Feltéve Kód # Kategória #
-223 napja A946 Belemenés-Akadályozás Fehér 5 elfoglal egy szabályos kiinduló védőhelyzetet, majd szabályosan oldalra mozog. Azonban nem ő ér az ütközés helyére elsőként, mivel az érintkezés nem a felső testén, hanem a vállán következik be. Védőhiba.
-218 napja A945 Sportszerűtlen (durvaság) A FiBA állásfoglalása szerint ez az eset kimeríti a sportszerűtlen hiba kritériumát. FIBA Tough Calls Gameday 2/3: The Crew Chief’s decision was based on the supposed intention of Grey 14. However, the foul meets the criteria to be called as Unsportsmanlike Foul. When deciding if a foul should be personal or unsportsmanlike, referees must only consider the action, never the supposed intention.
-218 napja B358 3, 5, 8, 24 másodperc Történt-e 8 másodperces szabálysértés? (A feldobáshelyzet sípszóig több mint 8mp telt el.). A labda nem került át a támadó térfélre, mivel kék 25 nem került át mindkét lábbal a támadó térfélre. A 8 mp-es szabálysértés a feldobás megítélése előtt bekövetkezett. A FIBA Tough Calls Gameday 12/2: The ball was never on the front court as Blue 25 never had both feet completely in contact with his frontcourt. The 8 second period ended before the held ball was called. The White team will be awarded a throw-in from the side-line in their frontcourt, close to the centre line, with 14 seconds on the shot clock.
-214 napja A944 Elzárás Fehér 43 szabályos elzárást adott, ez nem büntethető. Tough Calls Gameday 3/1 : Incorrect decision by the referees. White 43 has established a legal screen and cannot be penalized.
-214 napja B357 Visszajátszás Történt-e visszajátszás? (A labdát a fehér játékos üti a középvonal felé). Piros csapat birtokolta a labdát, piros 12 érintette utoljára a labdát a támadó térfélen, és a támadó térfélen is ő érinti először. A visszajátszás kritériumai teljesültek. FIBA Tough Calls Gameday 12/4: The Red team was in control of the ball in their frontcourt, Red 12 was the last player to touch the ball in his frontcourt and then, the ball touched the backcourt and was again touched by Red 12. All the conditions for a backcourt violation were fulfilled.
-212 napja A943 Sportszerűtlen Mit ítélnél, feltéve, hogy a csíkos csapatnak megvan a 4 csapathibája a negyedben? A piros csapat még nem szerzett labdabirtoklást, így gyorsindításról még nem lehet szó. A labdát vesztő támadó egyértelműen a labda visszaszerzésére tesz kísérletet, cselekedete nem sportszerűtlen. Ez egy támadó csapat által elkövetett szabálytalanság, amiért büntetődobások sem járnak.
-207 napja A940 Sportszerűtlen Sárga 9 fekete 77 előtt szabályos védőhelyzetet foglalt el és aktívan védekezett, és érintkezés okozása nélkül próbálta meg elütni a labdát. Az érintkezést a támadó okozta. FIBA Tough Call 11-2: Yellow 9 was in front of Black 77, he had established a legal guarding position and was playing active defense, trying to tap the ball without creating any illegal contact against the dribbler. The contact was created by the dribbler.
-207 napja A941 Függőlegesség A védő függőlegesen felugrik. A védő az érintkezésről nem tehet, a támadó az, aki a védő hengerébe hatolva érintkezést okoz. Támadóhiba.
-207 napja A942 Függőlegesség A védő előrefelé mozog, és érintkezést okoz. Védőhiba. FIBA Tough Calls Gameday 2-1: Correct decision from the referees. Foul in the act of shooting. 3 free throws awarded to Red 8.
-198 napja A939 Sportszerűtlen (durvaság) A játékvezetőknek sportszerűtlen hibát kellett volna ítélniük, mert a védő, amikor a levegőben lévő támadó alá mozgott, nem tett szabályos kísérletet a labda megjátszására. Tough calls, Gameday 1/1: The player White 0 is in the air for a lay-up. The Blue Defender 24 moves into his path after White 0 had jumped into the air. The referees call a personal foul. The Official Basketball Rules (art. 33.6) indicate that moving under a player who is in the air and causing contact is usually an Unsportsmanlike Foul and, in certain circumstances, may be a disqualifying foul. Outcome: Incorrect decision from the referees. An Unsportsmanlike Foul should have been called as the contact created by Blue 24 is not a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.
-197 napja A938 Sportszerűtlen (durvaság) Piros 7-es a labda irányába szalad, de a lendülete olyan nagy, hogy végül túlzottan erős érintkezést okoz. Sportszerűteln hiba (C2).
-195 napja B355 Labda- és kosárakadályozás A labda már leszálló ágban van, amikor a védő elüti. Labdaakadályozás, a kosarat meg kell adni.
-195 napja B356 Bedobás A bedobójátékos az ellenfélre dobja a labdát, majd miután egy lábbal már a pályára lépett, és a másik lábát pedig felemelte (tehát a határvonali területtel már nincs érintkezésben, miközben a bentivel már igen) megfogja a labdát. Szabályos.
-189 napja A937 Belemenés-Akadályozás A támadó játékos bal karral eltolja magától a szabályosan védekező ellenfelét. Támadóhiba.
-189 napja B354 Bedobás A bedobójátékos az ellenfélre dobja a labdát, majd miután egy lábbal már a pályára lépett, és a másik lábát pedig felemelte (tehát a határvonali területtel már nincs érintkezésben, miközben a bentivel már igen) megfogja a labdát. Szabályos.
-182 napja B352 Lépés A játékos bal-jobbra megáll, így a bal lába lesz a támaszlába. Ezt követően a jobb lábával kicsit arrébb lép (eddig szabályos), majd a bal lábával vagyis a támaszlábával is lép egyet. Ez így már lépéshiba.
-182 napja B353 Lépés Amikor a támadó felveszi a labdát, a bal lába a földön van. Majd ezt követően kettőt lép, mielőtt eldobja a labdát. Szabályos.
-180 napja A935 Dobó általi fault Kék 1-es bal karjával eltolja magától a védő labdát blokkolni kívánó karját. Támadó hiba. A kosár érvénytelen.
-180 napja A936 Lépés Amikor a játékos megfogja a labdát, a bal lába a földön van (0. lépés), majd ezután 2 lépést tesz, mielőtt elhagyja a kezét a labda. Szabályos.
-172 napja A933 Sportszerűtlen (gyors indítás) Mit ítélnél?
-172 napja A934 Sportszerűtlen (gyors indítás) A védő bár a labdát akarja megszerezni, de szükségtelenül erős érintkezést okoz. Tipikus C2-es sportszerűtlen hiba.
-166 napja D55 Videobíró A 4. negyed elején használhatják-e a játékvezetők a videóbírót a bedobás irányának eldöntésére? Nem, a videóbíró erre célra csak az utolsó 2 percben használható.
-166 napja B350 Ritka esetek Szabályos-e a kosárszerzés? A játékos nem birtokolja a labdát, miközben lép, ritkán előforduló, de szabályos kosarat szerez.
-166 napja B351 Visszajátszás A labda még nem került át a támadó térfélre, csak a támadó játékos, így nem történt visszajátszás.
-137 napja A931 Dobás szerelése A labda éppen elhagyja a dobójátékos kezét, amikor a védő először egy kicsit érinti a labdát, majd érinti (de nem megüti) a dobó kezét is. A szerelés tiszta az érintkezés minimális és már nem befolyásolja a dobást. Néma síp, helyes ítélet.