalan.
612 napja B361 Feldobás(helyzet) A védő szorosan rajta tartja a labdán a kezét, miközben a támadó többet lép a labdával a kezében a megengedettnél. Ez feldobás helyzet.
634 napja A954 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalja a védőhelyzetet, mielőtt a támadó felugrana. Ez támadóhiba. FIBA Tough Calls Gameday 8-4: Correct decision from the referees. This is a charging foul.
634 napja A955 Színészkedés A helyes ítélet a fekete 23 elleni technikai hiba lett volna látványos színészkedésért. FIBA Tough Calls Gameday 5-2: Incorrect decision from the referees. A technical foul should be called to Black 23, one free throw awarded to any White team player and then the ball should be awarded to the Black team for a throw from the place (in their frontcourt) where the game has been interrupted for the technical foul penalty, with 16 seconds on the shot clock.
635 napja A953 Elzárás Fekete 7 szabálytalan elzárást ad, mivel mozgásban van. Black 7 committed a team control foul for blocking (moving screen with one foot in the air when contact occurred) and the ball should have been awarded to the White team for a throw-in at the place nearest to the infraction.
635 napja B360 Labda- és kosárakadályozás FIBA Tough Calls Gameday 8/1: A védőjátékos akkor érinti a labdát, amikor a labdának egy kis része a gyűrű szintje alatt van. Ez büntetődobás közbeni kosárakadályozás, és 1 pontot kell ítélni a kék csapat javára.
640 napja A952 Kezek használata Kék 5 kinyújtja a támadó elé a karját, aki abban kissé elakad, majd reakcióként ő fogja be a védője karját. Az akciót kell megfújni, nem a reakciót.
643 napja B359 Labda- és kosárakadályozás A védő felszálló ágban érinti a labdát, mielőtt a labda érintené a palánkot. A palánkot ugyan megüti, és az rezgésbe is jön, azonban az elütött labdának nincs esélye a kosárba jutni, sőt még a gyűrűt érinteni sem, így ez nem befolyásolja a labda kosárba jutását. Nem történt szabálysértés, a kosarat nem kell megadni.
646 napja A951 Kezek használata Fekete 17-es szabályos védőhelyzetet vesz fel oldalra kinyújtott karral. Azonban ő nem okoz érintkezést és nem is gátolja a labdavezető játékos mozgását. Fehér 30 az, aki a karjával "eltakarítja" az útból a védő karját, és igyekszik teátrálisan eljátszani, hogy őt akadályozza a védő. Ez támadóhiba.
651 napja A950 Levegőben lévő játékos Fekete 10 - miközben dobásra emelkedik - előre nyújtja a lábát, és érintkezést okoz a dobást szabályosan szerelni próbáló fehér 12-vel. Fehér 12 nem okozna érintkezést, az a támadó játékos hengeréből kinyújtott lábán következik be. Támadóhiba. A dobó ezt a trükköt alkalmazva próbálja megtéveszteni a játékvezetőt (ezúttal sikerrel).
654 napja A949 Sportszerűtlen Fekete 17 elgáncsolja Szürke 14-et, aki át akarja ugorni őt. Ez sportszerűtlen hiba. Tough Calls Gameday 13/05: Black 17 tripped up Grey 14 when he was trying to jump over him. This is an Unsportsmanlike Foul. Grey 14 shall attempt 2 free throws and the ball will be awarded to the Grey team for a throw-in at the throw-in line in their front court with 14 seconds on the shot clock.
660 napja A948 Sportszerűtlen (durvaság) A védő egyértelműen blokkolni szeretné a dobást, azonban nem tudja már a lendületét visszafogni, így erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
661 napja A947 Elzárás Az elzáró játékos vállal belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás, támadóhiba.
666 napja A946 Belemenés-Akadályozás Fehér 5 elfoglal egy szabályos kiinduló védőhelyzetet, majd szabályosan oldalra mozog. Azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem a vállán következik be. Védőhiba.
671 napja A945 Sportszerűtlen (durvaság) A FiBA állásfoglalása szerint ez az eset kimeríti a sportszerűtlen hiba kritériumát. FIBA Tough Calls Gameday 2/3: The Crew Chief’s decision was based on the supposed intention of Grey 14. However, the foul meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul. When deciding if a foul should be personal or unsportsmanlike, referees must only consider the action, never the supposed intention.
671 napja B358 3, 5, 8, 24 másodperc Történt-e 8 másodperces szabálysértés? (A feldobáshelyzet sípszóig több mint 8mp telt el.). A labda nem került át a támadó térfélre, mivel kék 25 nem került át mindkét lábbal a támadó térfélre. A 8 mp-es szabálysértés a feldobás megítélése előtt bekövetkezett. A FIBA Tough Calls Gameday 12/2: The ball was never on the front court as Blue 25 never had both feet completely in contact with his frontcourt. The 8 second period ended before the held ball was called. The White team will be awarded a throw-in from the side-line in their frontcourt, close to the centre line, with 14 seconds on the shot clock.
675 napja A944 Elzárás Fehér 43 szabályos elzárást adott, ez nem büntethető. Tough Calls Gameday 3/1 : Incorrect decision by the referees. White 43 has established a legal screen and cannot be penalized.
675 napja B357 Visszajátszás Történt-e visszajátszás? (A labdát a fehér játékos üti a középvonal felé). Piros csapat birtokolta a labdát, piros 12 érintette utoljára a labdát a támadó térfélen, és a támadó térfélen is ő érinti először. A visszajátszás kritériumai teljesültek. FIBA Tough Calls Gameday 12/4: The Red team was in control of the ball in their frontcourt, Red 12 was the last player to touch the ball in his frontcourt and then, the ball touched the backcourt and was again touched by Red 12. All the conditions for a backcourt violation were fulfilled.
677 napja A943 Sportszerűtlen Mit ítélnél, feltéve, hogy a csíkos csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, így gyorsindításról még nem lehet szó. A labdát vesztő támadó egyértelműen a labda visszaszerzésére tesz kísérletet, cselekedete nem sportszerűtlen. Ez egy támadó csapat által elkövetett szabálytalanság, amiért büntetődobások sem járnak.
682 napja A940 Sportszerűtlen Sárga 9 fekete 77 előtt szabályos védőhelyzetet foglalt el és aktívan védekezett, és érintkezés okozása nélkül próbálta meg elütni a labdát. Az érintkezést a támadó okozta. FIBA Tough Call 11-2: Yellow 9 was in front of Black 77, he had established a legal guarding position and was playing active defense, trying to tap the ball without creating any illegal contact against the dribbler. The contact was created by the dribbler.
682 napja A941 Függőlegesség A védő függőlegesen felugrik. A védő az érintkezésről nem tehet, a támadó az, aki a védő hengerébe hatolva érintkezést okoz. Támadóhiba.
682 napja A942 Függőlegesség A védő előrefelé mozog, és érintkezést okoz. Védőhiba. FIBA Tough Calls Gameday 2-1: Correct decision from the referees. Foul in the act of shooting. 3 free throws awarded to Red 8.
691 napja A939 Sportszerűtlen (durvaság) A játékvezetőknek sportszerűtlen hibát kellett volna ítélniük, mert a védő, amikor a levegőben lévő támadó alá mozgott, nem tett szabályos kísérletet a labda megjátszására. Tough calls, Gameday 1/1: The player White 0 is in the air for a lay-up. The Blue Defender 24 moves into his path after White 0 had jumped into the air. The referees call a personal foul. The Official Basketball Rules (art. 33.6) indicate that moving under a player who is in the air and causing contact is usually an Unsportsmanlike Foul and, in certain circumstances, may be a disqualifying foul. Outcome: Incorrect decision from the referees. An Unsportsmanlike Foul should have been called as the contact created by Blue 24 is not a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
692 napja A938 Sportszerűtlen (durvaság) Piros 7-es a labda irányába szalad, de a lendülete olyan nagy, hogy végül túlzottan erős érintkezést okoz. Sportszerűteln hiba (C2).
694 napja B355 Labda- és kosárakadályozás A labda már leszálló ágban van, amikor a védő elüti. Labdaakadályozás, a kosarat meg kell adni.
694 napja B356 Bedobás A bedobójátékos az ellenfélre dobja a labdát, majd miután egy lábbal már a pályára lépett, és a másik lábát pedig felemelte (tehát a határvonali területtel már nincs érintkezésben, miközben a bentivel már igen) megfogja a labdát. Szabályos.
700 napja A937 Belemenés-Akadályozás A támadó játékos bal karral eltolja magától a szabályosan védekező ellenfelét. Támadóhiba.
700 napja B354 Bedobás A bedobójátékos az ellenfélre dobja a labdát, majd miután egy lábbal már a pályára lépett, és a másik lábát pedig felemelte (tehát a határvonali területtel már nincs érintkezésben, miközben a bentivel már igen) megfogja a labdát. Szabályos.
707 napja B352 Lépés A játékos bal-jobbra megáll, így a bal lába lesz a támaszlába. Ezt követően a jobb lábával kicsit arrébb lép (eddig szabályos), majd a bal lábával vagyis a támaszlábával is lép egyet. Ez így már lépéshiba.
707 napja B353 Lépés Amikor a támadó felveszi a labdát, a bal lába a földön van. Majd ezt követően kettőt lép, mielőtt eldobja a labdát. Szabályos.
709 napja A935 Dobó általi fault Kék 1-es bal karjával eltolja magától a védő labdát blokkolni kívánó karját. Támadó hiba. A kosár érvénytelen.
709 napja A936 Lépés Amikor a játékos megfogja a labdát, a bal lába a földön van (0. lépés), majd ezután 2 lépést tesz, mielőtt elhagyja a kezét a labda. Szabályos.
717 napja A933 Sportszerűtlen (gyors indítás) Mit ítélnél?
717 napja A934 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő bár a labdát akarja megszerezni, de szükségtelenül erős érintkezést okoz. Tipikus C2-es sportszerűtlen hiba.
723 napja D55 Videobíró A 4. negyed elején használhatják-e a játékvezetők a videóbírót a bedobás irányának eldöntésére? Nem, a videóbíró erre célra csak az utolsó 2 percben használható.
723 napja B350 Ritka esetek Szabályos-e a kosárszerzés? A játékos nem birtokolja a labdát, miközben lép, ritkán előforduló, de szabályos kosarat szerez.
723 napja B351 Visszajátszás A labda még nem került át a támadó térfélre, csak a támadó játékos, így nem történt visszajátszás.
752 napja A931 Dobás szerelése A labda éppen elhagyja a dobójátékos kezét, amikor a védő először egy kicsit érinti a labdát, majd érinti (de nem megüti) a dobó kezét is. A szerelés tiszta az érintkezés minimális és már nem befolyásolja a dobást. Néma síp, helyes ítélet.
752 napja A932 Sportszerűtlen A védő nyúl a labda irányába, de aztán rájön, hogy nem érné el így visszahúzza a kezét, és minimálisan érinti a támadót, akit ez a mozgásában a legkisebb mértékben sem befolyásol. Ez marginális érintkezés, amit tovább kell engedni.
759 napja A929 Kizáró hiba A támadó tisztában van azzal, hogy előtte áll a védője. A széles karmozdulatot semmi nem indokolja, ez nagyon sérülésveszélyes mozdulat. Mivel a karjával az ellenfél fejét találja el, legalább sportszerűtlen, de akár kizáró hiba is ítélhető ellene.
759 napja A930 Kezek használata Kék 11 normál kosárlabda helyzetben állva várja a lepattanót, és nem is láthatja a háta mögött álló támadót. Nem tehet arról, hogy a támadó fejjel neki ugrik a könyökének. Ezért kék 11 nem büntethető. Vétlen eset, azonban a játékot meg kell állítani a sérülés miatt, mert a labda amúgy is holt a kosár után.
761 napja A928 Sportszerűtlen (durvaság) A védő játékos mozdulata a labdára irányul, de az érintkezés mértéke túl erős. C2 típusú sportszerűtlen hiba.
763 napja A926 Elzárás Fehér 24-es mozgásban ad elzárást, ráadásul olyan játékosnak, akinek ő a látómezején kívül esik. Támadóhiba, jó ítélet.
763 napja A927 Kizáró hiba A fehér 43-as, miután leszedte a labdát, tesz egy szükségtelen mozdulatot a labdával az ellenfele feje felé, mellyel igen erős, és szerencsétlen érintkezést okoz. A játékvezetők helyesen döntöttek, amikor végül kizárták a játékból.
771 napja A924 8 mp A labda a védőtérfélen megy ki. Új 8 mp-es időszak kezdődik a bedobó csapat részére? Mivel a védő a saját térfelén állt, amikor a labdát érintette, ezzel a labda átkerül a fehér csapat támadótérfelére, tehát teljesítette a 8 mp-es szabály feltételeit. Amikor a labda oldalvonalon kívülre jut a támadó csapat védőtérfelén, ezért új 8 mp-es időszak illeti meg.
771 napja A925 Függőlegesség A védő teljesen szabályosan függőlegesen ugrik fel. A támadó az, aki a bal karjával az érintkezést okozza, és veszti el ettől az egyensúlyát, azt a látszatot keltve, mintha meglökték volna. Az érintkezésért a támadó a felelős, de az nem olyan mértékű, hogy ezért támadó hibát kelljen fújni. A néma síp a jó ítélet.
787 napja A922 Elzárás A támadó egy kis lépést tesz balra, vagyis mozgásban van, amikor az elzárást adja a nagy sebességgel érkező védőnek. Szabálytalan elzárás, támadóhiba?
787 napja A923 Lepattanó A lepattanóért előreugró támadó hátulról meglöki a függőlegesen felugró védőt, ezzel hátrányba hozza. A lökés még a pöcizés előtt következik be, így a kosár nem lehet érvényes.
787 napja B348 Visszajátszás A támadó játékos nincs mindkét lábbal a támadó térfélen, így a labda sem jutott még a támadó térfélre, ezért nem lehet szó visszajátszásról.
796 napja A919 Belemenés-Akadályozás Zöld 8 szabálytalanul akadályozza csípőjével fehér 27-et, aki ezután lerántja zöld 8-at. A helyes ítélet zöld 8 ellen normál hiba, majd fehér 27 ellen sportszerűtlen hiba.
796 napja B347 3, 5, 8, 24 másodperc Mennyit kell a támadóidőt mérő órának mutatnia a kék csapat alapvonali bedobásakor? Amikor a kék játékos megszerzi a labdát, a támadóórát 24 mp-re kell ugrasztani, majd amikor kimegy a labda 24-nél 1-2 mp-cel kell kevesebbet mutatnia.
796 napja A920 Centerharc A támadó bal karral hátrafog és próbálja betolni a védőjét. Majd miután a védő kilép előle és próbál elényúlni a támadó látványosan hanyattveti magát. Támadó hiba vagy néma síp is lehet az ítélet, de védőhiba nem. A támadót színészkedésért figyelmeztetni kell.
796 napja A921 Visszajátszás Fehér 2-es előre mozog, és pont annyira löki meg a labdás játékost, hogy az ne tudja megőrizni az egyensúlyát, és ezzel visszajátszást kövessen el. Ez az érintkezés jelentős hátrányba hozza a támadót, ezért személyi hibát kell ítélni a védő ellen.
808 napja A917 Sportszerűtlen A dobómozdulat megkezdődött, a védő bár hátulról, de a labdára nyúl, nem okoz erős érintkezést, és a végén igyekszik el is kerülni, hogy erős legyen az érintkezés. Normál hiba.
808 napja B346 Labda- és kosárakadályozás A labda érintkezésben van a gyűrűvel, amikor a támadójátékos megrántja a gyűrűt. Támadó általi kosárakadályozás, a kosár nem érvényes.
808 napja A918 Sportszerűtlen (durvaság) A védő még ha esetleg labdára is akart menni, végül a támadó karját lehúzza. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C2).
816 napja A916 Sportszerűtlen (gyors indítás) A kék játékos beleüt a labdába, és jó eséllyel megszerezné azt, majd indulhatna a kosár felé, amikor a fehér játékos a vállánál fogva egy pillanatra visszarántja. Ez C1 típusú sportszerűtlen hiba. C3 és C4 azért nem lehet, mert még nem birtokolja a kék játékos a labdát, amikor a fault megtörténik, így még nem beszélhetünk gyorsindításról.
816 napja B345 Labdavezetés A támadó játékos kezéből kiütik a labdát. Szabályos, ha új labdavezetést kezd.
823 napja B344 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti. A felelősségterületének éppen határán van, azonban semmiképpen nem az illetékessége, mivel nem láthatja, hogy mit ér el a védő a kezével. Ez a center döntése kell legyen.
827 napja D54 Sportszerűtlen A negyed végi dudaszóval egyidejűleg történik az U hiba megítélése, hogyan folytatnád a játékot? A büntetődobásokat még a játékszünet előtt le kell dobni, a szünet után a fekete csapat kezdi a negyedet a bedobásvonaltól, 14 mp-es támadóidővel, a nyíl nem fordul.
830 napja A914 Sportszerűtlen (durvaság) A védő nem igazán a labdára fog, de ha arra is irányulna a cselekedet, akkor is erős érintkezést okoz. C1 vagy C2 tipusú sportszerűtlen hiba.
830 napja A915 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő oldalra és hátra mozog, de nem ő ér az ütközés helyére előbb, mivel az ütközés nem a felsőtestén, hanem a csípőjén következik be. Védőhiba.
972 napja A913 Dobómozdulat A játékvezető fehér 16 ellen ítél. A bedobott kosarat nem adja meg, mert az egy fault utáni dobómozdulatból eset, de mivel a fault dobómozdulatnál történt, helyesen 2 büntetőt ítél.
980 napja B343 Büntetődobás A büntetődobó játékos hamarabb belép a szigorított területen belülre, mielőtt a labda gyűrűt érne. Szabálysértést kellett volna ítélni.
980 napja A912 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő játékos minimális érintkezésre hanyatt dobja magát. Azonban miközben elesik a lábával érintkezést okoz a támadóval, így a legjobb ítélet a védőhiba.
987 napja A911 Félkör A félkör szabálya csak arra az esetre alkalmazandó, ha a támadó felugrott dobni vagy passzolni. Itt, amikor nem ugrott még fel, nem alkalmazható, így támadó hiba is ítélhető.
991 napja A910 Sportszerűtlen (gyors indítás) A támadó már felvette a labdát és megkezdte dobómozdulatát, így a sportszerűtlen hiba nem lehet sem C3 vagy C4 típusú. Leginkább C2 (erős érintkezés okozása) vagy a C1 jöhet szóba, de az eset mindenképpen sportszerűtlen hiba.
995 napja D53 24 mp A zöld csapat technikai hibát (C) kap. A büntetődobás után 21 másodpercet kell a támadóórának mutatnia. A helyzetet úgy kell tekinteni, mintha bármilyen védő hibát fújtak volna a fehér csapat támadótérfelén.
998 napja A908 Dobóra ráesés A védő érintkezést okozva belelép támadó hengerébe, és nem ad neki elegendő helyet, hogy sérülés veszélye nélkül leérkezzen. Ez védőhiba.
998 napja B342 24 mp Fehér 12 megszerzi a labdát, majd rögtön ezt követően Kék 14 is ráfog a labdára és tartott labdát ítélnek a játékvezetők. A feldobáshelyzet után fehér csapaté a labda. Hány másodpercet kell a támadóórának mutatnia a bedobáskor? Amikor fehér csapat megszerzi a labdát a kék csapattól, az órát 24 mp-re kell ugrasztani. 1-2 mp eltelik, amikor a feldobást megítélik. A 24 mp-es órának ezen a 22-24 mp-es érteken kell maradnia.
998 napja A909 Kezek használata A támadó a felkarjával és könyökével maga mögé löki a védőjét. Támadóhiba.
1001 napja A907 Elzárás Az elzáró játékos bár kissé mozgásban van, nem okoz érintkezést. A védő az aki az elzáró játékost derekánál fogva lerántja. Védőhiba.
1001 napja B341 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor zöld 1 birtokba veszi a labdát, hány másodpercre kell állítani a 24-es órát? Mivel a Fekete egy pillanatra birtokba vette a labdát, akkor 24 mp-re kellett már állítani azórát, ezután, amikor Zöld is megszerzi a labdát, újra 24 mp-re kell állítani az órát.
1002 napja A905 Áthúzás Fekete 5 áthúzza magát a védőjén, ez támadó hiba.
1002 napja A906 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A támadó könyökkel belefordul a védőjébe. Támadóhiba.
1018 napja A903 Dobómozdulat A támadójátékos felveszi a labdát és megkezdi felfelé a mozdulatát, ami valószínűleg a kosár felé történne. 2 dobást kell ítélni.
1018 napja A904 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során a védő nem a labda megjátszására, hanem a gyorsindítás megállítására törekszik. Tipikus C3 sportszerűtlen hiba.
1026 napja B340 Lépés-Labdavezetés Az a játékos, amelyik még nem vette birtokba a labdát, nem tud elkövetni, sem labdavezetési, sem lépéshibát. Ez szabályos.
1029 napja B339 Lépés Amikor a játokos felveszi a labdát, a jobb lába a talajon van (0. lépés), ezután lép még kettőt. Szabályos.
1041 napja A902 Lepattanó Fehér 25 hátulról pont annyi érintkezést okoz, hogy a piros elveszítse egyensúlyát és kilépjen az alapvonalon. Ez személyi hiba normál esetben is, de így hogy a vétlen játékos hátrányt is szenved, mindenképpen megítelendő.
1044 napja B338 Labda- és kosárakadályozás A labda érintette a gyűrűt, majd csak azután érinti a palánkot. Miután a labda érintette a gyűrűt a játékosan szabályosan érintheti a labdát.
1044 napja A901 Kezek használata A védő semmi rosszat nem tesz. A támadó csapja fel a kezét, és kezdeményezi az érintkezést. Néma síp vagy támadó hiba lehet, de védő hiba nem.
1045 napja B337 Labda- és kosárakadályozás Bár a védő megüti a palánkot, az nem befolyásolja a labda mozgását, de biztosan nem emiatt nem jut kosárba. Ezért nem kell szabálysértést ítélni.
1045 napja A900 Sportszerűtlen (gyors indítás) Ez egy tipikus C3 típusú sportszerűtlen hiba. A gyorsindítás során a védő nem a labdára megy, csak a támadás megállítása a célja,
1048 napja A899 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás. A védő a támadóval szemben állva a labda irányába nyúl, és nem töri meg a támadó mozgását, így a C4-es kritérium nem alkalmazható. A fault ítélet normál hiba lehet, (ezt is ítélték). Azonban mivel a támadó mozgása nem törik meg, és szabadon törhet kosárra, így a legjobb ítélet a néma síp.
1054 napja A898 Komplex Mit ítélnél az első kosár utáni eseményeknél? B79 ülve történő labda eldobása az ellenfele irányába egy sportszerűtlen reakció, az ilyeneket ki kell venni a mérkőzésből és technikai hibával kell büntetni. Az utána elért kosár érvénytelen lenne.
1056 napja A896 Dobómozdulat A dobómozdulatot visszafogja a játékos, amikor a fault történik, majd új dobómozdulatot tesz. A kosarat helyesen nem adták meg.
1056 napja A897 Egyéb Fekete 7 elveszti a labdát, és indulna vissza érte, de a mellette futó fehér 2-es nem tud megállni és ráesik. Ez fekete 7-est hátrányba hozza és elveszti a labdát, melyből az ellenfél kosarat szerez. Személyi hibát kellett volna ítélni fehér 2 ellen.
1063 napja A895 Sportszerűtlen (gyors indítás) A labdát elvesztő játékos a derekánál fogja meg a labdát szerző játékost. Ez sportszerűtlen hiba (C1 vagy C3)
1065 napja B336 Lépés A játékos amikor felveszi a labdát a bal lába van a talajon (0. lépés) majd ezután még lép kettőt. Szabályos.
1072 napja A894 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő marginális érintkezésre látványosan hanyatt esik. Színészkedés. A csapatot figyelemeztetni kell, vagy ha már volt figyelmeztetve, akkor technikai hibát kell ítélni ellene.
1072 napja B335 Feldobás(helyzet) A labda fennmarad a kosár csonkján és már nem mozdul. Ekkor feldobáshelyzet történik. A kosár nem jó.
1076 napja A893 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő egyértelműen színészkedik, de egyúttal érintkezést is okoz a bal lábával, amin átesik a támadó. Védőhiba.
1084 napja A892 Centerharc A támadó keresi az érintkezést a védővel. Folyamatosan felé mozog, és ütközik vele. Ha a védő részéről ez szabálytalan, akkor a támadó részéről is. Támadó hiba.
1090 napja A891 Sportszerűtlen A védő játékos nem labdára megy, csak a betörés megakadályozása a célja. Ez C1 típusú sportszerűtlen hiba.
1111 napja B333 3, 5, 8, 24 másodperc A játékot sérülés miatt állítják meg, éppen abban a pillanatban, amikor a csíkos csapat megszerzi a labdát. Mennyit kell mutasson a támadóóra a bedobáskor? Mivel a piros csapat szedte le a lepattanót, és birtokolta is már a labdát, és ezután szerezte meg és birtokolta a labdát a csíkos csapat, így a támadóórát 24 mp-re kell állítani.
1111 napja B334 3, 5, 8, 24 másodperc A bedobás előtt hány mp-re kell a 24-es órát állítani? 14 mp-re. A szabálymagyarázatok 12-10 pontja rendelkezik pontosan erről az esetről.
1112 napja A890 Sportszerűtlen (gyors indítás) Egy gyors indítás során a labda megjátszására nem törekedve a védő szükségtelen érintkezést okoz. Ez sportszerűtlen hiba (C3).
1113 napja A889 Centerharc A védő a támadó elé teszi a kezét, hogy akadályozza a bejátszás lehetőségét. Ekkor a támadó rögtön befogja a védő karját, hogy azt a látszatot keltse, hogy a védő faultolja őt. Ez támadóhiba.
1119 napja B332 Visszajátszás Ha a játékvezető szerint fehérről jutott vissza a labda a védőtérfélre, akkor sem történt visszajtszás, mivel a lepattanó labdát még egyik csapat, így a fehér sem birtokolta. Szabályos játék.
1119 napja A887 Dobómozdulat Zöld 24 felveszi a labdát és éppen megkezdi felfelé irányuló mozdulatát, amikor az érintkezés történik. 2 büntetődobást kell ítélni.
1119 napja A888 Labdától távoli Kék 13 kilöki az elzáró játékost, amikor a támadó játékos már megkezdte a dobómozdulatát. Kék 13 lökése fújandó személyi hiba, és a kosarat meg kell adni. A játék fehér csapat bedobásával folytatódna, 14 mp-cel a támadóórán, kivéve, ha már meg van a kék csapat 5. csapathibája, akkor fehér 34 két büntetőt dobhat.
1134 napja A886 Sportszerűtlen (gyors indítás) Mit ítélnél?
1136 napja B331 Lépés A játékos odébbteszi egy kis lépéssel a támaszlábát (jobb lábát) sarkazás közben. Az lépéshiba.
1142 napja A885 Lepattanó Zöld játékos van kedvezőbb helyzetben a labda megszerzéséhez, és már meg is szerezte a labdát, amikor a fehér még mozog az irányába. Fehér játékos a felelős az ütközésért, ellene kell hibát ítélni.
1147 napja B330 Lépés-Labdavezetés Amikor a játékos felveszi a labdát, a bal lába a talajon van (0. lépés), majd ebből 2-t lép mielőtt elengedné a labdát. Szabályos.
1148 napja B329 Labda- és kosárakadályozás A védőjátékos megrántja a gyűrűt és ezzel mozgásba hozza. Ez befolyásolhatja a rápattanó labda mozgását. Kosárakadályozás szabálysértés. A kosarat meg kell ítélni.
1149 napja B328 Büntetődobás A büntetődobó játékos azelőtt lép a szigorított területre, mielőtt a labda érintené a gyűrűt. Szabálysértés, így a kosárat érvényteleníteni kell.
1149 napja A884 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet szemben a támadóval. Az érintkezés a védő felsőtestén következik be. Támadóhiba.
1155 napja B327 Ritka esetek Amikor a játékvezetőt érinti a labda, a játékvezető nem érinti a határvonalon kívüli területet, így a labda nem jutott határvonalon kívülre. A játékot nem kellett volna megszakítani.
1157 napja B326 Visszajátszás A labdavezető játékos nem ért át mindkét lábával és a labdával a támadótérfélre, mivel a labda nem érintette a támadótérfelet. A labda tehát nem hutott át a támadótérfélre, így visszajátszás sem történhetett.
1160 napja B325 3, 5, 8, 24 másodperc A támadónak, amikor kipasszolja a labdát és elindul kifelé, akkor még engedményt kell adni. Azonban visszafordul és még 2-3 másodpercig a szigorított területen marad és így összesen kb 7 másodpercig tartózkodik ott. Bár nem avatkozik játékba, ez fújandó 3 mp-es szabálysértés.
1160 napja A883 Gáncsolás A védő oldal irányú mozgása közben elesik és a lábfejében elakad a támadó. Egyértelmű hátrányt szenved, hiszen kosárra dobás közben elveszti az egyensúlyát. Ez fújandó védőhiba.
1161 napja A881 Előny-hátrány A gyorsindítás véget ér, ahogy a labdát a támadó felveszi. Az érintkezés viszont nem marginális, mert kibillenti a dobót az egyensúlyából, és ki is hagyja a ziccert. Normál hibát és 2 büntetődobást kellett volna ítélni.
1161 napja A882 Kizáró hiba A védő felugrik és mivel elveszti az egyensúlyát a levegőben, megkapaszkodik a támadóban, hogy nehogy nagyot essen. Ha ez lenne csak a mozdulatban, akkkor az természetes reakció lenne. Azonban itt nem csak erről van szó, mert a mozdulat végén erőteljesen meg is rántja a dobót, ami így erősen durvára sikerül. Ezért jogosan jár a kiállítás.
1169 napja C129 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Melyik játékvezetőnek kell elsődlegesen ítélnie ezt az érintkezést? A centernek. Az alapvonalinak és a követőnek kevésbé jó a szöge, és nem is a területén történik az eset.
1171 napja A879 Dobómozdulat A játékos kezében megül a labda és éppen kezdi két kézzel megfogni, amikor az érintkezés (lökés) még tart. Helyes döntés a kosarat megadni.
1172 napja A878 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő meglöki a támadó játékost, de már gyakorlatilag a gyorsindítással szemben felállt a védelem. Normál hiba.
1178 napja A877 Sportszerűtlen A játékos nem megrúgja, csak talppal inkább eltolja az ellenfelét. Az eset sportszerűtlen, de nem olyan durva, hogy ezért ki kelljen állítani. Sportszerűtlen hiba (C1).
1178 napja B324 3, 5, 8, 24 másodperc Mennyire kell állítani a támadóidőt a zöld csapat bedobása előtt? 14 mp-re.
1187 napja A876 Sportszerűtlen (durvaság) A védő mozdulata ugyan a labdára irányul, de túl erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba.
1191 napja B323 Labdavezetés A játékos kiejti a labdát, majd a földre nyomva szerzi vissza. Szabályos.
1193 napja B322 Lépés A játékos jobb lába a földön van, amikor felveszi a labdát (nulladik lépés), erről elrugaszkodva azonban szintén a jobb lábára érkezik le először, ez így lépéshiba.
1321 napja A875 Sportszerűtlen (durvaság) A védő kíméletlenül megy neki a támadónak. Sportszerűtlen hiba.
1327 napja A874 Trükkös A támadó trükköt próbál alkalmazni, ő fogja be a védő kezét. Ez támadóhiba.
1328 napja A873 Sportszerűtlen (durvaság) A zöld védőjátékos megragadja a dobójátékos karját, ez így sportszerűtlen hiba (C2).
1343 napja A870 Támadó csapat általi hiba Mit ítélnél, feltéve, hogy mindkét csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A fehér csapat birtokolja a labdát és azzal, hogy a piros játékos beleüt a labdába, nem kerül ki a fehér csapat birtokából. Ez támadó csapat által elkövetett hiba, ilyenkor nem jár büntetődobás.
1343 napja A871 Kezek használata Piros 10 tisztán a labdára nyúl, ez szabályos. Piros 8 szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül, akibe a támadó belemegy. Támadóhiba.
1343 napja A872 Belemenés-Akadályozás A védő nem foglal el szabályos védőhelyzetet, mivel a helyzet elfoglalásakor azonnal féloldalas helyzetet vesz fel, így az érintkezés vállán következik be. Védőhiba.
1350 napja B321 Egyéb 0,3 mp van hátra. Helyesen teszi a játékvezető, ha megadja ezt a kosarat? A mérkőzésórának 0:00,3-et (3 tizedmásodpercet) vagy többet kell mu­tat­nia ahhoz, hogy egy játékos egy bedobást vagy egy egyetlen, illetve utolsó büntetődobást követően mezőnyből kosárra dobást kísérelhes­sen meg. Ha a mérkőzésóra 0:00,2-t vagy 0:00,1-t mutat, akkor csak pöci­zésből vagy közvetlen zsákolásból érhető el érvényes kosár. Itt a játékos pöcizi a labdát, ezért érvényes a kosár.
1355 napja A868 Sportszerűtlen (durvaság) Fehér 44 védőjátékos által elkövetett fault mindenképpen fújandó legalább normál hibaként. Bár fekete 30 is rájátszik, az eset a sportszerűtlen hiba határán van. A Fekete 10 a dobómozdulatát már megkezdte, amikor az érintkezés történik, így a kosarat meg kell adni.
1355 napja A869 Belemenés-Akadályozás Sem a fehér 6-os, sem a 10-es nem foglal el szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, az érintkezés fehér 10-es oldalán, hátán következik be először, így a helyes ítélet védőhiba fehér 10 ellen lett volna.
1357 napja A867 Függőlegesség A védő ugyan kissé előrefelé ugrik, de le tudna érkezni úgy, hogy ne okozzon érintkezést. A támadó azonban a védő felé ugrik azután, hogy a védő már felugrott, ezzel tulajdonképpen ő kezdeményezi az érintkezést, ami egyébként is elhanyagolható mértékű. A jó ítélet a néma síp lett volna.
1358 napja A863 Dobóra ráesés A védő előre mozog a dobó felé és ezzel meg is löki dobás közben. Ez dobás közbeni személyi hiba.
1358 napja A864 Dobómozdulat A támadó éppen felvette a labdát, amikor a védő meglöki. A dobómozdulat megkezdődött, így a kosarat meg kell adni.
1358 napja A865 Dobómozdulat A támadó felveszi a labdát és megkezdené a dobómozdulatát, azonban a védő meglöki. Bár a támadó nem tudja folytatni a dobómozdulatot, de az eredeti szándékát nem változtatta meg, mivel nem passzolta le a labdát, így ze továbbra is dobómozdulatnak tekintendő, így 2 büntetőt kell ítélni.
1358 napja A866 Belemenés-Akadályozás A védő oldalról neki ugrik a labda megszerzéséhez közelebb eső támadónak. Védőhiba.
1361 napja D52 24 mp Mennyire kell állítani a 24-es órát, amikor a sárga 9 a lepattanó után birtokba veszi a labdát? 24 mp-re, mivel a kék játékos két kézzel megfogja a labdát, mielőtt elveszti.
1365 napja A862 Kezek használata Piros 8 Kék 13 elé teszi a karját. Azonban, ahogy ezt Kék 13 érzékeli, azonnal befogja Piros 8 karját, hogy megtévessze a játékvezetőket és egy faultot harcoljon ki, ezzel előnyt szerezzen. Ez egy támadóhiba.
1367 napja A861 Elzárás Piros 4 elzárása szabályos, Kék 8 meg akarja téveszteni a játékvezetőt azzal, hogy látványosan hanyatt dobja magát. Ez nyilvánvaló színészkedés és legalább figyelmeztetni kell a csapot az edzőjén keresztül, hogy a következő hasonló eset technikai hiba lesz, de mivel a színészkedés oly látványos, akár azonnali technikai hiba is ítélhető.
1369 napja A860 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra hátra mozog, azonban az érintkezés nem a felső testén van így ez védőhiba. A játékos a labdát felvette, így a dobómozdulatát megkezdte. 2 büntetődobás jár.
1376 napja B319 8 mp A védő bal lába a középvonalat érinti, amikor a lábára pattan a labda. Történt-e szabálysértés? Nem, mivel amikor a labda érinti a védőt, akinek a lába érinti a saját védőtérfelét, ezzel a labda átkerül a támadó térfélre, és így nem történt 8 mp-es szabálysértés. Sőt új 8 mp számolása kezdődik.
1376 napja B320 Labda- és kosárakadályozás A labda nincs érintkezésben a gyűrűvel, amikor a védő megrántja a hálót. A labda teljesen elkerüli a gyűrűt, így a háló megrántása semmilyen mértékben nem befolyásolja a labda kosárba jutását, ezért szabálysértés sem történt.
1376 napja A858 Elzárás Piros 4-es belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás, támadó hiba lett volna a jó ítélet, de még a néma síp is elfogadható, de semmiképpen sem a védőhiba.
1376 napja A859 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet. A támadó belé ugrik. Egyértelmű támadóhiba.
1378 napja B317 Visszajátszás A játékos ugyan átér két lábbal a támadó térfélre, azonban a labda nem, így szabályos, amikor visszalép a védőtérfélre. Nem történt-e visszajátszás.
1378 napja A857 Dobómozdulat Ez az érintkezés nem egy pillanat, hanem egy hosszabb idő alatt zajlik le. Akkor kezdődik, amikor még a játékos kezdi felvenni a labdát, és akkor is tart még, amikor a labdát fel is vette. Ilyenkor mindig azt a pillanatot kell kiválasztani, ami a vétlen játékosnak, azaz a dobónak kedvezőbb. Dobómozdulatnak kell tekinteni, 2 dobást ítélni.
1378 napja B318 24 mp Amikor a játékos a labdába beleüt, és próbálja a labdát vezetni, akkor a labdabirtoklás még nem áll fent. Azonban amikor alányúlva a labdának, az megül a kezében és nem üti, hanem egy kézzel dobja, akkor az labdabirtoklásnak tekintendő, és 24 mp-es támadóidő jár a piros csapatnak.
1379 napja A856 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Ez nyilvánvaló színészkedés. A játékost és csapatát figyelmeztetni kell, hogy a csapat bármelyik játékosa által elkövetett következő hasonló helyzetnél technikai hibát fognak a játékvezetők ítélni.
1386 napja A855 Dobómozdulat A támadó felvette már a labdát, elkezdte kilépni a ziccert, amikor faultolják. 2 büntetődobást kell ítélni.
1392 napja A854 Lepattanó Zöld 14 Fehér 12 háta mögül nyúl a labdáért, és a függőlegesség szabályát megsértve okoz érintkezést. Személyi hiba Zöld 14 ellen.
1393 napja B315 Labda- és kosárakadályozás Miután a labda érintette a gyűrűt bármelyik játékos hozzáérhet a labdához. A védő akkor nem érhet hozzá, ha a labda a kosárban van. Azonban itt erről nincs szó. Szabályos.
1394 napja B313 Láb A játékos vétlenül érinti a labdát. Nem történt láb szabálysértés.
1394 napja B314 Bedobás A bedobás előtt a játékos több, mint egy métert arrébb megy a bedobás helyétől. Szabálytalan bedobás.
1395 napja A853 Sportszerűtlen (durvaság) Kék 14 a levegőben lévő ziccerdobó játékos alá lép kifejezetten sérülés veszélyt okozó módon. Ez egy nyilvánvaló sportszerűtlen cselekedet, és sportszerűtlen hiba.
1395 napja B312 Visszajátszás A piros játékos az utolsó, aki hozzá ér a labdához a támadó térfélen, és ő az első aki érinti azt a védőtérfélen, miközben végig az ő csapata birtokolja a labdát. Mindhárom előírt kritérium teljesült, így ez visszajátszás.
1407 napja A851 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel és tisztán a labdát éri el. A létrejövő minimilis érintkezésért a felé ugró támadó felelős. Jó ítélet született.
1407 napja A852 Sportszerűtlen (gyors indítás) A labdaszerzést követően a támadó indulna a kosár felé, de az ellenfele, hátulról visszahúzza. Ez egy egyértelmű sportszerűtlen hiba (C3).
1409 napja A850 Lökés Piros 11, miközben a labdáért küzd, testtel ellöki ellenfelét. Mivel ez a támdó csapat által elkövetett szabálytalanság, így ha meg is van az 5. csapathiba, akkor sem járnak büntetődobások.
1411 napja A849 Színészkedés A dobó játékos nagyon látványosan színészkedve veti a földre magát. Ez azonnali technikai hibát érdemel.
1416 napja B310 Bedobás A bedobás szabályos, mivel a labda érint egy játékost a pályán majd a bedobó játékos a pályára lépve fogja meg a labdát.
1416 napja B311 Lépés A játékos miután megállt a labdával a kezében, egy lépést tesz a jobb lábával, akkor a bal lesz a támaszlába. Ezután azt felemeli és elnged a labdát, mielőtt a támaszlábát újra letenné. Szabályos.
1417 napja B309 Lépés A játékos jobb lába a talajon van, amikor felveszi a labdát. Ezután vagy bal lábra vagy páros lábra érkezhet le, de ugyanarra (a jobb) lábára nem. Az szabálytalan. Lépéshiba.
1419 napja A848 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során bár a védő a labda irányába nyúl, azonban túl hosszan ott tartja a karját és ezzel szükségtelen érintkezést okoz. C3 típusú sportszerűtlen hiba.
1424 napja A847 Félkör A védő szabályos védőhelyzetet foglal el, azonban ezt a félkörön belül teszi, így támadóhiba nem ítélhető. A néma síp helyes ítélet, azonban a követő játékvezető feleslegesen figyelmezteti színészkedésért a védőt, hiszen színészkedés nem történt, az ütközés nagy volt.
1424 napja B308 Labda- és kosárakadályozás A labda érintette már a palánkot, amikor a védő elüti. Ez labdaakadályozás, a kosarat meg kell adni.
1425 napja B307 Labda- és kosárakadályozás A támadó játékos aközben rántja meg a hálót és hozza mozgásba a gyűrűt, miközben a labda érinti is a gyűrűt. Ez támadó általi kosárakadályozás szabálysértés, a kosarat meg kell semmisíteni, és az ellenfélnek bedobást ítélni.
1425 napja A846 Kezek használata Fehér 8 befogja ellenfele karját, aki azt megpróbálja egy rántással kiszabadítani. Az első fault a fehéré, a csíkos játékos mozdulata csak reakció, s abban sincs semmi durva. A sportszerűtlen hiba ellene teljességgel hibás ítélet, de a kettős hiba sem jó ítélet.
1430 napja B306 Láb A védő nem szándékosan érinti a labdát lábbal. A labda találja el az ő lábát. Nem történt szabálysértés.
1432 napja A845 Gáncsolás A védő a szabályosnál szélesebb terpeszt felvéve akadályozza a dobót, aki elakad a kitett lábban. Védőhiba.
1437 napja A844 Sportszerűtlen (gyors indítás) A gyorsindítás során a védő egyértelműen nem a labdára megy, a támadó derekát fogja meg. Ez tipikus C3 fajtájú sportszerűtlen hiba.
1441 napja B305 Feldobás(helyzet) A csíkos játékos általi labdaérintés nem vétlen láb. Szabálysértés.
1445 napja A843 Kizáró hiba Fekete 7 teljesen indokolatlanul ilyen erővel az ellenfele irányába és kifejezetten durva módon feldönti őt. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy brutálisan letaglózza. Ez a cselekedet nem való kosárlabda pályára, csak kiállítást érhet.
1449 napja A842 Sportszerűtlen (durvaság) A védő miközben szerelni próbálja a ziccerdobót, túlzottan erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
1450 napja A841 Lökés A védő folyamatosan tolja kifelé a vonalnál az egyensúlyát megőrizni kívánó játékost. Ez a pálya bármely pontján szabálytalan, azonban itt különösen hátrányos a támadónak, mert emiatt veszti el az egyensúlyát, és lép ki a vonalon túlra. Védőhiba.
1453 napja B304 Kiment labda A csíkos játékos a pályán belülről felugorva szabályosan üti vissza a labdát. A bordó játékos a vonalon áll, így amikor a labda határvonalon kívülre került, ez szabálysértés és a csíkos csapat javára kellett volna bedobást ítélni.
1456 napja A839 Dobómozdulat A támadó dobócselére a védő felugrik, és ráesik a dobóra, aki végül nem kezd meg dobómozdulatot. Nem járnak büntetődobások.
1456 napja A840 Dobómozdulat A támadó éppen felvette a labdát, amikor megfaultolják, és folyamatos mozgással a kosár felé dob. 2 büntetődobást kell ítélni a javára.
1470 napja A838 Belemenés-Akadályozás A védő nem a támadóval szemben veszi fel a védőhelyzetet, és kissé a támadó felé is mozog miközben az érintkezés bekövetkezik. Védőhiba.
1476 napja A836 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során a védő véletlenül lába érinti a támadóét, aki ettől elesik. Ez személyi hiba. Mivel nincs a támadó és a kosár között más védő, így az érintkezést automatikusan sportszerűtlen hibának kell tekinteni (C4).
1476 napja A837 Dobómozdulat A támadó éppen felvette a labdát, és kezdi meg a dobómozdulatát, amikor hátulról faultolják. 2 büntetődobást kell adni.
1482 napja A835 Dobóra ráesés A védőjátékos a dobó irányába mozog, és érintkezést okoz a még földet nem ért dobóval. Az ilyenfajta esetet különösen kéri a FIBA megítélni, mert ezek a dobó számára sérülésveszélyesek, mivel sokszor a védő lábára érkezik és kifordulhat a bokája.
1482 napja B303 Lépés A játékos mozgásban van és a bal lába a talajon, amikor megfogja a labdát. Ezután 2 lépést tehet. Szabályos.
1484 napja A834 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos a félkörön kívül szabályos védőhelyzetet vesz fel. A támadó előreugorva feldönti. Támadóhiba.
1489 napja A831 Sportszerűtlen A védő nem tesz kísérletet a labda megjátszására, csak a támadó karját fogja meg egy pillanatra. sportszerűtlen hiba (C1).
1489 napja A832 Elzárás Mit ítélnél, ha a kék csapatot előzőleg már figyelmeztették színészkedésért? Fehér 7-es mozgásban van, amikor elzárást ad. Ez egyértelmű szabálytalan elzárás, mégha a védő túl is reagálja kissé a dolgot, a szabálytalan elzárást kellett volna megítélni.
1489 napja A833 Elzárás Piros 12 elzárást ad a védőnek, azonban nincs állóhelyben és nem is ad kellő időt és távolságot elzárt ellenfelének. Támadóhiba.
1494 napja A830 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A zöld csapatot előzőleg már figyelmeztették színészkedésért, így jogos a technikai, mivel a védő minimális érintkezésre hanyatt vetődik.
1496 napja A829 Gáncsolás Az érintkezés véletlenszerű, de a támadó játékos jelentős hátrányt szenved, mivel elesik. mivel ez nem utolsó védőként történt, ezért nem sportszerűtlen hiba, csak normál.
1498 napja B302 Láb A védő normál védő mozdulata közben véletlenül ér lábbal a labdához. Ez nem szabálysértés.
1499 napja B301 Labda- és kosárakadályozás A védő azután ér a labdához, hogy az a palánkot már érintette. Ez labdaakadályozás.
1502 napja A827 Sportszerűtlen (gyors indítás) Ez egy tipikus C3 sportszerűtlen hiba.
1502 napja A828 Sportszerűtlen Ez az érintkezés labdára irányul, és egyáltalán nem durva. Ez egy sorsdöntő ítélet volt a meccsen, ilyenkor pláne hiba ilyen ítéleteket felvállalni.
1502 napja C128 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert se nem felelőssége se nem illetékessége. Nem az ő területén van, és nem is láthat jól rá az érintkezésre.
1511 napja D51 Mérkőzés (negyed) vége A fault 0,4 mp-nél történik, a labda még nem hagyta el a dobó kezét, amikor az idő lejár. Videóbíró is használható. 3 büntetődobást kell ítélni, és az órát 0,4 mp-re állítani, az utolsó büntetőnél ugranak a lepattanóért.
1511 napja A826 Sportszerűtlen (gyors indítás) Ez tipikus esete a C3 jellegű sportszerűtlen hibának, amikor a védő nem a labdát akarja megjátszani, csak a gyors ellentámadást megakadályozni.
1516 napja A825 Lökés Piros 9 azt szeretné, ha a labda kimenne, és megpróbálja ellenfelét megakadályozni, hogy elérje a labdát. Ezt úgy teszi, hogy az ellenfelével érintkezést okoz, ami bár nem durva, de mindenképpen személyi hibát kellett volna, hogy érjen.
1516 napja B300 24 mp A támadóidőt mérő óra 10 mp-et mutat a labda beszorulásakor. Ha a nyíl a fehér csapat javára mutat, akkor a bedobás után 10 mp támadóidejük lesz.
1517 napja B299 Lépés A játékos, amikor felveszi a labdát a bal lába talajon van (0. lépés), és azután tesz meg még 2 lépést. Szabályos.
1518 napja A823 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, és megindította felfelé a mozdulatát, amely valószínűleg dobás lenne. 2 dobást kell ítélni.
1518 napja A824 Színészkedés A támadó játékos elzárást ad a védő látómezején kívül, A védő amikor megfordul és látja, hogy a támadó már a kosár felé fordult, akkor látványosan hanyatt veti magát. Színészkedés, amiért figyelmeztetni kell.
1519 napja A822 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Amikor fehér játékos megkapja a labdát a védő előremozdul és kis (elhanyagolható mértékű) érintkezést okoz. Ez lehetne esetleg védőhiba a dobás előtt, de jobb nem fújni. Ezután a támadó a teljesen normál mozdulatát teszi és a védő hanyatt vetődve színészkedik. Néma síp a jó ítélet és a védő csapatának figyelmeztetése, illetve ha az már korábban megtörtént, akkor a védő ellen technikai hibát kell ítélni. A támadó hiba egyértelműen rossz ítélet.
1523 napja A820 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a védőhelyzetet, de oldalra fordul, és az oldalával okozza az érintkezést a mellette elhaladó támadóval. Védőhiba.
1523 napja A821 Labdától távoli A védő megfogja a támadót és magára rántja. Védőhiba.
1528 napja B298 Lépés Fehér 8 elesik és a földön csúszik. Nem áll fel, amiközben elpasszolja a labdát. Szabályos.
1528 napja A819 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra és hátra mozog, de nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés a vállán következik be. Védőhiba.
1529 napja B296 Lépés-Labdavezetés A labdás játékos nem emeli fel a támaszlábát labdavezetés kezdetekor, csupán egy kicsit szokatlan a mozdulata, ahogy cselez. A játékvezető azért fúj bizonyára, mert furcsa a mozdulat. Soha se fújjunk gyanúra, vagy csak azért mert egy mozdulatsor furcsa.
1529 napja B297 Lépés-Labdavezetés Fehér 11 állva kapja meg a labdát, majd a jobb lábát használja támaszlábként, amikor a bal lábával odébb lép. Ezután labdavezetés kezdetekor felemeli a támasz (jobb) lábát, és csak azután hagyja el a kezét a labda labdavezetés kezdetekor. Lépéshiba.
1537 napja A817 Centerharc A támadó játékos az, aki bal kezével átkarolja hátrafelé a védőt, és a végén a védő karját is befogja. Támadó hiba.
1537 napja A818 Dobómozdulat A játékos még nem vette fel a labdát a ziccerdobáshoz, amikor a fault történik. Csak a fault után kezdi meg a dobómozdulatát. Nem járnak büntetődobások.
1540 napja B295 Lépés-Labdavezetés A támadó mozgásban van és a bal lába a talajon van, amikor felveszi a labdát (0. lépés), ezután leteszi a jobb lábát (1. lépés), és megáll, tehát ez a lába lesz a támaszláb. Majd ekörül sarkaz, amikor a bal lábával lép és felugrik, és eldobja a labdát. Szabályos.
1541 napja B294 24 mp A labda kosárradobás során a levegőben van, amikor megszólal a támadóóra jelzése. A labda nem érinti a gyűrűt, majd a labdát megfogni próbáló védőről a határvonalon kívülre jut. Mivel a védő csapat nem szerzett azonnali labdabirtoklást, a 24 mp-es szabálysértést kell megítélni, nem a kiment labdát.
1543 napja A816 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védőjátékos minimális érintkezésre látványosan hanyatt dobja magát. Színészkedés. A jó ítélet néma síp lenne és a játékost és csapatát figyelmeztetni kell.
1546 napja A815 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet foglal el a támadó előtt, és az ütközés a védő felső testén következik be. Támadóhiba.
1548 napja A814 Függőlegesség A védő karjai ugyan függőlegesek, azonban ő maga nem függőlegesen, hanem oldalra ugrik fel, és így meglöki a dobót. Védőhiba.
1550 napja A813 Sportszerűtlen (gyors indítás) Fehér 47-es egy gyors indítás közben ütközik kék 13-assal. Tipikus védőhiba/támadóhiba szituáció, a védőjátékos szemből áll, és támadó hibát szeretne kiharcolni. A C3-as kritérium alkalmazása nem lehetséges, mivel a védő védekezni szeretne, ha egy kicsit hamarabb ér az ütközés helyére, még akár támadó hiba is lehetne a helyzetből.
1551 napja A811 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védőjátékos egyértelműen a labdát próbálja megjátszani. El is éri azt, és így okoz kisebb test érintkezést a támadóval. Normál hiba.
1551 napja A812 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védőjátékos egyértelműen a labdát akarja megjátszani. Az érintkezés nem erős. Normál hiba.
1556 napja A809 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel. A támadó, miután lepasszolja a labdát, nem tud megállni és nekiugrik a védő felső testének. Támadó hiba.
1556 napja A810 Dobómozdulat Az érintkezés azelőtt történik, hogy a játékos megkezdené a dobómozdulatát. Az érintkezés után a támadó gyorsan eldobja a kosár felé a labdát, hátha a játékvezető büntetődobásokat ad. Nem járnak büntatődobások.
1557 napja A807 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során a védő nem kísérli meg a labda megjátszását, csupán a támadás megállítására törekszik. Sportszerűtlen hiba (C3).
1557 napja A808 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során a védő nem kísérli meg a labda megjátszását, csupán a támadás megállítására törekszik. Sportszerűtlen hiba (C3).
1558 napja A806 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel, és a karja is függőleges. szabályos védekezés. A helyes ítélet néma síp, kosár jó.
1562 napja A805 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Fehér 51 felvesz egy szabályos helyzetet és Piros 9 nekifekszik a Fehér 51 karjának, majd látványosan hanyatt veti magát, eljátszva, hogy őt ellökték. A center jv helyesen alkalmazza a színészkedés karjelet, azonban az alapvonali jv támadóhibát ítél. A center játékvezető járt el helyesen, és ezért a piros csapatot színészkedésért figyelmeztetni kell, sőt, mivel a színészkedés annyira teátrális, akár azonnali technikai hiba is jó ítélet lenne.
1565 napja A804 Labdától távoli Zöld 8 átkarolja ellenfelét, aki ennek hatására torpan meg, és emiatt következik be a szerencsétlen sérülés. Személyi hiba zöld 8 ellen.
1566 napja B293 Lépés-Labdavezetés A játékos szinte egyáltalán nem birtokolja a labdát. aki nem birtokolja a labdát nem tud lépéshibát elkövetni. Azonban az eset azért is érdekes, mert ha birtokolta volna a labdát, akkor sem tett meg mozgásból több, mint 2 lépést mielőtt a labdát la társának továbbította volna. Fontos, hogy ne gyanúra illetve a szokatlan mozdulatra reagálva ítéljünk.
1689 napja C127 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert se nem felelőssége se nem illetékessége. Vagyis nincs is a területén és nem is láthat a játékosok közé. Ez így csak találgatás a részéről.
1692 napja B291 Lépés-Labdavezetés Labdavezetés közben a labda magasra pattan, majd a játékos megfogja, és rögtön lepasszolja. Mivel a labda nem volt a kezével érintkezésben, nem tudott sem lépéshibát, sem szabálytalan labdavezetést elkövetni.
1692 napja B292 Láb Fekete 30 részéről ez nem vétlen láb. Helyes ítélet a láb szabálysértés.
1695 napja A803 Trükkös A támadó játékos befogja az elé szabályosan nyúló védő karját. Egyértelmű támadóhiba. A téves ítélet abból adódik, hogy az a játékvezető ítél, aki nem látja az eseményt jól, hiszen csak a támadó hátát látja, és csak feltételezi mi történhetett.
1700 napja B290 Labdavezetés Ritkán előforduló, érdekes eset. A játékos miután befejezte a labdavezetését, passzol a társának, de az nem éri el a labdát. Az a földre pattan, majd a passzoló játékos fogja meg újra. A passz és a labda talajt érintése után megfogni ugyanannak a játékosnak a labdát, az labdavezetésnek számít. Így ez egy második labdavezetés, ami szabálytalan.
1704 napja A802 Kezek használata A védő minimálisan érinti a támadót, de a támadó egy sokkal nagyobb érintkezést okoz azzal egyidejűleg, amikor a védőt a nyakánál tolja arrébb a karjával. Támadóhiba, jó ítélet.
1705 napja A801 Sportszerűtlen (durvaság) A lepattanónál a védőjátékos a karjával akadályozza a támadót, aki rájátszik az esetre. A fault egyértelmű, de nem erős, normál hiba. A színészkedésért a játékost helyes figyelmeztetni.
1707 napja A798 Dobómozdulat A támadó játékos dobócselére a védő a nyakába zuhan. A dobómozdulatot visszafogja a játékos, vagyis megváltoztatja dobószándékát. Nem jár büntetődobás
1707 napja A799 Gáncsolás Fehér 44 kiteszi a lábát, és azon esik át a támadó. A láb kitétele nem egy véletlen eset, látszik benne tudatosság. Ezt sportszerűtlen hibának kellett volna fújni.
1707 napja A800 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A védő a labdát ér. Szabályos.
1709 napja A796 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel, majd oldalra mozog, és ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az ütközés a védő felsőtestén következik be. Támadóhiba.
1709 napja A797 Dobómozdulat A támadó játékos, ahogy megfogja a levegőben a labdát, azonnal a gyűrű felé próbálja dobni. Eközben faultolják. 2 büntetődobást kell ítélni.
1711 napja A795 Belemenés-Akadályozás A15 szabályos védőhelyzetet vesz fel a támadó előtt, kissé oldalra mozog, de ő ér az ütközés helyére először, mivel az érintkezés a felső testén következik be. Támadó hiba, jó ítélet.
1713 napja B289 Lépés-Labdavezetés A labdavezető játékos felveszi a labdát, miközben a bal lába a talajon van, erről joga van felugrani és páros lábbal egyszerre leérkezni. Itt azonban a felugrott játékos nem egyszerre teszi le a két lábát, hanem ütemkülönbséggel. Ez így lépéshiba.
1714 napja A793 Sportszerűtlen (durvaság) A védő egyértelműen nem a labdára megy és erős érintkezést okoz a dobóval. Sportszerűtlen hiba.
1714 napja B288 Lépés Történt-e lépéshiba a szerelésnél? Nem. A labda elhagyja a dobó kezét, amikor a védő rányúl a labdára. A támadó megfoghatja még a levegőben és leeshet vele. Sőt még új labdavezetést is kezdhet. Szabályos.
1714 napja A794 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet foglal el a támadó előtt, és az ütközés a védő felső testén következik be. Belemenés.
1715 napja A791 Lökés A Fehér 44 általi lökés nem nagy, azonban ennek következtében a támadó elveszti az egyensúlyát és kilép a határvonalon túlra. A támadó hátrányt szenved, ezért a faultot meg kell ítélni.
1715 napja B287 24 mp A nyíl a piros csapat javára mutat. 14 mp-re kell a támadóórát állítani.
1715 napja C126 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert bár a felelőssége, de nem az illetékessége, vagyis ugyan a területén van, de nem láthatja jól, mivel takarásban van, nem láthat a játékosok közé. Ez így találgatás a részéről.
1715 napja A792 Elzárás Az elzáró játékos állóhelyzetben adja az elzárást, a védő igyekszik is kikerülni, az érintkezés marginális. Szabályos játék, nem kellett volna ítélni.
1722 napja A790 Sportszerűtlen A védő a mezénél fogva próbálja visszahúzni a mellette elmenő labdás játékost. Sportszerűtlen hiba.
1722 napja B286 24 mp A labda a dobójátékos kezében van, amikor a támadóóra jelzése megszólal. A bedobást az oldalvonalnál kell elvégezni, ahhoz a ponthoz legközelebb, ahol a dobó volt, mivel ott következett be a szabálysértés.
1724 napja C125 Mérkőzés (negyed) vége Ez az eset tényleg csak a video kockánkénti lassításával dönthető el. Normál szem nem képes eldönteni. A csatolt képen látszik, hogy 1-2 kockán múlik csak a dolog. A kép mutatja, hogy éppen még éri a játékos ujjhegyét a labda, amikor a palánk körüli fény felgyullad.
1725 napja A789 24 mp A játékvezető a B6 ellen ítél, miközben A14 kosárra dob. A 24-es óra ekkor 22 mp-et mutat. Megadják a kosarat, és bedobást ítélnek A csapat javára. A bedobáskor 14 másodpercre kell állítani a 24-es órát.
1725 napja B285 24 mp B6 faultja akkor történik, maikor fehér 14 már megkezdte a dobómozdulatát, de még nem hagyta el a kezét a labda. Mivel a védő követte el a faultot, a dobómozdulat megkezdés a döntő kritérium. A játékvezetők helyesen megadják a kosarat, és bedobást ítélnek A csapat javára. A 24-es óra ekkor 22 mp-et mutat. A bedobáskor 14 másodpercre kell állítani a 24-es órát.
1727 napja A788 Félkör A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a támadóval szemben, az ütközésért nem felelős. Azonban a félkör vonalát érinti, így támadó hba nem ítélhető. Néma síp a jó ítélet.
1728 napja B283 Lépés Piros 12 bal-jobb lábbal áll meg, amikor megfogja a labdát, tehát a bal lába lesz a támaszláb. Ezután bal lábbal sarkaz, vagyis a bal lábával lép, ami lépéshiba. A 24 mp-es jelzés csak ezután szólal meg.
1728 napja B284 Visszajátszás Egy kosárra dobást követően a lepattanó labdát Fehér játékos hátrafelé üti. Egyik csapat sem birtokolja ekkor a labdát. Ezután a Fehér csapat egy másik játékosa érinti a labdát a védőtérfélen. mivel nem volt labdabirtoklás a támadó térfélen, így nem történt visszajátszás.
1733 napja A787 Technikai hiba Még ha az ítélet erősen vitatható is, a játékvezető nm engedheti meg, hogy az edző így viselkedjen. Ez automatikusan technikai hibát kell, hogy eredményezzen.
1737 napja A786 Dobómozdulat Piros 14 egy kézzel nyúl a labdáért és a kosár felé próbálja ütni a labdát. Ez kosárra dobó mozdulatnak számít, így büntetődobásokat kell ítélni a javára. Ha határesetnek érzed, akkor is ne a vétkes, hanem a vétlen javára ítélj, ez esetben a megfaultolt játékos javára, és ítélj 2 büntetődobást.
1742 napja A785 Belemenés-Akadályozás Fehér 8 oldalra mozog, és elsőként ér az ütközés helyére, mivel az érintkezés a felső testén következik be, így ő nem felelős az érintkezésért. Azonban lába a belemenés mentes félkörön belül van, így néma síp a legjobb ítélet.
1742 napja B282 Visszajátszás A labda a fehér csapat birtokában van. Fehér 34-ről pattan a védőtérfélre és ő is hozzá utána először, mégha ő maga még mindig a támadótérfélen van. Visszajátszás.
1743 napja A784 Dobómozdulat A dobómozdulat szempontjából megadnád-e a kosarat? Nem, a játékos még nem vette fel a labdát, amikor a fault történik.
1743 napja C124 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet (fehér 14 ellen) az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert se nem felelőssége se nem illetékessége.
1751 napja A783 Lepattanó A lepattanóért való harcban piros 15 a labdát tisztán éri el, és testével sem okoz érintkezést. Teljesen szabályos.
1753 napja A782 Sportszerűtlen Fehér 4-es úgy akadályozza a gyors indítást, hogy nemcsak a karjával okoz érintkezést, de a lábával is keményen lép be az induló játékos elé, mintegy gáncsoló mozdulattal a támadó lábára lépve. Ez durva játék, sportszerűtlen hibát ért volna.
1754 napja A781 Labdától távoli A szabályos elzárást adó játékost csíkos 15 kilöki. Védőhiba.
1756 napja A780 Sportszerűtlen (durvaság) Fehér 4-es kosárra tör, amikor piros 34-es a karját "felszedve" akadályozz, kísérletet sem téve a labda megjátszására. Sportszerűtlen hiba.
1759 napja A779 Sportszerűtlen (durvaság) A játékvezető a lepattanónál már normál hibát ítél fehér 5 ellen, hogy az megfogta piros 34 vállát. A sípszó után piros 34 dobni próbál és fehér 5 megpróbálja ebben megakadályozni. Mit ítélnél? Fehér 5 első faultja érvényes, a második nem durvaság, csak normál hiba lenne, ezért külön nem kell büntetni, de célszerű figyelmeztetni.
1761 napja A777 Elzárás Sárga 9-es mozgásban van, amikor az elzárást adja. Támadó hibát kellett volna ítélni, és a kosarat sem szabadott volna megadni.
1761 napja A778 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő felvesz egy szabályos védőhelyzetet és az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
1762 napja A776 Sportszerűtlen A támadó játékos éppen felveszi a labdát és megkezdi a dobómozdulatát, amikor a védője hátulról megpróbálja visszahúzni. A játékvezető helyesen sportszerűtlen hibát ítél. A kosár is jó.
1764 napja A775 Belemenés-Akadályozás A védő végig szabályos védőhelyzetben hátrafelé mozog, és az érintkezés is, ami ráadásul a felső testén következik be, marginális. Nem kellett volna ítélni.
1764 napja B281 Kiment labda A labdába két ellenfél játékos egyszerre ér bele. Feldobáshelyzet. A mérkőzést a váltakozó labdabirtoklást jelző nyíl szerint kell folytatni.
1765 napja A773 Függőlegesség Piros 15 oldalra mozog, azonban nem ő érkezik az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán következik be. Védőhiba.
1765 napja A774 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő felvesz egy szabályos védőhelyzetet, a támadó meglöki. A védő nem színészkedik. Támadó hiba.
1768 napja A772 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog, és az érintkezés a védő oldalán következik be. Védőhiba. A kosarat meg kellett volna adni plusz 1 büntetődobást ítélni.
1771 napja B280 Lépés-Labdavezetés A labdakiejtés nem számít labdavezetésnek sem a labdavezetés előtt, sem azután. Nem történt szabálysértés.
1777 napja B279 Lépés-Labdavezetés Amikor a játékos befejezi a labdavezetést a jobb lába körül kezd el sarkazni. Azonban aztán felemeli a jobb (támasz) lábát, és egy másik letszi, ezzel lépéshibát követ el.
1782 napja A770 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos előre felé mozogva érintkezést okoz, miközben labdát próbál szerezni. Védőhiba.
1782 napja A771 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra hátra mozog, azonban nem a felsőtestén hanem az oldalán következik be az érintkezés. Védőhiba 2 büntető a helyes ítélet.
1783 napja B278 Lépés Zöld 23 úgy fogja meg a labdát, hogy a bal lába a talajon van (ez lesz a támaszlába. Ezután leteszi a jobb lábát, majd felemeli a támaszlábát (eddig szabályos. Viszont amikor felemelt támaszlábát a talajra teszi, akkor lépéshibát követ el.
1783 napja A769 Technikai hiba A játékos labdaeldobása teljesen indokolatlan, ráadásul a játékvezető irányában teszi. Ezt nem lehet egy figyelmeztetéssel elintézni, technikai hibát kell ítélni. Ha a labda eltalálná a játékvezetőt, akkor kizárás lenne a helyes ítélet.
1786 napja B277 Visszajátszás Az aki az ellenféltől a levegőben szerez labdabirtoklást a támadótérfelén, majd a saját védőtérfelén érkezik le, nem követ el visszajátszást. Szabályos, jó néma síp.
1790 napja A768 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet a félkörön kívül. Az ütközés a felső testén van. Támadóhiba.
1791 napja A767 Sportszerűtlen (gyors indítás) A támadó felveszi a labdát és megkezdi a dobómozdulatát, és ezzel véget ér a gyorsindítás. A védő játékos a labda irányába nyúl és nem okoz erős érintkezést. Normál hiba.
1792 napja A766 Dobómozdulat A játékos éppen felveszi a labdát, amikor megfaultolják, majd folyamatos mozdulattal kosarat szerez. A kosár jó.
1798 napja B275 Lépés Történt-e szabálysértés a lefordulásnál? Igen. A játékos úgy veszi fel a labdát, hogy a bal lába a talajon van, ez a lába lesz a támaszláb. Ezután kettőt lép, vagyis a támaszlábát is felemeli majd le is rakja, ettől válik lépéshibává.
1798 napja B276 24 mp Miután a labdát megszerezte a játékos, kéri a játékvezetőt, hogy állítsa meg a játékot, mert nedves a labda, és meg kellene törölni. A játékvezető megállítja a játékot, a támadó óra 19-et mutat. Adnál új 24 mp-et? Nem. Az a csapat kérte a játék megszakítását, amelyik kontrollálja a labdát. Nem jár új 24 mp.
1805 napja B274 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik dobni, majd földredobja (lepattintja) a labdát, mielőtt a lába talajt érintene. Ezután a földről felpattanó labdát megfogja. Történt-e szabálysértés? Igen, ez lépéshiba, mivel felemelte a támaszlábát a labdavezetés kezdetekor, mielőtt elhagyta volna a kezét a labda.
1806 napja A765 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra hátra mozog, ő ér az ütközés helyére elsőként és az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
1810 napja A764 Függőlegesség A védő teljesen függőlegesen ugrik fel, az érintkezésért, mely minimális nem felelős. Jó néma síp.
1818 napja C123 Helyezkedés 3 jv. Helyesen teszi az alapvonali játékvezető, hogy gyors ellentámadásnál levágja a sarkot és belép a kosár alá, hogy lássa a rést a játékosok között? Nem. Az új mechanika alapján már nem szabad a sarkot levágni, hanem az alapvonalra egyenesen kell lefutni úgy, hogy a játékvezető tartsa a megfelelő távolságot a játékosoktól.
1820 napja A763 Dobómozdulat A fault azelőtt történik, hogy a támadó a labdát megtudná fogni, hogy a dobómozdulatát megkezdje. A kosár érvénytelen, jó ítélet.
1821 napja A762 Sportszerűtlen A kék játékos felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védő faultolja. A mozdulat labdára irányul és az érintkezés nem durva. Normál hiba.
1825 napja B273 Labda- és kosárakadályozás A labda elkerüli a gyűrűt, így nem történt szabálysértés.
1826 napja A761 Elzárás Fehér 9 miután lepasszolta a labdát a társának elzárást ad a a társat követő védőnek. Egyértelmű támadó hiba. Mivel a labda még nem hagyta el a dob kezét, amikor az érintkezés megtörtént, így a kosár sem lehet érvényes.
1836 napja A760 Dobás szerelése A szerelés tiszta, a labda zöld játékosról megy ki.
1837 napja A759 Félkör A betörés a palánk mögötti területen történik. A félkör a palánk mögötti részen már nincs is megrajzolva, mert arra már nem érvényes a belemenés-mentes terület szabálya. Helyes támadóhiba ítélet.
1837 napja A758 Centerharc A centerharc során a támadó folyamatosan löki ellenfelét, tolja ki a pozícióból. A játékvezető helyesen ítél ellene támadóhibát.
1840 napja A757 Függőlegesség A védőjátékos nem függőlegesen tartja a karjait, és ezzel belenyúl a támadó hengerébe. Amikor a támadó felugrik, akkor elakad a felé tartott karban. Védőhiba.
1842 napja A756 Belemenés-Akadályozás A védő nem vesz fel szabályos védőhelyzetet a támadóval szemben. Azzal oldalról érintkezik. Védőhiba.
1843 napja A755 Sportszerűtlen A védő hátulról megfogja a derekát és visszahúzza a ziccert dobó játékost. Sportszerűtlen hiba.
1846 napja B272 Láb A védő lába nem "keresi a labdát". A támadó dobja a lábára. Vétlen láb. Nem szabálysértés.
1853 napja C122 Helyezkedés 3 jv. Helyes eljárás a követő játékvezetőtől, hogy a betöréskor egy-két lépést a pálya hossztengelye irányába lép? Igen. Pontosan ezt kell tennie, hogy a betörő játékos és a védője közé láthasson.
1854 napja A753 Dobómozdulat A támadó felveszi a labdát, és megkezdi dobómozdulatát, amikor faultolják és emiatt elesik. 2 büntetődobást kell ítélni.
1854 napja A754 Függőlegesség A védő nem függőlegesen, hanem kissé oldalra ugrik, és így a csípőjével meglöki a dobójátékost. Védőhiba. Helyes ítélet.
1859 napja A752 Sportszerűtlen (durvaság) A védő kezdeti érintkezése még normál hibának indul, azonban amikor bal kézzel még taszít egyet a támadón, azzal szükségtelenül erős érintkezést okoz, és így ez már sportszerűtlen hiba.
1859 napja B271 24 mp Helyesen állította a 24-es óra kezelője vissza a támadóidőt 24-re? Nem. Maradnia kellett volna 11 mp-en, mivel a játékos azelőtt követ el határvonallal kapcsolatos szabálysértést, mielőtt birtokba tudná venni a labdát.
1863 napja b270 Lépés Fekete 21 felugrik dobni. A labdát blokkolják a kezében, de az elhagyja egy kicsit a kezét. Ezután visszaesik az újra megfogott labdával a földre. Szabályos, mivel a dobás után még ha minimálisan is, de elhagyta a labda a játékos kezét.
1869 napja A751 Félkör A védő szabályos védőhelyzetet foglal el szemben a támadóval a félkörön kívül. Majd az ütközés erősségét védve lép csak az egyik lábával a félkörön belülre. Támadóhiba.
1870 napja B269 Láb A zöld játékos az, aki a jobb lábával a földön fekve a labda irányába rúg és el is éri azt. A játékvezető helyesen ítéli a labdát a fehér csapat javára.
1874 napja A750 Dobómozdulat A védő a dobómozdulat megkezdése előtt faultolja a támadót, akinek ezután kicsúszik a labda a kezéből, majd miután újra megszerzi, új dobómozdulatot tesz. Nem járnak büntetődobások.
1877 napja B268 Labda- és kosárakadályozás A dobójátékos megfogja a gyűrűt, de az semmilyen mértékben nem befolyásolja a labda mozgását, mert az a gyűrű érintése nélkül a kosárba esik. Nem történt szabálysértés, a kosár érvényes.
1884 napja B267 Kiment labda Amikor fehér 12 visszahúzza a labdát, akkor a lába a játéktéren belül érinti a talajt, és ez szabályos. A visszahúzott labdáért két játékos küzd. Amikor a fehér játékos már fogja a labdát, eközben tenyerével érinti a határvonalat, és ekkor a labda határvonalon kívülre kerül. Kék csapatot illeti a bedobás joga.
1888 napja B266 Labda- és kosárakadályozás A támadó belekapaszkodik a gyűrűbe, majd miközben ott csimpaszkodik megpróbálja megszerezni a labdát, és meg is fogja. Ekkor kosárakadályozást követ el.
1888 napja A749 Belemenés-Akadályozás A védő szabályosan oldalra mozog, azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem a teste oldalán és a csípőjén következik be. Védőhiba.
1890 napja A748 Függőlegesség A védő függőleges és a labda elakad a karjaiban. Néma síp a jó ítélet.
1894 napja A747 Sportszerűtlen A védő egyértelműen és szándékosan az ellenfél intim tája felé nyúl, és el is éri. Az érintés nem erős, de mindenképpen sportszerűtlen cselekedet. Technikai hiba nem lehet, hiszen érintkezéssel járt. Néma síp és normál hiba sem jó ítélet. Sportszerűtlen hiba. Ha az eset nem csupán érintés-szerű, hanem ütés jellegű lenne, azonnal ki kell zárni a játékost.
1897 napja A746 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, és függőlegesen felugrik. A támadó az, aki előre ugrik és ő a felelős a létrjött érintkezésért. Azonban ez az érintkezés minimális, és nem hozza hátrányba a védőt. A néma síp a legjobb ítélet.
1899 napja A744 Függőlegesség A támadó ugrik a védő irányába. A védő függőlegesen ugrik fel és blokkolja a dobást. Tökéletes védekezés. Néma síp, kiment labda, a helyes ítélet.Mit ítélnél?
1899 napja A745 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során a védő oldalról, hátulról okoz érintkezést a támadóval úgy, hogy nincs más védő a támadó és a kosár között. amikor sportszerűtlen hiba lenne a szabály szerinti ítélet, akkor nem alkalmazandó az előny-hátrány elv. A sportszerűtlen hibát kell megítélni.
1900 napja A743 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel, majd oldalra mozog. Ő ér az ütközés helyére először, mert az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
1901 napja A742 Sportszerűtlen (durvaság) A védőjátékos a támadót hátulról két kézzel átkarolva tartja vissza kosár felé törés közben. Ez sportszerűtlen hiba.
1901 napja B265 24 mp A labda nem érintette a gyűrűt. Helyesen járt el a támadóidő mérőjének kezelője, amikor visszaállította 24 mp-re az órát a fehér csapat labdabirtoklása miatt? Nem. A fehér csapat nem tudta birtokba venni a labdát.
1908 napja A740 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyorsindítás során az utolsó védő oldalról érintkezést okoz, és labdavezetés közben folyamatosan löki a támadót, mely sportszerűtlen hibának minősül. Ilyen esetben nem szabad alkalmazni az előny-hátrány elvet, hanem még a dobómozdulat megkezdése előtt meg kell ítélni a sportszerűtlen hibát.
1908 napja A741 Centerharc A támadó hátrafogva betolja a védőjét. Támadóhiba.
1912 napja A739 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során a védőjátékos meg sem kísérli a labdát megjátszani, hanem a támadót a derekánál fogva lerántja. Sportszerűtlen hiba.
1913 napja A737 Technikai hiba A fehér csapatot előzőleg már figyelmeztették színészkedésért, ismétlődés után a játékvezető technikai hibát ítél. A dobómozdulat megkezdődött, amikor a technikait ítéli a játékvezető, így a labda élő marad és a kosarat meg kell adni.
1913 napja A738 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra és hátra mozog, azonban nem ő ér az ütközés helyére először, mivel az érintkezés nem a védő felső testén, hanem a csípőjén következik be. Védőhiba.
1915 napja A735 Belemenés-Akadályozás A támadó felvette a labdát, és megkezdte a dobómozdulatát. 2 büntetődobást kell ítélni.
1915 napja A736 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog, és nem érkezik az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testjén, hanem a csípőjén következik be.
1920 napja A734 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védőjátékos szabályos védőhelyzetet foglal el, azonban egy kis érintkezéstől látványosan hanyatt esik. Színészkedés. Ha ez volt az első eset, akkor figyelmeztetni kell a csapatát és a második hasonló esetnél technikai hibát kell ítélni.
1922 napja C121 Forgás Kellett volna az alapvonalinak forgást kezdenie? IGEN! Amikor a labdát a gyenge oldalon hozzák fel, az alapvonali játékvezetőnek a beközelítési pontra kell mennie, majd, ha a labda a gyenge oldalon is marad, meg kell indítania a forgást, hogy a labdás oldalon két játékvezető legyen.
1922 napja A733 Játék kézbentartása A fehér mezű játékos éppen bedobná a labdát, amikor az ellenfele szándékosan kiüti a labdát a kezéből, hogy megakadályozzon egy gyors ellentámadást, és hogy ő maga visszaérjen. Ezt a sportszerűtlen cselekedetet azonnali technikai hibával kell büntetni.
1926 napja A732 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő labdát szerez, és nyílt útja lenne a kosárra. A védő bár a labdára megy, oldalról erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba.
1927 napja A730 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos szabályos védőhelyzetet vesz fel, majd oldalra és hátra mozog. Ő nem felelős az érintkezésért. A támadó a felelős az érintkezésért, amely marginális. A néma síp a helyes ítélet.
1927 napja A731 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védőjátékos szabályos védőhelyzetet foglal el, azonban egy kis érintkezéstől látványosan hanyatt esik. Színészkedés. Ha ez volt az első eset, akkor figyelmeztetni kell a csapatát és a második hasonló esetnél technikai hibát kell ítélni.
1928 napja A729 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. A támadó előrefelé ugrik és erős érintkezést okoz a védővel, azelőtt, mielőtt a labdát eldobná. Támadó hiba és a kosár sem érvényes, mivel az érintkezés azelőtt történik, mielőtt a labda elhagyná a dobó kezét.
1937 napja B264 Labda- és kosárakadályozás Kosárra dobás során a labda érintette már a palánkot, amikor a védő érinti a labdát. Ez labdaakadályozás szabálysértés. A kosarat meg kell adni!
1981 napja A728 Kezek használata A15 védő karja nem függőleges, abban elakad a dobó keze. Ez fault. A másik védő labda elütése szabályos.
2066 napja A725 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, és oldalra mozog. Ő ér az ütközés helyére először, mivel az érintkezés a felső testén következik be. Támadóhiba. Egy kicsit talán nagyobbat esik, mint az érintkezés indokolná. Neki lehet szólni, hogy ne játsszon rá, de hivatalos figyelmeztetés nem indokolt.
2066 napja A726 Függőlegesség A védő szabályosan védekezik, a dobás pillanatában, amikor a játékvezető ítél, teljesen függőleges. Nem történt szabálytalanság.
2066 napja A727 Sportszerűtlen (durvaság) A támadó játékos látómezejében van az ellenfele, és ő ennek tudatában is van, amikor könyékkel forog az ellenfél fejmagasságában, rendkívül sérülésveszélyesen. El is találja az arcát, de a védő elhajlik, ezért szerencsére nem lesz súlyos sérülés. A minimum a sportszerűtlen hiba, de az igazán helyes ítélet a kizáróhiba.
2067 napja B263 Lépés A játékos úgy áll meg, hogy a bal lábát teszi le először, tehát ez lesz a támaszlába. Ezután a jobb lábával kétszer lép előre. Ez szabályos.
2067 napja A724 Sportszerűtlen (durvaság) A védő játékos nem törekszik a labda megjátszására, csak arra, hogy a dobójátékos karját lehúzza, hogy az ne tudjon kosarat szerezni. Sportszerűtlen hiba.
2074 napja A723 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő színészkedik, amikor minimális érintkezésre hanyatt esik. A játékvezető helyesen figyelmezteti a játékost, amit az edzője felé is meg kell tenni, hogy a következő hasonló esetben a csapat bármelyik játékosa ellen technikai hibát fognak ítélni.
2075 napja A721 Belemenés-Akadályozás A védő kissé oldalra mozog, és az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán és a csípőjén következik be. Védő hiba.
2075 napja B262 Láb Egyik játékos sem ér lábbal szándékosan a labdához. Nem történt szabálysértés.
2075 napja A720 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védőjátékos szabályosan mozog oldalra, és ő is érkezne először az ütközés helyére, azonban mielőtt az érintkezés megtörténne, színészkedve hanyatt veti magát, és egyúttal a lábával érintkezést okoz a támadónak, s ettől az is elesik. Védőhiba.
2075 napja A722 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül, és az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
2076 napja A718 Belemenés-Akadályozás A védő játékos előre mozog, majd hirtelen megáll és felvesz egy álló helyzetű, szabályos védőhelyzetet még az érintkezés előtt. A védő nem felelős az érintkezésért, ő nem büntethető. A legjobb ítélet a néma síp.
2076 napja B261 Láb Nem szándékos láb, nem szabálysértés.
2076 napja A719 Függőlegesség A függőlegesen álló védőjátékos hátrál a támadó elől, hogy elkerülje az ütközést. Jó néma síp.
2077 napja C120 Lépés-Labdavezetés A Center játékvezető nem ítélheti ezt, hiszen nem láthatja a labdát. Valószínűleg úgy érzékeli, hogy a játékos nem pattintotta le, ezért fúj a sípjába. Ráadásul nem is lépéshiba.
2078 napja B260 Labdavezetés Az első labdára ütésekkor a játékos még nem birtokolja a labdát, éppen azt igyekszik megszerezni. Az első labdabirtoklás akkor következik be, amikor két kézzel megfogja. Ezután szabályos, hogy labdavezetést kezd.
2078 napja A717 Centerharc A támadó folyamatosan befelé tolat, és keresi az érintkezést a védővel. A védő ezeket az érintkezéseket csak megtartja, ellentartja. Az érintkezésekért a támadó sokkal inkább felelős, mint a védő. A néma síp a legjobb ítélet, de a védőhiba semmiképpen.
2079 napja C119 Találgatós ítélet Ezt az esetet a center játékvezető nem ítélheti, mert nem láthatja, hogy a védő labdát vagy kezet talál. Ezt egyedül az alapvonali játékvezető döntheti el, ő van a megfelelő helyen hozzá.
2080 napja B258 Labdavezetés A játékos miután labdát vezetett, megfogja a labdát két kézzel és passzolni akar. Azonban mivel látja, hogy társa nem figyel, maga elé dobja, mielőtt leesne, hogy ne kövessen el lépéshibát. Azt nem is követ el, de amikor a lepattant labdát újra megfogja, azzal két indulást követ el, mivel a maga elé dobott labda is labdavezetésnek minősül, mert ez nem véletlenszerű labdakiejtés volt.
2080 napja B259 Labdavezetés A játékos először kiejti a labdát, majd megfogja. Ezután labdavezetést kezd. Szabályos. A labda kiejtése nem labdavezetés.
2080 napja A715 Belemenés-Akadályozás Fehér 32-es szabályos védőhelyzetet vesz fel piros 32 előtt, és a karjait függőlegesen tartja vállszélességben. Piros 32 az, aki okozza az érintkezést a védő karján és le is dönti a földre. Támadó hiba.
2080 napja A716 Függőlegesség A védő függőlegesen felugrik a saját hengerén belül. A támadó az, aki előre ugrik, ő felelős a érintkezésért, mely a védő felső testén következik be. A legjobb ítélet a néma síp.
2084 napja A714 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet szemben a támadóval. Az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
2086 napja A713 Kezek használata Fehér 21 kivált a piros 6-osra, de nem okoz érintkezést. Piros 6 az, aki átkarolja fehér 21 derekát, és sodorja arrébb. A személyi hibát piros 6 ellen kell ítélni.
2088 napja B257 Lépés A támadó játékos felugrik a levegőbe, a védő a labdára helyezi a kezét, és a támadó kezét nem hagyja el a labda, úgy érkezik le a földre. Lépéshiba. Ha a mindkét játékos szorosan fogná a labdát, amikor leérkeznek, akkor feldobás lenne a helyes ítélet.
2088 napja A712 Dobómozdulat A támadó ugyan felveszi a labdát, és kilépi a kettőt, de nem tesz dobómozdulatot a kosár irányába. Nem járnak büntetődobások.
2095 napja B256 Labda- és kosárakadályozás A labda leszálló ágban van, amikor a védő elüti. Labdaakadályozás. A 2 pontos kosarat meg kell ítélni.
2097 napja B255 Lépés-Labdavezetés A játékos megkapja a labdát majd felemeli a jobb lábát. Ezzel a bal lesz a támaszlába. Ezután labdavezetést kezd, és a támaszlábát végig a földön tartja. Nem történt lépéshiba. (Megjegyzés: a lassításon kizoomolva látszik, hogy 2-3 cm-t talán elcsúszik a támaszláb, de ha ezt vesszük szabálytalannak, akkor gyakorlatilag alig van olyan indulás, ahol ennyi csúszása ne lenne a támaszlábnak, csak azokat nem zoomolva és lassítva nézzük.) Gyakran azon az alapon fújnak a játékvezetők lépéshibát, mert a mozdulat furcsa vagy nem szokványos.
2097 napja A711 Belemenés-Akadályozás A védő nem vesz fel szabályos védőhelyzetet az ellenfelével szemben, és az ütközés a védő vállán következik be. Védőhiba.
2098 napja A710 Sportszerűtlen (durvaság) A támadó miközben felemeli a karját, úgy tesz, mintha véletlenül érne a védő fejéhez. Eközben nagyon is tudja, de legalábbis sejtheti, hogy eltalálhatja. A mozdulat nem erős, de fejet talál, és olyan jellegű, ami sportszerűtlen. Sportszerűtlen hibát érdemel.
2100 napja A709 Sportszerűtlen (durvaság) Fehér 23 indokolatlanul erős érintkezést okoz, mikor karjával erősen ütközik a támadóval. Sportszerűtlen hiba.
2107 napja A708 Függőlegesség A védő a saját hengerében függőlegesen ugrik fel, az érintkezésért a védő nem hibáztatható. A játékvezetők helyesen alkalmaztak néma sípot.
2109 napja A706 Kizáró hiba Fehér 15-ös szándékosan és erővel megüti a zsákoló játékost, ez az egyetlen célja, nem a labda megjátszása. A kizáró hiba lenne a helyes ítélet.
2109 napja A707 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő nem is vesz fel igazán szabályos védőhelyzetet az ellenfelével szemben, ráadásul egy minimális érintkezésre teátrálisan hanyatt dobja magát. Semmiképpen nem szabad a javára ítélni. A legjobb a néma síp és a következő holt labdánál a figyelmeztetés.
2111 napja C118 Hármas sípszó Hármas sípszó. Milyen sorrendben felelősek a játékvezetők az ítélet meghozatalában (az első a legfelelősebb)? Center-Alapvonali-Követő.
2115 napja A705 Elzárás A támadó játékos oldalirányba lép, és így nem ad kellő időt és távolságot az elzárt játékosnak, hogy az elkerülje az ütközést. Szabálytalan elzárás, támadó hiba.
2115 napja A704 Színészkedés A fehér 8 kissé meglöki a lepattanónál kék 5-öst, aki teátrálisan kiesik a pályáról. Fehér 8 ellen jogosan lehet ítélni lökésért személyi hibát, de kék 5-ös színészkedése sem hagyható szó nélkül. Ha a csapata még nem volt figyelmeztetve, akkor figyelmeztetni kell, ha már volt figyelmeztetve, akkor technikai hibát kell ítélni ellene, ahogy a játékvezető is teszi.
2116 napja A702 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet a félkörön kívül, és az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
2116 napja A703 Centerharc A védő átkarolja a támadó derekát, és kiforgatja, így az nem tud szabadon nyúlni a labdáért. Védőhiba.
2118 napja B253 Büntetődobás A büntetődobó játékos dobócselt alkalmaz, ez szabálysértés.
2118 napja B254 Büntetődobás A büntetődobó játékos szándékosan a gyűrűre dobja a labdát, hogy a lepattanót megszerezve ne 1 hanem 2 vagy 3 pontot szerezhessen. Azonban túl korán lép a szigorított terültre. Csak azután léphetne be, hogy a labda már ért gyűrűt. Ez így szabálysértés.
2119 napja A701 Kizáró hiba Szándékos alattomos ütés (még ha nem is sikerült túl nagyra) nem való a kosárlabdapályára. A magáról megfeledkezett játékost ki kell zárni a játékból.
2120 napja C117 Együttműködés 3 jv. Az alapvonalon megy ki a labda, a felelősség az alapvonali játékvezetőé, hogy megítélje. Azonban a legjobb rálátása az esetre a center játékvezetőnek van, ő tud a legjobb döntést hozni. Az alapvonali rá is néz a centerre, hogy segítséget kérjen. A center pedig be is mutatja a helyes irányt. Tökéletes együttműködés.
2121 napja B252 Labda- és kosárakadályozás A labda először a gyűrűt érinti, és csak aztán ér hozzá a játékos. Szabályos.
2128 napja A700 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő minimális érintkezésre hanyatt veti magát. Ez színészkedés. Ez nem támadó hiba és nem maradhat figyelmeztetés nélkül. Az első esetben figyelmeztetni kell őt és a csapatát is az edzőn keresztül. Ha már volt korábban figyelmeztetés, akkor technikai hibát kell a játékos ellen ítélni.
2133 napja B251 Ritka esetek Amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a gyűrűn alulról, az szabálysértés. Bedobást kell ítélni fehér csapat javára.
2134 napja B250 Lépés-Labdavezetés Az indulás nem szabálytalan, mert leüti a labdát mielőtt felemelné a támaszlábát. Azután kiejti a labdát, és miközben nem fogja, annyit léphet, amennyit akar. Majd beleér a kék, és a sárga újra megszerzi. Új labdavezetést kezdhet. Ezután újra kiejti és megfogja. Ez is szabályos.
2135 napja C116 Forgás Kellett volna az alapvonali játékvezetőnek forgást kezdeményeznie? Igen. amikor a labda a center játékvezető előtt marad, az alapvonali játékvezetőnek forgást kellene kezdeményeznie.
2137 napja A699 Belemenés-Akadályozás Fehér 9-es szabályos védőhelyzetet foglal el és ebben a helyzetében megáll. A támadó játékos ugrik a védő felsőtestének. Támadóhiba.
2138 napja A698 Színészkedés Ez egy teljesen nyilvánvaló színészkedés. Semmilyen érintkezés nem történik és a védő hanyatt vágja magát. Ez nem maradhat szó vagy szankció nélkül. A minimum a figyelmeztetés, de mivel az eset rendkívül teátrális és érintkezés sincs, a legjobb ítélet az azonnali technikai hiba.
2151 napja A697 Dobómozdulat Fehér 20 nem tudja felvenni a labdát, így a dobómozdulatát sem tudja megkezdeni. Nem járnak büntetődobások.
2156 napja A696 Belemenés-Akadályozás A védő későn ér az ütközés helyszínére és az nem a felső testén, hanem a csípőjén következik be. Védőhiba. A dobómozdulat megkezdése határeset, de határesetben mindig a vétlen és ne a vétkes javára döntsünk. 2 büntetődobás a legjobb ítélet.
2157 napja A695 Dobómozdulat A játékos még ne vette fel a labdát, amikor az érintkezés történik. Nem jár büntetődobás.
2159 napja A694 Kizáró hiba A védő játékos hatalmas lendülettel érkezik és kíméletlenül löki meg a dobót, ráadásul az arcát is eltalálja. Ez olyan durva és sérülésveszélyes cselekedet, hogy ezért ki kell zárni a játékból.
2165 napja A693 Centerharc A védő oldalra kitartja a karját, legkevésbé sem akadályozza a támadót. A támadó az, aki odébb löki ezt a kart. Ha a védő tenné ezt, nyilván szinte mindenki megítélné a védő elleni hibát. Ha a támadó teszi, ellene is meg kell ítélni. Egyenlő jogaik vannak a pályán.
2167 napja B249 Lépés A játékos bal lába a talajon van, amikor megfogja a labdát. Ezután lép a jobb lábával, és a bal lábát, mely a támaszláb, a talajon tartja. Majd felemeli a támaszlábát a labdavezetés kezdetén, azelőtt, hogy a labda elhagyná a kezét. Ez lépéshiba.
2168 napja B248 Visszajátszás Labdavezetéskor a labdának érintenie kell a támadótérfelet, ahhoz, hogy átkerüljön a támadótérfélre. Itt a labda nem jutott a támadótérfélre, így visszajátszás sem történhetett.
2168 napja A692 Elzárás A labdás játékos nem ad időt és távolságot a labda nélküli ellenfelének, amikor hirtelen belép elé. Az érintkezésért a támadó a felelős, támadó hiba.
2173 napja A691 Kizáró hiba Ez olyan szándékos, sérülésveszélyes, durva "body check", hogy e vétkes játékost nem szabad a játékban hagyni, ki kell állítani.
2179 napja A689 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors indítás során a dobómozdulat már megkezdődött, a védő pedig a támadó elé kerülve labdára irányuló mozdulat során követ el faultot. Normál hiba.
2179 napja A690 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors indítás során a védő játékos a derekánál fogva két kézzel húzza vissza a támadót. Nyilvánvaló sportszerűtlen hiba.
2181 napja A688 Színészkedés Ez az eset olyan teátrális, hogy nincs szükség a játékos és a csapatának figyelmeztetésére, azonnali technikai hibát érdemel. Figyelmeztetést olyan esetben kell használni, amikor megvan az érintkezés, a játékos pedig a minimális érintkezés hatására túl könnyen esik el, vagy rájátszik, hogy eladja az érintkezést. Itt nem erről van szó. Itt a játékos kifejezetten eljátszik egy meg nem történt eseményt. Technikai hibát kell ellene ítélni.
2182 napja A685 Dobómozdulat A játékos felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor megfaultolják. 2 büntetődobást kell ítélni.
2182 napja A686 Kezek használata A két játékos karjai egymásba fonódnak miközben a lepattanóért helyezkednek. Azonban amikor a labda lepattan a gyűrűről, a zöld az, aki bekulcsolja az ellenfele karját, hogy ne engedje azt felugrani. Személyi hiba a zöld ellen.
2182 napja A687 Ritka esetek Melyik játékos javára kell beírni a kosarat? A Zöld csapat pályán lévő csapatkapitányának.
2186 napja A682 Félkör Fehér 5 az alapvonal mentén vesz fel szabályos védőhelyzetet. Mivel a palánk mögötti terület nem része a félkörnek, a félkörszabály nem alkalmazható. A támadó belemenést követ el.
2186 napja A683 Belemenés-Akadályozás Fehér 8 szabályos védőhelyzetet foglal el, és az érintkezés a felső testén következik be. Fehér 7 párhuzamosan mozog a támadóval, de nem okoz vele olyan érintkezést, ami faultnak lenne minősítendő. Kék nem tud megállni és belemenést követ el.
2186 napja A684 Dobómozdulat A játékos éppen felveszi a labdát, amikor oldalról meglökik. A kosár érvényes és plusz 1 büntető jár.
2213 napja A680 Félkör A védő szabályos védőhelyzetet foglal el, de a félkörön belül, ezért a félkör szabályt alkalmazni kell, és támadó hiba nem ítélhető. Mivel a védő szabályos védőhelyzetet vett fel, ezért nem is védőhiba. A néma síp a jó ítélet.
2213 napja A681 Sportszerűtlen Piros 14 szándékosan teszi ki a lábát úgy, hogy ezzel elgáncsolja a labdás játékost. Sportszerűtlen hiba.
2219 napja A679 Színészkedés Piros 7-es semmi szabálytalanságot nem követ el. Ez színészkedés sárga 51 részéről. Néma síp a legjobb ítélet, majd a következő holtlabdánál figyelmeztetni kell a játékost és a csapatát, hogy a következő előfordulásnál technikai hibát fog a játékvezető ítélni.
2220 napja A678 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A játékvezető néma sípot alkalmaz a belemenéses szituációnál, majd védőhibát ítél a piros 12 ellen. Ezután figyelmezteti a piros 6-ot színészkedésért. Helyes eljárás.
2223 napja B247 Visszajátszás A labdavezető játékos nem ért át mindkét lábával és a labdával a támadó térfélre, amikor visszalép. A labda nem jutott még át a támadótérfélre, így nem történt szabálysértés.
2224 napja A677 Belemenés-Akadályozás Fehér 7 szabályos védőhelyzetet foglal el sokkal azelőtt, hogy az érintkezés bekövetkezne. Megtartja ezt a helyzetét, és bár az érintkezés nem a felső testén történik, ő nem mozog, amikor az érintkezés történik. A néma síp a legjobb ítélet. Ha ugyanez az érintkezés történne, amikor a védő még mozgásban van oldalra vagy hátra, akkor ez védő hiba lenne.
2225 napja B246 Különleges helyzetek A piros játékos passzolja a labdát, ami ÉRINTI a fehér játékos kezét, majd ALULRÓL áthalad a kosáron. Ez szabálysértés, amit az a játékos követett el, aki érintette a labdát, mielőtt az alulról áthaladt volna a kosáron. Bedobás piros csapat javára.
2226 napja B243 Lépés-Labdavezetés A kék 4-es amikor átveszi a labdát, a jobb lába a földön van, ez válik ilyenkor a támaszlábává. Ezután leteszi a bal lábát , majd felemeli a támasz (jobb) lábát (eddig szabályos), de amikor azt a földre is leteszi, az már szabálytalan. Gyakorlatilag így 3 lépést tesz meg. Lépéshiba.
2226 napja B244 Labda- és kosárakadályozás A támadó játékos megfogja a gyűrűt, hogy megjátssza a labdát. Ez kosárakadályozás szabálysértés. A kosár érvénytelen és az ellenfél következhet oldalvonali bedobással a meghosszabbított büntetővonalnál.
2226 napja B245 Lépés-Labdavezetés A játékos megpróbálja megfogni a labdát, de az kicsúszik a kezéből. Ez labdakiejtés. Szabályos, nem kell közbeavatkozni.
2227 napja A676 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Fehér 4-es szabályos védőhelyzetet vesz fel. Az érintkezés nagyon kicsi, de ő azonnal teátrálisan a földre esik. Színészkedés. A játékvezető helyesen nem fúj faultot, és figyelmezteti a játékos és a csapatát, hogy következő hasonló esetben technikai hibát fog ítélni.
2230 napja A675 Sportszerűtlen A védőjátékos semmilyen kísérletet nem tesz a labda megjátszására, csupán az egyébként ziccerhelyzetben lévő játékost karjánál fogva megragadja és elhúzza a dobóhelyzetből. Sportszerűtlen hiba.
2231 napja A672 Félkör A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel, azonban a félkörön belül teszi. Néma síp a helyes ítélet.
2231 napja A673 Dobómozdulat A játékos felveszi a labdát és megkezdi a dobómozdulatát, amikor megfaultolják. Azonban végül megváltoztatja a szándékát és passzol, ezért nem kell büntetődobást ítélni a javára.
2231 napja A674 Technikai hiba A játékos dühében a palánktartóba üt ököllel. Ez a cselekedet nem megengedhető, a leghelyesebb technikai hibával büntetni. Az ilyen ítéletek meghozatala nagyon fontos a mérkőzés kézben tartásához.
2241 napja A671 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő nagyon látványosan rájátszik az esetre, nagyon nagy színészkedés, ami nem mehet el figyelmeztetés nélkül, de akár azonnali technikai hiba is lehet, figyelmeztetés nélkül.
2243 napja A667 Belemenés-Akadályozás A védő nem foglal el szabályos védőhelyzetet a támadó előtt. Az érintkezés olyan erős, hogy néma síp nem alkalmazható. Védőhiba.
2243 napja B241 Visszajátszás A fehér csapat birtokolja a labdát, a fehér csapat játékosa a támadó térfélről húzza vissza, és a társa a védő térfélen fogja meg. Egyértelmű visszajátszás.
2243 napja A668 Sportszerűtlen A piros 24-es védő kíméletlenül erős érintkezést okoz, és nem is igazán a labdára megy. Sportszerűtlen hiba.
2243 napja B242 Láb Zöld 17-es azt sem tudja hol a labda, így nyilvánvalóan a labda lábbal érintése nem lehet szándékos. A játékvezetőnek nem szabadott volna fújnia.
2243 napja C115 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Melyik játékvezető feladata megítélni ezt a dobás közbeni testtel lökést? A centeré. Egy keresztlépést kellene tennie a pálya belseje felé, hogy belásson a dobó és a védője közé.
2243 napja A669 Kezek használata Fehér 5-ös a karjával lökve csinál helyet magának. Támadóhiba.
2243 napja A670 Komplex A védőhiba előbb történik meg, mint a második labdavezetés, ezért azt kell megítélni. Dobómozdulat még nem kezdődött.
2245 napja B240 Visszajátszás A játékos nem ért át a támadótérfélre mindkét lábával, ezért a labda sem jutott át a támadótérfélre. Igy visszajátszás sem történhetett.
2250 napja B238 Lépés-Labdavezetés A labda felpattan, de a játékos meg próbálja megfogni. Amiközben lép, nincs a kezében a labda. Sok játékvezető ezt automatikusan lépéshibának ítéli, pedig nem az.
2250 napja B239 Labda- és kosárakadályozás A kosáron átnyúlva érinteni a labdát kosárakadályozás. A kosár érvényes és annyit ér, mintha a labda kosárba jutott volna.
2262 napja A666 Elzárás Az elzáró játékos nincs mozgásban és hagy is időt és távolságot az elzárt játékosnak. Szabályos elzárás. Az elzáró játékos nem szenved hátrányt, így a legjobb ítélet a néma síp.
2264 napja B237 Lépés-Labdavezetés A dobás szerelése szabályos. Tartott labda ítélete gyors és igazságtalan lenne. A fehér játékos nem követ el lépéshibát, amikor kissé kifordulva a földön passzol. Nem szabad a játékvezetőknek sípolniuk.
2266 napja A665 Sportszerűtlen A védő erős érintkezést okoz, amikor megfogja a dobó karját. Sportszerűtlen hiba.
2268 napja A661 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő szabályosan mozog oldalra, de aztán hátraesik, hogy eljátsszon egy támadóhibát. Miközben ezt teszi, a bal lábával érintkezést okoz a támadóval, aki a védő lábában akad el. Védőhiba.
2268 napja A662 Belemenés-Akadályozás A védő szemben a támadóval, oldalra mozog, ő érkezik az ütközés helyére elsőként, és az a felső testén következik be. Támadó hiba.
2268 napja A663 Sportszerűtlen A védő kíméletlenül "body checkeli" a labdás játékos. Sportszerűtlen hiba.
2268 napja A664 Sportszerűtlen A védő durván nekirohan, és kíméletlenül fellöki a dobás után földre érkező támadó játékost. Ki kell zárni a játékból. A kosár érvényes és 2 büntetődobás majd labdabirtoklást kell ítélni.
2270 napja A660 Konfliktuskezelés A játékvezető a teljesen szabályosan védekező játékost feleslegesen bünteti. Az a támadó fejéhez dobja a labdát. A dobás nem erőteljes. Ezt nem lehet csak figyelmeztetéssel megoldani. Ez technikai hiba, sőt a mérkőzés eddigi légkörétől, ha az esetnek már voltak előzményei, akár kizáró hiba is lehet. Sportszerűtlen hiba nem ítélhető, mivel az csak testi érintkezéssel járó hibánál lehetséges.
2270 napja B236 Lépés-Labdavezetés A fehér 5-ös, mikor labdavezetést kezd, felemeli a támaszlábát, mielőtt elhagyná a kezét a labda. Ezzel megveri a védőjét. Fújandó lépéshiba.
2276 napja A658 Függőlegesség A védőjátékos előre felé ugrik és testi érintkezést okoz a dobójátékossal. Védőhiba. 2 büntető.
2276 napja A659 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog, és a dobó a védő combján esik át. Védőhiba.
2279 napja A657 Centerharc A centerharc során a támadó játékos piros mezben az, aki a karjait használja, hogy maga mögött tartsa a védőjét. A védő ezzel egyértelmű hátrányt szenved, és ezért ő is megpróbálja használni a karját, hogy a megfeleő helyzetbe kerüljön. Az első érintkezést kell megfújni, nem a reakciót. Támadó hiba.
2423 napja C114 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt a helyzetet a Center játékvezető nem ítélheti. Nem az ő felelősségi területén van, és ő az, aki nem láthat a játékosok közé, ezért nem tudja megítélni van-e és mekkora az érintkezés.
2426 napja A656 Belemenés-Akadályozás Fehér 8-as nem vesz fel szabályos védőhelyzetet, és a dobóval dobás közben ütközik. Védőhiba, 2 büntető.
2426 napja B235 Komplex A védő szabályos, azonban az érintkezés minimális, a támadóhiba ítélet nagyon erős. Nézzük a lépéshibát: Amikor a játékos felveszi a labdát, a jobb lába (mely ezáltal a támaszláb lesz) a talajon van ezután leteszi a bal lábát, majd a támaszlábát (jobb) fel is emeli, ami szabályos, ha a labda azelőtt elhagyja a kezét, mielőtt újra letenné a talajra. Szabályos.
2427 napja C113 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet a center játékvezető nem ítélheti, mert bár felelőssége, de nem illetékessége. Nem láthatja, hogy kezet vagy labdát fog-e a védő.
2427 napja A655 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog, de nem ő érkezik az érintkezés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán következik be. A dobómozdulat megkezdődött, így védő fault + kosár jó + 1 büntetődobáa a helyes ítélet.
2427 napja B234 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor Piros 12 beleér a labdába, a saját védő térfelén áll. Ezzel a labda átkerült a támadó csapat támadótérfelére, így 8 mp-es szabálysértés sem történhet.
2428 napja C112 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet a center játékvezető nem ítélheti, mert se nem felelőssége, se nem illetékessége. Rossz mechanika, rossz ítélet.
2429 napja A653 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos oldalra mozog, azonban az ütközés nem a felsőtestén, hanem a csípőjén következik be. Védőhiba.
2429 napja B233 Lépés-Labdavezetés A játékos bal-jobbra áll meg, tehát a az elsőként letett lába, a bal, a támaszláb. Ezt felemelheti, de amikor leteszi, akkor lépéshibát követ el.
2429 napja A654 Függőlegesség A védő oldalra mozog és végig függőleges marad. szabályos védekezés. Néma síp a jó ítélet.
2430 napja A652 Kezek használata A fehér 10-es játékos követ el személyi hibát, amikor bekulcsolja ellenfele karját.
2448 napja A651 Sportszerűtlen Gyors indítás során a védő úgy okoz oldalról érintkezést, hogy a támadó és a kosár között nincs több védő. Sportszerűtlen hiba.
2451 napja A650 Dobómozdulat A játékos éppen felveszi a labdát és megkezdi a dobómozdulatát, amikor az érintkezés megtörténik. 2 büntetődobást kell ítélni.
2452 napja A647 Dobómozdulat A fault még azelőtt következik be, hogy a támadó játékos felvenné a labdát és ezzel megkezdeni a dobómozdulatát. A kosár nem érvényes.
2452 napja A648 Belemenés-Akadályozás A védő a normálisnál szélesebb terpeszt vesz fel, és a támadó játékos a védő combján akad el. Védő hiba.
2452 napja A649 Kezek használata A dobó kinyújtott karján történő kis érintkezés nem befolyásolja a dobást, és nem is okoz hátrányt a dobónak, ezért nincs szükség fault ítéletre.
2458 napja A646 Függőlegesség A védő megáll, nyilvánvalóan nem akar érintkezést. A támadó vált hirtelen irányt és ugrik a védő felé. A védő nem büntethető. Néma síp.
2460 napja B232 Visszajátszás Egy nagyon egyedi és érdekes szituáció. A fekete játékos labdabirtoklást szerez, amikor két kézzel megfogja a labdát. Azonban még nem érkezett a támadótérfélre, mivel csak az egyik lába és nem mindkettő érte a talajt a támadótérfélen, így még jogosult a védőtérfélen lévő társának passzolni a labdát. Szabályos. A játékvezetők nagyon jó döntést hoztak.
2461 napja A645 Belemenés-Akadályozás A védő lábán történik az érintkezés, amikor a támadó még nem vette fel a labdát, és nem kezdte meg a dobómozdulatát. Védőhiba, alapvonali bedobás.
2463 napja B231 Visszajátszás A sárga játékos nem tud labdabirtoklást szerezni, tehát végig a fekete csapat birtokában van a labda. A támadó térfélen fekete játékos érinti a labdát utoljára, a védőtérfélen fekete játékos érinti először. Mindhárom kritérium teljesül: visszajátszás.
2464 napja A641 Belemenés-Akadályozás Labda nélküli Piros 7-es nekiszalad a szabályos védőhelyzetet elfoglaló ellenfelének. Támadó hiba.
2464 napja A642 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel. A támadó ugrik a védő felé, a védő nem büntethető. Az érintkezés elhanyagolható mértékű. Néma síp.
2464 napja A643 Dobómozdulat A játékos már felvette a labdát, amikor a személyi hiba megtörténik. A védő felszálló ágban üti el ezután a labdát. Az szabályos. 2 büntetődobást kell ítélni.
2464 napja A644 Sportszerűtlen A védő a támadót nadrágjánál fogva húzza vissza, még azelőtt, hogy az megkapná a labdát, és megkezdhetné a dobómozdulatát. sportszerűtlen hiba. a kosár nem érvényes.
2471 napja A640 Előny-hátrány A kék 14-es játékos elveszti az egyensúlyát és kidobja labdát. Piros 7-es ugyan éppen ebben a pillanatban mindkét kezével érinti kék 14-et, de nem löki meg, Kék 14-es egyensúlyvesztéshez nincs köze.
2472 napja B230 3, 5, 8, 24 másodperc A 24 mp-es szabálysértés előbb következik be, mint a személyi hiba, és mivel a személyi hiba nem sportszerűtlen, ezért azt figyelmen kívül kell hagyni. 24 mp-es szabálysértés.
2473 napja A637 Sportszerűtlen A labdáért való küzdelemben piros 15-ös lábbal megrúgja, ellöki az ellenfelet. Ez minimum sportszerűtlen hiba, de azt várjuk el a játékvezetőinktől, hogy erre kiállítást ítéljenek. Ez nem sportpályára való cselekedet.
2473 napja A638 Előny-hátrány Ezt az érintkezést továbbengedheti a játékvezető? Igen. Itt a labda eljut a címzetthez, és ketten mehetnének egy ellen gyors ellentámadásban.
2473 napja A639 Dobómozdulat A támadó játékos még nem vette fel a labdát, így még a dobómozdulatát sem tudta megkezdeni, amikor a fault történik. Kosár érvénytelen, oldalvonali bedobás a helyes ítélet.
2475 napja A636 Sportszerűtlen A játékvezető megítélte a normál hibát piros 8 ellen. Ezután piros 15 még megfaultolja és az érintkezés nem is kicsi. Helyes ítélet a játékvezetőktől a normál hiba után sportszerűtlent ítélni, mert ez olyan holtlabda időszak alatt elkövetett hiba, ami nem hagyható figyelmen kívül, és ráadásul erős érintkezéssel is jár.
2478 napja B229 Labda- és kosárakadályozás A védő szerelése szabályos, mivel azután üti el a labdát, hogy az már gyűrűt ért. Ezután viszont a támadó megkapaszkodik a gyűrűben és úgy próbálja megjátszani a labdát. Ez támadó általi kosárakadályozás.
2478 napja A635 Kezek használata Az eset rendkívül érdekes és tanulságos. A fehér 23 faultja nem látszik egyértelműen, de az igen, hogy a piros 13 tudatosnak tűnő módon befogja az ellenfele karját, ráadásul úgy megrántja, hogy akár el is törhetett volna. Az ilyen sérülésveszélyes cselekedet nem maradhat megtorlatlanul. Piros 13 ellen sportszerűtlen hibát kell ítélni.
2481 napja B228 Feldobás(helyzet) A játékosok szabályosan küzdenek a szabad labdáért. Nincs olyan pillanat, amikor két ellenfél játékos is fogná. A játékvezető akkor ítél feldobáshelyzetet ráadásul, amikor a fehér játékos egyedül birtokolja már a labdát. Ez nagyon igazságtalan vele szemben.
2481 napja A634 Dobómozdulat Az érintkezés még azelőtt vagy éppen akkor következik be, amikor a labdavezető játékos felveszi a labdát. Nyilvánvaló azonban, hogy nem ziccerdobásra készült, hanem csupán gyorsan megpróbálja kosárra dobni a labdát, hátha így a faultot kosárra dobás közbeninek minősítik. Oldalbedobás a helyes ítélet.
2490 napja B226 Labda- és kosárakadályozás A labda érintett már a gyűrűt és a védő ezután üti le. Szabályos.
2490 napja B227 Labda- és kosárakadályozás A labda érinti a gyűrűt és azután üti le a védő. Szabályos.
2492 napja B225 Visszajátszás A támadó játékos a támadó térfélről felugorva passzolja a társának a labdát, aki a védő térfélről ugrik fel, és még azelőtt érinti a labdát, mielőtt a lába érintené a támadó térfelet. Visszajátszás.
2493 napja A633 Sportszerűtlen A védő a vállánál fogva rántja le a dobót. Sportszerűtlen hiba, dobómozdulat, kosár érvényes plusz egy büntető.
2493 napja B224 Lépés-Labdavezetés Piros 13 megpróbálja megfogni a labdát. A labda pattog a kezén, de nem tud ja azonnal birtokba venni. Amikor megfogja, mindkét lába a levegőben van, majd leérkezik a földre. Szabályos, nem lépés.
2495 napja A632 Sportszerűtlen Gyors indítás során a dobómozdulat megkezdődött, amikor a védő a dobást próbálja blokkolni. Egyértelműen a labdára megy, talán tisztán is éri el, egy kicsit azonban meglöki a dobót a bal karjával. Normál hiba.
2496 napja A631 Előny-hátrány Amikor kék 5 meg akarja fogni a labdát és az egyensúlyát próbálja megtartani, hogy ki ne lépjen, piros 8 kissé meglöki. Ez kék 5-öt egyértelműen hátrányba hozza, ezért a faultot piros 8 ellen meg kell ítélni.
2501 napja B223 Büntetődobás A kék 15 belép, mielőtt a dobó kezét elhagyja a labda. Mit ítélnél? Ha a büntetődobó játékos követ le szabálysértést, minden szigorított területre való belépés szabálysértést figyelmen kívül kell hagyni. Kék csapat oldalbedobása a helyes ítélet.
2511 napja B222 Lépés-Labdavezetés A védő alkarral meglöki a levegőben lévő támadót, aki ennek hatására lépéshibával tud csak megállni. Ez a lökés hátrányba hozza, így semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül. Védő hiba lett volna a helyes ítélet.
2511 napja A630 Kezek használata Amikor a lepattanó labdáért nyúlnak a csíkos játékos kezdeményezi az érintkezést azzal, hogy bekulcsolja a piros játékos karját. Piros nem csinál semmi szabálytalant, nem tudja elkerülni sem az érintkezést, amit ellenfele okoz. A személyi hibát a csíkos játékos ellen kellett volna ítélni.
2514 napja A629 Sportszerűtlen A védő ugyan hátulról próbál a labdára rányúlni, de nem ragadja meg a támadó karját, nem rántja vissza. Normál fault, és 2 büntetődobás
2515 napja A627 Sportszerűtlen A védő elugrik a dobócselre. Az, hogy a támadóra esik, önmagában nem lenne sportszerűtlen hiba. Azzal válik azzá, hogy jobb karral oda is üt.
2515 napja A628 Félkör A kék 10-es szabályos védőhelyzetet vesz fel a támadó előtt a félkörön kívül. A támadó a védőbe beleugrik. Támadóhiba.
2520 napja B221 Lépés-Labdavezetés A fehér 15-ös játékos dobásra felugrik, de nem hagyja el a kezét a labda, és leesik. Ez lépéshiba.
2520 napja A626 Függőlegesség A védő a dobó felé mozog, úgy jön létre az érintkezés, mely a dobót egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza. Védőhiba.
2522 napja A625 Sportszerűtlen A támadó játékos durván ellöki a védőjét. Sportszerűtlen hiba.
2523 napja B220 Lépés-Labdavezetés A játékos páros lábbal érkezik a talajra, majd a bal lábát végig ugyanazon a ponton tartva jobbal lépeget. Szabályos sarkazás.
2525 napja A624 Kezek használata A támadó könyékkel forog és megüti az ellenfele arcát. Ez nem lehet néma síp, sem normál hiba. Ez a mozdulat nagyon veszélyes és legalább sportszerűtlen hibának vagy, mivel az arcát üti meg, akár kizáróhibának is minősíthető.
2526 napja A622 Láb Ez vétlen láb. Nem szempont, hogy a piros játékosnak ebből előnye származott-e. Szabályos.
2526 napja A623 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. Az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
2532 napja A620 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet a támadó előtt. A támadó irányt vált és a védő felsőtestébe rohan. Belemenés.
2532 napja A621 Előny-hátrány A fault ebből a kameraállásból nem egyértelmű. De amennyiben a játékvezető faultnak minősíti, csak sportszerűtlen hibát ítélhet, mert a támadó és a kosár között nincs védő. Ha valóban faultnak minősíthető az eset, akkor viszont előny-hátrány elv nem alkalmazható, sportszerűtlen hibát KELL ítélni. Normál fault nem ítélhető.
2536 napja A619 Belemenés-Akadályozás A védő nem vesz fel a szabályos kiinduló védőhelyzetet a támadóval szemben. Védőhiba.
2537 napja A618 Dobómozdulat A gyors indítás során a védő utolsó játékosként oldalról követi el a hibát. Ha nem kezdte meg a játékos a dobómozdulatát, akkor ez sportszerűtlen hiba. Ha megkezdte, akkor normál hiba és 3 büntetődobás. Normál hiba és oldal bedobás nem ítélhető. Ebben az esetben a dobómozdulat megkezdődött, így a helyes ítélet normál hiba és 3 büntetődobás.
2537 napja B219 Lépés-Labdavezetés Labdavezetés után fehér 14 tempódobást akar végrehajtani és a labdát az ellenfele kiüti a kezéből. Mivel a dobómozdulat megkezdődött és a labda is elhagyta a kezét, így a fehér játékos és a fehér csapat labdabirtoklása is véget ért. Fehér 14 megfoghatja a labdát, és akár új labdavezetést is kezdhet.
2549 napja A617 Sportszerűtlen A támadó felveszi a labdát, amikor a védő labdára irányuló mozdulattal keresztbeszalad előtte. Normál hiba, 2 büntetődobás.
2565 napja A616 Dobómozdulat A támadó játékos még nem vette fel a labdát, amikor a fault bekövetkezik. Nem jár büntetődobás.
2570 napja B218 Lépés-Labdavezetés A támadó játékos bal lába a talajon van, amikor felveszi a labdát. Ez a lába lesz a támaszláb. Ezután a támasz (bal) lábát csak felemelhetné, de le nem tehetné. Ez így lépéshiba.
2570 napja A615 Sportszerűtlen A védőjátékos egyértelműen a labdára megy, azt próbálja kiütni a támadó kezéből, aki már megkezdte a dobómozdulatát. Majdnem fault nélkül sikerül is neki. Normál hiba.
2571 napja B217 Lépés-Labdavezetés Kétszer indulás történt, mert a labda palánkra dobása is labdavezetésnek minősül.
2572 napja B216 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül és a támadó beleugrik a védőbe. Belemenés.
2573 napja C111 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Egy ilyen nyilvánvaló lerántás megítélése nem maradhat el. Az alapvonali játékvezetőnek a palánk alatti játékot kell figyelnie, és ebben az esetben ő látja a legjobban a védő játékos bal karját, amivel meghúzza ellenfelét, az a centernek jobbára takarva van. A center játékvezető feladat szintén a lepattanóért harcolók felügyelete, és a lerántás végét már neki is tisztán kell látnia. Az nem lehetséges, hogy egyikük se lássa. A követőnek nem ez a feladata, de közelítenie kellene a kosár felé.
2574 napja A614 Félkör A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön belül. A támadó nincs a levegőben, hogy kosárra dobjon, így a félkör szabály nem alkalmazható. Belemenés.
2574 napja B215 Lépés-Labdavezetés A játékos miközben meg akarja fogni a labdát, az elpattan tőle, majd megszerzi, és dob. A labdakiejtés nem szabálytalan. Ha olyankor lép, amikor nem fogja a labdát, akkor nem tud lépéshibát elkövetni. Szabályos játék.
2576 napja B214 Labda- és kosárakadályozás Miután a játékvezető személyi hibát ítélt, a labda a gyűrűn pattog, amikor a védőjátékos elüti. Ez kosárakadályozás, a játékvezetők helyesen adják meg a kosarat.
2576 napja A613 Dobómozdulat A játékos felvette a labdát, amikor megfaultolják, azonban nem dobni, hanem passzolni akar, ezért nem jár büntetődobás.
2577 napja A612 Dobómozdulat A labdavezető játékos még nem tudta felvenni és megfogni a labdát, amikor az érintkezés történik. Nem jár büntetődobás.
2578 napja A611 Elzárás Kék 5 kitolja a fenekét a fehér 10-es útjába és érintkezést okoz. Ez szabálytalan elzárás, le kellett volna fújni.
2584 napja B213 Lépés-Labdavezetés Fehér 23 az alapvonalnál szerez először labdabirtoklást. Amikor az alapvonalhoz ér, megfogja a labdát, és még mielőtt kilépne, a játéktérre pattintja a labdát. Eközben a jobb lába végig a talajon marad, mint támaszláb. A labdával nincs érintkezésben, amikor kilép. A labdát úgy üti le a játéktéren, hogy a támaszlábát nem emeli fel, tehát lépéshibát nem követett el. Szabályos.
2585 napja C110 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert bár felelőssége, de nem illetékessége, mivel nem láthat a két játékos közé, és ezért az érintkezés mértékét nem tudja megítélni. Ez a center feladata.
2594 napja B211 3, 5, 8, 24 másodperc A játékos, aki kosarat szerez, közel 5 mp-e tartózkodik a szigorított területen mielőtt megkapná a labdát. Ez 3 mp-es szabálysértés.
2594 napja B212 3, 5, 8, 24 másodperc A játékos, aki kosarat szerez, közel 5 mp-e tartózkodik a szigorított területen mielőtt megkapná a labdát. Ez 3 mp-es szabálysértés.
2600 napja B210 Lépés-Labdavezetés A játékos akkor veszi fel a labdát, amikor a jobb lába a talajon van. Ez a lába lesz a támaszláb. Ezt a lábát felemelheti, de nem teheti vissza a talajra, mint azt itt teszi, az lépéshiba.
2601 napja A609 Lepattanó A fehér 11-es játékos kezdeményezi az érintkezést azzal, hogy belekarol az ellenfelébe. A személyi hibát a fehér ellen kell ítélni.
2604 napja C109 Helyezkedés 3 jv. Az alapvonali játékvezető helyzete nem jó. A betöréskor be kellene lépnie a kosár irányába, hogy lássa a két játékos közötti rést, és ítélni tudja za érintkezést.
2604 napja A607 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel, nem büntethető. Néma síp a jó ítélet
2604 napja A608 Elzárás Piros 4-es szabálytalan elzárást ad, és ezután sárga 5-ös át akarja húzni magát. Ilyen esetben mindig az első cselekményt kell büntetni. Az okozót és nem az okozatot. Személyi hiba piros 4 ellen.
2605 napja A606 Centerharc Piros 10 az, aki befogja az ellenfele karját. Sárga így nem tud nyúlni a labdáért. Piros 10 ellen kellett volna faultot ítélni.
2609 napja A605 Belemenés-Akadályozás A védő szabályosan mozog és a támadó elé ér, azonban egy instabil védőhelyzetet vesz fel és egy minimális érintkezésre hanyatt esik. Színészkedés. Néma síp, és ha ez az eset az első a mérkőzésen, akkor a csapatát figyelmeztetni kell, ha már volt figyelmeztetés, akkor technikai hibát kell ítélni.
2612 napja A604 Labda- és kosárakadályozás Amikor egy kosárradobás során a labda a gyűrű szintje felett van leszálló ágban egyik játékos sem érintheti a labdát. Itt a támadó hozzáér a labdához, ezzel labdakadályozást követ el. A kosár érvénytelen és az ellenfélnek jár bedobás oldalról.
2613 napja A603 Dobómozdulat A védő a dobócselre felugrik és ráesik a dobóra. az érintkezés nem durva. Normál hiba. 2 büntető.
2615 napja A602 Színészkedés A védő egy kis érintkezésre hanyatt esik. Ha ez volt a mérkőzésen az első ilyen eset, akkor néma síp és figyelmeztetés a helyes eljárás. Ha a csapat volt már figyelmeztetve, akkor technikai hiba.
2618 napja A601 Sportszerűtlen A védő nem próbálja meg a labdát megjátszani. Hátulról lehúzza a dobó játékos kezét. Sportszerűtlen hiba
2618 napja D50 Adminisztratív A mérkőzés végén az állás 84-84. Ha az érintkezést faultnak ítélik a játékvezetők, akkor használhatják a videóbírót annak eldöntésére, hogy az esemény a játékidő lejárta előtt történt-e.
2618 napja A600 Belemenés-Akadályozás A védő nem foglal el szabályos védőhelyzetet a védő előtt. Védőhiba.
2620 napja A597 Elzárás A labdás játékos belép a társa védője elé, nem hagyva annak időt és távolságot az érintkezés elkerülésére. Támadó hiba.
2620 napja A598 Sportszerűtlen A kék játékos kísérletet sem tesz a labda megjátszására, csak hátulról nem kis erővel meglöki a dobó játékost. Sportszerűtlen hiba.
2620 napja A599 Sportszerűtlen A védő a nyakánál fogva húzza ki a palánk alól a támadót. Ez durva játék, a sportszerűtlen hibát meg kell ítélni.
2630 napja A596 Elzárás Fehér 15 nem adkellő időt és távolságot a védőnek, annak látómezején kívül. A védő az elzáró játékos lábán esik át. Szabálytalan elzárás, támadóhiba.
2634 napja A594 Sportszerűtlen Amikor kék 6-os a cselre felugrik és ráesik a dobóra, nem lenne önmagában sportszerűtlen hiba. Azzal válik azzá, hogy két kézzel oda is üt.
2634 napja A595 Belemenés-Akadályozás Fehér 8 nem tud szabályos védőhelyzetet elfoglalni. A combján esik át a támadó. Védőhiba.
2635 napja B209 Labda- és kosárakadályozás Piros 15, miközben zsákolni próbál, egy pillanatra megfogja a gyűrűt, majd elengedi. A labda úgy halad át a kosáron, hogy a gyűrű már visszaállt eredeti állapotába, és a labda nem érintkezik a gyűrűvel, tehát ez nem befolyásolta azt, hogy labda kosárba jusson. A kosár érvényes.
2635 napja A593 Sportszerűtlen A piros védőjátékos bár talán a labdát próbálja meg eltalálni, az általa okozott ütés a karon túlzottan erős. Sportszerűtlen hiba.
2636 napja A591 Verekedés Fehér 10 nem tesz kísérletet a labda megjátszására, csak a derekánál fogva visszarántja a támadót. Sportszerűtlen hiba. Kék 4 revansként arcon üti, amiért egyértelműen ki kell zárni a játékból.
2636 napja A592 Színészkedés A védő a dobó előtt ugrik fel, és le tud érkezni úgy, hogy ne okozzon érintkezést. A védő előrenyújtja a lábát, hogy történjék érintkezés, de így sem igazán történik, majd hanyatt vágja magát. Néma síp és a támadót figyelmeztetni kell.
2643 napja B207 Labda- és kosárakadályozás A támadó játékos bal kézzel megfogja a gyűrűt majd jobb kézzel bezsákolja a labdát. A gyűrű megfogása abból a célból, hogy segítse önmagát a labda megjátszásában, szabálytalan. Kosár érvénytelen.
2643 napja A590 Kiment labda Fekete 5 a védő hátára ugrik a lepattanónál és ezzel hátrányba hozza, hiszen a labda végül fehérről megy ki. Személyi hiba fekete 5 ellen.
2643 napja B208 Labda- és kosárakadályozás A védő a gyűrűn átnyúlva üti el felszálló ágban a labdát. Kosárakadályozás, a kosarat meg kell adni, és annyi pontot ér, mintha kosárba jutott volna a labda.
2644 napja A589 Belemenés-Akadályozás A védő, miután felvette a szabályos védőhelyzetet, kissé oldalra mozog, és az ütközés a csípőjén következik be. Védőhiba.
2647 napja A588 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet foglal el. A támadó nem tudja kikerülni és neki megy. Támadó hiba.
2647 napja B206 Egyéb A labda a kék játékos kezéről alulról jut a gyűrűn át a kosárba. Szabálysértés. A fehér csapat javára kell bedobást ítélni.
2649 napja A587 Komplex A zöld 14-es a nyakánál fogva nyomja el fehér 12-t. Ez nem lehet normál hiba. Sportszerűtlen hiba. Fehér 12 reakcióként elégtételt kíván venni, de az utolsó pillanatban meggondolja magát. Magatartása fenyegető, nem sportpályára való, ezért büntetni kell. Technikai hiba.
2657 napja A585 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet foglal el., az érintkezés a felső testén van. Támadó hiba.
2657 napja A586 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. A támadó beleugrik a védőbe, és csak az érintkezés után dobja el a labdát. A kosár nem érvényes, támadó hiba.
2660 napja A584 Sportszerűtlen A játékos felvette a labdát, amikor hátulról visszahúzzák. A kosarat meg kell adni. A visszarántást sportszerűtlen hibának kell minősíteni.
2662 napja C108 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A center játékvezetőnek ilyenkor feljebb kell lépnie. Ezeket a kontaktusokat neki is kontrollálnia kell. Sőt, ilyenkor ez az ő feladata.
2664 napja A583 Sportszerűtlen A labdát szerző játékosnak lenne lehetősége egyedül kosárra törni, de a védő oldalról való érintkezése ebben meggátolja. Sportszerűtlen hiba.
2664 napja C107 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert bár az ő felelősségi területén történik, de nem az ő illetékessége, mert nem lát a két játékos közé, így nem tudja megítélni az érintkezés valós mértékét, mert csak a védő hátát látja. Azt, hogy ez valóban lökés vagy színészkedés csak, a center tudja megítélni.
2664 napja B204 Lépés-Labdavezetés Kék 12-es labdavezetés befejezése után újra leüti a labdát. Ez nem vétlen labdakiejtés. Két indulás.
2664 napja B205 Visszajátszás A labdavezető játékos csak egy lábbal lép át a támadó térfélre. Ilyenkor ő még a védő térfélen lévőnek számít. visszalép, majd passzol. Szabályos.
2667 napja D49 Adminisztratív A fault után a kosáron alulról jut át a labda, majd esik vissza. A kosár nem lehet érvényes. 2 büntetőt kell adni.
2667 napja B203 Lépés-Labdavezetés Piros 15 bal lába a talajon van, amikor felveszi a labdát, ekkor a bal lába válik támaszlábbá. Ezután már csak a jobb lábával léphet. Azonban ő még felemel és leteszi a bal lábát, ezzel lépéshibát követ el. A fault már csak a lépéshiba után következik be.
2686 napja D35 Ritka esetek Ritkaság számba menő eset. A kosárradobás 3-pontos területről történik, azonban a szabály szerint a dobás véget ér, amikor a labda érinti a talajt. Ezután már nem dobás, így a kosár értéke csak 2 pont.E107
2777 napja A582 Félkör Az esetet nem a félkör szabály szerint kell kezelni. A támadó játékos nincs a levegőben, amikor az érintkezés történik. Egyszerűen ellöki a védőjét, aki a félkörön belül áll. Támadó hiba.
2779 napja A579 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra és hátra mozog. Azonban az érintkezés nem a felső testén van, hanem a csipőjén és a combján. Védőhiba.
2779 napja A580 Dobómozdulat A támadójátékos egyértelműen felvette a labdát, és ezzel megkezdte a dobómozdulatát, amikor a fehér 14-es játékos megfaultolja. Azonban az azt követő fault hatására kénytelen eggyel több lépést tenni, így lépés hibát követ el, ezért a kosár nem lehet érvényes. 2 büntetődobást kell ítélni.
2779 napja B202 Labda- és kosárakadályozás Utolsó büntentődobáskor, miután a labda érintette a gyűrűt a védő játékos a hálóhoz ér. Ez kosárakadályozás és 1 pontot kell ítélni. Technikai hibát csak akkor kellene adni, ha a védő még azelőtt érintené a labdát, hogy az érintette volna a gyűrűt.
2779 napja A581 Dobómozdulat A fault akkor történik, amikor a támadó felvette a labdát. Azonban a dobómozdulat megszakad, amikor kiperdül a fault hatására a kezéből a labda. Ezután újra megszerzi, és kosarat dob. Ez új dobómozdulat. A kosár nem ér, és 2 büntetődobást kell ítélni.
2823 napja A578 Játék kézbentartása A lepattanóért való helyezkedés közben fekete játékos hátrakönyököl, ami sportszerűtlen, de nem kizáró súlyosságú. Erre válaszul a fehér játékos törleszt, és ököllel hasba vágja feketét. Ez kizáró hiba. Kettős hiba nem lehet, mert akció-reakcióként történt a két hiba.H961
2829 napja B201 Komplex A támadó bal lába a talajon van, amikor felveszi a labdát. Ezután még 2 lépést tesz. Ez lépéshiba. Az ezutáni esetleges személyi hibákat figyelmen kívül kell hagyni. E143
2835 napja B199 Visszajátszás A fehér 11-es játékos, amikor megfogja a labdát, mindkét lábával a támadó térfélene van, és ezután vezeti vissza a labdát. Visszajátszás. S260
2835 napja B200 3, 5, 8, 24 másodperc A támadó közel 3 másodperce áll a szigorított terület szélén, amikor megkapja a labdát, ezután passzol, és éppen lép ki a területről, amikor a játékvezető 3 mp-es szabálysértést ítél. Mivel a játékos igyekszik ki a területről, ilyenkor engedményt kell neki adni. Nem kellett volna fújni.S261
2840 napja A574 Dobómozdulat Már a piros 14 általi első hiba is akkor történik, amikor a támadó felvette a labdát. A kosarat meg kellett volna adni.H943
2840 napja A575 Elzárás A támadónak kell legalább egy lépést hagynia az elzárt játékosnak, akit annak látómezején kívül zár el. Ráadásul az elzáró játékos nincs is álló helyzetben, az elzárt játékos felé mozog. támadó hiba.H945
2840 napja B198 Labda- és kosárakadályozás A labda érte már a palánkot, amikor a védő érinti. Labdaakadályozás.S259
2846 napja C105 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Hármas sípszó! Melyik játékvezető(k)nek NEM kellett volna ítélnie? A követőnek, mert ő nem láthat a két játékos közé. Az érintkezés mértéket csak találgatni tudja.N253
2846 napja C106 Helyezkedés 3 jv. Ebben az esetben az alapvonali játékvezetőnek végig kellett volna vinni a forgást és az asztal oldalán kellett volna maradnia. Emiatt alakult ki a visszafutásnál helyezkedési hibaN254
2846 napja A573 Belemenés-Akadályozás A védő szabályosan mozog oldalra hátra, és az érintkezés is a felső testén következik be. Azonban ez az érintkezés, melyért a támadó a felelős, minimális, nem igényel fújástH939
2850 napja A572 Színészkedés A védő kis érintkezésre teátrálisan elesik. Színészkedés, melyért a játékvezető helyesen figyelmezteti a csapatot, hogy a következő esetben technikai hibát fog ítélni.H935
2854 napja A571 Sportszerűtlen A támadótól a védő szabályosan elveszi a labdát, és szabadon indulna a kosár felé. A piros játékos a derekánál fogva próbálja megakadályozni. Sportszerűtlen hiba H932
2854 napja C104 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert nem a felelősségi területén történik, és még csak nem is illetékes, hiszen nem lát igazán jól a játékosok közé. A követő játékvezető tökéletesen jó helyen áll az eset megítéléséhez. Az ilyen ítéletek csak a csapatmunkát rombolják, még akkor is, ha maga az érintkezés a fújható kategóriába tartozik. N251
2855 napja B196 Láb A védő elestében tudatosan felemeli a lábát, és lábbal érinti a labdát. Szabálysértés.S254
2855 napja A570 Dobómozdulat A játékos megkezdte már a dobómozdulatát, amikor megfaultolják. A labda érinti a palánk tetejét, ami nem szabálytalan, így a kosár érvényes.F452
2855 napja B197 Lépés-Labdavezetés A játékos felemeli a támaszlábát mielőtt elhagyná a kezét a labda a labdavezetés kezdetekor. Lépéshiba. S256
2865 napja A569 Lepattanó A fehér 34 lök a lepattanóért, melyért a személyi hiba és a kosár megítélése után alapvonali bedobás jár a lila csapat javára.H918
2865 napja B195 Lépés-Labdavezetés A támadó lépéssel veri meg a védőjét és szerez kosarat. Ezt le kellett volna fújni.S252
2877 napja A568 Egyéb A piros játékos a a labdáért felugró, azért nyúló fehér játékos alá lép. Piros nincs szabályos védőhelyzetben és be is görnyed, ezzel hátrányba kerül a fehér támadó. Személyi hiba piros 5 ellen. F441
2878 napja A567 Sportszerűtlen Fehér 26 meglöki a levegőben lévő dobót, aki nagyot esik. A levegőben lévő játékost szándékosan meglökni sérülésveszélyes ezért sportszerűtlen, de akár kizáró hibát kell ítélni. F444
2885 napja D48 Adminisztratív A labda és a támadó két lábbal nem jutott át még a támadó térfélre, amikor a fault bekövetkezik. A bedobást a védő térfélről kell elvégezni, és jár új 24 mp-es támadó idő. E136
2900 napja B194 Labda- és kosárakadályozás A támadó játékos alulról, a gyűrűn átnyúlva érinti a labdát. Ez kosárakadályozás, a center vagy követő játékvezetőnek meg kellett volna ítélnie, és bedobást adni a védő csapat javára.S247
2900 napja A566 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül, és függőlegesen felugrik a saját hengerén belül. A támadó előre ugrik, és feldönti a védőt, miközben zsákol. Támadó hiba. Mivel az ütközés pillanatában a labda még nem hagyta el a támadó játékos kezét, a kosár sem érvényes. F432
2903 napja B193 Már a labdavezetés kezdetén is történik egy kisebb lépéshiba, azonban a lefordulásnál amikor a játékos felveszi a labdát, a jobb lába a talajon van, így ez lesz a támaszláb. Ezután lép a bal lábával, majd hozzázárja a a jobbat (a támaszlábát). Ez egyértelmű lépéshiba.V119
2903 napja A565 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog. Előbb ér az ütközés helyszínére, hiszen az érintkezés a védő felső testén következik be. Támadóhiba. F427
2914 napja C102 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet a követő játékvezető nem ítélheti, mert se nem felelőssége, se nem illetékessége.M44
2914 napja C103 Karjelek Ennél az esetnél nem az akadályozás, hanem a lökés karjelet kell használni. A lökés történhet testtel is, nemcsak kézzel. Akadályozás karjel támadó-védő helyzetben alkalmazandó, ha a védő későn ér az ütküzés helyére, és az nem a felső testén következik be.M45
2944 napja A561 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül, majd, hogy a sérülést elkerülje, kifordul a saját hengerén belül. Ehhez joga van. Támadó hiba.H892
2944 napja A562 Dobómozdulat Ez egy hosszabban tartó érintkezés, lökés, mely akkor kezdődik, amikor a játékos megkapja a labdát, és folyamatosan fennál akkor is, amikor a támadó a dobómozdulaát végzi. Ilyen esetben mindig azt a pillanatot kell kiválasztani, ami a vétlen, tehát a dobó számára kedvező. 2 büntető.H893
2944 napja A563 Kezek használata A védő úgy nyúl keresztbe a támadó előtt, hogy azzal nem okoz érintkezést, csak a labdához ér. szabályos labdaszerzés.H894
2944 napja B191 Feldobás(helyzet) A védő tisztán megfogja a labdát a támadó kezében, majd mikor földre érnek, mindketten kilépnek az alapvonalon. Feldobáshelyzet.E132
2945 napja A560 Függőlegesség A piros 9-es játékos függőlegesen ugrik fel. A támadó ugrik a védő felé, az érintkezésért a védő nem tehető felelőssé. Néma síp a legjobb ítélet.H888
2945 napja B190 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor fehér 8-as a labdához ér, akkor a saját védőtérfelén áll, s ezzel a labda átkerült a zöld csapat támadó térfelére. Új 8 mp járna a zöld csapatnak, tehát valójában nem történt 8 mp-es szabálysértés.S243
2946 napja A556 Dobómozdulat A fault azelőtt következik be, hogy támadó felvenné a labdát. A kosár nem érvényes. Jó ítélet.H890
2946 napja A557 Függőlegesség A védő hátrafelé mozog, majd függőlegesen felugrik. A támadó ugrik a védő felé, az érintkezésért a védő nem felelős. Néma síp a legjobb ítélet.F409
2946 napja A558 Kezek használata A támadó és a védő között minimális az érintkezés. A védő eljátssza, hogy őt ellökték. Nem történt személyi hiba.F410
2946 napja A559 Sportszerűtlen A védő meg sem kísérli a labdát megjátszani, csak hátulról odaüt a dobó karjára. Sportszerűtlen hiba.F411
2947 napja D47 Jár-e új 24 mp a kék csapatnak az új bedobáskor? Igen, mert a lila játékos azelőtt birtokba veszi a labdát, mielőtt kilépne.S241
2947 napja C101 Melyik jv elsődleges felelőssége a szabálysértés megítélése? A centeré, mivel az ő oldalán történik az eset, és ő is láthatja a legjobban, hogy ért-e palánkot a labda. N233
2947 napja A554 Dobómozdulat A támadó játékos éppen felveszi a labdát, amikor megfaultolják, majd befejezve a dobást, kosarat szerez. A kosarat meg kell adni, plusz 1 büntető jön.H886
2947 napja A555 Belemenés-Akadályozás A védő az utolsó pillanatban kissé oldalra lép, és az érintkezés nem a védő felsőtestén, hanem a fél oldalán következik be. Védőhiba.H887
2948 napja A553 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra, hátra mozog. A támadó ugruk a védő felé, és az érintkezés a védő felső testén következik be. Támadóhiba. Az alapvonalinak kellett volna megítélnie.F408
2949 napja A551 Dobómozdulat A támadó éppen kezdi felvenni a labdát, amikor a védője meglöki. A kosarat meg kell adni.F400
2949 napja D46 Különleges helyzetek A védő játékos a cipőjét hozzádobja a labdához. Ez mindenképpen technikai hiba. A játék szellemében a kosarat is meg kellene adni.E130
2949 napja B189 Visszajátszás A kék védő beleüt a labdába, ami aztán a fehér játékos lábáról jut vissza a védőtérfélre. Mindhárom kritérium fennáll: fehér általi labdabirtoklás, fehér érinti utoljára a támadó térfélen, fehér érinti először a védőtérfélen. Visszajátszás.S239
2949 napja C100 Milyen karjelet használnál? Ez egy tipikus akadályozás, így az akadályozás karjel alkalmazandó.N232
2949 napja A543 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog. Ő ér az ütküzés helyére elsőként, mivel az érintkezés a védő felső testén következik be. Támadó hiba.F384
2949 napja A544 Függőlegesség A fehér játékos bár függőlegesen tartja kezeit, de közben előre felé mozog és meglöki a dobó játékost. VédőhibaF386
2949 napja A545 Függőlegesség A védő kinyúl a hengeréből, de csak a labdát érinti. Nem történt szabálytalanság. Ezt az esetet akár a center vagy a követő megítélheti, de az alapvonali nem láthatja jól. Ő nem ítélheti.F389
2949 napja A546 Technikai hiba A fehér 32 saját csapattársát löki el. Ez nem sportszerű cselekedet, még ha nem is az ellenfélel szemben követte el. Nem hagyható figyelmen kívül. Mivel a cselekedet annyira nem durva, hogy kiállítást érjen, legalább erőteljesen figyelmeztetni kell vagy akár technikai hibával is lehet büntetni.F392
2950 napja A550 Sportszerűtlen A védő meg sem próbálja a labdát megjátszani, a dobót karjánál fogva lerántja. Sportszerűtlen hiba.F399
2961 napja A548 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, de nem kezd dobómozdulatot, sőt végül passzolni próbál. Nem jár büntető.F397
2961 napja A549 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra hátra mozog, azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mert az érintkezés a csípőjén következik be. Védőhiba.F398
2962 napja C98 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az eset az alapvonali játékvezető felelősségterületén történik, és ő is az illetékes. Ha egy kicsit beljebb a palánkhoz közelebb állna, még tisztábban látná. A követő játékvezető az esettől nagyon messze van, ő ezt nem vállalhatja fel, és hát nem is történt személyi hiba. Rá kellett volna hagynia a kollégájára a döntést.M39
2968 napja A547 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog. Előbb ér az ütközés helyszínére, hiszen az érintkezés a védő felső testén következik be. Támadóhiba.F393
2968 napja C97 Helyezkedés 3 jv. Indokolt volt-e a két forgás? Az első nem volt indokolt. A labda a büntetővonal felett van és nem alakult ki olyan helyzet, hogy a labdás oldalra áttevődött volna a játék teljes súlypontja. A második forgás viszont indokolt.M38
2969 napja B188 Lépés-Labdavezetés A kék 21-es jobb lábbal előre lép, ezzel a bal lába lesz a támaszláb. Labdavezetés kezdetekor felemeli a támaszlábát, mielőtt a labda elhagyná a kezét. Lépéshiba.V113
2970 napja B187 Visszajátszás A fehér játékos nem szerez labdabirtoklást a saját támadó térfelén, így visszajátszás semmiképpen nem lehet.V112
2976 napja B186 Visszajátszás A labda még nem került át a támadó térfélre, amikor a passz történik, mert nincs a labdavezető játékos mindkét lába és a labda is a támadó térfélen. Így nem történt visszajátszás.V110
2976 napja A541 Függőlegesség A védő tisztán a labdát éri el. Szabályos szerelés.F381
2976 napja A542 Elzárás A támadó a védő játékos látómezején kívül adja az elzárást, nem adva kellő időt és távolságot, hogy az elkerülje az ütközést. Ráadásul az elzáró játékos kissé még mozgásban is van. Szabálytalan elzárás.F382
2979 napja A537 Színészkedés A védő időben elfoglal egy szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, azonban azonnal hátraesik, mielőtt még bármilyen érintkezés történhetne. Színészkedés, melyért csapatát figyelmeztetni kell, sőt ez az eset olyan látványos, amiért akár azonnali technikai is ítélhetőF372
2979 napja A538 Sportszerűtlen A védő a labdát figyelmen kívül hagyva, próbálja megfogni a ziccert dobó játékost. Sportszerűtlen hiba.F373
2979 napja A539 Sportszerűtlen Gyorsindítás közben a védő oldalról faultolja a támadót. Nincs a támadó és a kosár között még egy védő. Sportszerűtlen hiba. A védő a labdát teljesen figyelmen kívül hagyja, és az érintkezés mértéke olyan, hogy ha nem utolsó védő lenne, akkor is támadó hibát kellene ítélni.F375
2979 napja A540 Lepattanó A fehér védő megpróbálja kizárni a támadót, aki átkarolja és kilöki őt az elfoglalt helyzetéből.F376
3142 napja A533 Sportszerűtlen A gyorsindítás során a védő a támadót derekánál fogva két kézzel húzza vissza. Ez sportszerűtlen hiba, függetlenül attól, hogy van-e még védő a támadó és a kosár között.H868
3142 napja A534 Komplex Nehéz eset. Piros 23 tisztán a labdát éri el. Piros 4 háttal áll, az érintkezésről nem tehet, kettejük közötti érintkezésről inkább a támadó tehet. Legjobb ítélet a néma síp. Kiment labda.H869
3142 napja A535 Előny-hátrány Ez az érintkezés tovább engedhető? Igen, ez lehet előny/hátrány miatt néma síp.H870
3142 napja A536 Sportszerűtlen A védő a labdát figyelmen kívül hagyva, karjánál fogva lerántja a ziccert dobó játékost. Sportszerűtlen hiba.H871
3143 napja C96 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Az eset az alapvonali játékvezető felelősségterületének határán van, de inkább kívül, azonban az illetékesség biztosan nem az övé, mert ő nem láthatja, hogy a védő mit érint. Ő biztoan nem fújhatja ezt az esetet.N229
3143 napja B184 Lépés-Labdavezetés A támadó labdavezetés kezdetekor felemeli támaszlábát, mielőtt elhagyná a kezét a labda. Lépéshiba.S231
3143 napja B185 Láb A játékos nem tudja hol a labda, véletlenül, nem szándékosan érinti lábbal. Nem történt szabálysértés.S232
3144 napja B183 Visszajátszás A lepattanó labdát fehár két kézzel megfogja, és visszahúzza. Itt fehér labdabirtoklást szerez. Ezután a társa a védő térfelet érintve ugrik fel, és fogja meg a labdát. Ez így visszajátszás.S229
3148 napja B181 Lépés-Labdavezetés A játékos miközben kilépi a ziccert elcsúszik. Az elcsúszás az évekkel ezelőtt megváltozottt szabályok szerint már nem lépéshiba.S227
3148 napja B182 Labda- és kosárakadályozás A labda még nem érte a palánkot, és felszálló ágban van, amikor érinti a védő. Szabályos.S230
3148 napja A531 Centerharc A védő nekidől a támadónak, és bár ő esik el az érintkezést ő okozza. A dobómozdulat egy ütemmel később kezdődik. Nem járnak büntetők.H867
3148 napja A532 Elzárás Az elzárást adó játékos mozgásban van. Szabálytalan elzárás.H866
3150 napja B180 Lépés-Labdavezetés A játékos miközben megáll, először leteszi a jobb, majd a bal lábát. Ekkor a jobb lába válik támaszlábbá. Ezután lép is a bal lábával, majd felcseréli a támaszlábát, és a bal lába körül kezd el sarkazni. Lépéshiba.V82
3151 napja B179 Feldobás(helyzet) A védő szabályosan érinti a labdát, ami a zsákolá nyomán fennakad. Feldobáshelyzet.V92
3151 napja A530 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, oldalra, hátra mozog. Az ütközés a védő felső testén van. Támadó hiba.H794
3152 napja B178 Lépés-Labdavezetés Az indulás lépésgyanús, azonban ha megnézzük tüzetesebben, akkor kiderül, hogy a labda éppen elhagyja a labdavezetét kezdő játékos kezét, mielőtt a támaszlábát felemelné. Nem lépés.V99
3155 napja A526 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a félkörön kívül a szabályos védőhelyzetet. A támadó figyelmen kívül hagyva ezt, nekimegy. Támadóhiba.H859
3155 napja A527 Sportszerűtlen A fehér védő beleüt a labdába, és jó esélye van, hogy szabadon törjön kosárra. A labdát vesztő piros játékos oldalról, hátulról követ el személyi hibát, úgy, hogy nincs több védő a kosár előtt. Sportszerűtlen hiba.H860
3155 napja A528 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet szemben a támadóval. Ebből a helyzetből oldalra, hátra mozog, és az ütközés a védő felső testén következik be. Támadóhiba.H861
3155 napja A529 Előny-hátrány A védő minimális érintkezést okozva kiüti a labdát az oldalvonalon kívülre. A kis érintkezés semmilyen hátrányt nem okoz a támadónak, és jelent előnyt a védőnek. A kiment labdát kell megítélni, az érintkezés elhanyagolható, figyelmen kívül hagyható.H862
3156 napja B177 3, 5, 8, 24 másodperc A center játékos már több, mint 3 másodperce a szigorított területen tartózkodik, amikor megkapja a labdát. Nem jár neki engedmény. Ez fújandó 3 mp-es szabálysértés.V103
3156 napja A522 Dobómozdulat A palánk alatti támadójátékost ellökik, ezt fújja is a játékvezető. Mivel a dobó társát lökték, a kosár érvényességnek eldöntéséhez azt kell vizsgálni, hogy a dobó megkezdte-e már a dobómozdulatát, amikor a lökés történt. Igen, éppen megkezdi, tehát a kosár érvényes, és ha megvan az 5. csapathiba 2 büntetődobás is jár.E125
3156 napja A523 Komplex A védő folyamatosan oldalra mozog, még azután is, hogy a támadó felugrott. Védőhiba. A labdát felszállóágban, vagy holtponton ütik el, ez szabályos. 2 büntetődobás jár.E126
3156 napja C95 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Hármas sípszó. Ezt az alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert nincs a felelősségterületén, és nem is illetékes, hiszen nem lát jól a két játékos közé.N224
3156 napja A524 Sportszerűtlen A védő által elkövetett fault durva, ezért sportszerűtlen hibát kell ítélni. A fehér játékos a védőre dobja a labdát. Nehéz eldönteni, hogy csak a labdát akarja megmenteni (valószínüleg igen, mert a védő lábára dobja), vagy a sportszerűtlenséget akarja így lereagálni. Amennyiben a játékvezető úgy ítéli meg, hogy dűhből dobta ellenfelére a labdát, a technikai hiba is jogos.F352
3156 napja A525 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet a félkörön kívül. Oldalra mozog és az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba. A lépéshiba már csak a támadó hiba után következik be.F354
3156 napja D45 A játékvezetők a technikai hibát szünetben elkövetettnek minősítették. A büntetőket a következő negyed előtt dobatták le. A negyedet kezdő bedobást az a csapat hajtja végre, amelyik a büntetőt dobta. A nyilat semmiképp nem kell megfordítani.E127
3157 napja A517 Dobómozdulat Piros 10 meglöki a labdavezetőt, aki még a lökés után egyszer leüti a labdát, mielőtt megkezdené a dobómozdulatát. Nem jár büntetődobás.H857
3157 napja A518 Dobómozdulat Fehér 9-es meglöki a támadót, miközben a leütött lebda éppen pattan fel a kezébe. A lökés után fogja meg, majd kezdi meg a dobómozdulatát. Nem járnak büntetődobások.H856
3157 napja A519 Belemenés-Akadályozás Fekete 9-es felveszi a védőhelyzetet, majd oldalra mozog. Azonban az ütközés pillanatában nem hátra vagy oldalra, hanem a támadó felé előre lép, így ő okozza az érintkezést. Védő hiba.H858
3157 napja A520 Lépés-Labdavezetés A labdavezetést kezdő játékos felemeli a támaszlábát, mielőtt elhagyná a kezét a labda. Lépéshiba.S224
3157 napja A521 Dobómozdulat A fekete játékosra ráesik a védője. A támadó az érintkezés kezdetekor még nem kezdte meg a dobómozdulatát, azonban az érintkezés hosszan tart, és a végére már dobómozdulatot kezd. Ilyenkor az érintkezésnek azt a pillanatát kell kiválasztani, ami a vétlennek kedvezőbb, tehát 2 büntetődobást kell adni.F351
3158 napja A515 Kezek használata A támadó játékos azzal, hogy átkarolja ellenfelét, miközben átmegy a palánk túloldalára, kizárja ellenfelét a védekezésből. A támadó kézhasználata ugyanúgy nem megengedett, mint a védőé. Támadó hiba.H853
3158 napja A516 Elzárás Fehér 15 mozgásban van, miközben ez elzárást adja, és a szabálytalan elzáráson a védő fenn is akad. Támadó hiba.H854
3162 napja A510 Függőlegesség A zöld védő eleinte nem tartja függőlegesen a kezét, s a dobó jobb válla elakad a fölé nyúló karjában. Személyi hiba, 2 dobás.H845
3162 napja A511 Színészkedés A fehér 9-es alkarral eltolja magától a védőt, aki teátrálisan hanyattesik. A támadó hiba megítélése után nem maradhat el a védő és csapatának figyelmeztetése, hogy ne színészkedjen.H847
3162 napja B176 Labda- és kosárakadályozás Kosárra dobás során a labda érintette a palánkot, és gyűrű szintje felett van, amikor a védő elüti a labdást. Labdaakadályozás, 2 pont.S223
3162 napja A512 Függőlegesség A piros játékos két kézzel megfogja a labdát, és azonnal a társának továbbítja, amikor hátulról meglökik. Ha a csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben, 2 büntetődobást kell ítélni, mert piros már labdabirtoklást szerzett.F348
3162 napja A513 Kezek használata Piros 12-es játékos bal kézzel maga mögé "kanyarintja" a védőjét. Támadó hiba.H841
3162 napja A514 Dobómozdulat A támadó játékos az érintkezés után veszi fel a labdát, csak a fault után kezdi meg a dobómozdulatot. Nem jár büntetődobás.H848
3166 napja A508 Elzárás Az elzáró játékos mozgásban van. Előre mozog. Szabálytalan elzárás.H842
3166 napja A509 Elzárás Az elzáró játékos álló helyzetben, kellő időt és távolságot ad az elzárt játékosnak. A szabályosa lezárást adó játékost kilöki a védő. Védőhiba. H843
3170 napja A505 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet a volt alapvonali játékvezető nem ítélheti, mert se nem felelőssége, se nem illetékességeN221
3170 napja C94 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet az alapvonali játékvezető felelősségi területének határán van. Azonban egyértelműen nem az ő illetékessége, mivel nem lát a két játékos közé, így az érintkezést és annak mértékét csak találgatni tudja. Ezt ő nem ítélheti. N220
3170 napja A506 Belemenés-Akadályozás Nem könnyű eset. Azt kell vizsgálni, hogy mielőtt a támadó játékos felugrott volna, a védő elfoglalta-e a védőhelyzetét, és onnan csak hátra mozgott-e. Itt a támadó már felugrott, s a védő még mindig előre felé mozog. Védőhiba.F347
3170 napja A507 Sportszerűtlen Egyértelmű taktikai jellegű fault, de nem durva, és van még védő a kosár és a támadó között. Normál hiba.H839
3170 napja D44 Adminisztratív Hogyan folytatnád a játékot, ha mindkét csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? Mivel a fekete csapat még nem szerzett labdabirtoklást, amikor a fault történt, 2 büntetődobás jár.H840
3172 napja A504 Belemenés-Akadályozás A védő nem foglal el a félkörön kívül, szemben a támadóval szabályos védőhelyzetet. A támadó ugrik a védő felé, azonban az érintkezés minimális, legjobb ítélet a néma síp.H838
3172 napja B175 Labda- és kosárakadályozás A védő játékos, hogy ne essen rá az előtte lévő játékosra, megfogja a gyűrűt. A labda ugyan nincs érintkezésben a gyűrűvel, amikor ez történik, de a játékos ezzel mozgásba hozza a palánkot, mely befolyásol(hat)ja a labda pattanását a gyűről. S bár teljes bizonyossággal nem jelentjhető ki, hogy ezért nem jutott a labda a gyűrűbe, a szabálysértést ilyenkor jobbV102
3172 napja C93 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez az eset az alapvonali játékvezető felelősségi területén történik. A cener játékvezető nem a lát a két játékos közé, a védő hátát látja csak, így nem tudja eldönteni az érintkezés és a színészkedés mértéket. Az eset tehát nem is felelősség. A center játékvezető azt az esetet nem ítélhet. Az csak találgatás.N219
3173 napja A503 Dobómozdulat Igaz, hogy a dobó már kiszorított helyzetben van és onnan kicsi az esélye kosarat szerezni, de nem lehetetlen, az akkor is doáskísérlet, 2 büntetőt kell ítélni.F344
3174 napja B173 Lépés-Labdavezetés A játékos bal-jobbra áll meg, majd bal lábát végig a földön tartva elsarkaz, majd a balt felemelve, a jobb lábáról felugorva dob. Szabályos.S222
3174 napja C91 Helyezkedés 3 jv. Amikor a labdát bejátsszák a szigorított területre, az alapvonali játékvezetőnek forgást kellene kezdeményeznie, de legalábbis át kell mennie a palánk túloldalára, hogy a játékosok közé lásson.N216
3174 napja C92 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Kinek kellene megítélnie az érintkezést? Az alapvonali játékvezetőnek át kellett volna forognia, hogy a játékosok közé lásson, övé lenne a felelősség és az illetékesség is.N217
3174 napja A501 Dobómozdulat A támadó kosárra tör. Felveszi a labdát, amikor faultolják. 2 büntetőt kell ítélni.H833
3174 napja A502 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog, azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mert az érintkezés nem szemből a felső testén, hanem oldalról következik be. Védő hiba.H834
3174 napja B174 A piros 2-es játékos ahelyett, hogy felugrana, elhagyja helyét, és rögtön a labda után fut, és megfogja. Két szabálysértést is elkövet. Az 1., hogy nem hagyhatja el a helyét, a 2., hogy nem foghatja meg addig a labdát, míg az nem érinti a talajt vagy egy másik nem ugró játékost. Az első szabálysértés helye adja meg a bedobás helyét, így az fehér csapat támadó térfele lesz.V101
3181 napja A496 Függőlegesség A védő a dobócselre felugrik, előre esik, de nem okoz érintkezést. Ezután felveszi a függőleges védőhelyzetet, ügyelve, hogy ne érintkezzen a dobóval. Néma síp lenne a jó döntés.H827
3181 napja A497 Színészkedés A támadó neki megy és kissé karral is meglöki a védőt, aki látványosan hanyattesik. A támadó hiba megtörténik, azonban a védő annyira túljátssza az esetet, hogy ez semmiképpen sem maradhat figyelmeztetés nélkül.H828
3181 napja A498 Sportszerűtlen A védő labdát szerez, és gyors lerohanás veszi kezdetét. A labdát vesztett játékos megpróbálja hátulról megfogni a kitörő játékost. Ez sportszerűtlen hiba, függetlenül attól, hogy utolsó játékosról van-e szó.H829
3181 napja A499 Dobómozdulat A védő akadályozásos érintkezése éppen abban a pillanatban következik be, amikor a támadó veszi fel a labdát. Határesetben mindig a vétlen játékos javára kell dönteni. Vagyis 2 büntetődobást ítélni.H830
3181 napja A500 Dobómozdulat A védő a labdáért való közdelemben először a támadó karjain keresztül nyúlva akadályozza a labdás játékost. Ez itt már egyértelmű fault, és még nincs dobómozdulat. Aztán a támadó kihámozza a labdát, és kosárra próbál dobni, ekkor a védő már a labdát érinti. Az első egyértelmű, dobás előtti faultot kell megfújni.E123
3182 napja B171 Lépés-Labdavezetés A kék támadó játékos felugrik, és miközben a levegőben van, az ellenfele megpróbálja kiütni a kezéből a labdát. Ha a labda elhagyná a támadó kezét, akkor még a levegőben megfoghatná, és le is érkezhetne vele a földre. Itt azonban nem hagyja el a labda a támadó kezét. Ez így lépéshiba.S220
3182 napja B172 Lépés-Labdavezetés Egyértelmű, könnyen megítélhető lépéshiba. A támadó állóhelyből 3-at lép.S221
3182 napja A495 Sportszerűtlen A védő felugrik a dobócselre, és ráesik a labdás játékosra. Bár meglehetősen nagyot esnek mindketten, a cselekedet nem sportszerűtlen. Normál hiba.H823
3186 napja D43 Az ítélet sportszerűtlen hiba. Az edző azonnal kéri, hogy nézzék meg a játékvezetők, mert szerinte ez akár kiállítás is lehet. Módosítható-e az ítélet a videó alapján, illetve büntethető-e egyúttal a cserejátékosok viselkedése? Igen. Az ítélet módosítható kizáró hibára, valamint a cserejátékosokat is ki lehet zárni a játékból a videó alapján.E122
3186 napja A493 Lepattanó A lepattanónál fehér 22 a vállánál fogva megrántja ellenfelét. Személyi hibát kell ellene ítélni.F341
3186 napja A494 Sportszerűtlen A védő megnézi, hogy hol van a támadó, és szándékosan kíméletlenül belekönyököl az ellenfelébe. Ez nem való a sportba. Az ilyen, magáról megfeledkezett játékost, ki kell zárni a játékból.F342
3187 napja B170 Lépés-Labdavezetés A játékos alányúl s így megül a kezében a labda, ezután újra leüti a labdát. Ez így két indulás. Szabálytalan.S219
3187 napja A491 Függőlegesség Piros 10-es játékos karjait nem függőlegesen tartja. A dobó, amikor felugrik elakad a védő karjában. Védőhiba.F343
3187 napja A492 Dobómozdulat A támadó kosárra tör. Felveszi a labdát, amikor faultolják. 2 büntetőt kell ítélni.H821
3189 napja A488 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, amikor az érintkezés történik, majd folyamatos mozgással befejezi az akciót. A kosár jó + 1 büntető.H816
3189 napja A489 Sportszerűtlen Piros 32, bár a labda irányába üt, azonban ezt kíméletlen módon teszi, szükségtelenül erős érintkezést okozva. Sportszerűtlen hiba.H817
3189 napja A490 Sportszerűtlen A lepattanóért való helyezkedés során a kék támadó játékos a labdát teljesen figyelmen kívül hagyva, az előtte álló védőt könyékkel szándékosan fejen üti. Ez csak kizáró hiba lehet.H819
3193 napja A483 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, amikor az érintkezés történik. 2 büntetődobást kell adni.H812
3193 napja A484 Kezek használata Piros 7-es kiteszi a karját a támadó elé, aki abban elakad. Erre való reakció, hogy aztán a fehér is használja a karját. Az első hibát kell megfújni, nem a reakciót. Védőhiba.H813
3193 napja A485 Félkör A védő elfoglalja a szabályos védőhelyzetét a félkörön kívül, mielőtt felugrana a támadó. Az érintkezésért a támadó felelős. Támadó hiba. A labda még a kezében van, amikor az érintkezés megtörténi. A kosár érvénytelen.H814
3193 napja B169 Labda- és kosárakadályozás A dobójátékost faultolják, majd a védő labdaakadályozást követ el. Kosár jó + 1 büntető.V100
3193 napja A486 Feldobás(helyzet) A fehér 14-es a labdához hozzá sem tud érni, a földön fekvő játékost átkarolja. Ez nem feldobáshelyzet, hanem fault. Mivel a piros csapat nem tudott labdabirtoklást szerezni, így fehér csapat birtokolja még a labdát, ezért nem járnak büntetők, ha megvan az 5 csapathiba.S218
3193 napja A487 Játék kézbentartása Szükséges-e figyelmeztetni a sárga játékost és csapatát, amiért a gyűrűből kieső labdát megfogja és a földre helyezi? Igen, a játékost és az edzőjének figyelmeztetése nem maradhat el, és a következő előfordulásnál technikai hibával kell büntetni.N213
3195 napja D42 Videobíró A lepattanóból elért kosár után jelzi az edző, hogy nem a megfelelő játékos dobta a büntetőket. Használható-e a videó ennek eldöntésére, és ha igen, mi a helyes eljárás? Igen, a videó a bedobás előtt használható. Az elért kosár érvényes, a büntetőket törölni kell, a játék a védő csapat alapvonali bedobásával folytatódik.E121
3195 napja B168 Labda- és kosárakadályozás A labda érintette már a palánkot, amikor a védő hozzáér. Ez labdaakadályozás, a kosarat meg kell adni.S216
3196 napja D39 A játékvezetők az edző kérésére megtekintik a videót, majd úgy döntenek, hogy a 3 pontos dobás előtt már lejárt a támadóidő, ezért érvénytelenítik a kosarat. Mindenben helyesen jártak el? IGEN
3196 napja D40 Videobíró Az első büntetődobás után használható-e a videóbíró annak eldöntésére, hogy kinek kellett volna dobnia a büntetőket? Ha igen, mi a helyes eljárás ebben az esetben? Igen, a videó használható erre a célra. Miután nem a megfelelő játékos dobta a büntetőt, az elért kosár érvénytelen, majd a megfelelő játékosnak jár 2 büntetődobási lehetőség (mivel itt a játékvezetők hibáztak, és nem a csapat)E118
3207 napja D38 Videobíró A játékvezető sportszerűtlen hibát ítél. Az ellenfél edzője kéri, hogy nézze vissza a videót, mert szerinte ez ütés volt, amiért kiállítás járhat. A játékvezetők megnézik a videót, és úgy döntenek, hogy valóban nem sportszerűtlen, hanem kizáró hiba az ítélet. Használhatták erre a videóbírót? IGENE114
3210 napja A482 Félkör A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet a félkörön kívül. A támadó figyelmen kívül hagyja az előtte álló játékost, úgy akar zsákolni. Feldönti. Ez támadó hiba, s mivel a labda az érintkezéskor a kezében volt, a kosár sem érvényes.H808
3210 napja D36 Videobíró A mérkőzésen megszólalt a játékidő végét jelző duda. A piros csapat edzője kéri, hogy nézzék meg, mert szerinte még van hátra idő, és akkor időt kérne. A játékvezetők megnézik a videót, megadják az időt, és 0,3 mp-re állíttatják az órát, majd bedobást adnak a piros csapat támadó térfelén. A hazai szabályozás szerint mindenben helyesen jártak el? IGEN.E111
3210 napja D37 Videobíró Használhatják a videóbírót a játékvezetők annak eldöntésére, hogy a megfelelő játékos dobja-e a büntetőket? IGEN. Helyesbíthatő tévedésekre lehet használni.E113
3211 napja A479 Félkör A kék védő a félkörön kívül elfoglalja a védőpozícót. A támadónak nincs joga neki ugrani, és így zsákolni. Megsértette a védő függőleges hengerét, és erős érintkezést okozott. Támadó hiba.H807
3211 napja A480 Sportszerűtlen Gyorsindítás közben a védő oldalról faultolja a támadót. Nincs a támadó és a kosár között még egy védő. Sportszerűtlen hiba. Előny-hátrány nem alkalmazható sportszerűtlen hiba esetén.H811
3211 napja A481 Sportszerűtlen A védő labdára megy és azt is találja el, de a labdát elütő kezével a szerelés után érintkezést okoz, mely nem durva, csak az esés látványos. Normál hiba.F338
3214 napja A476 Dobómozdulat A támadó játékos átadást kap, de még nem kezd dobómozdulatot, amikor faultolják. Nem jár büntetődobás.H805
3214 napja A477 Elzárás Az elzáró játékos kissé mozgásban van, de a védő esése nincs arányban az érintkezéssel. A szabálytalan elzárás megítélése mellett semmiképpen nem maradhat el a védő figyelmeztetése.H806
3214 napja A478 Sportszerűtlen A lepattanóért való harcban a kék védő tudatosan ágyékon üti ellenfelét. Ez kizáró hiba.F337
3214 napja C90 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A center játékvezetőnek nem szabadna ennyire lemaradnia, az ő feladata az érintkezés megítélése? N211
3215 napja A474 Feldobás(helyzet) A fehér 4-es nem a labdát fogja meg, hanem a földön fekvő játékos derekát. Ez nem feldobáshelyzet. Ez fault.V98
3215 napja C89 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A fehér játékos bal kézzel megfogja ellenfelét. Ezt az esetet a (volt) követő játékvezető dolga megítélni, mert bár nem a felelőssége, de az ő illetékessége. Ő láthatja egyegül a karfogást.N209
3215 napja A475 Dobómozdulat A játékos éppen felvett már a labdát, amikor az érintkezés történik. A kosarat meg kell adni.H804
3217 napja A473 Kezek használata A támadó, miközben elszalad a védője mellett szándékosan alányúl a karjának, hogy védőhibának láttassa az esetet. Azonban az érintkezést ő okozza, a személyi hibát ellene kell ítélni. Jó ítélet a játékvezetőtől.F335
3220 napja A470 Egyéb A bedobott labdára fehér 22 kedvezőbb helyzetből indul, és meg is tudja a labdát szerezni. Az érintkezésért a piros játékos a felelős, mely hátrányt okoz fehér 22-nek, aki az érintkezés hatására elveszti egyensúlyát és a pályán kívülre lépE109
3220 napja A471 Függőlegesség A védő játékos úgy igyekszik szerelni a dobást, hogy a dobó mellett elugrik. Azonban a dobójátékos, miután elengedte a labdát oldalra kiteszi a lábát, melyen átesik a védő, és mindketten elesnek. A támadó játékos sértette meg a függőlegesség elvét, ráadásul szándékosan. Ellene kell ítélni. A gól érvényes, de ha már megvan a 4 csapathiba, akkor 2 büntető jár a fehér védőnek.F332
3220 napja A472 Sportszerűtlen A fehér védő kíméletlenül próbálja szerelni fekete 50-es támadót. Az érintkezés durvaság, melyért legalább sportszerűtlen hibát, de akár kizárót is lehet ítélni.F333
3224 napja C88 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az esetet a center játékvezetőnek kell megítélnie. S bár nem az ő felelősségi területén történik, az ő illetékessége, mert ő lát a két játékos közé, ő tudja eldönteni, hogy mekkora az érintkezés.M32
3224 napja A468 Dobómozdulat A támadó játékos felveszi a labdát. Elkezdi a dobómozdulatát, de nem tudja befejezni a fault miatt. 2 büntetőt kellett volna ítélni.F328
3224 napja A469 Dobómozdulat A dobó játékos a fault nyomán a sípszó után átteszi a labdát a másik kezébe, de a megkezdett dobómozdulatát fejezi be. A kosarat meg kell adni, és +1 büntetőt ítélni.F330
3228 napja A465 Függőlegesség A védő oldalra hátra mozog, és végig függőleges. A létrejövő érintkezés minimális, és azért sem a védő a felelős. A legjobb ítélet a néma síp.H803
3228 napja A466 Belemenés-Akadályozás A támadó a védő kezére lép, úgy esik el. Mit ítélnél? Az érintkezés vétlen és látszólag érdektelen, de ettől esik el a támadó, amiért viszont a védő a felelős. Védőhiba.F325
3228 napja A467 Labdától távoli A védő belép a labda nélküli fehér 5-ös elé, nem adva kellő időt és távolságot az érintkezés elkerülésére. Ez védő hiba. azonban a támadó játékos rájátszik az esetre és teátrálisan esik el. Ezért mindenképpen figyelmeztetni kell.F326
3231 napja A463 Függőlegesség A védő bár karjait végig függőlegesen tartja folyamatosan előre mozog a támadó irányába, és dovás kozben érintkezést okoz. Védőfault. Gól jó + 1 büntető.H801
3231 napja B167 Ritka esetek Igen érdekes eset. A zsákolás után a labda teljes terjedelmével kijön a kosárból, majd azután a játékos melléről visszapattan és alulról újra átmegy a kosáron. Mivel teljes terjedelmével áthaladt a a hálón, a kosár érvényes.E108
3231 napja A464 Kezek használata A védő folyamatosan rajtatartja a kezét a támadó derekán, néha meg is tolja. Ez olyan szondázás, ami nem elfogadható, mert korlátozza a labdás játékos mozgását. Az ilyeneket le kell fújni, mert a játék eldurvulásához vezethet.H802
3232 napja A460 Sportszerűtlen A védő meghúzza a gyűrű alatt egyedül lévő támadó mezét. sportszerűtlen hiba. A dobómozdulat még nem kezdődött meg, a kosár nemjó, 2+labda a helyes ítélet.H800
3232 napja A462 Színészkedés Játékvezetői szempontból nagyon nehéz helyzet. A videóról nagyon nehéz eldönteni, hogy valós-e az érintkezés, mennyi benne a színészkedés. A helyszínen sem lát ebből nagyon többet a játékvezető. A kosár mindenképpen jó, mert a dobómozdulat megkezdődött az érintkezés pillanatában. Ha színészkedésnek ítéli, akkor viszont nem maradhat el a figyelmeztetés.F322
3232 napja A461 Centerharc A centerharcban a testek egymásnak feszülnek. A támadó befelé, a védő felé lök egy kissé. Ezt mindkét fél tudomásul veszi, elfogadja. Az érintkezések kölcsönösek, és nem akkorák, hogy a eldurvulhatnának, hogy kettős hibát kellene ítélni. Ez még elfogadható érintkezés a centerharcban. Néma síp.F323
3236 napja A459 Függőlegesség A védőjátékos függőlegesen ugrik fel a saját hengerén belül. A támadó kissé előre ugrik, az érintkezésért ő a felelős. A játékvezető helyesen döntött, amikor néma maradt a sípja.F321
3237 napja B165 Visszajátszás A játékos a védőtérfélről ugrik fel, levegőben megfogja a labdát, majd egyik lábbal a támadó térfélre, másikkal a védőtérfélre érkezik. A játékos csak akkor kerül át a támadó térfélre, amikor mindkét lábával a támadó térfélre érkezik. Tehát nem történt visszajátszás.V95
3237 napja B166 Visszajátszás A támadó 2 lábbal a támadó térfélen van, megfogja a labdát, ezzel ő a támadó térfélen van. Ezután leér a keze a védőtérfélre, miközben továbbpasszolja a labdát. Visszajátszás.S215
3237 napja A458 Elzárás Fehér 13 mozgásban van, miközben az elzárás adja és a védővel érintkezik. Támadó hiba.F318
3239 napja C87 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Olyan esetben, amikor a labda utolsó érintése nem annak a játékvezetőnek a felelősségterületén történik, mint ahol a labda kimegy, a két játékvezetőnek egymásra kell néznie, és együttműködve meghoznia a helyes döntést. N208
3239 napja A455 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a védőhelyzetet, oldalra hátra mozog, és ő ér az ütközés helyére elsőként, mert az érintkezés a felső testén következik be. Támadó hiba.H799
3239 napja A456 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, amikor az érintkezés történik. A kosár jó + 1 büntető.F315
3239 napja A457 Előny-hátrány A védő hátulról meglöki a centert megközben az labdát kap. Ebben a helyzetben az előny-hátrány elv nem alkalmazható, mert nem egyértelmű, hogy le fog fordulni a támadó a védőről. Ezt jobb rögtön megfújni, mert ha elmennek az ilyen érintkezések, az a játék eldurvulásához vezethet.F316
3242 napja C85 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Elsősorban az alapvonali feladata megítélni a lépéshibát, mert ő az, aki tisztán láthatja a támadó lábát, és azt, hogy mikor hagyja el a kezét a labda.N206
3242 napja C86 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Kinek a feladata megítélni a lépéshibát? Ebben az esetben a követő az, aki láthatja a támadó támaszlábát, és azt is, hogy mikor hagyja el a játékos kezét a labda, leginkább az ő feladata lenne megítélni a lépéshibát.N207
3242 napja A454 Sportszerűtlen A kék játékos a lepattanó során meg sem próbálja megjátszani alabdát, csupán kíméletlenül lerántja ellenfelét. Sportszerűtlen hiba.H798
3243 napja A453 Sportszerűtlen Az eset a mérkézés utolsó másodperceiben történt. A védő játékos nem a labdára megy, először jobb kézzel, majd jobb kézzel is a kelleténél nagyobb érintkezést okoz. Igaz, hogy eközben meg is csúsznak, de a védő egyértelműen nem a labdára megy és túlzott érintkezést okoz. Ez sportszerűtlen hiba.H796
3243 napja B163 Feldobás(helyzet) A labdát a kék játékos kétszer is felszálló ágban üti el. Ezt a második játékvezetőnek kell figyelnie, és megítélnie. Ilyen nyilvánvaló szabálysértés nem mehet el.S212
3243 napja B164 Lépés-Labdavezetés A fehér 34-es jobb lába a támaszláb. Ballal előre lép, majd a támaszlábát felemeli labdavezetésnél azelőtt, hogy a labda elhagyná a kezét. Lépéshiba.S214
3244 napja C84 Helyezkedés 3 jv. Amikor az alapvonali játékvezető leér az alapvonalra, és van ideje rögtön átmozogni a palánk túloldalára, hogy lássa a rést a játékosok között, akkor azt meg kell tennie. Ha nincs erre mód, és általában is, a center játékvezető lépjen beljebb a pálya szélétől, hogy ő is láthassa a rést a játékosok között. Ezzel a helyezkedéssel egyikük sem tudja megítélni az érintkezés mértékétN204
3245 napja B162 Labda- és kosárakadályozás A dobás nem lenne rövid, érintené a gyűrűt. Ez így labdakadályozás, kosár jó.V93
3245 napja B161 3, 5, 8, 24 másodperc A támadó játékos közel 3 mp-e tartózjodik a szigorított területen belül, amikor labdát kap. Ezután kifelé igyekszik a területről, amikor a játékvezető 3 mp-es szabálysértést ítél. Az ilyen esetekre a szabálykönyv egyértelműen rendelkezik, hogy még ha el is telt a a 3 mp, nem szabad a támadó ellen ítélni, miközben kifelé igyekszik.S211
3245 napja C83 Helyezkedés 3 jv. Amikor az alapvonali játékvezetőtől ellentétes oldalon van betörés, akkor be kell lépnie a palánk alá, mert csak így van lehetőség arra, hogy a három közül egy játékvezető a dobó és védője közé lásson.N203
3250 napja B159 Lépés-Labdavezetés A játékos jobb lába a földön van, amikor megfogja a labdát. Ezután a bal lábával lép, majd felemeli a jobb lábát (eddig szabályos), de már nem tehetné le. Az úgy lépéshiba.S208
3250 napja B160 Feldobás(helyzet) A támadó játékos kezében megfogja a védője a labdát. Ebben a helyzetben, ha a támadó játékos pl. kilép a vonalon, azonnal feldobáshelyzet jön létre. A helyzet analóg. Itt a támadó lépéshibát követn el, de a másik játékos is fogja közben a labdát. A helyes ítélet ebben az esetben is a feldobás.S209
3251 napja A451 Elzárás Az elzárást adó játékos mozgásban van, az elzárt játékos hátrányt szenved az érintkezéskor. Támadó hiba. A védő rá is játszik az esetre.F309
3251 napja A452 Dobómozdulat Fehér 12 akkor esik rá a támadóra, amikor az még nem kezdte meg a dobómozdulatát. Azonban az érintkezés tovább tart, és még akkor is fennáll, amikor a támadó éppen megkezdi a dobómozdulatot. Ilyen faultoknál, amikor időtartama van, mindig azt a pillanatot kell kiválasztani, ami a vétlen játékosnak, azaz a dobónak kedvezőbb. Tehát a kosarat meg lehet, így meg is kell adni.F311
3252 napja A447 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra hátra mozog, azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mert az érintkezés a csípőjén következik be. Védőhiba.H789
3252 napja A448 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, amikor az érintkezls történik, és dobássall fejezi be az akciót. Büntetőket kell adni.H792
3252 napja A449 Lepattanó Mit ítélnél, ha mindkét csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A fehér játékos bekarolja a pirosat. Szamélyi hiba, s mivel megvan a bónusz, 2 büntető jár pirosnak.F306
3252 napja A450 Belemenés-Akadályozás A fehér játékos jobb helyzetben van a labda megszerzéséhez, és meg is szerzi azt, amikor a fekete játékossal ütjözik, aki nincs szabályos védőhelyzetben. Fault a fekete ellen, és mivel egyik csapat sem birtokolta a labdát, vagy fehér éppen birtokba vette azt, mindenképpen 2 büntetődobás jár fehérnek, ha már megvan a 4 csapathiba.H793
3259 napja A444 Dobómozdulat A védő faultja nem egy pillantnyi mozzanat, hanem van egy időtartama. A kezdete még a dobómozdulat megkezdése előtt, de a vége a dobómozdulat közben van. Ilyenkor azt a pillanatot kell kiválasztani, amiki a vétlennek, és nem a vétkesnek kedvez. Tehát a kosarat meg kell adni.H788
3259 napja C81 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez az ítélet a centernek nincs a felelősségi területén, és nem lát a két játékos közé, tehát nem is illetékessége az eset. Ezt a center nem ítélheti, azt az alapvonalinak kell megtennie, hiszen neki felelőssége és illetékessége is. A center részéről az ítélet csak találgatás lehet.N201
3259 napja C82 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A fault az alapvonali játékvezető felelősségterületén történik, de a játékvezető helyezkedése okán nem lát a két játékos közé, s így nem látja a lökést. A center játékvezető tökéletesen belát a két játékos közé, s helyesen megítéli a nyilvánvaló személyi hibát. Ez egy jó példa arra, hogy mért beszélünk a center játékvezető fontos szerepéről. Nagyszerű a besegítés, mert ő az illetékes megítélni.N202
3259 napja A445 Sportszerűtlen A védő elugrik a dobócselre, majd lerántja a dobójátékost a vállánál fogva. Egyértelmű sportszerűtlen hiba.H790
3259 napja A446 Elzárás Az elzárást adó játékos mozgásban van, az elzárt játékos hátrányt szenved az érintkezéskor. Támadó hiba.H791
3271 napja A442 Dobómozdulat A védő az ütküzés pillanatában előre felé mozog. Védőhiba. A támadó érzékelve az ütküzést irreális távolságból úgy tesz, mintha dobni akart volna. Nem valós dobómozdulat. Oldalbedobást kell ítélni. F303
3272 napja A439 Sportszerűtlen Gyorsindítás során utolsó védő okoz oldalról hátulról érintkezést azelőtt, hogy a támadó megkezdte volna a dobómozdulatát. A kosár nem lehet érvényes, így viszont sportszerűtlen hibát kell ítélni, mely 2 büntető plussz labda.H780
3272 napja A440 Sportszerűtlen Fehér 12-es a vállánál fogva visszahúzza a labdást. Sportszerűtlen hiba.F305
3272 napja A441 Sportszerűtlen Fehér 13 mezénél fogva próbálja visszahúzni a kosárra törő játékost. Sportszerűtlen hiba.F304
3273 napja A437 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog. Előbb ér az ütközés helyszínére, hiszen az érintkezés (mely miinimális) a védő felső testén következik be. A védő nem büntehető, néma síp a legjobb ítéletH775
3273 napja B157 Labda- és kosárakadályozás A dobójátékos hozzáér a nem dobó kezével a gyűrűhöz, de nem fogja meg, hogy segítsen magának a zsákolásban. Nem történt szabálysértés.V91
3273 napja A438 Sportszerűtlen Gyorsindítás közben a védő oldalról faultolja a támadót. Nem utolsó védő, normál hiba.H777
3277 napja A434 Belemenés-Akadályozás A fehér 10-es támadóhibát követ el. Az érintkezés még azelőtt történik, hogy a kék csapat megszerezné a labdát, így nem jár büntetődobás, akkor sem, ha már megvan az 5. csapathiba.H772
3277 napja A435 Elzárás Az elzáró játékos áthúzza magát a védőn. Ezzel ellöki. Támadó hiba.H773
3277 napja A436 Előny-hátrány Nagyon jól alkalmazott előny-hátrány kék 15 lökésénél. nem utolsó védő, az érintkezés nem nagy, csak normál hiba lenne ítélhető. A támadó nem veszti el az egyensúlyát, megveri a védőt és kosárral tudja befejezni az akciót. Jó néma síp.H774
3280 napja A432 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra és kissé előre mozog a támadó felé. Előre felé nem mozoghat miközben érintkezés történik. Az védő hiba.H770
3280 napja A433 Sportszerűtlen A védő dobás közben faultolja a dobót. Az érintkezés nem durva, nem fogja meg a dobó kezét, nem rántja le. Normál hiba, 2 büntető.H771
3280 napja B156 Lépés-Labdavezetés A támadó jobb lába, a támaszlába nem mozdul el, mielőtt a játékos kezét a dobáskor elhagyná a labda. Nem történt szabálysértés.S197
3281 napja C80 Helyezkedés 3 jv. Nagyon jó forgások az alapvonalitól. Íme egy jó példa arra, amikor egy támadáson belül többször is forogni kellN199
3289 napja A429 Sportszerűtlen Gyorsindítás közben a védőjátékos először megfogja jobb kézzel a támadó derekát, majd többé-kevésbé a labdára igyekszik ráfogni, miközben a támadó karjait is átkarolja. Helyes döntés a sportszerűtlen hiba.H766
3289 napja A428 Sportszerűtlen A védő a bal kezével a nyakánál fogva lerántja a ziccert dobó támadót. Sportszerűtlen hiba.F297
3308 napja B155 Láb A játékos keresi a labdát, amikor lábbal érinti. Ez vétlen láb, nem szándékos. Nem történt szabálysértés.S196
3308 napja C79 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez az eset az alapvonali játékvezető felelősségi területének határán történik, azonban az illetékesség nem az övé, hanem a center játékvezetőé. Ő lát a játékosok közé, ő tudja megítélni az érintkezés mértékét, ráadásul ezesetben neki nincs senki, aki takarhatná az eseményt. Neki kellene az egyébként jól megítélt támadóhibát megítélni.N198
3309 napja A427 Kezek használata Fehér 6-os tisztán szereli piros 15-öst, aki ezután megfogja a gyűrűt, és rajta csimpaszkodva követ el faultot. A játékvzető helyesen ítéli meg a faultot és figyelmezteti piros 15-öt, hogy ne csimpaszkodjon a gyűrűn.E103
3309 napja B154 Lépés-Labdavezetés A jelenet elején a fehér játékos elveszti egyensúlyát, és úgy döl előre, hogy a kezében lévő labda érinti a talajt. Mivel a labda eközben nem hagyja el a kezét, ez nem számít labdavezetésnek. Ezután labdavezetésbe kezd, ez számít az első labdavezetésének. Szabályos.V90
3310 napja B153 Lépés-Labdavezetés A játékos a jobb lába körül sarkaz, a jobb lába a támaszláb. Labdavezetés kezdetén előbb emeli fel a támaszlábát, mielőtt a labda elhagyná a kezét. Ez lépéshiba.S195
3310 napja A425 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, melyből nem mozdul. A támadó irányt vált, és a felsőtestébe illetve csípőjébe fordul. A védő az ütközés pillanatában nincs mozgásban. Ez támadó hiba.H764
3310 napja A426 Színészkedés Fehér 10 elesése nyilvánvaló látványos színészkedés, hogy a játékvezetőket megtévessze és támadóhibát ítéljenek. Ez sportszerűtlen magatartás és alkalmas a nézők hergelésére is. A játékvezetők nem mehetnek el az ilyen esetek mellett szó nélkül. Nem elég, hogy nem ítélnek a javára, a figyelmeztetés nem maradhat el. Az ekkora színészkedés akár azonnali technikai hibával is büntethető.H765
3311 napja B152 Labda- és kosárakadályozás A labda érintette már a palánkot, amikor a védő hozzáér. Ilyenkor nem kell már vizsgálni, hogy fel- vagy leszálló ágban volt-e, ez labdaakadályozás, a kosarat meg kell adni.S194
3313 napja A424 Sportszerűtlen Gyors ellentámadás során a védő a labdát figyelmen kívül hagyva szükségtelenül erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba.F289
3314 napja A421 Sportszerűtlen A dobást szerelni kívánó játékos nem úgy ugrik, hogy a szereléssel egyidejűleg elugorjon a dobó mellett, ahogyan ezt tenni szokták, hanem kíméletlenül nekiugrik a dobónak. Sportszerűtlen hiba.F284
3314 napja A422 Sportszerűtlen A védő nemcsak, hogy meg sem próbálja a labdát megjátszani, de kíméletlen megoldást alkalmaz. Ez több, mint sportszerűtlen, ez kizáró hiba. F286
3314 napja A423 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védő helyzetet vesz fel a dobó előtt a félkörön kívül. A dobó előre ugrik és feldönti a védőt. Támadó hiba. Mivel a labda nem hagyta el a kezét az érintkezés előtt, így a kosár sem érvényes.F287
3316 napja B150 Lépés-Labdavezetés A támadó bal lába a talajon van, amikor megfogja a labdát. Erről a lábáról felugrik, és ha páros lábbal érkezne le, akkor szabályos lenne, de ő ütemkülönbséggel teszi le a két lábát, így már lépéshiba.V86
3323 napja A420 Sportszerűtlen Gyorsindítás közben oldalról történik a fault, de van még védő a kosár és a támadó közöttt. Normál hiba.H762
3324 napja A419 Elzárás Az elzáró játékos kiteszi a lábát, ezzel elgáncsolja a labdáson védekező játékost, aki elesik, és ezzel védekezésre képtelenné válik. Támadó hiba.H761
3325 napja A418 Félkör Érdekes eset a félkör szabály alkalmazására. Amikor a támadó felugrik, a védő még a félkörön belül áll, de miközben a támadó a levegőben van néhány centit előre mozdul a lába, és amikor az ütközés bekövetkezik, már a félkörön áll. Ilyen esetben mindig az a pillanat kell, hogy mérvadó legyen, amikor a támadó felugrik, hiszen azután ő már nem tud a levegőben változtatni. Itt a játékvezető helyesen járt el, amikor néma sípot alkalmazott.H753
3325 napja B149 Lépés-Labdavezetés A védő szabályosan mozog hátrafelé, védő hiba nem ítélhető. A labdás játékos úgy veszi fel a labdát, hogy a jobb lába a talajon van. Ez lesz a támaszlába. Ezután lefordulva letszi a ba lábát (eddig szabályos). Majd felemeli a támaszlábát (még ez is szabályos), aztán le is teszi a jobb (támasz) lábát. Ez már lépéshiba.S192
3326 napja A416 Sportszerűtlen A támadó játékos éppen megkezdi a dobómozdulatát, amikor az érintkezés történik. A dobómozdulat megkezdésével a gyorsindítás véget ér. Az érintkezés nem akkora, hogy önmagában sportszerűtlent igényelne. Normál hiba.H757
3326 napja A417 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra hátra mozog. Az ütközés a felső testén következik be. Támadó hiba. A védő kicsit rá is játszik az ütközésre, érdemes figyelmeztetni, hogy a későbbiekben ne tegye.H758
3327 napja A414 Sportszerűtlen A védő két kézzel megfogja a játékos derekát és visszahúzza. Ezért sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni.H754
3327 napja A415 Előny-hátrány A támadó belemenést követ el, s ezzel egyidejűleg el is veszti a labdát. Ebben az esetben nagyobb az ütközés annál, hogy előny-hátrányban el lehetne engedni.H756
3329 napja B148 Ritka esetek Ha egy játékos a saját kosarára dob, akkor az nem tekinthető dobómozdulatnak. Az olyan, mintha a levegőbe dobálná a labdát és mindeg felugran érte és elkapná, majd leesne vele. Tehát labdavezetési és lépéshiba is történt. A 8 mp-es szabálysértés pedig egyértelmű.V83
3329 napja B147 3, 5, 8, 24 másodperc Mikor kell elkezdeni az 5 mp számolását a játékvezetőnek? Amikor már pattog a földön és Sárga 8 felvehetné, de nem teszi. A játékvezető helyesen elkezdi az 5 mp számolását, hiszen a csapat rendelkezésére áll a labda.S191
3333 napja B146 Labda- és kosárakadályozás Miután a labda egy kosárradobást követően palánkot ért, a védő nem érintheti. Kosarat kell ítélni.
3336 napja A413 Belemenés-Akadályozás A támadó játékos, miután lepasszolta társának a labdát, nekiszalad az előtte szabályos védőhelyzetet elfoglaló védőnek. Támadó hiba.H744
3339 napja B145 Lépés-Labdavezetés Az eset lépésgyanús, de valójában mégsem lépés. A játékos a bal lába körül sarkaz, majd labdavezetést kezd, de a labda elhagyja a kezét, mielőtt a támaszlábát felemelné. Szabályos.S189
3339 napja A412 Kezek használata A támadó áthúzza magát a védőn. Támadóhiba.H743
3340 napja A411 Színészkedés A védő játékos felvesz egy labilis védőhelyzetet, s amikor a támadó sarkazik, akkor a minimális érintkezésre látványosan hátraesik. Az érintkezés nincs arányban az eséssel. Színészkedés, mely a játékvezetők megtévesztésére irányul. Hivatalosan figyelmeztetni kell a védőcsapatot az edzőn keresztül.F278
3342 napja A409 Előny-hátrány A védő oldalra és hátrafelé mozog, ő ér az ütközés helyére elsőként, az ütközés a felsőtestén következik be, azért a támadó a felelős. Azonban a védő nem szenved hátrányt, sőt lehetősége van gyorsindítással kosárra törni. Előny-hátrányt kell alkalmazni, vagyis a síp néma kellett volna maradjon..F275
3342 napja A410 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalja a szabályos védőhelyzetet. A támadó nem tudja kikerülni, feldönti. Támadóhiba.F276
3343 napja A407 Belemenés-Akadályozás A támadó belefordul a szabályos védőhelyzetet elfoglaló ellenfelébe. Támadó hiba. (F271)
3343 napja A408 Belemenés-Akadályozás A támadó játékos miközben jobb kézzel dob, bal kézzel ellöki a mellette futó védőjét. Támadó hiba. Az alapvonali játékvezezető védőhibát ítél, mert rossz helyen áll, így csak találgathat. Át kellene mozdulni a palánk másik oldalára, hogy a két játékos közé lásson, akkor bizonyára nem védőhibát ítélne.F272
3351 napja A406 Sportszerűtlen A védő vállánál fogva lerántja a dobót. Sportszerűtlen hiba.
3387 napja B143 Lépés-Labdavezetés Nyilvánvaló lépéshiba, így az azt követő, védővel történt érintkezés már figyelmen kívül hagyandó! Fújandó lépéshiba!
3387 napja A405 Függőlegesség A védő nem függőlegesen, hanem előre ugrik fel és bár a labdát tisztán szereli, meglöki a dobót. Személyi hiba.
3389 napja B140 Lépés-Labdavezetés A fehér játékos, nem tudja a neki passzolt labdát birtokbavenni. Amikor megfogja, onnantól szabályosan két lépést tesz. Szabályos
3389 napja B141 Labda- és kosárakadályozás Ahogy a védő, úgy a támadó sem érintheti a labdát annak leszálló ágában. Szabálysértés, a kosár érvénytelen.
3389 napja B142 Lépés-Labdavezetés A játékos meg akarja fogni a labdát, de nem sikerül neki, kiejti. Nem történt szabálysértés.
3392 napja B139 Labda- és kosárakadályozás A fault illetve a sípszó után felszálló ágban szabályosan lehet érinteni a labdát. 2 büntetőt kell ítélni.
3392 napja A404 Belemenés-Akadályozás A védő szabályosan oldalra mozog, de nem a felsőtestén van az érintkezés, hanem a vállán. Védőhiba.
3399 napja B138 Lépés-Labdavezetés Ez nem kiejtett labda. A játékos passzolni akar, de meggondolja magát, aközben két lépést tesz. Lépéshiba.
3436 napja A402 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a védőhelyzetet és folyamatosan hátrál, Az érintkezést a támadó okozza, azonban csak ő szenved ebből némi hátrányt, mert el is esik. A legjobb ítélet a néma síp.
3506 napja C78 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Hármas sípszó! Az alapvonali játékvezetőnek nem esik a felelősségi területére, és nem is lát jól a játékosok közé, tehát nem is illetékessége. Az alapvonali játékvezetőnek NEM kellett volna ítélnie.
3506 napja A401 Előny-hátrány A játékvezető jól alkalmazta az előny-hátrány elvet., így a támadó kosárral tudta befejezni az akciót.
3507 napja A400 Sportszerűtlen A szabálytalanság nem az utolsó játékoson történik. Az érintkezés nem erős, önmagában nem sportszerűtlen. A támadó kissé rá is játszik, hogy nagyobbnak látsszon. Normál hiba
3507 napja B137 Sportszerűtlen Gyorsindítás, utolsó védő, az érintkezés oldalról történik. Sportszerűtlen hiba.
3507 napja B136 A fekete játékos a támadó térfélről ugrik fel, még mielőtt leérkezne a védőtérfélre, passzolni próbálja a labdát, amibe védő beleér aki már a fekete védőtérfelén tartózkodik. Nem történt visszajátszás.
3508 napja A399 Sportszerűtlen A védő ugyan utolsó játékos, de a támadó már megkezdte a dobómozdulatát, és a védő egyértelműen labdára megy. Normál hiba.
3508 napja A398 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel. A támadó ugrik a védő felé. az ütközésért a védő nem tehető felelőssé. Legjobb ítélet a néma síp.
3508 napja D32 Helyesbíthető tévedések Nem a megfelelő játékos dobta a büntetőket. A kosárszerzés után fedezik ezt fel. Helyesbíthető a tévedés A szabályszerű helyesbítési eljárás során az elért kosár érvényes marad. A büntetőből elért kosarat törölni kell, és a fekete csapat lesz jogosult alapvonali bedobásra.
3514 napja C77 Helyezkedés 3 jv. Amikor a támadás jobbról balra indul, a felőlünk lévő játékvezető a követő. Az alapvonali forgást kezdeményez, de sem a követő sem a center játékvezető nem reagálja le.. Ezután a támadás iránya megfordul, és mindkét játékvezető az alapvonalra fut. Amikor a játék iránya változik, akkor annak a játékvezetőnek, aki az alapvonalra fut, mindenképpen hátra kell néznie, hogy az ő oldalán van-e az új követő. A volt center ezt meg is teszi, ezért is fut az alapvonalra, és láthatóan igyekszik jelezni a társának, hogy az ne fusson le az alapvonalra. A felénk eső oldalvonalon futó jv a felelős elsődlegesen azért, hogy az alapvonalon 2 játékvezető lett.
3514 napja C76 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A labdát a 3 pontos területen kívül játsszák körbe. Ilyenkor az alapvonalié a szigorított terület, így a a 3 mp-es szabálysértés figyelése. Itt neki kellett volna 3 mp-es szabálysértést ítélni.
3525 napja A397 Függőlegesség Fehér 7-es játékos előrefelé mozdulva ugrik fel és érintkezést okoz. Védőhiba.
3525 napja A396 Elzárás A fehér 10-es játékos álló helyben, szabályos elzárást ad. A legjobb ítélet a néma síp.
3526 napja D30 Adminisztratív Használható a videóbíró annak eldöntésére, hogy érvényes-e ez a kosár? Igen, és a döntésnél a palánk körüli fény a döntő.
3526 napja D31 Adminisztratív Miután ledobta az első büntetőt a játékos, jelzi az edző, hogy nem a megfelelő játékos dobja a büntetőket. Ilyenkor használható a videóbíró? IGEN
3528 napja C75 Helyezkedés 3 jv. Az alapvonali játékvezető megtéveszti a társait, mert nem teszi egyértelművé melyik oldalon áll. Úgy tűnik, mintha átjönne a kosár hozzánk közelebbi oldalára, de aztán mégis áttér a másik oldalra.. Fontos azonban, hogy az a játékvezető, aki az alapvonalra fut mindig nézzen hátra, hogy az ő oldalán van-e az új követő, így elkerülhetik, hogy két alapvonali játékvezető legyen a végén.
3528 napja B135 Lépés-Labdavezetés Labdavezetés kezdetén a játékos mindkét lábával odébblép, ez lépéshiba.
3531 napja A394 Dobómozdulat A támadó felvette a labdát, amikor a védő faultolja. 2 büntetődobást kellett volna ítélni.
3531 napja D29 Adminisztratív Itt a 24 másodperces időmérő hibázott, amikor visszaugrasztotta az órát. Minden időmérési hiba esetén használhatják a videóbírót a játékvezetők.
3531 napja A395 Színészkedés A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel, és egy labilis egyensúlyi helyzetet. Egy kis érintkezésre azonnal eldöl. Színészkedés.
3531 napja B134 3, 5, 8, 24 másodperc Egyik támadó játékos szigorított területen belül tartózkodása nem érte el a 3 másodpercet. Nem történt szabálysértés.
3532 napja A393 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalta a szabályos védőhelyzetet, a támadó felelős az ütközésért. Támadóhiba.
3532 napja A392 Függőlegesség Fehér 15-ös játékos függőleges, és bár kissé előre mozog, a támadó játékost nem löki, az magától hátrál, hogy dobóhelyzete legyen. A földön fekvő játékos már jóval az érintkezés előtt elesik, ő nem büntethető. A legjobb ítélet a néma síp.
3532 napja A391 Centerharc A fekete 15-ös játékos helyet akar csinálni a társának, és ellöki ellenfelét. A labda még nem hagyta el a dobó kezét, amikor a fault bekövetkezik, így a kosár nem lehet érvényes. Ez támadó csapat által elkövetett hiba, ezért ha meg is van a csapatnak az 5 hibája, akkor sem járnak büntetők.
3535 napja D28 Adminisztratív A játékvezető sportszerűtlen hibát ítél, és az ellenfél edzője kéri, hogy nézze vissza a videót, mert szerinte ez ütés volt, amiért kiállítás járhat. A játékvezetők megnézik a videót, és úgy döntenek, hogy valóban nem sportszerűtlen, hanem kizáró hiba az ítélet. Használhatták erre a videóbírót? Igen, mert olyankor történt a sportszerűtlenség, amikor anúgy is állt a játék.
3538 napja B133 Lépés-Labdavezetés A játékos bal lába a talajon van, amikor felveszi a labdát. Ezután erről a lábról felugrik, és páros lábra érkezik le. Eddig szabályos, de ilyenkor már nem sarkazhatna, az lépéshiba,
3538 napja A390 Függőlegesség A fehér védőjátékos függőlegesen ugrik fel, ellene nem lehet ítélni. Az érintkezést az előrugró támadó okozza. A legjobb ítélet a néma síp.
3539 napja A389 Belemenés-Akadályozás Még mielőtt a támadó nekimenne a védőnek, a védő keresztbe odaüt a támadó karjára. Védőhiba.
3539 napja A388 Belemenés-Akadályozás A támadó könyékkel eltolja magától a védőt, majd a védő nem teljesen függőleges, de a videón nem teljesen dönthető el, hogy csak a labdát érinti-e a kezével. A támadó lökése történt előbb, és az is a nagyobb, ráadásul a lökésével hátrányba is hozza a védőt. Támadó hiba!
3540 napja B132 Labda- és kosárakadályozás A labda érintette a palánkot és agyűrű szintje felett van, amikor a védő blokkolja. Labdaakadályozás, 2 pontot kell ítélni.
3540 napja B131 Kiment labda Ha feltételezzük, hogy a piros 14 nem lép rá a vonalra, akkor minden szabályos, a játék folytatódhat.
3543 napja B130 3, 5, 8, 24 másodperc A játékos közel 3 mp-e tartózkodik a szigorított területen belül, amikor labdát kap és kosárra tör. Ilyen esetben engedményt kell a szabályok szerint adni a játékosnak.
3543 napja B129 3, 5, 8, 24 másodperc A játékos már több, mint 3 mp-e tartózkodik a szigorított területen, amikor megkapja a labdát. Az engedmény adása rá nem vonatkozik. 3 mp-es szabálysértés.
3546 napja C74 Helyezkedés 3 jv. Tanítandó helyezkedés. Az a helyes mozgás, amit az alapvonali alkalmaz, azaz levágja a sarkot és azonnal átforog a labdás oldalra.
3546 napja A387 Belemenés-Akadályozás Erre az esetre nem alkalmazható a belemenésmentes félkör szabálya. A támadó beleugrik a védőbe. Ez akkor is támadóhiba, ha a védő a félkörön belöl állna.
3553 napja B128 Labda- és kosárakadályozás A labda érintette a palánkot és a gyűrű szintje felett van, amikor a védő blokkolja. Labdaakadályozás, 2 pontot kell ítélni.
3553 napja A386 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetét a félkörön kívül. A támadó beléugrik, és az ütközés a védő felső testén van. Támadóhiba.
3554 napja A385 Előny-hátrány A piros játékos egyértelmű belemenést követ el. az ütközés azelőtt következik be, hogy a másik csapat birtokába átkerülne a labda. A belemenés ítélet lényegesen könnyebben adható el, mint az előny-hátrány elv alkalmazása, hiszen a másik csapat nem igazán tud a néma síppal előnyt szerezni, legfeljebb kisebb létszámfölénye van.
3554 napja B127 3, 5, 8, 24 másodperc Mire a játékos megkapja a labdát, már több, mint 6 mp-e tartózkodik a szigorított területen belül. Ennél korábban is megfújható lenne, de ekkor már mindenképpen meg kellene fújni, hiszen ennek a játékosnak már nem adható engedmény, még akkor sem, ha kosárra törne. De ezt sem teszi.
3562 napja A384 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet szemben a támadóval. A támadó nem tudja megfékezni a lendületét, és nekimegy a védőnek, annak felsőtestének. Támadó hiba.
3564 napja A383 Függőlegesség A védő a felugró dobójátékos alá lép, semmilyen szabákyos védőhelyzetet nem felvéve. Védőhiba.
3565 napja B126 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A labda már leszálló ágban van, amikor érinti a védő. A kosarat meg kell adni.
3565 napja A382 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Az alapvonali játékvezetőnek át kellene lépnie a palánk másik oldalára, hogy lássa a rést a dobó és védője között. A center játékvezető nincs igazán jó helyzetben ahhoz, hogy ezt megítélje, mert ő sem lát közéjük, csak találgatni tud.
3565 napja B125 Lépés-Labdavezetés Mivel a játékos miközben elesik és feláll nem fogja egy pillanatig sem a labdát, így nincs támaszlába, és lépéshibát sem tud elkövetni. Labdavezetés közben felállni szabályos.
3565 napja A381 Elzárás A támadó szabályos elzárást ad, melyet a védő átkarol és odébblök. Védőhiba.
3567 napja A380 Előny-hátrány Ez egy jó példa az előny/hátrány alkalmazásának lehetőségére. Mivel nem utolsó védőről van szó, sportszerűtlen hiba nem ítélhető. Normál hiba igen, de ilyenkor mérlegelnie kell a játékvezetőnek, hogy nem előnyösebb-e a támadónak a néma síp. Ezesetben egyértelműen igen, hiszen létszámfölényben vannak, s a labdás játékos mozgása sem tört meg.
3567 napja C73 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez az eset nem is felelőssége nem is illetékessége az alapvonali játékvezetőnek. Ez a követő feladata.
3568 napja A378 Előny-hátrány A védő teljesen függőleges, nem követ el faultot. De ha még szabákytalannal lehetne is minősíteni, abban az esetben is az előny-hátrány elvet kellene alkalmazni, hiszen a kosár alá passzolja a labdát tiszta helyzetben lévő játékostársának.
3568 napja A379 Elzárás A támadó teljesen sSzabályos az elzárást ad, nincs mozgásban. A védő színészkedik, melyért a következő holtlabdánál figyelmeztetni kellene.
3569 napja A377 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, szabályosan oldalra mozog, azonban nem ér elsőként az ütközés helyére, mivel az érintkezés a csípőjén és nem a felsőtestén következik be. Védőhiba.
3569 napja B124 Lépés-Labdavezetés A támadó játékos lába a talajon van, amikor megfogja a labdát. Ezután már csak egy lépést enged neki a szabály, azonban ő még kettőt lép. Lépéshiba.
3570 napja B123 Labda- és kosárakadályozás A labda még nem kezdte meg a leszálló ágát, és palánkot sem ért. Szabályos szerelés.
3570 napja D26 Különleges helyzetek A támadó játékoson sportszerűtlen hibát követnek el. A támadó ezért szándékosan fejbedobja az őt faultoló védőt. Ez olyan súlyosan sportszerűtlen, hogy ezért őt ki kell állítani. A Védő jelentős fáziskéséssel hanyattdobja magát, színészkedik. Ezért ellene technikai hibát kell ítélni.
3571 napja D25 Különleges helyzetek A labda hiába jut a gyűrűbe. A labdának ki kell esnie a hálón vagy benne maradnia. Így a játék folytatódik.
3571 napja B122 Labda- és kosárakadályozás Miután a labda érrintette a gyűrűt, már leüthető a kosárról. Szabályos.
3575 napja A376 Belemenés-Akadályozás A védő nincs teljesen a félkörön belül, így rá a félkör szabálya nem alkalmazható. Támadóhiba.
3575 napja C72 Helyezkedés 3 jv. Amikor a labdát az alapvonali játékvezető szempontjából a gyenge oldalra passzolják, akkor általában át kell indulnia a lbdás oldalra. Ez alól az az eset kivétel, amikor a labdát azonnal kosárra dobják, mint itt is. A dobást a center tökéletesen tudja kontrollálni.
3577 napja B121 Labda- és kosárakadályozás A védőjátékos felszálló ágban érinti a labdát, majd utána kissé megüti a palánkot. Azonban ez a palánkérintés nem olyan, ami oly módon hozná rezgésbe a palánkot, hogy azt lehetne mondani, ez akadályozta meg a labda kosárba jutását. A néma síp lett volna a jó ítélet.
3577 napja C71 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A labdaakadályozás megítélése a center játékvezető feladata, nem az alapvonalié. Azonban ilyen gyorsindításoknál, amikor az alapvonali játékvezető nem tud leérni, és ezesetben kifejezetten jó helyről látja, hogy a labda érintette-e már a palánkot, nem hiba, ha ő ítéli meg.
3578 napja B120 Labda- és kosárakadályozás A labda leszálló ágban van, amikor a védő érinti. Labdaakadályozás. A kosarat meg kell adni.
3578 napja C70 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Amikor lepattanó helyzet van, akkor az alapvonali mindig lent kell, hogy nézze a játékosokat, hogy nem fogják-e be egymást, stb. A center feladata, elsődlegesen, hogy a lepattanóért történő (hátsó) lökéseket megfújja. A követőnek van a legnagyobb látószöge neki kell elsősorban az ilyen magasra pattant labdát követnie. Persze a center is segíthet neki, de a követő feladata elsődlegesen.
3580 napja A375 Elzárás Piros 12 elzárásból úgy mozdul tovább, hogy ellöki a védőt. Ez támadóhiba, melyet a követőnek kell fújnia
3581 napja A374 Sportszerűtlen Amikor a játékvezető az előny-hátrány alkalmazása és a sportszerűtlen hiba megítélése közül választhat, akkor mindig meg kell fújnia a sportszerűtlen hibát, hiszen az az előnyösebb a vétlen csapatnak.
3582 napja C69 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Az olyan esetekben, amikor a szerelés a gyűrű felett történik, az alapvonali játékvezető sokszor nem tudja megítélni, mert a palánk alja, illetve annak párnázata miatt nem láthatja. Ilyenkor a követő játékvezetőnek kell segítenie. Ezért is fontos, hogy gyors ellentámadásnál ne maradjon le, hogy ezt a segítséget - ha szükséges - meg tudja adni. Itt az alapvonali felvállalta az ítélkezést, sajnos rosszul.
3582 napja B119 Visszajátszás A labdát a fehér csapat birtokolja továbbra akkor is, amikor az ellenfél beleüt a labdába. Ezt követően fehér érinti a labdát mielőtt az visszakerülne a védőtérfélra, és ott is fehér érinti azt újra. mindhárom kritérium teljesül. Visszajátszás.
3583 napja C68 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez az ítélet a centernek nem felelőssége, mert nem a felelősségterületén van, és nem is illetékessége, mert nem láthat a 2 játékos közé. Ezt csak az alapvonali játékvezető fújhatná.
3583 napja C67 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt az ítéletet a center játékvezető feladata meghozni, az ő illetékessége, mert ő lát a két játékos közé. Az alapvonalinak bár a felelősségi területén történik az eset, ő nem tudja eldönteni az érintkezés mértékét, mert csak a védő hátát láthatja. Jó helyezkedés és ítéletmeghozatal a center részéről.
3584 napja C66 Helyezkedés 3 jv. Amint a labda jobb oldalon a büntetővonal alá lett lepasszolva, s a labdát megkapó játékos nem dobta rá azonnal, hanem labdavezetésbe kezd, ilyenkor az alapvonali játékvezetőnek forgást kell kezdeményeznie, hiszen különben egyik játékvezető sem lát a két játékvos közé, hogy a kis érintkezést megítélje.
3584 napja B118 Lépés-Labdavezetés A védő, amikor felugrik, még le tudna ékezni a talajra úgy, hogy ne okozzon érintkezést a támadóval. Az érintkezés azért következik be, mert a támadó aközben lép előre, hogy a védő már levegőben van. Az érintkezésért a védő nem tehető felelőssé. A labdás viszont miközben a labdát kezdi vezetni, felemeli a támaszlábát, mielőtt a labda elhagyná a kezét. A lépés hiba ítélet a jó döntés.
3585 napja A373 Sportszerűtlen A védő szemből követi el a faultot, és van még védő a kosár és a labdás között. Normál hiba.
3585 napja A372 Függőlegesség A védő még azelőtt elfoglalja a szabályos védőhelyzetet, mielőtt a támadó felugrana. A védő függőlegesen felugrik, az érintkezésért ő nem tehető felelőssé, azt a támadó okozza azzal, hogy előre felé ugrik. Az érintkezés azonban nem olyan mértékű, hogy a támadót ezért büntetni kellene. A legjobb ítélet a néma síp.
3586 napja B117 Büntetődobás A center játékvezető feladata figyelni a büntetődobót, aki azelőtt belép a szigorított területre, hogy gyűrűt érne a labda. Szabálysértés.
3586 napja A371 Dobómozdulat A támadó felvette már a labdát, amikor az érintkezés történik. Büntetőket kellett volna ítélni.
3588 napja B116 Láb Piros 11 első lábbal történő labdaérintése nem minősíthető vétlennek. Szabálysértés. A másik játékos labdaérintése lábbal már nem szándékos.
3588 napja A370 Elzárás Abban a pillanatban jár le a 24 mp, amikor kiüti a védő a támadó kezéből a labdát, s még piros játékos nem vette birtokba a labdát. A FIBA hivatalos szabálymagyarázatai szerint ilyen esetben a játékvezetőknek tovább kell engedni a játékot.
3589 napja C65 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Az eset az alapvonali játékvezető felelősségterületn történik, és jól láthatja az érintkezést. A másik két játékvezetőnek NEM kellett volna ítélnie.
3589 napja C64 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Az eset a követő játékvezető előtt történik, és ő jól láthatja is az érintkezést. A másik két játékvezetőnek NEM kellett volna ítélnie.
3591 napja A369 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozogva belép a felugró játékos útjába. Nincs felvett kiinduló védőhelyzet, Védőhiba.
3591 napja A368 Dobómozdulat A védő folyamatosan érintkezést okoz, mely akkor is tart még, amikor a támadó már felvette a labdát. A kosár jó + 1 büntető
3592 napja B115 Láb A játékos nem szándékosan ér lábbal a labdához. Vétlen láb, nem szabálytalan.
3592 napja B114 Lépés-Labdavezetés Itt nem csupán arról van szó, hogy magasra pattant a labda labdavezetés közben, és a játékos próbálja kontrollálni azt. Itt a keze végig érintkezésben van a labdával, és végig követi azt, úgy, hogy a labda meg is ül a kézben. A játékvezető helyesen ítél szabálytalan labdavezetést.
3594 napja C63 Helyezkedés 3 jv. Az alapvonali játékvezető nem maradhat a támadás során végig abban a pozícióban, ahol áll. Amikor a kosárra dobást végrehajtó játékos megkapja a labdát, mindenképpen be kell mozdulnia a palánk alá, hiszen ebben a helyzetben sem ő, sem a center játékvezető nem láthat a két játékos közé, így egyiküknek sincs esélye megítélni, hogy a védő függőleges-e. De ha már ekkor nem lépett be a palánk alá, akkor legalább a lepattanónál kialakult küzdelemnél elengedhetetlen lett volna.
3595 napja A367 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos előre felé mözög, amikor az ütközés bekövetkezik. Véőhiba.
3595 napja A366 Elzárás Az elzárójátékos az utolsó pillanatban lép kissé oldalra, s bár mielőtt bekövetkezne az ütközés már éppen álló helyzetben van, nem adott kellő távolságot és időt, hogy a védő játékos - akinek látómezején kívül adja az elzárást - megálljon, vagy kikerülje őt. Támadóhiba.
3596 napja D24 Ritka esetek A negyedből 0,2 mp van hátra, amikor bedobás következik. Ilyenkor csak pöcizésből vagy azonnali közvetlen zsákolásból érhető el szabályos kosár. Ez a kosár akkor sem adható meg, ha egyébként a dudaszó alapján időben esne a kosár.
3596 napja A365 Függőlegesség A védőjátékos szabályos védőhelyzetet foglal el, és függőleges marad. Az érintkezést a támadó okozza, de az elhanyagolható. A létrjött érintkezésért a védő nem felelős, nem büntethető. A helyes ítélet a néma síp lett volna.
3598 napja A364 Sportszerűtlen Ennél az esetnél a védő szemből követi el a faultot, így sportszerűtlen hibát nem lehet ítélni. A normál hiba ítéletnél viszont sokkal kedvezőbb a támadó csapat számára az előny-hátrány alkalmazása. Néma síp a legjobb ítélet.
3600 napja C62 Helyezkedés 3 jv. Egy támadáson belül előfordulhat, hogy többször is kell forgást indítani. Ez egy jó példa erre, mindkét forgás indokolt.
3603 napja C61 Helyezkedés 3 jv. Az alapvonali játékvezető a jelenet elején forgást kezdeményez. A támadás során még egyszer meg kellett volna ezt tennie.
3603 napja C60 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez egy olyan esetre jó példa, amikor a center játékvezetőnek ugyan nem a felelősségi területén történik az eset, de az ő illetékessége, mivel ő lát jól a játékosok közé, s az alapvonalinak egyébként is a badobó játékost is szemmel kell tartania. Helyes, hogy a center játékvezető fújja ezt az elzárási szabálytalanságot.
3606 napja B113 Lépés-Labdavezetés Az a játékos, amelyik elesett, nem állhat fel úgy, hogy közben fogja a labdát. Az lépéshiba.
3606 napja A363 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfogalaja ütközés előtt a védőhelyzetét. A támadót nem menesíti, hogy hátrafelé néz, amikor megkapja a labdát. számítania kell arra, hogy védik őt. Az ütközés a védő felső testén következik be. Támadó hiba.
3608 napja A362 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, majd oldalra és hátra mozog. Az ütközés a védő felsőtestén következik be. Támadó hiba.
3608 napja C59 Játék kézbentartása A játékvezető támadóhibát majd technikait ítélt. A játékos reakciójáért technikai hibát kell ítélni.
3609 napja C58 Játék kézbentartása A cserejátékos megakadályozza a bedobást azzal, hogy kiüti a labdát az ellenfél kezéből. Ez egyértelmű technikai hiba. A játékos, akinek a kezéből kiütik a labdát, teátrálisan eljátssza, hogy őt megütötték. Az is sportszerűtlene cseleked, hiszen nyilvánvalóan hergeli ezzel a nézőket, és akár verekedéshez is vezethez a dolog. A játékvezető akkor jár el helyesen, ha ezt a cselekedetet is technikai hibával bünteti.
3609 napja A361 Lepattanó A lepattanónál a narancssárga játékos az alkarját is használja, és eltolja ellenfelét, aki így hátrányba kerül a lepattanóért vívott harcban. Személyi hiba.
3610 napja A360 Dobómozdulat A labdás játékos megkezdi a felfeléirányoló karmozdulatát. Dobómozdulat, 2 büntetőt kell adni.
3610 napja A359 Kezek használata A labdás játékos hátrakönyököl és eltalálja az őt követő védőt. Támadóhiba.
3611 napja B112 Lépés-Labdavezetés A játékos miközben elesik végig labdát vezet. Az a játékos, aki nem fogja a labdát, annak nincs támaszlába, így lépéshibát sem tud elkövetni. Akkor lenne csak ez a cselekedet szabálytalan, ha a labdával a kezében esne el, és úgy kísérlene meg felállni. Így szabályos.
3611 napja A358 Előny-hátrány Az elzáró játékos szabályosan, állóhelyzetben adja az elzárást. A védő igyekszik kikerülni, de kissé megbotlik az elzáró játékos normál terpeszban lévő lában, és kis érintkezést okoz a labdavezetővel. Ez a kis érintkezés elhanyagolható, hiszen semmilyen hátrányt nem jelent a labdavezetőnek. Megveri a védőt, és folytatni tudja az útját. Néma síp lett volna a helyes döntés.
3613 napja A357 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi védőhelyzetét, oldalra mozog, azonban az érintkezés nem a felső testén, hanem a védő oldalán következik be. Védőhiba.
3613 napja A356 Sportszerűtlen A védőjátékos sérülésveszélyesen lép a levegőben lévő dobójátékos útjába. Sportszerűtlen hiba.
3613 napja C57 Helyezkedés 3 jv. Az alapvonali játékvezető nem futhat le ilyen kényelmesen. A pálya sarkát levágva kellene a játékosok elé futni, hogy láthassa a rést. Abból a szögből, ahonnan ítél nem láthatja az érintkezést, csak találgatni tud. Nem is találta el.
3615 napja A354 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, majd szabályosan oldalra, hátra mozog. Ő ér az ütközés helyére először, mivel az érintkezés a felső testén következik be. Támadóhiba.
3615 napja A353 Belemenés-Akadályozás A védő nem vesz fel szabályos védőhelyzetet, és oldalról ugyan kis érintkezést okoz, de az egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza a dobót, mivel kibillenti egyensúlyából. Védőhiba.
3615 napja A355 Sportszerűtlen Rendkívül durva szabálytalanság. Sportszerűtlen hiba.
3616 napja C56 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ezt a lépéshibát a center nem ítélheti, mert nem láthatja a labdafelvétel pillanatát. Ez így csak érzésből fújás lehet.
3616 napja A352 Sportszerűtlen Bár egyértelműen taktikai a fault, azonban nem durva és van még védő a támadó és a kosár között. Normál hiba.
3618 napja A350 Dobómozdulat Az 5-ös védő fogása akkor kezdődik, amikor még a labdás játékos nem kezdte meg a dobómozdulatát. Azonban a fogás még akkor is fennáll, amikor a dobómozdulat már megkezdődik. Amikor egy fault nem egy pillanat, hanem időtartama van, akkor azt a pillanatot kell belőle kiválasztani, ami a vétlen számára kedvezőbb. Tehát a kosár szabályszerűen megadható, és a fehér csapat még bedobáshoz is jut.
3618 napja A351 Függőlegesség Mindegyik fehér védőjátékos függőlegesen ugrik fel. Nem történt személyi hiba.
3619 napja A349 Sportszerűtlen Egy gyorsindítás során bár a védő tekinthető utolsó játékosnak, de szemből követi el az érintkezést, és az nem durva. Igazán a támadó "karfelszedő mozdulata" teszi látványossá. Ez normál hiba. Mechanika: A túlsó oldalon lévő alapvonalra lefutó játékvezetőnek se nem felelőssége se nem illetékessége az eset megítélése. A társa ot áll 2 méterre az esettől, és helyesen normál hibának ítéli az esetet. Rossz együttműködés.
3619 napja A348 Elzárás Az elzáró játékos mozgásban van. Ráadásul nem ad időt és távolságot ellenfelének, akinek látómezején kívül adja az elzárást. Szabálytalan.
3620 napja D23 A játékvezető a fehér 16-os ellen ítél, aki ezzel kipontozódik. A játékostárs megpróbálja magára vállalni a faultot, hogy mentse, de ezt a játékvezető nem "eszi meg". Az edző dühében felrúgja a széket. A játékvezető a JB előírásai szerint technikai hibával bünteti. Az edző, azzal, hogy folytatja a reklamálást, újabb technikai hibát kockáztat, mellyel kizárná magát a játékból.
3620 napja B111 Láb Minden lábbal történő labdaérintés vétlen. Nem történt szabálysértés.
3624 napja A347 Belemenés-Akadályozás Az alapvonali labdavezetés során a félkör szabály nem alkalmazandó. A védő lezárja szabályosan az alapvonalat időben elfoglalva a védőpozíciót. Támadóhiba.
3624 napja B110 Lépés-Labdavezetés A játékos ziccerben hármat lép. Lépéshiba, a kosár érvénytelen.
3626 napja A346 Elzárás A támadó szabályos elzárást ad, nincs mozgásban, a normálisnál nem szélesebb a terpesze. A védő játékos okozza az érintkezést és "viszi el" az elzáró játékos lábát. Védőhiba.
3627 napja A345 Dobómozdulat Nagyon határeset, hogy a kosár érvényes-e vagy sem. A fault kezdetekor még nem kezdte mag a dobómozdulatot, de a fault végére már megül a kezében a labda. Ilyenkpr mindig a vétlennek (ezesetben a dobónak) kell kedvezni, és a kosarat megadni.
3627 napja B109 Lépés-Labdavezetés A labdavezető játékos kezét elhagyja a labda mielőtt felemelné a támaszlábát. Szabályos.
3627 napja A344 Függőlegesség A védő azelőtt elfoglalja a védő pozíciót, hogy a támadó felugrana. A védő függőleges, a támadó ugrik előre és akad el a keze a védő függőleges karjaiban. Szabályos védekezés. Néma síp lett volna a helyes ítélet.
3631 napja B108 Lépés-Labdavezetés A játékos dobni próbál, és eközben kicsúszik a labda a kezéből. Utána szalad és megfogja, majd labdát is vezet. A labda kiejtése nem számít labdavezetésnek. Szabályos.
3631 napja D22 Ritka esetek Ritkán előforduló jelenet. Vétlen önkosár mindig csak 2 pontot ér.
3631 napja A343 Egyéb A piros támadó játékos azért veszti el a labdát, mert a sárga kiteszi a lábát, és azon átesik. Normál személyi hibát kellett volna ítélnie a követőnek.
3632 napja A342 Színészkedés A védőjátékos színészkedik. Egy kis érintkezésre látványosan hanyattdobja magát. Figyelmeztetni kell a csapatát, vagy ha már volt figyelmeztetve, akkor technikait kell ítélni ellene.
3632 napja B107 Labda- és kosárakadályozás Amiután a labda érintette a gyűrűt, bármely játékos érintheti a labdát. Szabályos.
3632 napja C55 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A fehér játékos löki a védőt a lepattanónál, ezzel hátrányos helyzetbe hozza. Ez egy tipikusan olyan eset, amelyik a center játékvezető feladata megítélni. Ő lát a legjobban a játékosok közötti résbe. A lepattanóknál a center játékvezető segítsége elengedhetetlen.
3633 napja A341 Kezek használata A labdás játékos áthúzza magát az ellenfelén. Támadóhiba. A kosarat érvényteleníteni kell.
3633 napja A340 Belemenés-Akadályozás Nagyon nehéz eset. A támadó belemenést követne el, de a védő a karjával keresztbe nyúl és megüti a dobó karját. Védőhiba. Ha ez az ütés nem lenne, akkor támadóhibát kellene ítélni.
3633 napja A339 Egyéb A fekete csapat birtokolja a labdát, mikor a védő beleüt a labdába. A fekete játékos még azelőtt követi el a faultot, hogy a piros csapat megszerezné a labdát, tehát a fault beköveztekor is a fekete csapat birtokolja a labdát, ezért nem jár büntetődobás ha megvan az 5. csapathiba.
3636 napja A338 Dobómozdulat A játékos megkezdte a dobómozdulatát, amikor a fault történik. 2 büntetődobást kellett volna ítélni.
3636 napja A337 Dobómozdulat A játékos felvette a labdát, amikor megfaultolják. Kilépi a ziccert és kosarat szerez. A kosarat meg kell adni.
3636 napja A336 Dobómozdulat A támadó játékos felemeli a labdát, és nehezen eldönthető, hogy dobni vagy passzolni akar. Amikor határeset van, mint itt is, mindig a vétlen játékosnak (jelen esetben a dobónak) kedvezzünk, s ne a vétkesenek. Tehát 2 büntetődobást adjunk.
3637 napja A335 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos véedőhelyzetet fogal el, azonban a félkörön belül. Az ütközésért ugyan a támadó a felelős, de a belemenésmentes terület szabályát kell alkalmazni, és nem kell a támadó ellen ítélni. Néma síp.
3637 napja A334 Függőlegesség A védő folyamatosan mozog előre és ezzel érintkezést okoz. A dobót ez kibillenti az egyensúlyából, és hátrányba hozza. Védőhiba.
3637 napja A333 Belemenés-Akadályozás A védő nem vesz fel szabályos védőhelyzetet a támadóval szemben. Az ütközés nem szemből történik. Védőhiba. A dobómozdulat még nem kezdődött meg, nem jár büntetődobás érte.
3639 napja B106 Lépés-Labdavezetés A játékos indulásakor elmozdítja a támaszábát, ez lépéshiba. Azonban a szigorított területen belül miután kilépoi szabályosan a kettőt, kiejti a labdát, majd visszaszerzi. Ez szabályos.
3639 napja A332 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra és hátra mozog, azonban amikor eldöl kinthagyja a lábát, és azon esik át a támadó. Védőhiba, 2 büntető.
3640 napja B105 Labda- és kosárakadályozás A labda már érintette a palánkot, és teljes terjedelmével a gyűrű fölött van, amikor a védő érinti. Ez labdaakadályozás. A kosár érvényes.
3640 napja A331 Színészkedés A védő minimális érintkezésre látványosan hanyattdobja magát. A játékvezető nem elégedhet meg a néma síp alkalmazásával. Mindenképpen figyelemeztetnie kell az edzőn keresztül a csapatot, hogy a következőért technikait fog ítélni, vagy ha már volt korábban figyelmeztetés a csapat ellen, akkor a technikai hibát meg kell ítélni.
3642 napja A329 Dobómozdulat A FIBA magyarázatai szerint, ha egy játékos felveszi a labdát, és ekkor faultolják, miközben folytatja dobómozdulatát, akkor büntetőt kell ítélni a javára. Ha azonban a fault után megváltoztatja szándékát, és miközben a labda még a kezében van, már kísérletet sem akar tenni a dobás befejezésére, vagy például lepasszolja a labdát, akkor nem tekinthető dobómozdulatnak. Itt nem kell büntetődobást ítélni.
3642 napja A330 Dobómozdulat Ez az eset látszólag nagyon hasonlít a A329-hez. Azonban itt a játékos miután felvette a labdát és megfaultolták, nem változtatja meg a szándékát, csupán a fault nyomán kikerül a kezéből a labda és arra törekszik, hogy el ne essen. Dobómozdulat, 2 büntetődobást kell adni.
3646 napja B104 Lépés-Labdavezetés Miközben a játékos labdát vezet, nincs a labda pattanási magassága korlátozva. A szempont csak az, hogy megült-e a játékos kezében a labda. Itt nyilvánvalóan nem, hiszen nem is tudja birtokba venni a játékos a labdát. Szabályos.
3646 napja B103 Labda- és kosárakadályozás Ritka érdekes eset. Ahhoz, hogy a kosár érvényes legyen, a labdának ki kell esnie a hálón, vagy benne kell maradnia. A kosárban lévő labdát érinteni csak a védőnek szabálytalan. Így a helyes ítélet néma síp és folytatódhat a játék.
3647 napja B102 Lépés-Labdavezetés A játékos kiejti a labdát. Joga van azt újra megfogni. És mivel még nem vezetett előtte labdát, labdavezetést is kezdhet. Szabályos.
3647 napja A328 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos elfoglalja a félkörön kívül a szabályos védőhelyzetét. A támadó a testán át próbál zsákolni, feldöntve a védőt. Mivel az érintkezés pillanatában még nem hagyta el a kezét a labda, ezért támadó hibát kell ítélni, és a kosarat megsemmisíteni.
3653 napja A327 Sportszerűtlen A védő mozdulata a labdára irányul, s nem ő az utolsó védő. Normál hiba.
3653 napja C54 Felelősség-Illetékesség 3 jv. A védő oldalra, hátra mozog. Nem történt személyi hiba, az alapvonali ezt az érintkezést nem ítélheti, mert nem lát a játékosok közé.
3654 napja B101 Labda- és kosárakadályozás A labda a kosárban van, amikor a védő érinti, ez kosárakadályozás. A kosár érvényes.
3654 napja A326 Dobómozdulat A játékos felvette a labdát, és megkezdte a dobómozdulatát, a kosarat meg kellett volna adni.
3655 napja C53 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Ez sem felelősségi, sem illetékességi területe a követő játékvezetőnek. Neki nem ezt kell néznie. Csak olyan esetben ítélhetne erre a területre, ha valami nagyon nagy (sportszerűtlen) faultot látna, ami semmiképpen sem mehet el. Ez a kis érintkezés nem olyan. A centernek azonban ilyenkor feljebb kellene helyezkednie, hogy jobban lássa az érintkezést és ezzel akár forgás is létrejöhetne.
3655 napja C52 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Az eset az alapvonali felelősségterületén, de a center illetékességén történik. Az alapvonali lepattanós helyzetekben még jó helyezkedés esetén is előfordul, hogy nem tud a hátulról ellenfelét meglökő játékosok közé látni. Ezért kell a háromszöget szűkítve a center (és a követő) játékvezetőnek az alapvonal felé húzódnia, mert így tud besegíteni a lepattanónál.
3661 napja A325 Sportszerűtlen A labdát vesztett játékos kísérletet sem tesz a labda visszaszerzésére, csak kezénél fogva visszarántja ellenfelét. Sportszerűtlen hiba.
3662 napja A324 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra mozog, de nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mert az ütközés a védő oldalán következik be. Védőhiba. A támadó a labdát felvette és megkezdte a dobómozdulatát. 2 büntetőt kell ítélni.
3666 napja A323 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a védőhelyzetet, majd oldalra mozog. Miközben lép, a támadó elakad a védő lábfejében (a két cipő érintkezik), és elesik. A védő felelős az érintkezésért, ez a támadót hátrányba hozta. Védőhiba.
3667 napja A322 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos időben elfoglalja a szabályos védőhelyzetet, mielőtt a támadójátékos felugrana. A támadó előre ugrik, a védő felső testén van az ütközés. A védőnek joga van a hengerén belül elfordulni, hogy csökkentse az ütközés veszélyét, a felelősség akkor is a támadóé. Itt a védő kissé rá is játszik az esetre, ettől függetlenül a támadó hibát meg kellett volna ítlélni. A védőnek adott figyelmeztetés is megérdemelt.
3667 napja A321 Sportszerűtlen A védő játékos a labdára irányuló mozdulattal üt, de aztán megfogja a labdást és visszahúzza. Sportszerűtlen hiba.
3668 napja A320 Előny-hátrány Az érintkezés minimális. A játékvezetőnek előny-hátrány elvet kellett volna alkalmaznia. Így a vétlen csapatot hozta hátrányba.
3668 napja A319 Belemenés-Akadályozás A védő a félkörön kívül felveszi a szabályos védőhelyzetet, mielőtt a támadó felugrana. Az érintkezés a védő felső testén van. Támadóhiba.
3671 napja C51 Helyezkedés 3 jv. A játékvezetők ilyen esetekben gyakran nem megfelelően helyezkednek. Át kell jönniük a palánk túloldalára, hogy a játékosok közé lássanak, de ha kosárral végződik az akció, visszamennek és nem lesz forgás.
3671 napja C50 Helyezkedés 3 jv. A játékvezetők ilyen esetekben gyakran nem megfelelően helyezkednek. Át kellene jönniük a palánk túloldalára, hogy a játékosok közé lássanak, de ha kosárral végződik az akció, visszamennek és nem lesz forgás. Itt a játékvezető el sem indul, helytelen.
3672 napja A317 Függőlegesség A védő oldalra mozog és ütközik kissé a dobóval, ezzel kibillentve őt az egyensúlyából. A játékos (és játékvezető) szerencséjére a labda kosárba hull. Védő faultot kellett volna ítélni.
3672 napja A316 Belemenés-Akadályozás A védő nem veszi fel a szabályos kiinduló védőhelyzetet és az érintkezés sem szemból a felső testén van. Védőhiba.
3672 napja B100 3, 5, 8, 24 másodperc A játékos közel 3 másodperce tartózkodika a szigorított területen, amikor labdát kap, és kosárra tör. A szabály engedményt ad ennek a játékosnak. Bár mire eldobja a lavdát, eltelik egyértelműen a 3 mp, nem kell 3 mp-es szabálysértést ítélni.
3672 napja A318 Sportszerűtlen A védő mozdulata a labdára irányul, és az érintkezés szemből történik. Normál hiba.
3673 napja A314 A labda nélküli játékos védésénél a védőnek tekintettel kell lennie az idő és távolság tényezőkre. Ez azt jelenti, hogy nem állhat a labda nélküli támadó útjába, úgy, hogy ne adjon kellő időt és távolságot neki a megállásra vagy az irányváltoztatára. Ez nem kevesebb, mint 1 de legfeljebb 2 lépés, a támadó sebességétől függően. Itt a védő ezt figyelemen kívül hagyta. Védőhiba.
3673 napja B99 Lépés-Labdavezetés A játékos jobb lába a földön van, amikor megfogja a labdát. Ezután felugrik, majd jobb lábbal leérkezik (eddig szabályos), de miután a balt is leteszi, lépéshibát követ el.
3673 napja A315 Függőlegesség A védő függőlegesen ugrik fel. A labdás a balkezével dob, majd a szabadon lévő jobb kezével kívánja védeni magát a védővel történő ütközéstől. Mivel a helyzete nem stabil, valójában a saját jobb karjával önmagát tolja el a szabályosan felugró védőtől, azt a látszatot keltve, mintha az meglökte volna. A játékvezetők helyesen döntöttek: néma síp, kosár jó
3675 napja A311 Belemenés-Akadályozás A labdás támadó elé bármely kis idővel és távolsággal elé lehet állni. A támadót nem mentesíti, hogy amikor a labdát kapja, hátrafelé néz. Számítania kell arra, hogy őt szorosan védik. Ha nem indulna meg azonnal előre, meg kellene tudnia állni, hogy elkerülje az ütközést.
3675 napja A310 Labdától távoli Az érintkezés véletlenszerű, de egyértelműen a védő lábán esik el a támadó, aki éppen labdát kapna a gyorsindítás során. Ez ítélendő normál hiba. Elsődlegesen az alapvonali dolga lenne megítélni, hiszen neki nincs más feladata, ezek a játékosok vannak a legközelebb hozzá. Azonban a center játékvezető, ha kicsit gyorsabban érkezne fel a támadással, ő is be tudna segíteni.
3675 napja A313 Belemenés-Akadályozás A támadó alkarral eltolja megától a védőjét. Támadóhiba. Azonban a védő nagyon rájátszik az esetre. Akkor teszi helyesen a játékvezető, ha figyelmezteti szinészkedésért.
3675 napja A312 Függőlegesség A fehér 11-es végig szabályosan védekezik, hátra mozogva, függőleges helyzetben. A fehér 6-os a labdát blokkolja. A játékvezető helyesen nem ítél faultot.
3677 napja A307 Sportszerűtlen A védő labdát szerez, és kosárra tör. A labdát vesztett támadó, az új védő oldalról követi el a faultot, és nincs más védő a támadó és a kosár között. Sportszerűtlen hiba.
3677 napja A309 Dobómozdulat A fault még a lepattanó leszedésekor történik, a dobás már egy új mozdulat része. A kosár érvénytelen.
3677 napja A308 Belemenés-Akadályozás A labda nélküli játékos védésénél a védőnek tekintettel kell lennie az idő és távolság tényezőkre. Ez azt jelenti, hogy nem állhat a labda nélküli támadó útjába, úgy, hogy ne adjon kellő időt és távolságot neki a megállásra vagy az irányváltoztatára. Ez nem kevesebb, mint 1 de legfeljebb 3 lépés, a támadó sebességétől függően. Itt a védő ezt figyelemen kívül hagyta. Védőhiba.
3682 napja B98 Lépés-Labdavezetés Ez a fajta labdavezetés kimeríti a borítás fogalmát. Ez már olyan látványos, hogy előny-hátrányban sem engedhető el.
3682 napja A306 Előny-hátrány Bizonyos kisebb érintkezésnél, a játékvezetőnek nem szabad túl gyorsan, reflexből fújni. Alkalmaznia kell az előny-hátrány elvet, hogy ne a vétlen játékost hozza hátrányosabb helyzetbe. Itt az érintkezés nem nagy, a támadó játékos mozgása egyáltalán nem törik meg, kosarat szerez, melyet a túl gyors ítélet miatt a játékvezető érvénytelenít. A fault ítélet + kosárjó, nem lehetséges, mert az érinkezés még az előtt történik, hogy a játékos átvenné a labdát.
3682 napja A305 Dobómozdulat Amikor a fault történik, a játékos felveszi a labdát, és megkezdi a dobó mozdulatat. 2 büntetőt kellett volna adni. Mechanika: A betörés az alapvonali játékvezetőhöz képest a palánk bal oldalán történik. Ilyenkor neki is át kell mozognia, és ha a támadás kosárral végződik, akkor visszalép és nem lesz forgás.
3687 napja B97 3, 5, 8, 24 másodperc Bár a számláló azt sugallja, hogy 8 mp-es szabálysértés történt, de nem történt. Amikor a fekete játékos labdát szerez, úgy érinti a labdát, hogy ő a saját védőtérfelén áll. Ekkor a labda átkerült a fehér csapat támadótérfelére, és a 8 mp számolását nem kell folytatni. Szabályos játék.
3687 napja A304 Sportszerűtlen A fehér játékos, amikor a földre esik, először nyúl a labdáért, majd gyorsan visszafogja a mozdulatát, hogy ne faultoljon. A védő a vállán esik át. Nem utolsó játékos. Normál hiba.
3687 napja A303 Sportszerűtlen A védő nem a labdát akarja megjátszani, csak hátulról tudatosan meglöki és megüti a támadót. Sportszerűtlen hiba.
3688 napja B96 Labda- és kosárakadályozás A labdát felszálló ágában illetve a holtponton érinti a védő, mielőtt az még érintené a palánkot. szabályos.
3688 napja A302 Dobómozdulat A védő nem vesz fel szabályos védőhelyzetet, és az ütközés nem a felső testén van. Védőhiba. Bár a játékos megkezdte a dobómozdulatát, de megváltoztatja szándékát és végül passzol. Nem jár büntetődobás.
3690 napja A301 Lepattanó A lepattanónál a zöld játékos a földre rántja a fehér játékost. Faultot kellett volna ítélni ellene. Az ítéletet leginkább a követő játékvezető tudná meghozni.
3690 napja A300 Centerharc A zöld támadó, miközben megkapja a labdát, a jobb kezével ellöki a védőt. Támadóhiba.
3692 napja B95 3, 5, 8, 24 másodperc A piros játékos már több, mint 4 másodperce áll a szigorított területen belül. Ez fújandó 3 mp-es szabálysértés.
3692 napja B94 3, 5, 8, 24 másodperc Az elzárás adásakor a piros játékos megfogja az elzáró játékos lábát. Ez fújandó védő hiba lett volna. A 24 másodperces készülék tévesen szólal meg, hiszen a labda előtte már érintette a gyűrűt. A kosarat meg kell adni.
3692 napja A299 Sportszerűtlen A védő a labdára nem irányuló mozdulattal megfogja a támadót, hogy megakadályozza a kosárszerzésben. Sportszerűtlen hiba.
3702 napja D21 Adminisztratív Amikor a játékvezető tévesen a sípjába fúj, senki nem birtokolja a labdát. A játékvezető elismeri, hogy reflexből tévesen akart ítélni, és visszavonja. Mivel senki sem birtokolta a labdát a sípszó pillanatában, ezért ez feldobáshelyzet, és a nyílnak megfelelően kell folytatni a játékot.
3703 napja A298 Sportszerűtlen A védő játékos labdát próbál szerezni, eközben a támadó is megpróbálja normál módon visszaszerezni. A gyors ellentámadás még nem indult el, csupán a labdáért küzdenek, miközben a kék játékos kissé löki a fehéret. Normál hiba.
3703 napja A297 Belemenés-Akadályozás A védő játékos időben felveszi a védőhelyzetet. Hátrafelé mozog és az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.
3707 napja A296 Sportszerűtlen A fehér játékos beleüt a labdába, a kék csapat labdabirtoklása folytatódik. A fehér játékos még nem szerzi meg a labdát, amikor a kék játékos testtel kiszorítja. Fault. Támadó csapat által elkövetett normál fault, mert még nem kezdődőtt gyorsindítás, a fehér még nem is birtokolja a labdát. Nem jár büntetődobás 5. csapathiba esetén sem.
3707 napja A295 Belemenés-Akadályozás JB: A védő a félkörön kívül veszi fel a szabályos védőhelyzetet. A támadó miután eldobta a labdát, ráesik a védőre. A kosarat meg kell adni, és az ellenfél jöhet alapvonali bedobással, vagy ha már megvan az 5 csapathiba, 2 büntetődobással. FIBA: 4 White takes the ball and drives to the basket. 13 Blue takes a legal guarding position outside the defensive semi-circle and is knocked to the floor - Offensive foul.
3708 napja A293 Dobómozdulat Amikor a fault bekövetkezik a játékos már felvette a labdát, és ezzel megkezdte a dobó mozdulatát. A kosarat meg kellett volna adni.
3708 napja A294 Függőlegesség A védő oldalra hátra mozog, de az ütközés a védő oldalán következik be, mely hátrányba hozza a dobót. Normál védőhiba. 2 büntetőt kellett volna adni.
3708 napja A292 Belemenés-Akadályozás JB: A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel úgy, hogy az egyik lába a félkörön van, ezért a félkör szabály nem alkalmazható. A támadó a védő felső testén ütközik, és még nem hagyta el a kezét a labda, amikor ez bekövetkezik. Támadó hiba, és a kosár sem adható meg. FIBA: 35 White drives to the basket. Before he leaves the floor the defensive player establishes a legal guarding position with one or both feet on the defensive semi-circle - Offensive foul.
3714 napja A291 Dobómozdulat A dobómozdulat megkezdődött, amikor a fault megtörtént. A kosarat meg kellett volna adni.
3714 napja A290 Sportszerűtlen A védő egyértelműen labdára megy, a dobást blokkolja. Normál hiba.
3714 napja A289 Belemenés-Akadályozás Jó példa a belemenésmentes félkör alkalmazására. A védő a félkörön belül áll, a támadó dob, amikor érintkeznek. Néma síp.
3731 napja C49 Helyezkedés 3 jv. A center játékvezetőnek fel kell jönnie a félpályához, hogy felügyelje a játékot. Ez egy olyan kivételes eset, amikor ezzel ő kezdeményezi a forgást. Az alapvonalinak is át kell ilyenkor jönnie a labdás oldalra.
3731 napja C48 Helyezkedés 3 jv. Mintaszerű forgás a játékvezetők részéről. A labda a büntető vonal alá kerül és az alapvonali indítja a forgást, a center követőbe, majd a követő centerbe megy. Így kell csinálni.
3731 napja A288 Centerharc A 3-pontos vonalnál a fehér játékos ütése nem szabadna, hogy elmenjen. A követő látja is, és továbbit int.
3764 napja A287 Függőlegesség A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet. Az érintkezés abból adódik, hogy a támadó kissé előre ugrik. A védő ezért nem tehető felelőssé, és az érintkezés egyébként is minimális. NÉMA SÍP.
3764 napja A286 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet vesz a támadóval szemben, és az érintkezés a felső testén történik, így a védő ellen nem lehet ítélni. Azonban mindkét lábával a belemenés mentes félkörün belül áll, így a támadó sem büntethető. NÉMA SÍP a helyes ítélet.
3768 napja A285 Dobómozdulat A támadó felveszi a labdát, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor hátulról megüti a védő a karját. 2 büntetődobást kell adni.
3768 napja A284 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos a félkörön kívül veszi fel a szabályos védőhelyzetét. A támadó a dobás után ráesik. Személyi hiba a zöld játékos ellen. Ha megvan az 5 csapathiba, akkor a túloldalon 2 büntetőt dobhat a védő.
3768 napja A283 Dobómozdulat Itt a folyamatos mozgás közben 2 fault is van. Egy kisebb még mielőtt a játékos felvenné a labdát, míg a második, egy egyértelmű nagy fault, és már dobás közbeni. Ilyenkor az a helyes, hogy a játékvezető az egyértelmű nagyobb és dobás közbeni faultot veszi figyelembe, és 2 dobást ítél.
3774 napja B93 Lépés-Labdavezetés A labdás játékos a bal lába körül sarkaz. Labdavezetés kezdetekor felemeli a támasz lábát (bal lábát), mielőtt a labda elhagyná a kezét. Lépéshiba.
3774 napja A282 Kezek használata Gyors indítás során a védő úgy vét személyi hibát, hogy még van több védő is a kosár és a támadó között. Normál fault.
3774 napja A280 Dobómozdulat Amikor a fault bekövetkezik, a játékos már felvette a labdát, és ezzel megkezdte a dobómozdulatát. A szerelés felszálló ágban a sípszó után is szabályos. 2 büntetődobást kell ítélni.
3774 napja D20 Játék kézbentartása A fehér 4-es a könyökét használja, és nyaktájon löki odébb a védőjét. Támadóhibát kellett volna ítélni. Azonban ha ez már elmaradt, a védő színészkedik, és teátrális hanyattesése közben átkulcsolja a lábaival az ellenfelet, aki nem tud felugrani. Ezt védőhibának kellett volna ítélni, és figyelmeztetni is kellene a csapatot színészkedésért. Fontos, hogy a játékvezetők az ilyen eseményeket megfújják, mert különben kicsúszhat a mérkőzés a kezükből.
3774 napja A281 Egyéb Miután a labda érintette a gyűrűt, majd ezt követően érinti egy támadó vagy védő játékos a kosár értéke 2 pontra változik.
3775 napja A278 Dobómozdulat A fault még dobómozdulat megkezdése előtt történik, amikor a játékos megkapja a labdát. A kosár érvénytelen, oldalvonali bedobás (kivéve ha már megvan az 5 csapathiba: akkor 2 dobás)
3775 napja B92 Elzárás Az elzáró játékos az elzárt játékos látómezején kívül adja az elzárást. Ilyenkor időt és távolságot kell tartania. Ez nincs meg, sőt még kissé mozgásban is van. Szabálytalan elzárás.
3775 napja A279 Belemenés-Akadályozás A védő szabályosan mozog hátra és oldalra. Azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, hiszen az érintkezés nem a felsőtestén, hanem az oldalán következik be. Védő hiba. A dobómozdulat megkezdődött, így a kosár jó + 1 büntetődobás.
3776 napja A277 Belemenés-Akadályozás A védő szabályos védőhelyzetet foglal el a félkörön kívül. Az ütközés a felső testen történik. Támadó hibát kellett volna ítélni.
3776 napja D19 Játék kézbentartása Az edző a reklamálásáért megkapja a jogos technikaiját. Azonban ezután nem hagyja abba és indulatosan tovább mondja, tiszteletlenül gesztikulálva. Az edző a technikaival nem "vásárolhatja meg" azt hogy tovább folytathassa a reklamálást, ezért újabb technikait kell ítélni, és ki kell zárni a játékból.
3776 napja C47 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Hármas sípszó! A center játékvezetőnek nem szabadott volna ítélnie. Nem az ő felelőssigé területe, és nem is illetékessége, hiszen nem láthatja jól az érintkezést.
3778 napja A276 Előny-hátrány Nehezen dönthető el a videó alapján, hogy piros után fehér is beleér-e a labdába. Azonban a piros játékos szalad a labdáért és a fehér meglöki, így a pirosnak esélye sem marad a labda elérésére. Személyi hiba
3778 napja A275 Belemenés-Akadályozás A védő a félkörön kívül felveszi a szabályos védőhelyzetet. Az ütközés a felső testén van. Támadóhiba. A labda még a kezében van, amikor az ütközés bekövetkezik. A kosár nem érvényes.
3778 napja B91 3, 5, 8, 24 másodperc A támadó játékos több, mint 5 mp-e tartózkodik a szigorított területen belül, bár nem avatkozik játékba, a játékvezető helyesen ítél ellene.
3778 napja B90 Lépés-Labdavezetés A játékos miközben meg akarja fogni a labdát, kicsúszik a kezéből, és eközeben lép. Ha nincs a labda a kezében, akkor a lépések száma nincs korlátozva. Szabályos.
3780 napja A274 Sportszerűtlen A védő játékos bár a labdára megy és azt blokkolni akarja, erős érintkezést okoz. A sportszerűtlen hiba lett volna a jobb ítélet.
3780 napja B89 Labda- és kosárakadályozás A fehér játékos átnyúl a gyűrűn és úgy érinti a labdát. Kosárakadályozás, az ellenfél jöhet oldalbedobással.
3780 napja A273 Belemenés-Akadályozás A védő a félkörön kívül felveszi a szabályos védőhelyzetet. Az ütközés a felső testén van. Támadóhiba. A labda még a kezében van, amikor az ütközés bekövetkezik. A kosár nem lenne érvényes, ha bemenne.
3780 napja A272 Kettős hiba A két játékos összeakaszkodik, mindkettő vétkes. Kettős hiba!
3780 napja A271 Dobómozdulat A fault után történt a zsákolás, a kosár nem lehet érvényes. Ha megvan az 5 csapathiba akkor a faultolt játékos dobhat 2-t
3785 napja A270 Labda- és kosárakadályozás Kosárakadályozást követ el a védő. A kosarat meg kell adni.
3785 napja C46 Helyezkedés 3 jv. A támadó ugrik a védő felé. A védő nem büntethető. A legjobb ítélet a néma síp. Az alapvonali játékvezető arról a helyről nem ítélhetne, mert nem lát a játékosok közé. Át kellett volna forognia.
3785 napja B88 Előny-hátrány Hogy megtörtént-e a lépés az nagyon határeset, de mindenképpen egyszerre történik az, hogy a védő megszerzi a labdát és indul kosárra. Az előny-hátrány elv miatt sem kellett volna ítélni.
3785 napja B87 3, 5, 8, 24 másodperc A játékos több, mint 3 mp-e áll a szigorított területen belül, és nem tudja hová passzoljon, még nem indul el kifelé, hogy engedményt lehessen neki adni. 3 mp-es szabálysértés.
3786 napja A269 Függőlegesség Leginkább center játékvezetőnek kellett volna megítélnie az esetet, hiszen ő lát a legjobban a két játékos közé, és ő tudja leginkább megítélni azt is, hogy függőleges volt-e a védő.
3786 napja C45 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Hármas sípszó! A center játékvezetőnek nem kellett volna ítélnie. A lökés még azelőtt történik, hogy a dobómozdulatot megkezdte volna a játékos. A kosarat nem kellett volna megadni.
3786 napja D18 Konfliktuskezelés A játékvezetők nem engedhetik meg, hogy az edző ilyen trágárul beszéljen velük és a technikai hiba után is ebben a stílusban folytassa. Az első technikai után meg kellett volna kapnia a másodikat is, és ki kellett volna zárni a játékból.
3896 napja A267 Dobómozdulat Mivel csak 0,2 mp van hátra, nyilvánvalóan pöcizésre játszik a támadó csapat. Be is játsszák a labdát jó helyre. A támadó függőlegesen felugrik, hogy bepöcizze a labdát. A védő nem függőleges és érintkezést okoz. Ez fault, majdnem azonos időpillanatban, amikor az órát kell indítani. A pöcizés dobásnak minősül, 2 büntető jár.
3896 napja A268 Sportszerűtlen A zöld játékos labdát szerez, és indul a kosár felé. A védője oldalról és hátulról okoz érintkezést, hogy megakadályozza ellenfele kosárszerzését. Sportszerűtlen hiba.
3901 napja A266 Sportszerűtlen A védő SZEMBŐL szerencsétlenül lép a támadó elé, miközben a labdát el akarja ütni. Ráadásul van még egy védő a kosár és a labdás között. Normál hiba.
3901 napja A265 Kezek használata A védőjátékos szabályosan védekezik. Karját a labdás irányába kinyújtja, hogy megakadályozzon egy lehetséges passzt. A támadó játékos a hona alá befogja a védő karját, hogy megtévessze a játékvezetőt és faultot harcoljon ki. Ez támadóhiba. Azonban ez a center játékvezető oldaláról nem jól láthat, ezt a követő játékvezetőnek kellett volna megítélnie.
3908 napja A264 Sportszerűtlen A védő játékos abszolut labdára megy, és nagyjából tisztán rá is fog, miközben testi érintkezést nem okoz. A dobóval együtt nagyot esnek, ettől látványos az eset. A labdán lévő kezet lehet érinteni labdára történő ráfogásnál (nem ráütésnél), így a néma síp ítélet vagy a normál fault is jó, de sportszerűtlen hiba nem jöhet szóba..
3912 napja A263 Sportszerűtlen A védő játékos egyértelműen szerelni próbálja a dobót úgy,hogy közben nem okoz túlzottan erős, vagy durva testi érintkezést. Normál hiba, 2 dobás.
3912 napja A262 Különleges helyzetek Itt 2 fault is van, mindkettő dobás közbeni. Az első fault bár oldalról történik, van még másik védő a kosár és a dobó között, ezért normál hiba. A második faultnál a védő szemből ugrik fel, és a dobást igyekszik szerelni, s bár nagyot esik a támadó, maga a mozdulat nem durva. Ez is normál hiba (lenne). Ilyenkor a játékvezető akkor jár el helyesen, ha az első hibát íratja be, a másodikat figyelmen kívül hagyja. Két büntetővel folytatja. Ha a második faultot sportszerútlennek minősítené, akkor viszont mindkét faultot fent tartaná, és 2 plusz 2 plusz félvonali bedobás járna a támadó csapatnak.
3914 napja C44 Konfliktuskezelés Az edző berohan a pályára és fellöki a játékosát. Ezért a cselekedetéért ki kell zárni a játékból
3914 napja A261 Belemenés-Akadályozás A védő teljesen vétlen az ütközésben, ott áll, és a támadó belefordul. Az ütközés nagyobb annál, hogy néma síppal el lehetne intézni. A támadó a felelős érte. Támadó hiba.
3914 napja A260 Sportszerűtlen A támadó játékos felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védővel érintkezik. Normál hiba. A kosár jó + 1 büntetőt kell ítélni.
3914 napja A259 Belemenés-Akadályozás A védő elfoglalja időben a védőhelyzetet. A támadó nem tud megállni és nekimegy. Az ütközés a védő felső testén következik be. Támadó hiba.
3918 napja A256 Belemenés-Akadályozás A védő nem vette fel a kiinduló védőhelyzetet, és kifordulva áll a támadó előtt. Védőhiba.
3918 napja A257 Színészkedés A támadó játékost nyilvánvalóan nem faultolták, de ő teátrális mozdulattal eljátssza ezt. A kiment labda jó ítélet, de célszerű figyelmeztetni a játékost, hogy ne játsszon rá. Technikai hiba erős lenne, hiszen a játékos nem esett szándékosan a földre.
3918 napja A258 Sportszerűtlen A támadó játékos felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védővel érintkezik. Normál hiba. A kosár jó + 1 büntetőt kell ítélni.
3921 napja A255 Belemenés-Akadályozás Amennyiben a védő nem a félkörön belül helyezkedik el, akkor ez támadóhiba. (Ha a félkörön belül lenne, akkor néma síp)
3921 napja D17 Különleges helyzetek Ritkán előforduló érdekes helyzet. A követő játékvezető kettős hibát ítél, helyesen, hiszen mindkét játékos fogja a másikat. Eközben a támadó játékos megkezdi a dobómozdulatát, és az alapvonali játékvezető a másodperc tört részével később faultot ítél a dobó javára. Mivel a kettős hiba ítéletekor a labda holttá válik, a második hibát - a dobó ellenit - figyelmen kívül kell hagyni. A kosár ha bemenne nem lenne érvényes, mert a kettős hiba bekövetkeztekor a labda még a dobó kezét nem hagyta el.
3922 napja B86 Visszajátszás Nem történt visszajátszás, mivel a támadó játékos még nem volt mindkét lábával a támadó térfélen.
3922 napja A254 Sportszerűtlen A támadó játékos tudatosan használja a könyökét. Normál támadó hiba nem elégséges ítélet, legalább sportszerűtlent kell ítélni, különös tekintettel arra, hogy az ellenfél fejét találja el. Akár azonnali kizáró hiba is lehet az ítélet.
3922 napja D16 Ritka esetek Ritkán előforduló eset. A fault kemény, ezért sportszerűtlen hibát kell ítélni. Amikor a labda földet ér a kosárradobás befejeződik, a labda holttá válik. A kosár érvénytelen. A helyes döntés: 2 büntető + oldal.
3923 napja A253 Belemenés-Akadályozás A védő nem veszi fel a védőhelyzetet szemben a támadóval. Védőhiba.
3923 napja A252 Sportszerűtlen Gyorsindítás. A zöld 14-es az utolsó védő a támadó és a kosár között. Azonban az érintkezés szemből történik, és önmagában nem durva, nem sportszerűtlen. Előny-hátrány nem alkalmazható, mert a labdás mozgása megtörik. Normál hiba.
3923 napja A251 Sportszerűtlen A védő nem az utolsó játékos a támadó és a kosár között. Az érintkezés nem durva, nem sportszerűtlen. Normál hiba.
3925 napja A250 Játék kézbentartása A védő időben elfoglalja a szabályos helyzetét. támadóhiba. A játékos nagyon látványosan sérelmezi az ítéletet, melyért jogos a technikai hiba, sőt a mérkőzés kézbentartásához szükség is van rá.
3925 napja A248 Dobómozdulat A játékos kezében megül a labda és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, miközben az érintkezés végig fennáll. A kosarat meg kell adni.
3925 napja B85 Lépés-Labdavezetés Labdavezetés befejezése után a támadó játékos passzolni akar, majd attól félve, hogy az ellenfél megszerzi a labdát visszafogja. A labda így eléje esik le, ez után nem érintheti, mert így 2-szer indulást követ el. (Ha ez egy kiejtett labda lenne, nem passzolt, akkor szabályos lenne)
3925 napja A249 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos úgy veszi fel a védőhelyzetet, hogy félkörön áll, tehát támadóhiba ítélhető. A labda még a játékos kezében van, amikor az ütközés bekövetkezik, így a helyes ítélet: támadó hiba, a gól nem jó.
3927 napja A245 Belemenés-Akadályozás A védő szabályosan oldalra és hátra mozog, de az ütközés a karján és a vállán történik VÉDŐHIBA.
3927 napja A247 Sportszerűtlen A védő játékos láthatóan tudatosan csak arra törekszik, hogy a dobó játékos alá lépjen és megtolja. Ez a cselekedete sérülésveszélyes. Sportszerűtlen hibát érdemel.
3927 napja A246 Elzárás Szabályos elzárás! Azonban az elzárt játékos olyan erővel rohan az elzárásba, hogy valószínűleg megsérült. A játékvezetőnek mérlegelnie kell, hogy megszakítsa-e a játékot. Mivel csak létszámfölény van és nem közvetlen ziccerhelyzet, jobb ilyen esetben egy kis kivárást követően megállítani a játékot, ahogy a játékvezetők is teszik.
3928 napja A243 Elzárás A szabálytalan elzárásért jogos a támadóhiba, sőt olyan erősre sikerült, hogy akár még sportszerűtlen hibát is lehet érte ítélni.
3928 napja A244 Színészkedés A védő teljesen szabályos. A támadó teátrálisan hanyattesik. Néma síp, majd a kiment labda után figyelmeztetni kell a csapatot az edzőn keresztül, hogy a következő hasonlóért technikai hibát ítélünk. Ha már megvolt korábban a figyelmeztetés, akkor azonnal technikai hibát kell ítélni.
3928 napja B84 Lépés-Labdavezetés A védő szabályosan elfoglalja a védőhelyzetet, az ütközésért ő nem tehető felelőssé. A támadó kilépi a ziccert, majd miközben elvszti egyensúlyát a támaszlába is leér a talajra, mielőtt elhagyná a kezét a labda. Lépéshiba.
3932 napja D15 Adminisztratív Nagyon érdekes eset, melyet a játékvezetők is videó alapján döntöttek el. A helyszínen megadták a kosarat. A szavazás nálunk pontosan 50-50 százalékban megosztott volt. A mérkőzés közben a helyes döntés meghozatala videó segítsége nélkül az emberi képességeken túl mutat, azonban a lassítás alapján a helyes döntés a kosár érvénytelenítése lett volna. Mert bár amikor a piros csík megjelenik, a labda egy része már kosárban van, a labda még érintkezésben van a játékos kezével, vagyis nem hagyta el a "dobó" kezét a labda a dudaszó előtt.
3932 napja A242 Sportszerűtlen Az érintkezés (ha egyáltalán van) minimális. Sportszerűtlen hiba nem ítélhető, mert a támadó és a kosár között van még védő játékos. A legjobb ítélet a néma síp lett volna.
3933 napja B83 Lépés-Labdavezetés A labdavezetés közben a labda magasra pattan. A játékos kezében eközben nem ül meg a labda, ezért labdavezetési hiba nem történt. Lépéshiba pedig nem tud történni olyankor, amikor a játékos nem fogja a labdát. Szabályos.
3933 napja A240 Elzárás Az elzáró játékos kellő időt és távolságot tart, és nincs mozgásban. Szabályos elzárás. Jó ítélet a néma síp.
3933 napja A241 Függőlegesség A támadó dobócselére felugrik a védő, és le tudna esni olyan helyre, hogy ne okozzon érintkezést. A támadó mozdul előre kifejezetten keresve az érintkezést a védővel, hogy így csikarjon ki védőhibát. A játékvezetők helyesen nem avatkoztak közbe.
3941 napja A237 Elzárás A támadó játékos szabálytalanul teszi ki a csipőjét. A védő kissé rájátszik ugyan, de attól még az elzárás szabálytalan
3941 napja A238 Dobómozdulat Ilyen esetben az a kritérium, hogy a dobó megkezdte-e a dobómozdulatát a fault bekövetkeztekor. Az hogy elhagyta-e a kezét a labda, az csak támadócsapat által elkövetett hibánál kritérium. Az érintkezés itt egy hosszabb folyamat, és még akkor is fennáll, amikor a dobó éppen megkezdi a mozdulatát. A helyes döntés: a kosár érvényes, 3 pont, és a fehér csapat hozhatja bedobással a labdát.
3942 napja A235 Sportszerűtlen A védőjátékos nem a labda megjátszására törekszik, hátulról visszahúzza a mellette elmenő, és ezzel kosárhelyzetbe kerülő támadót. Sportszerűtlen hiba.
3942 napja B82 Labda- és kosárakadályozás A védő még azelőtt érinti felszálló ágban a labdát, hogy az érintené a palánkot. Szabályos.
3942 napja C43 Játék kézbentartása Az edző nem kerülhet teátrális akcióival a figyeleme központjába, azt a játékvezetőknek nem szabad megengedniük. A labda elrúgásáért mérlegelés nélkül meg kell ítélni a technikai hibát.
3948 napja A233 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalja a védőhelyzetét, de a félkörön belül. A kívül lenne, akkor támadóhibát kellene ítélni, így viszont a játékvezetők helyesen alkalmaztak néma sípot. (megjegyzés: az NBA-ben más a félkör szabálya, ott védőhiba lenne)
3948 napja A234 Sportszerűtlen A védő nem a labda megjátszására törekszik, és erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba.
3948 napja A232 Elzárás Az elzáró játékos nem ad kellő időt és távolságot az elzárt játékosnak, annak látómezején kívül. Szabálytalan elzárás. Jó ítélet.
3952 napja A230 Színészkedés A védő játékos kis érintkezésre hanyattesik, sőt erre saját karjával is rásegít, ahogy magát ellöki a támadótól. A játékvezető helyesen nem ítél, és ilyenkor figyelmeztetni kell a csapatot az edzőn keresztül, hogy a következőért technikai hibát fog ítélni.
3952 napja A231 Színészkedés Fehér 13 belekapaszkodik a védője karjába és megpróbálja eljátszani, hogy őt faultolják. Támadóhiba!
3952 napja C42 Felelősség-Illetékesség 3 jv. 3-as sípszó. Az alapvonali a kakukktojás, őneki nem kéne fújnia, hiszen nem lát a 2 játékos közé. Az érintkezéskor a dobómozdulat megkezdődött, a kosarat meg kell adni.
3953 napja A229 Kettős hiba Mindkét játékos keresi az érintkezést a másikkal. A kettős hiba ítélet egyértelműen a legjobb.
3953 napja B81 3, 5, 8, 24 másodperc A támadó játékos éppen kifelé igyekszik a szigorított területről, amikor letelik a 3 mp. Erre az esetre a szabály kifejezett engedményt ad. Ez nem szabálytalan.
3953 napja A228 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, a támadó a karját is hesználja. Támadóhiba. Ha látványosan az edző felé nem is, a játékosnak célszerű szólni, hogy ne játssza máskor túl az esetet.
3955 napja C41 Helyezkedés 3 jv. Az alapvonali játékvezető rosszul helyezkedik. Ő nem lát a játékosok kozé, csak érzésre fúj. Át kellett volna jönnie a palánk másik oldalára. Vagy ha már ezt nem tette, akkor a társára kellett volna bíznia a döntést. Így csak találgatni tud.
3955 napja A227 Centerharc A palánk alatt a piros játékos maga mögé rántja a fehér védőt. A faultot meg kell ítélni. Mivel a fault pillanatában piros csapat birtokolja a labdát, nem jár 2 büntetődobás. Fehér csapat oldalbedobásával kellene folytatódnia a játéknak.
3955 napja D14 Helyesbíthető tévedések Itt nem a megfelelő dobó dobja a büntetőket. A szabály betűje szerint az első büntetőt el kellene venni, és a másik csapatnak adni a labdát. A szabály célja alapvetően az, hogy büntesse azt, amikor a csapat szándékosan mással akarja dobatni a büntetőket, és meg akarja téveszteni a játékvezetőket. Itt nyilvánvalóan nem erről van szó. Mivel két faultgyanús helyzet van, a játékos jóhiszeműen áll oda a büntetőhöz, mert azt hiszi, a javára ítéltek a faultot. Ilyenkor az az eljárás a helyes, amit a játékvezetők is követtek, törlik az elvégzett büntetőt, és azzal dobatják a büntetőket, akinek a javára valójában ítélték a hibát.
3958 napja A225 Előny-hátrány A fehér játékos a labdát bent szeretné tartani a pályán, azonban a piros 8-as hátulról kissé meglöki. Ebben ez esetben a kis érintkezésből is jelentős hátrányt szenved. A faultot meg kell ítélni piros 8 ellen.
3958 napja B80 Labda- és kosárakadályozás Mivel az eset nem az utolsó büntetődobásnál történik, ez labdakadályozás, a kosár értéke 1 pont.
3958 napja A226 Előny-hátrány A támadó játékos fehér 5-ös lábán esik el. Bár mozdulat vétlen, ettől függetlenül a faultot meg kell ítélni, hiszen az érintkezéstől jelentős hátrányt szenved a labdavezető.
3959 napja A224 Sportszerűtlen Nagyon határeset. A védő igyekszik a labda irányába ütni, de nem azt, hanem a dobó csuklóját találja el. Az eset a látványos eséstől tűnik durva faultnak, de .nem az. A normál hiba jó ítélet, de a sportszerűtlen hiba is elfogadható a mérkőzés légkörétől függően.
3960 napja B79 Kiment labda A labda csak a pályán belül érintkezik a talajjal. A játékos pedig nem érintkezik a labdával miközben ő határvonalon kívül van. Szabályos.
3960 napja A220 Kettős hiba A piros játékos hátrafogva tolná befelé a védőjét, és a védő megközelítőleg ugyanakkor a földre rántja. A legjobb döntés a kettős hiba.
3960 napja A222 Belemenés-Akadályozás A védő időben felveszi a védőhelyzetet, és a félkör vonalán áll, így a belemenésmentes félkör szabálya nem alkalmazandó. A helyes ítélet a támadóhiba lett volna, és mivel az ütközéskor a labda még a dobójátékos kezében volt, a kosár sem érvényes.
3960 napja A221 Adminisztratív Mielőtt a játékvezető kézbeadja a labdát bedobáshoz, mindig győződjön meg, hogy a társai készenállnak.
3960 napja A223 Sportszerűtlen A védő meg sem kisérli a labdát megjátszani, egyértelműen csak a dobót akarja meglökni. sportszerűtlen hiba.
3961 napja B78 Lépés-Labdavezetés A játékos nem kontrollálja a labdát, nincs a kezében, amikor lép. Csak az a játékos tud lépéshibát elkövetni, amelyik fogja a labdát. Szabályos!
3961 napja A218 Elzárás Az elzáró játékos nem ad kellő időt és távolságot az elzárt játékosnak, annak látómezején kívül. Szabálytalan elzárás. Jó ítélet.
3961 napja A219 Dobómozdulat A támadó felveszi a labdát, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor hátulról megüti a védő a karját. 2 büntetődobást kell adni.
3963 napja B77 3, 5, 8, 24 másodperc Az első dobást úgy szerelik, hogy a labda nem érinti a gyűrűt. A 24-es jelzés akkor szólal meg, amikor a lepattanót leszedik, és még mielőtt a dobás során elhagyná a dobó kezét a labda. A kosár érvénytelen, 24 mp-es szabálysértés.
3963 napja A215 Dobómozdulat A játékos felvette már a labdát, és kezdi kilépni a ziccert, amikor a fault történik. A kosarat meg kell adni, és +1 büntetőt ítélni.
3963 napja A216 Dobómozdulat A lassításon látszik, hogy az érintkezés a védővel pont akkor következik be, amikor a labda éppen felpattan és kezdi megfogni a támadó. Nagyon határeset, hogy a dobómozdulat megkezdődött-e. Ilyen határesetekben azonban mindig az az elv kell, hogy érvényesüljön, hogy a vétlen, azaz a dobó javára döntünk: azaz a kosarat megadjuk, és +1 dobás következik
3963 napja A217 Dobómozdulat Itt a fault akkor következik be, amikor a labdát leüti a támadó. A dobómozdulat csak a fault után kezdődik. A kosár nem érvényes, oldalbedobás következik (kivéve, ha már megvan az 5 csapathiba, amikoris 2 büntetőt kell adni.)
3966 napja C40 Felelősség-Illetékesség 2 jv. Jó példa arra, amikor mindkét játékvezető a labdát figyeli... Kinek a felelőssége megítélni fekete 19 és fehér 11-es ütésváltását? A játékvezetők látószögén belül kell legyen minden játékos (doboz-elv), itt elsősorban az alapvonalinak lenne ez a dolga.
3966 napja A214 Kezek használata A védő kitartja a karját, azon akad el a támadó. Védőhiba.
3966 napja C39 Játék kézbentartása A játékos indulatosan mutatja ki egyetnemértését a játékvezetői ítélettel. Legalább figyelmeztetni kell a játékost, azonban a mérkőzés hangulatától függően akár rögtön technikai hibát is lehet ítélni ellene. Egyet nem lehet: nem venni tudomást róla és szó nélkül hagyni!
3967 napja A213 Játék kézbentartása Fekete 8-as ellen normál, viszont a fehér 11-es ütéséért kizáró hibát kellett volna ítélni. Ezt mindkét játékvezetőnek kellett volna látnia, és fújnia. A követő sajnos elindul, hogy egy esetleges ellentámadásra felkészüljön. Nem szabad. Ott kell maradnia, sőt közelítenie kellene a kosár felé.
3967 napja A212 Belemenés-Akadályozás A védő oldalra és előre (!) mozog. Ezzel meglöki a dobót. Védőhiba!
3967 napja A211 Kezek használata A védő tisztán a labdát blokkolja. Szabályos. Nem kellett volna fújni.
3968 napja A209 Belemenés-Akadályozás Ez egy tipikus eset a belemenésmentes félkör alakalmazására. Ha a védő érinti a vonalat, allpr támadó hibát kell ítélni (nem latszik egyértelműen, de valószínűleg érinti a vonalat), illetve ha mindkét lábával belül áll, akkor néma sípot kell alkalmazni.
3973 napja A210 Dobómozdulat A játékvezető az első érintkezést fújja faultnak, de már akkor is megkezdte a játékos a dobómozdulatát. 2 büntetődobást kellene adni.
3973 napja B76 Lépés-Labdavezetés A játékos kiejti a labdát. A labda kiejtése nem számít labdavezetésnek. Szabályos.
3973 napja A208 Belemenés-Akadályozás A támadó hibát meg kellett volna fújni.
3977 napja D13 Ritka esetek Ritkán előforduló vétlen önkosár
3977 napja A207 Sportszerűtlen A támadó játékos ellen mindenképpen ítélni kell. Ha véletlennek látja a játékvezető a mozdulatot, akkor normál támadóhibát. Amennyiben szándékosság is van a dologban, akkor sportszerűtlen hibát.
3977 napja A206 Belemenés-Akadályozás A támadó ellöki a védőjét alkarral. Támadó hiba. A védő rájátszik ugyan, de a hibát akkor is me kell ítélni. A védőt célszerű figyelmeztetni is, hogy ne játssza túl az esetet.
3977 napja A205 Sportszerűtlen A védő játékos nem a labdát akarja megjátszani, csak arra törekszik, hogy a kosárszerzésben megakadályozza a támadót, és kezénél fogva visszahúzza. Sportszerűtlen hiba.
3980 napja A203 Függőlegesség A védő fóggőéeges. A kis testi érintkezést a támadó okozza azzal, hogy a védő felé ugrik. A védő keze a labdát érinti. Szabályos szerelés.
3981 napja A201 Sportszerűtlen A védő játékos hátulról próbál szerelni, esélytelen helyzetből, és erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni.
3981 napja B75 Lépés-Labdavezetés A játékos bal-jobb lábbal áll meg. Ekkor az előszőr leérkezett bal lába körül sarkazhatna, azonban a jobblába körül sarkaz. Ezzel ráadásul egyértelműen előnyt is szerez. Fújandó lépéshiba.
3981 napja A202 Labdától távoli Az alapvonali játékvezető nagyon helyesen nem a labdás játékost, hanem a centerharcot figyeli, és helyesen ítél a védő ellen.
3988 napja A200 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, oldalra mozog, de nem ő ér a az ütközés helyére először, mivel az ütközés a vállán és az oldalán van, nem a felső testén. Védőhiba.
3988 napja A199 Függőlegesség A védő a támadót folyamatosan nyomja oldalra miközben az megkezdte a dobómozdulatát. Fújandó védőhiba.
4008 napja B73 Lépés-Labdavezetés A támadó játékos a labdavezetés kezdetekor előbb felemeli a támaszlábát, minthogy elhagyná a kezét a labda. Lépéshiba.
4008 napja A198 Kezek használata A labdaszerzés szabályos. Amikor a védőjátékos ráfog a labdára érintheti az ellenfél labdán lévő kézfejét. Az nem személyi hiba. Az eset megítélése az alapvonali játékvezető feladata lenne. Csak ő láthatná jól, mert a centernek ez takarva van. Át kellene mennie ehhez a palánk innenső oldalára, amikor a betörés megkezdődik.
4008 napja B74 3, 5, 8, 24 másodperc A kék centerjátékos hosszasan (kb 6 mp-ig) tartózkodik a szigorított területen belül. Bár nem avatkozik játékba, a 3 mp-es szabálysértést meg kellett volna fújni ellene, legkésőbb akkor, amikor a végül kosárradobó játékos felé passzolják a labdát.
4012 napja A197 Belemenés-Akadályozás A védő felveszi a szabályos védőhelyzetet, oldalra mozog, de nem ő ér a az ütközés helyére először, mivel az ütközés a vállán és az oldalán van, nem a felső testén. Védőhiba.
4014 napja A196 Sportszerűtlen A védő játékos a labdát szeretné elrúgni, de ez nem tekinthető kosárlabda mozdulatnak. Szerencsétlenségére kissé eltalálja a labdavezetőt is. A játékvezető nagyon helyesen sportszerűtlen hibát ítél.
4014 napja A195 Belemenés-Akadályozás A támadóhiba egyértelmű. Ilyen esetben, ha a labda bemenne a kosárba, vagy a támadó csapatnak meglenne az 5 csapathibája, akkor a játékvezetőnek mérlegelnie kell, hogy az ütközés pillanatában elhagyta-e már a labda a dobó kezét. Ha igen, akkor a kosár érvényes, és a túloldalon 2 büntető jár a védő javára. Ha nem, akkor a gól érvénytelen, és oldalbedobás jár a védő csapat részére.
4014 napja A194 Sportszerűtlen A védőjátékos megsem kísérli a labdát megjátszani. Csak arra törekszik, hogy fault árán megakadályozza a támadót a kosárszerzésben. Sportszerűtlen hiba!
4019 napja A192 Dobómozdulat A támadó éppen felveszi a labdát, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor a fault bekövetkezik. 2 büntetődobást kell adni.
4019 napja A193 Sportszerűtlen A védő játékos kísérletet sem tesz a labda megjátszására, oldalról-hátulról megfogja a ziccerdobót, erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni.
4019 napja A191 Előny-hátrány Tipikus előny-hátrány eset. A gyors lefutás során minimális érintkezés, melyért csak normál hiba ítélhető. A labdást nem zökkenti ki. Néma sípot kellett volna alkalmazni.
4027 napja A172 Előny-hátrány Ilyen esetekben nagyon kockázatos az előny-hátrány elvet alkalmazni. Ha a faultot megítéli a játékvezető, azt valószínűleg nem vitatja senki, hiszen itt a támadó játékos számára sem származik előny, mert nincs létszámfölényük.
4027 napja A166 Belemenés-Akadályozás Klasszikus támadóhiba! A védő a belemenésmentes félkörön kívül tökéletes védőpozíciót foglal el. A támadó előreugrik és feldönti a védőjét.
4027 napja A176 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalja a szabályos védőhelyzetet. Belemenés. Megfújandó, még akkor is, ha közben a játékos lepasszolja a labdát..
4027 napja B69 Labda- és kosárakadályozás A labda érinti a palánkot, és ezután érinti egy védő játékos. Labdakadályozás, 2 pontot kell ítélni.
4029 napja A189 Belemenés-Akadályozás Egy jó példa a félkör alkalmazására. A védő a félkörön belül van, szabályos védőhelyzetben. Támadóhiba nem ítélhető. Az érintkezés amúgy is kicsi, és igyekszik el is esni, de nincs szó látványos színészkedésről, ezért látványosan nem szükséges figyelmeztetni. Azonban jó eljárás az alapvonali játékvezető részéről, ha csak neki jelzi, hogy ne essen el ilyen könnyen. Azonban az alapvonali semmiképpen se használjon olyan hadonászó jelzéseket, ami itt látható, mellyel a játékosnak azt jelzi, hogy keljen fel. Ez nem hivatalos karjelzés, és nem is mutat jól.
4029 napja A188 Belemenés-Akadályozás A védő a félkörön kívül felveszi a szabályos védőhelyzetet. Az ütközés a felső testén van. Támadóhiba.
4029 napja A190 Belemenés-Akadályozás A támadó ugrik a védő felé. A védő függőleges és elfoglalta a védőhelyzetet. A saját hengerén belül joga van kifordulni védve önmagát. Az érintkezésért a támadó a felelős, de a védőt nem éri hátrány. A néma síp lett volna a jó ítélet.
4031 napja A187 Sportszerűtlen A védőjátékos nem a labdára megy és elég sérülésveszélyesen faultolja a ziccerdobó játékost. A sportszerűtlen hiba nem is kérdéses, inkább az mérlegendő, hogy a mérkőzés kézbentartásához akár ki is lehet állítani a játékost.
4031 napja A186 Belemenés-Akadályozás Egyértelmű támadó hiba, melyet akár leginkább a követő, de akár a center is fújhatott volna.
4032 napja B72 Lépés-Labdavezetés A támadó játékos a labda átvétele után, de még az érintkezés előtt lépéshibát követ el, amikor felemeli a támaszlábát a labdavezetés kezdetekor mielőtt elhagyná a kezét a labda. A testközelben lévő játékvezetőnek ezt nehéz megítélnie, ezt a mögötte futó követőnek kellene megfújnia.
4033 napja A185 Sportszerűtlen A sárga 35-ös földön fekve kétszer is belerúg szándékosan ellenfelébe. Ezért ki kell állítani.
4033 napja A184 Kettős hiba A pozíció harc során a fehér támadó játékos hátrafog, míg kék védője elhúzza őt. Mindkét játékos közel egyszerre szabálytalankodik a másikkal szemben. A legjobb ítélet a kettős hiba lett volna.
4033 napja A183 Sportszerűtlen A fehér 5-ös játékos hátulról meglöki a ziccerben lévő játékost, kisérletet sem téve a labda megjátszására. Ez SPORTSZERŰTLEN HIBA. Amikor a lökés történik, még nem kezdődött meg a dobó mozdulat, mert a támadó játékos éppen akkor üti le a labdát. A helyes ítélet a gól érvénytelenítése és 2 büntető majd bedobás lett volna. Azonban ha már a lökés megítélése elmaradt, akkor a másik érintkezés is fújandó lett volna, melynél a kosarat meg kellett volna adni és +1 büntetőt ítélni.
4033 napja A182 Sportszerűtlen A labdaszerzés után gyorsíndítás következik. A védő nem a labdára irányuló mozdulatot tesz, és karjánál fogva visszahúzza a támadót. Ez a cselekedet sportszerűtlen hiba. Nem kell mérlegelni, hogy van-e még a támadó és a kosár között más védő játékos.
4036 napja A181 Sportszerűtlen A védő játékos kísérletet sem tesz a labda megjátszására, erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni.
4036 napja A180 Centerharc Piros 5-ös játékos előrefelé mozogva kissé meglöki a labdavezetőt. Ugyan az ekkora érintkezéstől, még tudni folytatni a támadó a labdavezetést, és a pozícióharcot, azonban a mérkőzés letisztítása érdekében fontos az ilyen jellegű érintkezések megfújása, mert aztán eszkalálódha, és nehéz lesz meghúzni a faulthatárszintet.
4036 napja A179 Belemenés-Akadályozás Fehér 15 időben elfoglalja a védőhelyzetet, lezárja az alapvonalat, és az ütközés a felső testén történik. Támadó hiba. A palánk mögötti részen a félkör szabálya nem alkalmazandó.
4038 napja B71 Lépés-Labdavezetés A labdavezető játékos kezében megül a labda, és eközben irányt váltva meg is veri a védőjét. Fújandó labdavezetési hiba (borítás).
4038 napja B70 Láb Nem történt szándékos láb, a játékvezetők helyesen teszik, hogy továbbengedik a játékot.
4039 napja A178 Egyéb A védekező játékos először kézzel egy pillanatra érinti a támadót, ez nem igényel fújást aztán közel megy hozzá anélkül, hogy érintkezést okozna. A támadó a karját a védő mögé téve labdavezetést kezd. Minimális érintkezés, amiért a védő nem felelős. NÉMA SÍP a jó ítélet.
4039 napja A177 Függőlegesség A védő felveszi a védőhelyzetet és hátrafelé mozog. A támadó ugrik a védő irányába, és a védő keze szinte függőleges. A védőt nem lehet büntetni. Néma síp lett volna a jó ítélet.
4041 napja A175 Dobómozdulat A fault akkor következik be, amikor a labdát átveszi a játékos, és még lefelé mozog a karja. A felfelé induló karmozdulat csak ezután kezdődik. Jó ítélet, nem büntetődobásokkal járó hiba.
4041 napja A174 Kettős hiba Az ilyen centerharcok esetén fontos, hogy a játékvezető az egész jelenetet lássa, amikor ítél. Többnyire az egyik játékos kezdeményezi az érintkezést, illetve lökdösődést. Ha ez nem dönthető el, akkor kettős hiba is alkalmazható, de általában célszerű beavatkozni. Itt inkább a zöld játékos a kezdeményező, a fehér jobbára csak ki akarja magát hámozni az ölelésből.
4041 napja A173 Dobómozdulat A támadó játékos felvette a labdát, amikor az érintkezés történik. Ha a kosárra dobómozdulatát folytatná, 2 büntetődobást kellene ítélni a javára. Itt azonban megváltoztatja szándékát és passzol. Nem jár büntetődobás. Nem sportszerűtlen hiba.
4066 napja A171 Dobómozdulat A védő nem foglal el szabályos védőhelyzetet, és ráadásul előrefelé mozog, amikor az érintkezés történik. Védőhiba. Az érintkezés akkor következik be, amikor a labdás játékos még lefelé viszi a labdát, a felfelé induló dobómozdulat csak később kezdődik. Jó ítélet.
4066 napja A170 Belemenés-Akadályozás A fehér játékos szabályos védőhelyzetet vesz fel, és közben hátrafelé mozog. Piros 18 a felső testén ütközik vele. Támadóhiba.
4066 napja B68 Lépés-Labdavezetés A játékos bal lába a támaszláb, akörül sarkaz, majd elmozdítja a támaszlábát is. Ez így lépéshiba.
4066 napja A169 Elzárás Az elzáró játékos szabályos elzárást ad. A fekete védő ezt nem veszi figyelembe, amikor a saját támadóját védi, és fellöki az elzáró játékost. A játékvezető helyesen ítél a védő ellen.
4067 napja B67 3, 5, 8, 24 másodperc A labdás támadó játékos több mint 3 másodpercig tartózkodik a szigorított területen belül. Nnem kísérel meg kosárra dobást, ezért szabálysértést követ el.
4068 napja A168 Labda- és kosárakadályozás Ha egy játékos alulról átnyúl a kosáron és érinti a labdát, kosárakadályozást követ el. Védő játékos érintése esetén ilyenkor a gólt meg kell adni, és a dobás helyétől függően 2 vagy 3 pontot ér.
4070 napja A167