Feltéve Kód # Kategória #
4 napja B375 Visszajátszás Sárga 22 mindkét lábával a támadótérfélen van, amikor birtokba veszi a labdát. Ezután a védőtérfélen álló társának passzolja a labdát. Ez visszajátszás.
4 napja A1008 Sportszerűtlen (gyors indítás) Gyors ellentámadás során fehér 11 keresztbe nyúl a labdavezető előtt. Mozdulata egyértelműen a labdára irányul, el is éri a labdát. A karján történt érintkezés, azonban a védő a karját azonnal leengedi, vagyis nem tartja mereven a támadó előtt, hogy az elakadjon benne. Ez normál hiba.
7 napja B373 Lépés-Labdavezetés Kék 13 kezéből úgy üti ki ellenfele a labdát, hogy minimálisan, de elhagyja kék 13 kezét. Ezután megfoghatja a labdát, sőt új labdavezetést is kezdhetne. Nem történt lépéshiba.
7 napja B374 Lépés A játékos 3-at lép a labdával. Lépéshiba
10 napja A1007 Elzárás A támadó játékos belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás.
16 napja A1006 Dobómozdulat Az érintkezéskor még nem vette fel a játékos a labdát, azonban az érintkezést követően gyorsan eljátssza, hogy tulajdonképpen olyan távolról ő ziccert kilépve akart kosárra dobni. A játékvezető helyesen nem ítélt büntetődobásokat.
17 napja B372 Különleges helyzetek A feldobáshelyzetnél a kék csapat a kedvezményezett. Miután a labda elhagyta a bedobó kezét - de még mielőtt érintett volna játékost - személyi hibát ítélnek a fehér 4 ellen. A bedobás előtt meg kell-e fordítani a nyilat a fehér csapat javára? Mivel még nem érintette a pályán játékos a labdát, amikor a fault bekövetkezik, a nyílhoz nem kell nyúlni.
17 napja A1005 Félkör A védő felveszi a szabályos védő helyzetet a félkörön kívül, a támadó pedig a védő felső testének ugorva okoz érintkezést. Támadóhiba.
19 napja B371 3, 5, 8, 24 másodperc Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből. Helyes utána a 8 mp ítélet? Nem. Amikor kék 24 hozzáér a labdához, kb. 7 mp telt el a támadóidőből, de azzal, hogy ekkor ő érintkezésben van a saját térfelével, a labda átkerül a fehér támadótérfelére. Új 8mp-es időszak kezdődik, így nem történt szabálysértés.
25 napja A1003 Kezek használata Mit ítélnél, feltéve, hogy a fehér csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A védő szabályosan üt a labdába, azonban az így elpattanó labdáért való küzdelemben fehér 23 szabálytalanul használja a karját és ezzel személyi hibát követ el. Mivel a kék csapat nem szerezte meg a labdát, így a labdát még fehér csapat birtokolja a fault pillanatában. Ez így támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások.
25 napja A1004 Dobómozdulat A támadó éppen felveszi a labdát, amikor a védő megüti a karját, és bár egy picit kicsúszik a kezéből, a mozdulata folyamatos, így a játékvezető helyesen ítél 2 büntetődobást.
31 napja A1001 Dobómozdulat A labda megül a játékos egyik kezében, és ezzel megkezdi a dobómozdulatát, amikor ellenfele faultolja őt. 2 büntetődobás jár.
31 napja B369 Lépés-Labdavezetés Amikor fekete 13 felveszi a labdát a bal lába a talajon van. Azonban ezután amikor erről tovább szökken újra a bal lába érinti a talajt (hop step). Ez lépéshiba.
31 napja A1002 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védőjátékos nem kísérli meg a labda megjátszását, szükségtelen érintkezést okoz gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
31 napja B370 Lépés-Labdavezetés Dobócsele közben Fehér 99 bal lába érintkezésben marad a talajjal, így nem követ el lépéshibát.
32 napja B368 Komplex Történt-e lépéshiba a labdavezetés kezdetén? Fehér 23 labdabirtoklást szerez miközben a bal lába érinti a talajt. Ezután a jobb lábát (1. lépés), majd a bal lábát (2. lépés) teszi le a talajra, mielőtt a labda elhagyná a kezét a labdavezetés kezdetekor. Ez lépéshiba. Fiba Tough Calls: Incorrect decision from the referees. White 23 gest the control of the ball with his right foot on the floor. Then he puts his left foot on the floor (first step) and then his right foot again (second step) before releasing the ball to start his dribble. This is a travelling violation.
32 napja A1000 Komplex Fekete 22 által okozott érintkezés még azelőtt következett be, mielőtt a labdavezető játékos felvette volna a labdát, ezért sportszerűtlen hibát kellett volna ítélni ellene. A kosár nem érvényes, és 2 büntetődobás majd oldal bedobás járna a Fehér csapatnak. FIBA Tough Calls: The contact created by Black 22 on the dribbler was illegal and was committed before the dribbler gathered the ball to start his act of shooting. Thus, an unsportsmanlike foul should have been called to Black 22, cancel the basket and 2 free throws should have been awarded to White 23, followed by a White team throw-in from the throw-in line in their frontcourt and 14 seconds on the shot clock.
35 napja A999 Centerharc Fehér 31 befogja fekete 24-es karját. Helyes ítélet fehér 24 ellen.
41 napja A998 Dobó általi fault A védő szabályos védőhelyzetet vesz fel a félkörön kívül. A támadó felugrik dobni, a labda elhagyja a kezét, majd ezt követően ráesik a védőre. A játékvezetők helyesen ítélnek a támadójátékos ellen, azonban a kosarat meg kellett volna adni, mivel a labda már a levegőben volt, így a fekete csapat már nem birtokolta, amikor a személyi hiba megtörtént.
41 napja B367 Lépés-Labdavezetés Piros 3 kosárra tör. A labdát akkor veszi fel, amikor a bal lába a talajon van (0. lépés), ezután még 3 lépést tesz. jobb-bal-jobb. Lépéshiba. Tough Calls: Red 3 drives to the basket. He gathers the ball when his left foot is touching the floor (so called zero step), then he takes three more steps right-left-right and stops.
46 napja A997 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő nem tesz kísérletet a labda megjátszására, csupán egy szükségtelen érintkezést okoz egy gyorsindítás során. Sportszerűtlen hiba (C3).
51 napja A996 Különleges helyzetek Mit ítélnél, feltéve, hogy mindkét csapatnak megvan a 4 hibája a negyedben? Fehér 6 passzolja a labdát, amibe Piros 31 beleér. Ezután Fehér 33, aki szintén a labdáért indul, kicsit elkésik, így szabálytalan érintkezést okoz. Bár az érintkezés elég erős, azonban ez normál kosárlabda játék. Normál hibát kell ítélni fehér 33 ellen, és mivel a Piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, ez támadó csapat által elkövetett hiba, és nem járnak büntetődobások. Tough Calls: White 6 passes the ball over the front court and defensive player Red 31 is able to deflect the pass. After that, White 33, who tries to catch the pass as well, is late and creates an illegal contact. The contact is quite hard due to the fact that 2 players are jumping to each other, it is still a normal basketball action. A personal foul should be called on White 33.
53 napja A993 Sportszerűtlen Fekete 7 labdát vezet egy gyors ellentámadás során, amikor fehér 7 szabálytalanul érintkezik vele. Fekete 7 fehér 3 irányába mozdul, azonban ez egy normál védőmozdulat, normál személyi hiba. Black 7 dribbles the ball in transition and White 3 creates an illegal contact. Black 7 was moving towards White 3 who tried to make a normal basketball defense action. A personal foul should be called on White 3.
53 napja A994 Sportszerűtlen (durvaság) Tough Calls: Kék 19-es egy átadás átvétele után a kosár felé fordul, azonban a jobb könyökével megüti ellenfelét. Ez a oldalirányú könyökmozdulat nem egy kosárlabda mozdulat, ezért sportszerűtlen hibát (C1) kell ítélni. Blue 19 receives the pass in the key. He turns to the basket and hits with his right elbow the defensive player Yellow 34. The action by Blue 19 is swinging an elbow (laterally), what is not a basketball action, and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called.
53 napja A995 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik a labdával és nem hagyja el a kezét mielőtt újra földre érkezik. Lépéshiba.
54 napja A992 Sportszerűtlen Sárga 10 által elkövetett érintkezés nem tekinthető a labda szabályos megjátszásának a szabály szelleme értelmében. Sportszerűtlen hiba a helyes ítélet. Tough Calls: Incorrect decision from the referees. The contact created by Yellow 10 cannot be considered as legitimately attempting to directly play the ball within the spirit and intent of the rules and therefore an unsportsmanlike foul should have been called.
60 napja A991 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő egyértelműen a labdát próbálja elütni, és minimális érintkezést okoz, ami nem befolyásolja a labdavezető játékos mozgását. Néma síp vagy normál hiba is ítélhető, azonban ez nem sportszerűtlen hiba.
61 napja A989 Dobó általi fault A dobójátékos szándékosan kiteszi a lábát, miután eldobta a labdát, ezzel elgáncsolja a szerelni próbáló védőt. Dobás utáni támadó elleni hibát kell ítélni. Tough Calls: Blue 5 makes a jump shot and White 1 tries to block the shot. Blue 5 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player White 1 is tripped by the right foot of Blue 5 and there is no other illegal contact created by Blue 5 before that. A foul on Blue 5 should be called.
61 napja A990 Sportszerűtlen Sárga 4-es a labda megjátszást figyelmen kívül hagyva okoz érintkezést, hogy az ellentámadást megakadályozza. Sportszerűtlen hiba. Tough Calls: Correct decision from the referees. The illegal contact created by Yellow 4 meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul as it was an unnecessary contact to stop the progress of transition and the act of shooting had not started yet because the ball had not come to rest in the hand of Black 4.
63 napja A987 Dobómozdulat A támadó egyértelműen megfogja a labdát, amikor a fault töténik. Két büntetődobás jár. At the end of the 2nd quarter, the White team makes a long pass from the backcourt throw-in. White 12 receives the ball and is clearly fouled by Red 7 in the act of shooting, and a foul is called on him. At the same time, the game clocks indicates that the time has expired. Referees can review the play using the Instant Replay System to determine if the illegal contact occurred (not when the referee blows the whistle) before the red light around the board appears. The illegal contact clearly occurred before the red light appears and the called foul is therefore valid, and 2 FTs should be awarded for White 12. The game clock should be re-set for the time when the illegal contact occurred.
63 napja A988 Elzárás B51 mozgásban van, amikor az elzárást adja Helyes ítélet.
73 napja A985 Félkör Fekete 8 felugorva ziccert dob. Fehér 20 szabályos védőhelyzetet vesz fel előtte, de a bal lába érintkezésben van a belemenés-mentes területtel. Néma síp lett volna jó ítélet és a kosár érvényes. Black 8 starts a fast break and goes for a lay-up. Defender White 20 stands in a legal guarding position and a contact occurs. The referee calls a charging foul to Black 8. Incorrect decision from the referees. Defender White 20 had his left foot in contact with the no-charge semi-circle. 2 points should have been awarded to Black 8 for the field goal.
73 napja A986 Belemenés-Akadályozás Sárga 12 a dobás után kinyújtja a lábát és okoz érintkezést a szerelni próbáló Piros 14-essel. Sárga 14-es elleni személyi hibát kell ítélni (azonban ez nem csapat általi labdabirtoklás közben elkövetett hiba. Tough Calls: Yellow 12 makes a jump shot and Red 4 tries to block the shot. Yellow 12 extends his right leg and, at the end of the action, defensive player Red 4 is tripped by the right foot of Yellow 12 and there is no other illegal contact created by Red 4. A foul on Yellow 12 should be called (no team control foul as the ball is released when the illegal contact occurs).
85 napja A983 Dobómozdulat Amikor sárga 14-es elköveti a hibát, akkor már kék 7-es kezében megült a labda, vagyis már megkezdte a dobómozdulatát. Tough calls: Incorrect decision from the referees. When Yellow 14 committed the foul, the ball had already come to rest in Blue 7 hand. Therefore, the foul was committed on a player in the act of shooting and 2 free throws should have been awarded to Blue 7.
85 napja A984 Belemenés-Akadályozás Amikor Sárga 11 felugrik és elhagyja a talajt, fekete 8 még nem volt azon a helyen, ahol az érintkezés történt. Aközben mozdult oda, hogy a támadó már a levegőben volt. Védőhiba. Tough calls: Incorrect decision from the referees. Yellow 11 is not responsible for the contact that occurred. When Yellow 11 left the floor and jumped into the air, Black 8 was not at the spot where the contact occurred, he moved into this spot whilst Yellow 11 was already airborne, therefore not respecting his landing rights.
89 napja A982 Kizáró hiba Zöld 23 szabálytalan elzárást ad, amit meg kellett volna ítélni. Ezután rálép a földön fekvő ellenfelére (nem véletlenül), amiért kizáró hiba a helyes ítélet.
95 napja B365 Lépés-Labdavezetés Fehér 6 kezét elhagyja a labda, érinti a palánkot, majd úgy vesz újra birtokba. Szabályos. Tough Calls: White 0 receives the ball under the basket and is ready to shoot the ball. In the shooting action, White 0 fumbles with the ball. The ball is released from White 0's hands and he recovers the ball. This action is legal because the ball was released before the player returns back to the floor.
95 napja B366 Labda- és kosárakadályozás Mindkét szerelés szabályos. Tough Calls: White 1 goes to the basket and is blocked by Red 31. After the block, White 1 is blocked again by Red 31. In the replay, it is visible that in both cases Red 31 touches the ball legally and no fouls should be called.
96 napja A981 Félkör A belemenés-mentes félkör szabálya nem érvényes a palánk mögötti területr. Ez támadóhiba.
98 napja A979 Sportszerűtlen A támadó már felvette a labdát és megkezdte a dobómozdulatát, amikor a védő játékos, aki a labdát próbálja meg elérni minimális érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba nem jöhet szóba, mert a dobómozdulat már megkezdődött és az érintkezés nem erős. A helyes ítélet a normál hiba, kosár jó + 1 dobás lenne (a néma síp is még elfogadható).
98 napja A980 Függőlegesség A védő nem tud felvenni egy szabályos védőhelyzetet a támadó előtt, az érintkezés az oldalán történik. Itt a játékvezetőknek védőhibát kellett volna ítélni.
104 napja C131 24 mp Vissza kell-e ugrasztani a 24-es órát, amikor fehér 32 visszahúzza a labdát? A szabálymagyarázatok 14-3 b pontja mutat egyértelmű iránymutatást erre az esetre: Ha egy játékos megfogja a labdát vagy egyik kezében megül a labda, miközben a labdát megmenteni próbálja, akkor az labdabirtoklásnak tekintendő, és itt ezesetben új 24 mp-et kell ítélni.
112 napja A978 Dobóra ráesés Kék 4 nekilöki csapattársát a dobónak. Ha faultot fújnál, ki ellen ítélnél? Kék 4 nem okoz érintkezést az ellenfelével, így ellene nem ítélhető a fault. Az ellenféllel Kék 8 érintkezik, ezért csak ellene ítélhető.
114 napja A976 Dobómozdulat Fehér 23 felvette a labdát és folyamatos mozgással fejezi be a dobómozdulatát a 3-pontos területen kívülről. 3 dobást kell a javára ítélni.
114 napja C130 Feldobás(helyzet) A feldobott labda elütését követően Piros 7 veszi birtokba a labdát. Ekkor a nyilat Fehér csapat javára kell fordítani. Ezután közvetlenül feldobás helyzet történik. A mérkőzést a nyíl szerint kell folytatni, és Fehér csapat javára kell bedobást ítélni.
114 napja A977 Egyéb Egy kék csapat által előre ívelt passzra ketten is ugranak, és fehér 10 van kedvezőbb helyzetben, és éri el elsőként a labdát. Kék 31 is a labdát akarja megjátszani, de a késve ér oda, és eltalálja fehér 10 karját. Normál hiba, és mivel még fehér csapat nem birtokolta a labdát, ez támadóhibának számít.
115 napja A974 Sportszerűtlen Sárga 19 nem kísérli meg a labdát megjátszani és lerántja a dobójátékost. Sportszerűtlen hiba (C1 vagy C2). Tough Calls: Black 34 receives the ball after the rebound. During the act of shooting, Yellow 19 grabs and holds the right shoulder of Black 34. Yellow 19 has no legitimate attempt to the play the ball and, at the same time, the contact is also excessive. An Unsportsmanlike Foul (C1/C2) should be called on Yellow 19.
115 napja A975 Sportszerűtlen Fekete 19 nem próbálja megjátszani a labdát, hanem a bal kezével megragadja Fehér 3 vállát. Ez C1 tipusú sportszerűtlen hiba. White 3 is driving to the basket and Black 19 grabs, with his left hand, the shoulder of White 3. Black 19 has no legitimate attempt to the play the ball and an Unsportsmanlike Foul (C1) should be called on Black 19.
118 napja A973 Függőlegesség Fehér 21 nem függőlegesen a saját hengerében ugrik fel, hanem fissé előre, és ezzel érintkezést okoz. Védőhiba.
120 napja A971 Belemenés-Akadályozás-Színészkedés Mit ítélnél? A védő felvette a szabályos védőhelyzetét, majd szabályosan oldalra mozog. Az ütközés a felső testén következik be. Támadóhiba.