Feltéve Kód # Kategória #
63 napja A960 Levegőben lévő játékos Helyes döntés a játékvezető részéről. Amikor Lila 1 felugrott dobni, akkor az a hely ahová leérkezett, még szabad volt, a védő lépett oda, és ezzel okozott érintkezést.
63 napja A961 Dobómozdulat Fehér 31 által elkövetett személyi hiba dobómozdulat megkezdésekor történt, ezért 2 büntetődobás jár.
63 napja A962 Függőlegesség A védő játékos nem okoz érintkezést, nem éri el a dobó karját. A létrejövő marginális érintkezés abból fakad, hogy a dobó a bal karját kinyújtja a védő irányába, ezért a védő nem büntethető. A legjobb ítélet a néma síp.
73 napja A959 Sportszerűtlen (gyors indítás) A labdás játékos bármikor irányt változtathat, és ha nem használja a karját, csípőjét vagy a lábát szabálytalan módon, akkor a mögötte lévő játékos felelős az érintkezésért. Az érintkezés nem tekinthető sportszerűtlen hibának, mert ez egy el nem kerülhető érintkezés, vagyis nem szükségtelen érintkezés.
81 napja B364 24 mp Egy átadás közben a labda beragad a gyűrű és a palánk közé. A támadóóra 7 mp-et mutat. A nyíl a sárga csapatnak kedvez. Mivel a labda gyűrűt ért, 14 mp-re kell állítani a támadóórát.
99 napja A958 Technikai hiba Utolsó 2 percben vagyunk, és ez az eset most fordul elő először. A szabály egyértelműen kimondja, hogy ebben az esetben, amikor a védő játékos a bedobást a határvonalon kilépve zavarja, automatikus technikai hibával büntetendő.
109 napja B363 Lépés-Labdavezetés A játékos felugrik dobni, de aztán meggondolja magát, és leüti maga mellé a labdát, és labdavezetést kezd. Ez lépéshiba, mivel felemelte a támaszlábát, mielőtt a labda elhagyta volna a kezét labdavezetés kezdetekor.
109 napja A957 Dobómozdulat A játékos még labdát vezet, amikor az érintkezés történik, de aztán ahogy érzi az lökést azonnal felkapja a labdát egy kézzel, hogy két büntetődobással járó ítéletet harcoljon ki. Ez még nem dobómozdulat közbeni fault, nem járnak büntetődobások.
112 napja A956 Sportszerűtlen Gyors ellentámadás során a védő nem próbálja megjátszani a labdát vagy a szabályos védekezést. Meglöki a támadót, hogy megállítsa az ellentámadást. Sportszerűtlen hiba (C3).
112 napja B362 Lépés-Labdavezetés Miután befejezte a a labdavezetését és megfogta a labdát fehér 31 kiejti azt. Ezután szabályos újra két kézzel megfognia a labdát, de újra labdát nem vezethet. Az kétszer indulás. Szabálytalan.
118 napja B361 Feldobás(helyzet) A védő szorosan rajta tartja a labdán a kezét, miközben a támadó többet lép a labdával a kezében a megengedettnél. Ez feldobás helyzet.
140 napja A954 Belemenés-Akadályozás A védő időben elfoglalja a védőhelyzetet, mielőtt a támadó felugrana. Ez támadóhiba. FIBA Tough Calls Gameday 8-4: Correct decision from the referees. This is a charging foul.
140 napja A955 Színészkedés A helyes ítélet a fekete 23 elleni technikai hiba lett volna látványos színészkedésért. FIBA Tough Calls Gameday 5-2: Incorrect decision from the referees. A technical foul should be called to Black 23, one free throw awarded to any White team player and then the ball should be awarded to the Black team for a throw from the place (in their frontcourt) where the game has been interrupted for the technical foul penalty, with 16 seconds on the shot clock.
141 napja A953 Elzárás Fekete 7 szabálytalan elzárást ad, mivel mozgásban van. Black 7 committed a team control foul for blocking (moving screen with one foot in the air when contact occurred) and the ball should have been awarded to the White team for a throw-in at the place nearest to the infraction.
141 napja B360 Labda- és kosárakadályozás FIBA Tough Calls Gameday 8/1: A védőjátékos akkor érinti a labdát, amikor a labdának egy kis része a gyűrű szintje alatt van. Ez büntetődobás közbeni kosárakadályozás, és 1 pontot kell ítélni a kék csapat javára.
146 napja A952 Kezek használata Kék 5 kinyújtja a támadó elé a karját, aki abban kissé elakad, majd reakcióként ő fogja be a védője karját. Az akciót kell megfújni, nem a reakciót.
149 napja B359 Labda- és kosárakadályozás A védő felszálló ágban érinti a labdát, mielőtt a labda érintené a palánkot. A palánkot ugyan megüti, és az rezgésbe is jön, azonban az elütött labdának nincs esélye a kosárba jutni, sőt még a gyűrűt érinteni sem, így ez nem befolyásolja a labda kosárba jutását. Nem történt szabálysértés, a kosarat nem kell megadni.
152 napja A951 Kezek használata Fekete 17-es szabályos védőhelyzetet vesz fel oldalra kinyújtott karral. Azonban ő nem okoz érintkezést és nem is gátolja a labdavezető játékos mozgását. Fehér 30 az, aki a karjával "eltakarítja" az útból a védő karját, és igyekszik teátrálisan eljátszani, hogy őt akadályozza a védő. Ez támadóhiba.
157 napja A950 Levegőben lévő játékos Fekete 10 - miközben dobásra emelkedik - előre nyújtja a lábát, és érintkezést okoz a dobást szabályosan szerelni próbáló fehér 12-vel. Fehér 12 nem okozna érintkezést, az a támadó játékos hengeréből kinyújtott lábán következik be. Támadóhiba. A dobó ezt a trükköt alkalmazva próbálja megtéveszteni a játékvezetőt (ezúttal sikerrel).
160 napja A949 Sportszerűtlen Fekete 17 elgáncsolja Szürke 14-et, aki át akarja ugorni őt. Ez sportszerűtlen hiba. Tough Calls Gameday 13/05: Black 17 tripped up Grey 14 when he was trying to jump over him. This is an Unsportsmanlike Foul. Grey 14 shall attempt 2 free throws and the ball will be awarded to the Grey team for a throw-in at the throw-in line in their front court with 14 seconds on the shot clock.
166 napja A948 Sportszerűtlen (durvaság) A védő egyértelműen blokkolni szeretné a dobást, azonban nem tudja már a lendületét visszafogni, így erős érintkezést okoz. Sportszerűtlen hiba (C2).
167 napja A947 Elzárás Az elzáró játékos vállal belemozdul az elzárásba. Szabálytalan elzárás, támadóhiba.
172 napja A946 Belemenés-Akadályozás Fehér 5 elfoglal egy szabályos kiinduló védőhelyzetet, majd szabályosan oldalra mozog. Azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem a vállán következik be. Védőhiba.
177 napja A945 Sportszerűtlen (durvaság) A FiBA állásfoglalása szerint ez az eset kimeríti a sportszerűtlen hiba kritériumát. FIBA Tough Calls Gameday 2/3: The Crew Chief’s decision was based on the supposed intention of Grey 14. However, the foul meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul. When deciding if a foul should be personal or unsportsmanlike, referees must only consider the action, never the supposed intention.
177 napja B358 3, 5, 8, 24 másodperc Történt-e 8 másodperces szabálysértés? (A feldobáshelyzet sípszóig több mint 8mp telt el.). A labda nem került át a támadó térfélre, mivel kék 25 nem került át mindkét lábbal a támadó térfélre. A 8 mp-es szabálysértés a feldobás megítélése előtt bekövetkezett. A FIBA Tough Calls Gameday 12/2: The ball was never on the front court as Blue 25 never had both feet completely in contact with his frontcourt. The 8 second period ended before the held ball was called. The White team will be awarded a throw-in from the side-line in their frontcourt, close to the centre line, with 14 seconds on the shot clock.