Feltéve Kód # Kategória #
4 napja B421 Büntetődobás Helyesen járt el a játékvezető, amikor megismételtette az utolsó büntetődobást? A fehér 0-ás játékos akkor léphetne a 3-pontos területen belülre, amikor a labda gyűrűt ért. Ő ennél sokkal korábban belép és meg is szerzi a labdát. Helyesen dönt a játékvezető, amikor megismételteti az utolsó büntetődobást.
55 napja A1110 Sportszerűtlen (durvaság) Sportszerűtlen hiba nem is kérdéses, de az eset a kizáró hiba határán van.
55 napja C133 Felelősség-Illetékesség 3 jv. Kinek az elsődleges felelőssége a 24 másodperces szabálysértés megítélése? Az alapvonali és követő játékvezetőknek az erős oldali játékot kell figyelni, a center játékvezetőnek a feladata a gyűrű közeli esetek (labda- és kosárakadályozások), illetve a 24 mp-es szabálysértés megítélése is.
60 napja A1109 Elzárás Az elzárást adó játékos megfelelő időt és távolságot hagy az elzárt játékosnak. Szabályos elzárás, helyes néma síp ítélet.
68 napja A1106 Belemenés-Akadályozás Amikor a támadó felugrik, a védő még nem foglalta el a szabályos védőhelyzetés, ahol az ütközés bekövetkezik, még előrefelé mozog. Védőhiba. A dobó mozdulat később kezdődik, a kosár nem érvényes.
68 napja A1107 Dobómozdulat A dobómozdulat megkezdődött, amikor a fault bekövetkezik. A kosarat meg kell adni.
68 napja A1108 Dobás szerelése Fekete 8 alapvetően függőleges a vele való érintkezés marginális, különösen annak fényében, hogy fekete 13 tisztán blokkolja és üti ki a labdát. A játékvezetők ítélete, a néma síp, kiment labda helyes döntés.
69 napja B419 Lépés-Labdavezetés Fekete 15 úgy fejezi be a labdavezetést, hogy mindkét lába a talajon van. Amikor a jobb lábát felemeli, a bal lába lesz a támaszláb. Ezután felemeli a támaszlábát és le is teszi mielőtt a dobáshoz elhagyná a labda a kezét. Lépéshiba. FIBA Tough Calls: Black 15 finishes his dribble and catches the ball with both feet on the floor. When he lifts his right foot, his left foot becomes his pivot foot. He then lifts his pivot foot, and it touches the floor again before releasing the ball for the shot. This is a travelling violation; the basket shall not count and the Yellow team shall be awarded a throw-in from the free throw line extended.
75 napja B418 Lépés-Labdavezetés Fehér 23 úgy fogja meg a labdát, hogy a jobb lába érinti a talajt (0. lépés). Ezután a bal lába (1. lépés), majd a bal lába érinti a talajt (2. lépés), majd eldobja a labdát. Szabályos. FIBA Tough Calls: White 23 gained control of the ball with his right foot on the floor. The first step occurred when he put his left foot on the floor and the second step occurred when he put his right foot on the floor again. Then, he released the ball for the shot before putting any foot on the floor again. This is a legal play.
75 napja A1104 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő teátrálisan és látványosan hanyattdobja magát. A játékvezetők helyesen ítéltek ellene azonnali technikai hibát. FIBA Tough Calls: During a Blue team offense, Blue 45 and Yellow 5 contest a high post situation and as Blue 45 backs down to the basket defender Yellow 5 falls to the floor and is given a technical foul for flopping. Even with contact from Blue 45, defender Yellow 5 had an unstable position but exaggerates the reaction despite some holding of his shirt by Blue 45, missed by the Lead official who was late to his position.
75 napja A1105 Gáncsolás A lepattanó labdára fehér 1 és kék 1 ugrik, azonban fehér 1 lába kilóg a hengeréből és ezen a lábon kék 1 átesik, amikor ugrik a labdáért. Ez nem marginális érintkezés, mivel jelentős hátrányt okoz kék1-nek. Személyi hiba fehér 1 ellen.
83 napja B417 Labda- és kosárakadályozás Fehér 24 megrántja a gyűrűt és a palánkot rezgésbe hozza, ezzel befolyásolhatta a a labda kosárba jutását. Kosárakadályozás. A kosarat helyesen ítélik meg a játékvezetők. FIBA Tough Calls: The grabbing of the rim by White 24 made the whole backstop unit vibrate, thus causing the ball to enter the basket in the judgement of the referee. The basket shall not count.
83 napja A1102 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Fehér 4 mozgásban van, amikor gyakorlatilag elzárást ad Zöld 5-nek. Támadóhiba. FIBA Tough calls: White 4 was moving when he screened Green 5. The ball shall be awarded to the Green team for a throw-in from the place closest to where the foul occurred.
83 napja A1103 Dobás szerelése A védő tisztán a labdát éri el. Szabályos szerelés. FIBA Tough Calls: Incorrect decision by the referees. Yellow 15 legally blocked the dunk attempt.
86 napja A1101 Dobómozdulat A védő elüti a támadó könyökét FIBA Tough Calls: Correct decision by the referee. White 11 created an illegal contact by hitting the right arm of the shooter at the start of the shooting motion. 3 free throws for Blue 3.
100 napja A1099 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés A védő oldalra mozog és az érintkezés nem a felső testén, hanem az oldalán következik be. Védőhiba.
100 napja A1100 Sportszerűtlen A védő nem a labdára irányuló mozdulatot tesz és túlzottan erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba.
109 napja B416 Visszajátszás A kosárradobással megszünt a zöld csapat labdabirtoklása és csak akkor birtokolták újra a labdát, amikor zöld 55 újra birtokba veszi azt. FIBA Tough Calls: The Green team lost the control of the ball when the ball left Green 55’s hands on the shot for a 3-point goal and the Green team only regained it when Green 55 let it rest in his hand. Legal play.
340 napja A1097 Dobómozdulat A védő azelőtt követi el a faultot, mielőtt a támadó felvenné a labdát és elindítaná a dobását. Nem érvényes a kosár.
340 napja A1098 Dobómozdulat A támadó éppen felvette a labdát, amikor a fault bekövetkezik. 2 büntetődobás a helyes ítélet.
345 napja B415 Labda- és kosárakadályozás Helytelen játékvezetői döntés, mivel a labda teljes terjedelmével a gyűrű szintje felett volt, amikor fekete 30 elütötte. Szabályos érintés. Tough Calls: Initial incorrect decision from the referee as the tap, made by Black 30, was legal because the ball was completely above the level of the rim.
345 napja A1096 Belemenés-Akadályozás A védőjátékos még akkor is oldalirányú mozgásban volt, amikor a dobó elhagyta a talajt, és az érintkezés nem is a felső testén következett be. Védőhiba. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referee. Red 24 was still moving when the contact occurred, and the contact did not occur on his torso. This is a blocking foul.
363 napja A1095 Komplex A játékvezető fekete 8 ellen ítél személyi hibát. Megadnád-e a kosarat? Fiba Tough Calls: Black 8 grabbed White 27 before White 21 received the ball to make a dunk. The game shall be resumed with a throw-in for the White team on the side line from the free-throw line extended and 14 seconds on the shot clock.
363 napja B414 Lépés Történt-e lépéshiba? Szabályos sarkazás utáni dobás. Nem történt lépéshiba.
368 napja A1094 Sportszerűtlen A védő játékos a labdára megy és az érintkezés sem túlzott. Normál hiba.
375 napja A1092 Belemenés-Akadályozás Fehér 15 okoz szabálytalan érintkezést azzal, hogy bekarolja a védő karját. Támadó hiba. FIBA Tough Calls: White 15 created an illegal contact on his defender by holding (clamping) his arm.
375 napja A1093 Elzárás Az elzáró játékos semmilyen szabályos elzárási kritériumnak nem felel meg. Idő és távolsági tényezőket nem vesz figyelembe. Támadóhiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 4 set a screen on a moving opponent without the ball without allowing him enough time and distance to stop or change his direction. An offensive foul should have been called and the ball awarded to the Red team for a throw-in.
401 napja B412 Labda- és kosárakadályozás A fault után piros 18 érinti a labdát, miután a labda érintette a palánkot. Labdaakadályozás, a kosár jó + 1 büntetődobás a helyes ítélet. FIBA Tough Calls: Correct decision from the referees. Red 18 touched the ball after the ball had touched the backboard. This is a goaltending violation. The basket is valid, and the game shall be resumed with 1 free throw for White 3.
408 napja B410 Dobómozdulat A labdát a játékos 0 lépésre veszi fel, és ekkor történik (?) a fault. A kosarat meg kellett volna adni.
408 napja A1091 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Sárga 7 nagyon látványosan, tetrálisan hanyatt dobja magát, miközben szinte érintkezés sem történik. Helyes döntés, hogy azonnali technikai hibát ítélnek ellene, figyelmeztetés nélkül.
408 napja B411 Lépés-Labdavezetés Mivel a játékos nem fogja és kontrollálja a labdát miközben lép, így nem történt lépéshiba.
410 napja B409 Visszajátszás Nem történt visszajátszás, mivel a támadó térfélen még nem birtokolta a csapat a labdát. OBRI 30-9: Example: A1 is standing with both feet in the backcourt close to the centre line, when A1 bounce-passes the ball to A2 who is also standing with both feet in the backcourt close to the centre line. During the pass, the ball touches the team A frontcourt before A2 touches it. Interpretation: This is not a backcourt violation by team A as no team A player with the ball was in the frontcourt. However, the 8-second period shall be stopped when the ball touched the team A frontcourt. A new 8-second period shall start as soon as A2 touches the ball in the backcourt.
420 napja A1090 Dobómozdulat A támadó felveszi a labdát, amikor megfaultolják, majd - bár kicsit furcsán lassítva az ütemét - szabályosan kilépi a ziccert és kosarat szerez. A kosár jó és +1 dobás a helyes ítélet.
422 napja C132 Videobíró Használhatják-e a játékvezetők a videóbírót ebben az esetben? Igen az egész mérkőzésen.
422 napja A1089 Sportszerűtlen (durvaság) Fehér 15 olyan erővel üti nyakon az ellenfelét, ami nem kosárlabda mozdulat. A játékost ki kell zárni a játékból.
428 napja B407 Lépés A játékos bal-jobbra áll meg, majd labdavezetés kezdetekor felemeli a jobb (támasz)lábát. Lépéshiba.
428 napja B408 Lépés-Labdavezetés Fehér 0 bal lába van a talajon, amikor a labda megül a kezében, ez számít 0. lépésnek. Ezután még kettőt léphetne, de ő hármat lép. Lépéshiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 0 gained the control of the ball, allowing the ball to rest in his hand, while his left foot was touching the floor (the so-called step 0 or gathering step), so the first step occurred when his right foot touched the floor and the second step occurred when his left foot touched the floor again. However, his right foot touched the floor again before releasing the ball for the lay-up. This is a travelling violation.
431 napja B406 Lépés A játékos a labdavezetés után bal-jobbra áll meg, majd a bal lábát használva támaszlábként a jobbal lépeget. Eddig szabályos. De ezután a támaszlábával (bal) lép, hogy dobjon. Ez lépéshiba.
433 napja B405 Lépés Amikor a játékos felveszi a labdát, a jobb lába a talajon van. Majd erről a lábáról, újra a jobb lábára érkezik le. Ez így lépéshiba.
435 napja B404 Lépés-Labdavezetés Amikor piros 96 megfogja a labdát, a bal lába a talajon van (0. lépés) Majd még 2-t lép. Szabályos. FIBA Tough Calls: Red 96 gained the control of the ball, allowing the ball to rest in his hand, while his left foot was touching the floor (the so-called step 0 or gathering step), so the first step occurred when his right foot touched the floor and the second step occurred when his left foot touched the floor again. Legal play.
437 napja A1087 Belemenés-Akadályozás A dobójátékos mozdulata, bár vétlen, de azzal, hogy a lábát felhúzza, ezzel kilóg a hengeréből és érintkezést okoz. A védő szabályosan függőlegesen ugrik fel, így a támadó felelős az érintkezésért, amely nem marginális. Támadó hiba.
437 napja A1088 Centerharc Sárga 14 befogja Piros 5 karját a lepattanóért való küzdelemben. Helyes ítélet a Sárga 14 elleni fault.
467 napja B403 Lépés Fehér 1 felemeli a támaszlábát (bal), mielőtt leütné a labdát. Lépéshiba.
472 napja B401 Lépés A játékos nulladik lépésre veszi fel a albdát, amjd lép kettőt. Ezután szabályosan sarkaz. Nem történt lépéshiba
472 napja B402 Lépés Fehér 11 felemeli a támasz (bal) lábát mielőtt elhagyná a labda a kezét labdavezetés kezdetén. Lépéshiba.
485 napja B400 Lépés Lépéshiba? A játékos jobb lába a talajon van, amikor megfogja a labdát (0. lépés). Majd elrugaszkodik erről a lábáról és először a bal majd a jobb lába érinti a talajt. Szabályos.
487 napja A1084 Elzárás A támadó játékos a védő látómezején kívül ad elzárást. Ilyenkor az idő- és távolság tényezőket is figyelembe kell vennie. Vagyis kellő időt és távolságot kell hagynia. Itt az elzáró játékos ezt nem veszi figyelembe, így ez szabálytalan elzárás, Szabálykönyv 33.7: Ha az elzárás az álló ellenfél látómezején kívül történik, az elzáró játékos köte­les lehetővé tenni, hogy ellenfele 1 normál lépés távolságot tehessen az elzárás felé érintkezés nélkül. Ha az ellenfél mozgásban van, az idő és távolsági tényezőket figyelembe kell venni. Az elzáró köteles elég helyet hagyni, hogy az elzárt játékos az elzárást megállással vagy irányváltoztatással elkerülhesse. A megkívánt távolság soha sem kevesebb, mint 1, és soha sem több, mint 2 normál lépés.
487 napja A1085 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors indítás során szükségtelen érintkezést okoz a védő, nem labdára irányuló mozdulatával. Sportszerűtlen hiba. FIBA Tough Calls: Once Green 8 was beaten by the dribbler, he created a contact which was not a legitimate attempt to directly play the ball and is considered to be an unnecessary contact to stop the progress of the Yellow team in transition.
487 napja A1086 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Fehér 11, miután lepasszolja a labdát, belemegy Kék 11-be, aki szabályos védőhelyzetet foglalt el a félkörön kívül. Támadó hiba. FIBA Tough Calls: Incorrect decision from the referees. Blue 11 had a legal guarding position. White 11 charged Blue 11 after the pass and an offensive foul should have been called to White 11 and the basket should have been cancelled.
488 napja A1083 Függőlegesség A védő bár függőleges tartásban van, folyamatosan előre mozogva érintkezést okoz. Védőhiba.